«Έχω πίεση»







Υπέρταση, η «εθνική νόσος»

«Έχω πίεση» είναι μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά από Γερμανούς. 35 εκ. άνθρωποι έχουν πίεση, που ξεπερνά το αποδεκτό όριο. Η υπέρταση δεν εντοπίζεται μόνο σε μεγάλες ηλικίες αλλά και σε νέους. Προσοχή στο αλάτι!



Μία επίσκεψη στον γιατρό μετά την ενηλικίωση συνήθως συνοδεύεται από τη μέτρηση της πίεσης, ανεξάρτητα από το ιατρικό πρόβλημα. Οι γιατροί λένε πως η άριστη αρτηριακή πίεση για τους ενήλικες είναι 120/80. Ωστόσο στην καθημερινότητα σπανίως η ιδανική αυτή αναλογία μένει σταθερή. Παρουσιάζει αυξομειώσεις και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, σωματικές ή ψυχικές διαταραχές ακόμη και από τη διατροφή. Η υπέρταση είναι το πλέον σύνηθες πρόβλημα υγείας, όπως αναφέρει ο καθηγητής ιατρικής Ράινερ Ντίσινγκ από το Πανεπιστήμιο Βόννης. Στην υπέρταση τα μεγέθη της πίεσης παρουσιάζουν αύξηση: η «μεγάλη» πίεση από 140 γίνεται 159, ενώ η μικρή από 90 99.

Στη Γερμανία περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, κάτι που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται και από την ηλικία. «Πολλοί από τους γερμανούς ασθενείς που παρουσιάζουν πρόβλημα υπέρτασεις είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Συχνά πολλοί από αυτούς που επισκέπτονται τον οικογενειακό τους γιατρό με μικρές ενοχλήσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν στην πραγματικότητα υψηλή πίεση». Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις τον θάνατο.

Τυχαία συνήθως η διάγνωση της υπέρτασης
Δεν είναι πρόβλημα μόνο των παππούδων...

Ο Γύργκεν Βέμπερ ήταν μόλις τριάντα χρονών όταν σε μία επίσκεψη ρουτίνας στον γιατρό του πληροφορήθηκε ότι παρουσιάζει υπερτασικά συμπτώματα. Μέχρι τότε δεν είχε τύχει ποτέ να μετρήσει την πίεσή του. Σήμερα είναι 75 ετών και έχει θέσει το πρόβλημα υπό έλεγχο.«Είναι πιθανό νέοι άνθρωποι να πάσχουν από υπέρταση και να μην το γνωρίζουν. Η υπέρταση τους κάνει να μην νιώθουν άνετα στην καθημερινότητά τους. Αυτό συνέβη και με εμένα».

Η εξέταση είναι απλή και βασίζεται στη μέτρηση δύο μεγεθών, της συστολικής πίεσης (ανώτερη μέτρηση) και της διαστολικής πίεσης (κατώτερη μέτρηση). «Οι καρδιακοί παλμοί υπολογίζονται σε 60 με 80 ανά λεπτό. Κάθε φορά που η καρδιά πάλλεται, έχουμε συστολή και διαστολή των αρτηριών. Αυτές τις τιμές είναι που εξετάζουμε όταν μετράμε την πίεση» εξηγεί ο Ντίσινγκ. Η αρτηριακή πίεση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερη την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Τα ζωτικά όργανα χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες αίματος και οξυγόνου, ενώ διαταραχές στην πίεση μπορούν να επιδράσουν αρνητικά σε σύνολο λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

Κληρονομική ή επίκτητη νόσος;
Η κληρονομικότητα αλλά και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση

O Γύρκεν Βέμπερ θυμάται πως τόσο ο πατέρας του, όσο και ο παππούς τους είχαν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Σε πολλές περιπτώσεις η κληρονομικότητα μπορεί να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της χρόνιας αυτής νόσου. «Είχα όμως και επιπρόσθετα πολύ άγχος», λέει ο κ. Βέμπερ.

Σύγχρονες ιατρικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι παράγοντες που επιτείνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες και γενικότερα ένα ανθυγιεινό και στρεσογόνο «modus videndi». Και όπως συμβουλεύει μονίμως ο καθηγητής Ντίσίνγκ τους υπερτασικούς ασθενείς του: «Προσοχή στο αλάτι!» μιας και πρόκειται συχνά για μία διατροφική "ατασθαλία" πολλών ενηλίκων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.



 
πηγή από :DW
Gudrun Heise / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου