Μεγαλώνει το κύμα φυγής Ελλήνων στη Γερμανία ένεκα κρίσης. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας κυρίως νεαρής ηλικίας οι οποίοι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, κατέχουν μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό ψάχνουν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στα ξένα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Έλληνες που διαμένουν στην Γερμανία κατατάσσονται στην τέταρτη θέση μετά από Τούρκους, Ιταλούς, Πολωνούς. Για το μήνα Νοέμβριο η ανεργία στην Γερμανία ήταν στο 6,8% ,την ώρα που στην χώρα μας για το τρίτο τρίμηνο του 2012 αγγίζει το 24.8% έναντι 17.7% του τρίτου τριμήνου του 2011.Για το μήνα Νοέμβριο έφτασε στο 27%.Οι περισσότεροι άνεργοι ζουν στην Αττική. Το ποσοστό των νέων ξεπέρασε το 61%.Η Ernst&Young αναφέρει ότι για φέτος θα φτάσει στο ποσοστό του28%.
Οι επαγγελματίες που έχουν ζήτηση στη Γερμανία είναι οι γιατροί |
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επισημαίνει με επίσημα στοιχεία ότι το σύνολο των μεν απασχολούμενων κατά τον Νοέμβριο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.642.102, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.339.982 άτοµα.
Μαύρη εργασία στην Ελλάδα και επαγγέλματα με ζήτηση
Υψηλά είναι τα ποσοστά της μαύρης εργασίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από Ελέγχους της Ε.Υ.Π.Ε.Α (Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ,) η μαύρη εργασία αγγίζει το ποσοστό 36% φτάνει. Σε ορισμένες πόλεις της χώρας μας αγγίζει και το 44%.
Οι επαγγελματίες που έχουν ζήτηση στη Γερμανία είναι οι γιατροί ,ενώ παράλληλα υπάρχει τεράστια ζήτηση στον τομέα της μηχανολογίας, των πληροφοριακών συστημάτων. Πληροφορίες του Dow Jones Newswires αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς κατά 3,2%.
Η zougla.gr επικοινώνησε με την Manager του προγράμματος Eures (ειδικό πρόγραμμα σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ευρώπη)του ΟΑΕΔ στην Ελλάδα κ.Κατερίνα Φλάκα η οποία μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Oι Έλληνες έχοντας λάβει σαν πληροφορία την μεγάλη προσφορά των θέσεων που υπάρχουν στην γερμανική αγορά, αναζητούν συχνότερα πληροφορίες και βελτιώνουν τα γλωσσικά του προσόντα για την διευκόλυνση στην μετάβαση τους. Οι ηλικίες που αναζητούν πληροφορίες στα γραφεία μας ανεξάρτητα αν αποφασίζουν να μετακινηθούν κυμαίνονται μεταξύ 25-50 και από τα δυο φύλα.
Μεγαλώνει το κύμα φυγής Ελλήνων στη Γερμανία ένεκα κρίσης |
Επιλέγουν να μετακινηθούν σε χώρες που μπορούν να επικοινωνήσουν γλωσσικά. (Αγγλία, Γερμανία Σουηδία Δανία Νορβηγία Ολλανδία Ελβετία Αυστρία). Στις σκανδιναβικές χώρες πάνε συνήθως με γλώσσα τα αγγλικά αλλά τελευταία παρατηρείται ότι μαθαίνουν την γλώσσα της χώρας πριν κάνουν την μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους».
Οι μισθοί πάντως σύμφωνα με την Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου δεν έχουν καμία σχέση με τους μισθούς πείνας στην Ελλάδα καθώς διαφέρουν ανά επάγγελμά, κατά πόσα χρόνια ασκείται και ανάλογα με την πόλη που διαμένει ο
κάτοικος της.
Σε ένα δάσκαλο ή γιατρό ο μισθός του κυμαίνεται μεικτά από 3.200 ευρώ έως 4.200. Πάντα ανάλογα με το κλιμάκιο και αν είναι παντρεμένος ή είναι γονέας .Ένας καθηγητής πανεπιστημίου από 3.800 έως 5.300 ευρώ ,μια νοσοκόμα με αρκετά χρόνια εμπειρία από 2.000 έως 2.800 ευρώ .Τέλος ένας γιατρός επικεφαλής μιας μονάδας από 4.700 έως 6.600 ευρώ.
πηγή από zougla.gr