Η μετανάστευση επαναλαμβάνεται
Αν έχουμε την πεποίθηση ότι οι εικόνες που αποτυπώνουν την καθημερινότητά μας βοηθούν με έναν τρόπο στην κατανόηση και στη βιωματική εμπειρία μιας «πραγματικότητας» που οδηγεί σε σημαντικές ερμηνείες και συμπεράσματα, τότε η έκθεση «Φωτογραφίες από τη δεκαετία του '60» με θέμα τη μετανάστευση, που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην ανάγνωση της ιστορίας της εποχής που καταγράφουν.
Η μετανάστευση επαναλαμβάνεται |
Δεκάδες ασπρόμαυρα φωτογραφικά καρέ από το κύμα της μετανάστευσης Ελλήνων στη Γερμανία, κατά τη δεκαετία του '60, συνθέτουν την έκθεση. Αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής, δίνουν την αφορμή να δούμε με μια νέα ματιά φωτογραφικά στιγμιότυπα μιας περιόδου, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών.
Κι επειδή η Ιστορία επαναλαμβάνεται, η έκθεση «Φωτογραφίες από τη δεκαετία του '60», επίκαιρη όσο ποτέ, συμβάλλει στο στοχασμό για τις συνθήκες της ζωής των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία κυρίως κατά τη δεκαετία του 1960 σε σχέση με το σήμερα. Η έκθεση έχει χωριστεί σε δέκα θεματικές ενότητες για να διευκολύνει την αφήγηση και την περιήγηση των επισκεπτών. Από τη δουλειά στο εργοστάσιο της Γερμανίας, τις στενάχωρες συνθήκες στέγασης, τη λιτή διαβίωση στην Ελλάδα, την αναχώρηση, τη ζωή των Ελλήνων στο Delmenhorst, την ατομική αναζήτηση εργασίας στη Γερμανία, τα σύμβολα κύρους «Τα καταφέραμε...» και τα ταξίδια, η ζωή των Ελλήνων, η έκθεση, εξελίσσεται ανάμεσα στη χαρά και τη λύπη. Καταγράφει τη ζωή.
Μέσα από βιωματικά εργαλεία παρατήρησης, όπως αυτό της ιστορικής φωτογραφίας, μπορούμε να μάθουμε και κυρίως να κατανοήσουμε. (Διάρκεια έως 6 Μαρτίου)
πηγή από enet.gr