Άνοιξε τελικά o δρόμος για τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο των εμβρύων




Βερολίνο
Η γερμανική βουλή άνοιξε τελικά το δρόμο για τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο των εμβρύων, μια μέθοδος που εφαρμόζεται ευρέως σε άλλες χώρες, είχε όμως προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία εξαιτίας των φόβων για δημιουργία «γενετικά σχεδιασμένων βρεφών».

Λόγω της συστηματικής εξόντωσης όλων των ανάπηρων στη Γερμανία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και των εφιαλτικών πειραμάτων που πραγματοποιούσε σε ανθρώπους ο διαβόητος Δρ Μένγκελε, οι Γερμανοί παραμένουν σήμερα ιδιαίτερα ευαίσθητοι όσον αφορά την εφαρμογή της Γενετικής στον άνθρωπο.


 


Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGD) επιτρέπει σε ζευγάρια με σοβαρές κληρονομικές παθήσεις να εντοπίζουν γενετικές βλάβες σε έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση, και να επιλέγουν μόνο τα υγιή έμβρυα.


Τον Ιούλιο του 2011 η Γερμανία εγκρίνει κατ΄αρχήν ένα νομοσχέδιο για την περιορισμένη δοκιμή της μεθόδου. Όταν όμως ο νόμος τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, διαπιστώθηκε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή του ήταν ανεπαρκές.


Η νομοθεσία που προωθήθηκε από τον υπουργό Υγείας Ντάνιελ Μπαχρ για να καλύψει αυτό το κενό εγκρίθηκε την Παρασκευή στη Μπούντεσρατ, τη γερμανική Άνω Βουλή, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Περιμέναμε πολύ καιρό για αυτό, και τελικά έγινε» δήλωσε η βουλευτής Ουλρίκε Φλαχ, η οποία είχε προωθήσει το νόμου το 2011.

Πάντως ο προεμφυτευτικός έλεγχος θα είναι διαθέσιμος μόνο για γονείς με σοβαρές κληρονομικές ασθένειες.

Newsroom ΔΟΛ