Στη Γερμανία υψηλή η υπηρεσία νοσοκομειακής φροντίδας





'Γενναιόδωρα' είναι τα γερμανικά νοσοκομεία
Ανοικτό στην παροχή υψηλού όγκου νοσοκομειακών υπηρεσιών και 'χαλαρό' στον έλεγχο της δαπάνης που προκαλούν, είναι το γερμανικό σύστημα Υγείας.

Η χώρα είχε ανέκαθεν υψηλότερο όγκο παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές.

Το γεγονός ότι η παροχή των υπηρεσιών αυτών συνεχίζεται, οδηγεί στον προβληματισμό μήπως η Γερμανία εισέλθει σε μία φάση υπερπροσφοράς υπηρεσιών νοσοκομειακής φροντίδας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν - μεταξύ άλλων - από πρόσφατη εργασία (paper) ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).


 


Η εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου για τον έλεγχο του όγκου παροχής νοσοκομειακών υπηρεσιών, το οποίο συνδιοργάνωσαν στο Βερολίνο το γερμανικό υπουργείο Υγείας και ο ΟΟΣΑ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν - μεταξύ άλλων - τα εξής:

Πολλές χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με την αύξηση του όγκου των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα νοσοκομεία. Είναι, δε, έντονο το ερώτημα εάν ο όγκος αυτός συναρτάται με το επιστημονικώς δέον.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες των γερμανικών νοσοκομείων ήταν ανέκαθεν υψηλότερες σε όγκο από τις αντίστοιχες πολλών χωρών - μελών του ΟΟΣΑ. Την κατάσταση επιβαρύνουν οι ανισοκατανομές μεταξύ των γερμανικών κρατιδίων (lander).



Το γερμανικό σύστημα Υγείας διαθέτει τους πόρους και τη διάθεση να διευρύνει τις παρεχόμενες νοσοκομειακές υπηρεσίες. Η κατάσταση αυτή, όμως, οδηγεί στον κίνδυνο υπερβολικής παροχής υπηρεσιών.

Με αυτό το δεδομένο, αναδεικνύει την ανάγκη συζήτησης σχετικής με το αν οι υψηλοί όγκοι παρεχόμενων υπηρεσιών στη Γερμανία (στην παρούσα φάση και στο παρελθόν) είναι ιατρικώς σωστή.

Χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, τα βασικά χαρακτηριστικά του γερμανικού νοσοκομειακού συστήματος είναι τα εξής:

Έχει μία πιο ανοικτή προσέγγιση στη χρηματοδότηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών και έναν απρόθυμο μηχανισμό ελέγχου των προϋπολογισμών, σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.
Τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (DRGs) στη Γερμανία χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για τιμολόγηση υπηρεσιών, ενώ σε άλλες χώρες αποτελούν 'εργαλεία' ελέγχου της νοσοκομειακής δαπάνης.
Δεν παρέχονται κίνητρα στις κυβερνήσεις των γερμανικών κρατιδίων να εξορθολογίσουν την παραγωγικότητα των νοσοκομείων.

Καταλήγοντας, τα στελέχη του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι το καλό στατιστικό σύστημα του γερμανικού συστήματος Υγείας, έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για τον εξορθολογισμό της χρηματοδότησής του.

Δ.Κ.

πηγή κειμένου από iatronet