Η ψήφος των μεταναστών

 
 
 
 
Πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο καλούνται να ψηφίσουν στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα αν θα ψηφίσουν και ποιον εξαρτάται και από τη μεταναστευτική τους βιογραφία.


Ποιο κόμμα όμως ψηφίζουν; Η απάντηση είναι απλή: τους Χριστιανοδημοκράτες ή τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι περισσότεροι μετανάστες επιλέγουν συνήθως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, λέει η Ίνγκριντ Τούτσι από το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών. Η κοινωνιολόγος έθεσε στο μικροσκόπιο την εκλογική συμπεριφορά ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο: σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μετανάστες που ήρθαν στη Γερμανία τη δεκαετία του 1950 και 1960 ως «γκασταρμπάιτερ» από τις χώρες της νότιας Ευρώπης, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Τουρκία, «κλείνουν» συνήθως προς τους Σοσιαλδημοκράτες. Αντιθέτως οι επαναπατρισθέντες Γερμανοί από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που επέστρεψαν στη Γερμανία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ψηφίζουν συνήθως Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές.



Η ειδικός πιστεύει ότι η στροφή των μεταναστών προς συγκεκριμένα κόμματα σχετίζεται με τις εμπειρίες που είχαν στο παρελθόν με τους πολιτικούς αυτούς χώρους. Έτσι οι Χριστιανοδημοκράτες για παράδειγμα, εφήρμοσαν συγκεκριμένες πολιτικές για την διευκόλυνση του επαναπατρισμού και την καλύτερη ενσωμάτωση των ανθρώπων με γερμανικές ρίζες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η θρησκεία αντίθετα, δεν φαίνεται να παίζει σημαίνοντα ρόλο. Όπως έδειξαν οι έρευνές της, η θρησκεία, το μορφωτικό επίπεδο και το επάγγελμα «επηρεάζουν ελάχιστα τις πολιτικές προτιμήσεις».



Η εικόνα όμως φαίνεται να αλλάζει στις επόμενες γενιές. Σύμφωνα με στοιχεία του 2011 το 18% της δεύτερης γενιάς των μεταναστών, τα παιδιά δηλαδή των μεταναστών θα ψήφιζαν τους Πράσινους, ενώ από 40% θα μοιράζονταν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι.
 Έτσι διαφοροποιούνται πλέον ελάχιστα από τους ανθρώπους χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο, σύμφωνα με την Ίνγκριντ Τούτσι.







ΠΗΓΗ DW