Χαμηλότεροι μισθοί





Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη ενίσχυσε το κύμα μετανάστευσης προς τη Γερμανία, αλλά, αν οι Έλληνες και οι λοιποί αλλοδαποί περιμένουν ίση αμοιβή με αυτήν που λαμβάνουν οι ντόπιοι, μάλλον θα απογοητευθούν.

 



Αυτό δείχνει τουλάχιστον έρευνα του Ινστιτούτου της Νυρεμβέργης για την αγορά και την εργασία. Σύμφωνα με τα πορίσματά της, οι μετανάστες που απορροφώνται από την εγχώρια αγορά κερδίζουν συχνά πολύ λιγότερα χρήματα από τους Γερμανούς συναδέλφους τους. Συγκεκριμένα, λαμβάνουν αρχικά το 64% του αντίστοιχου μισθού των ντόπιων και μετά από οκτώ χρόνια εργασίας το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κατά μέσο όρο στο 72%.


Η ερμηνεία που δίνει η έρευνα στην άνιση αυτή μεταχείριση, είναι η κατώτερη εκπαίδευση και η χαμηλότερη ηλικία των μεταναστών. Άλλη δικαιολογία αποτελεί η μη πλήρης αντιστοίχιση των προσόντων των αλλοδαπών στις εγχώριες απαιτήσεις, καθώς και η κακή χρήση της γερμανικής γλώσσας. Τέλος, προβάλλονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην ακριβή αξιολόγηση των ικανοτήτων των ξένων εργαζομένων τους.



 

 Η έρευνα, εκτός από απογοήτευση, δίνει και ελπίδες στους υποψήφιους μετανάστες, μιας και εξ αυτής προκύπτει η δυνατότητά τους να βελτιώσουν τα προσόντα τους μέσω μετεκπαίδευσης και να προσαρμοστούν στα ντόπια εργοδοτικάδεδομένα. Σε αυτό συμβάλλει και η σταδιακή βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων.

Μεγαλύτερα «θύματα» αυτής της ανισότητας είναι οι μετανάστες από την Τουρκία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ ελαφρώς ευνοημένοι είναι οι Τσέχοι και οι Ούγγροι. Μερικές μάλιστα εθνικότητες, όπως οι Αμερικάνοι, οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί και οι Βρετανοί, αμείβονται κατά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας της Γερμανίας καλύτερα ακόμα και από τους ντόπιους. Οι Έλληνες, παρότι δεν ονοματίζονται στην έρευνα, κατατάσσονται μάλλον, εξαιρουμένων των ιατρών, στην πρώτη κατηγορία.

http://ysterografa.gr