Ρεκόρ 20ετίας για τη μετανάστευση στη Γερμανία
Κύμα μεταναστών καταγράφηκε προς τη Γερμανία το 2012, το οποίο μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την ενοποίηση της χώρας, το 1990. Πρόκειται για ακόμη ένα «παράγωγο» της οικονομικής κρίσης που γνωρίζει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν δουλειά και μια πιο αξιοπρεπή ζωή στη χώρα η οποία είναι, αναμφισβήτητα, ο μεγάλος κερδισμένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γηραιά Ήπειρο.
«Η Γερμανία αναμφίβολα επωφελείται από την πρόσφατη αύξηση της μετανάστευσης. Οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι άλλοι ξένοι που μετακινούνται στη Γερμανία συμβάλλουν στην οικονομική της ανάπτυξη -νοικιάζουν σπίτια, πηγαίνουν στα μαγαζιά για να αγοράσουν φαγητό και άλλα είδη, πληρώνουν φόρους και, γενικώς, εισφέρουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Ναγκλ, στέλεχος του ινστιτούτου Ifo που ειδικέυεται σε θέματα αγοράς εργασίας.
Πάνω από 1 εκατ.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, πέρυσι εισήλθαν στη χώρα 1,081 εκατομμύρια μετανάστες -13% περισσότεροι σε σχέση με το 2011 και αριθμός-ρεκόρ μετά το 1995. Καθώς δε στο ίδιο διάστημα εγκατέλειψαν τη χώρα 712.000 άνθρωποι (περισσότεροι, επίσης, έναντι του 2011, κατά 5%), η καθαρή εισροή μεταναστών στη Γερμανία έφτασε πέρυσι τις 369.000 ανθρώπους.
Από εκείνους που εισήλθαν το 2012 στη χώρα, οι 966.000 ήταν ξένοι και οι υπόλοιποι 115.000 Γερμανοί οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Τα δύο τρίτα των ξένων προέρχονται από τους εταίρους της Γερμανίας στην Ε.Ε., ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στους μετανάστες οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες του Νότου. Κάτι, ασφαλώς, αναμενόμενο, καθώς σε αυτή τη «ζώνη» σχεδόν ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος (μέχρι και έξη στους δέκα όσον αφορά στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών).
Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 6,9%, ενώ παρατηρείται και έλλειμμα εργατικών χεριών, ειδικά σε ορισμένες ειδικότητες (όπως μηχανικοί και νοσηλευτές).
Πιο συγκεκριμένα, οι Ισπανοί οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους πέρυσι με προορισμό τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 45%, για να φτάσουν τις 29.910. Ακόμη περισσότεροι, όμως, ήταν οι μετανάστες από την Ελλάδα -34.109 και αύξηση 43% έναντι του 2011- και την Ιταλία -42.167 και αύξηση 40%. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της ροής μεταναστών και από την Πορτογαλία προς τη Γερμανία, η οποία έφτασε επίσης το 43%.
Κυρίως Ευρωπαίοι
Ακόμη και έτσι, βεβαίως, η μερίδα του λέοντος των μεταναστών που φτάνει στη Γερμανία προέρχεται από τους γείτονές της και άλλες χώρες του πάλαι ποτέ «ανατολικού μπλοκ». Ενδεικτικά, ο αριθμός των Πολωνών που αναζήτησαν την τύχη τους στη μεγάλη και ισχυρή γείτονα έφτασε τις 176.367, ενώ τον ίδιο δρόμο επέλεξαν 116.154 Ρουμάνοι και 58.504 Βούλγαροι.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τους περισσότερους μετανάστες απορρόφησαν πέρυσι πέντε γερμανικά κρατίδια: Βαυαρία, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και Βάδη - Βυρτεμβέργη με περίπου 170.000 έκαστο, καθώς και η Έσση και η Κάτω Σαξονία, με περίπου 90.000.
Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο αριθμός των Ρουμάνων και Βουλγάρων που θα φτάσουν στη Γερμανία αναμένεται ότι θα αυξηθεί από το 2014, όταν θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση προσώπων εντός των συνόρων της Ε.Ε. Εκτός, φυσικά, αν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες αποφασίσουν -εκτάκτως- να βάλουν «φρένο» στις σχετικές διατάξεις.
Τέλος, υπάρχει ακόμη ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας: Πέρυσι, έφυγαν από τη χώρα τους 133.000 Γερμανοί για να δοκιμάσουν την τύχη τους σε άλλες περιοχές του κόσμου, ενώ επέστρεψαν (όπως προαναφέρθηκε) 115.000. Έτσι, έστω και οριακά, αποδεικνύεται ότι η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μία χώρα η οποία «παράγει» μετανάστες.
πηγή από:
Του Γιώργου Παυλόπουλου imerisia