Aπασχόληση για νέους ανέργους




«Εγγύηση απασχόλησης» για νέους ανέργους;
Ακούγεται πολύ ωραίο- και πολύ προεκλογικό- για να είναι αληθινό: Η ΕΕ εξαγγέλει μία «εγγύηση απασχόλησης ή μετεκπαίδευσης» για νέους που παραμένουν άνεργοι επί τέσσερις μήνες.
Η υπόσχεση είχε δοθεί το καλοκαίρι, αλλά παραμένει στα χαρτιά. Η ιρλανδική προεδρία υπόσχεται ότι το θέμα θα επανέλθει σε πρώτη ευκαιρία. Όλα δείχνουν ότι, ενόψει ευρωεκλογών, η ΕΕ θέλει να εστιάσει στην ανεργία των νέων που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία. Η «εγγύηση» προβλέπει ότι ένας νέος απόφοιτος ή άνεργος που δεν βρίσκει δουλειά επί τέσσερις μήνες θα έχει μία άμεση δυνατότητα απασχόλησης ή πρακτικής εξάσκησης ή μετεκπαίδευσης, ώστε να διεκδικήσει με καλύτερα εφόδια τη θέση του στην αγορά εργασίας.



 
Όπως εξηγεί η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα στην Deutsche Welle: «πρέπει να κινητοποιηθούν φορείς, να βρεθούν πόροι, να δίνεται τουλάχιστον η δυνατότητα των νέων να μην είναι εκτός αγοράς. Είναι ουτοπία να πούμε ότι σε τέσσερις μήνες ο νέος θα βρίσκει μία θέση απασχόλησης, αλλά η εγγύηση σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει μια θέση στην παραγωγική διαδικασία, είτε ως ασκούμενος, είτε ως ειδικευόμενος σε έναν τομέα που δεν τον έχει, αλλά τον απαιτεί η αγορά εργασίας. Διότι βλέπουμε παράδοξα πράγματα σήμερα: ενώ έχουμε αυτή τη μεγάλη ανεργία, υπάρχουν εκατομμύρια θέσεις που δεν βρίσκουν ανταπόκριση».

Υποχρέωση ή εθελοντική δέσμευση από τα κράτη-μέλη;
Η ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα

Η «εγγύηση προς τους νέους» θα ενταχθεί στις εθνικές πολιτικές για την απασχόληση. Η Κομισιόν προτείνει να αξιοποιηθούν κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία πάντως απαιτούν και εθνική συγχρηματοδότηση. Το αντίστοιχο «μοντέλο» του Ταμείου Αλληλλεγύης για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν είχαν απορροφηθεί φαίνεται ενθαρρυντικό, ωστόσο οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι δεν αρκεί.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο της Γαλλίδας Περβάνς Μπερές προς τον αρμόδιο Επίτροπο ‘Αντορ Λάζλο:« Αυτό που προτείνετε επαφίεται στην καλή θέληση των κρατών-μελών. Ζητάτε δηλαδή από τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν τα διαρθρωτικά ταμεία και κυρίως το κοινωνικό ταμείο της ΕΕ. Δεν διαφωνούμε, γιατί αν μη τι άλλο εξασφαλίζουμε έτσι μία ρεαλιστική χρηματοδότηση. Λέμε όμως ότι αν τα κράτη-μέλη χρηματοδοτήσουν την ‘εγγύηση των νέωνʼαπό το κοινωνικό ταμείο, θα πρέπει να διαθέσουν στο ταμείο αυτό πάνω από το 25% των κονδυλίων που πηγαίνουν σήμερα στην πολιτική συνοχής».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκαμπριέλε Τσίμερ ασκεί κριτική για διαφορετικούς λόγους. «Η εγγύηση για τους νέους θα πρέπει να μεταφράζεται σε συγκεκριμένες παροχές και δικαιώματα, έτσι ώστε να μην δημιουργήσουμε μία ολόκληρη γενιά αμισθί εργαζομένων χωρίς ελάχιστες αποδοχές και χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Για να γίνει αυτό όμως χρειαζόμαστε χρήματα, δεν μπορεί να θεωρητικολογούμε γενικώς για την ανεργία» δηλώνει η Γερμανίδα πολιτικός στην Deutsche Welle.

Νέα «γενιά του praktikum»


Η εγγύηση απασχόλησης αποκτά νόημα σε ένα «πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας»

Ήδη στη Γερμανία γίνεται λόγος για μία ολόκληρη «γενιά του praktikum», δηλαδή για τους νέους που αναλώνονται σε αμισθί εργασία ή πρακτική εξάσκηση, χωρίς να έχουν προοπτική μόνιμης απασχόλησης. Αλλά και στην Ελλάδα η πρόταση πρώην υπουργού περί «εθελοντικής εργασίας» των ανέργων προκαλεί αντιδράσεις. Πάντως η «εγγύηση προς τους νέους» είναι κάτι διαφορετικό, διευκρινίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα: «Μιλάμε για κάτι διαφορετικό, αλλά θα δούμε πώς θα αντιδράσει η αγορά. Διότι και στη Γερμανία, όταν ξεκίνησαν οι νέοι για τη μαθητεία πήγαν για έξι μήνες ή ένα χρόνο, δεν πήγαν για τέσσερα χρόνια. Όπως είπα και στην ολομέλεια, ωραία η πρωτοβουλία, αλλά εάν δεν δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας, αν δεν δημιουργηθούν καινούργιες επιχειρήσεις, αν δεν σταθούν στα πόδια τους οι υπάρχουσες επιχειρήσεις, δεν θα έχουμε θέσεις εργασίας».

Φαίνεται πάντως ότι μπορεί να βρεθούν πόροι, όταν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, επικαλούμενος το παράδειγμα της χώρας του: «Εγγύηση εκπαίδευσης σημαίνει να πάρουμε τους 16χρονους από τον δρόμο και να τους δώσουμε μία ευκαιρία μαθητείας. Να εκπαιδεύονται θεωρητικά στο θρανίο και πρακτικά στο εργαστήριο, ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια για την αγορά εργασίας. Σας προσκαλώ λοιπόν να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για τις επιστροφές που θέλουμε από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και να συμφωνήσουμε ότι τα χρήματα που αντιστοιχούν στις επιστροφές θα τα επενδύσουμε όλοι μαζί στην επαγγελματική εκπαίδευση των νέων μας. Σας διαβεβαιώνω ότι θα βοηθούσαμε πάνω από ένα εκατομμύριο δεκαεξάχρονους και δεκαεπτάχρονους που σήμερα βρίσκονται στον δρόμο».


πηγη DW 
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Yπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη