Δεν είναι απαραίτητη η μαστεκτομή




Η μαστεκτομή δεν είναι απαραίτητη
Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου οδήγησε πρόσφατα τη διάσημη ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί σε προληπτική μαστεκτομή. Κάτι που δεν είναι πάντα απαραίτητο σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο φόβος πολλών γυναικών μπροστά στην πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο τις οδηγεί συχνά στην προληπτική αφαίρεση του στήθους τους. Κατά τη λεγόμενη μαστεκτομή, οι μαστοί αφαιρούνται και αντικαθίστανται από λιπώδεις ιστούς της ασθενούς ή εμφυτεύματα σιλικόνης.





Η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί αποφάσισε να προχωρήσει σε μαστεκτομή, αφού διαπίστωσε μέσω γενετικής εξέτασης ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού.


 
Η αμερικανίδα ηθοποιός Α. Τζολί


Το παράδειγμα της αμερικανίδας ηθοποιού ακολουθούν όμως ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη Γερμανία, οι οποίες διαπιστώνουν ότι έχουν γενετική προδιάθεση να εμφανίσουν καρκίνο. Αυτό επιβεβαιώνει η Ζουζάνε Μπριστ, γιατρός και εκπρόσωπος του Κέντρου Καρκίνου του Μαστού και των Ωοθηκών στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Γερμανική Βοήθεια για τον Καρκίνο, κάθε χρόνο καταγράφονται στη Γερμανία 74.000 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού. Περίπου το 5% των γυναικών αυτών έχουν γενετική προδιάθεση. Στις γυναίκες που έχουν στενούς συγγενείς που έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, συνιστάται να υποβάλλονται σε ειδική γενετική εξέταση, ώστε να διαπιστώσουν εάν φέρουν συγκεκριμένα μεταλλαγμένα γονίδια που ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου. Αυτό έκανε παλαιότερα και Αντρέα Μάνκεν, η οποία είχε εμφανίσει πριν από 15 χρόνια καρκίνο στους μαστούς και στις ωοθήκες, τον οποίο κατόρθωσε να θεραπεύσει. Αφού διαπίστωσε ότι δεν φέρει τα ύποπτα γονίδια, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μαστεκτομή.



Αυξάνονται οι εγχειρήσεις αφαίρεσης


 


Ολοένα περισσότερες γυναίκες προχωρούν σε αφαίρεση στήθους

Για το ζήτημα πήρε τον περασμένο Απρίλιο θέση και το Γερμανικό Συμβούλιο Βιοηθικής, υποστηρίζοντας ότι πολλές εξετάσεις παρουσιάζουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών που τελικά δεν εμφανίζονται ποτέ. Η επικεφαλής του συμβουλίου Κριστιάνε Βούπεν μάλιστα βλέπει με επιφύλαξη την μαστεκτομή της Αντζελίνα Τζολί.
Εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ντίσελντορφ επισημαίνουν ότι ολοένα περισσότερες γυναίκες-φορείς συγκεκριμένων μεταλλαγμένων γονιδίων αποφασίζουν να αφαιρέσουν το στήθος τους. Οι προηγμένες εγχειρητικές μέθοδοι και η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής της ενθαρρύνει να κάνουν το βήμα, το οποίο μειώνει στο 5% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες που αποφασίζουν να υποβληθούν σε μαστεκτομή, έχουν να επιλέξουν μεταξύ ολικής αφαίρεσης και εμφύτευσης σιλικόνης ή ανάπλασης του στήθους μέσω λιπωδών ιστών από άλλα μέρη του σώματός τους. Πολλοί γιατροί δεν συνιστούν την ολική αφαίρεση, προειδοποιώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ψυχολογικής επιβάρυνσης των γυναικών, καθώς πολλές από αυτές δεν αισθάνονται πια αρκετά θηλυκές.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην παίρνουν βιαστικές αποφάσεις, προειδοποιώντας ότι ο φόβος εμφάνισης καρκίνου είναι κακός σύμβουλος. Επιπλέον, συνιστούν μία κατά το δυνατόν υγιεινή ζωή, επισημαίνοντας ότι πέρα από μία πιθανή γενετική μετάλλαξη, καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου είναι και η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και γενικότερα η ελλιπής φροντίδα και πρόληψη.


πηγή από DW
Rachel Baig / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης