Εκατοντάδες οι νεκροί
Επιβεβαιώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα την επίθεση με χημικά στη Συρία
Παρίσι, Γαλλία
Η
πρώτη ανεξάρτητη αρχή που επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στην
Δαμασκό είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Όπως ανακοίνωσαν, στις 21
Αυγούστου παρέλαβαν 3.600 ασθενείς με νευροτοξικά συμπτώματα και οι 355
είναι νεκροί. Την ίδια στιγμή, καθεστώς και αντιπολίτευση συνεχίζουν να
αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση, ενώ το Ιράν στρέφεται κατά των
ανταρτών, προειδοποιώντας παράλληλα την Ουάσινγκτον να μην εμπλακεί
στρατιωτικά.- Ενισχυμένη η παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Σε ανακοίνωσή της που έγινε γνωστή το Σάββατο, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) υποστηρίζει ότι περίπου 355 ασθενείς «που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα» πέθαναν σε νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονται σχεδόν 3.600 άνθρωποι από τις 21 Αυγούστου.
«Τρία νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή της Δαμασκού και υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα παρέλαβαν, σε λιγότερο από τρεις ώρες το πρωί της Τετάρτης 21 Αυγούστου, περίπου 3.600 ασθενείς που παρουσίαζαν νευροτοξικά συμπτώματα, 355 από τους οποίους είναι νεκροί» ανέφεραν οι MSF.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γίνονται έτσι η πρώτη ανεξάρτητη πηγή που επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή της Δαμασκού.
Οι ομάδες των MSF δεν μπόρεσαν να μεταβούν επί τόπου, αλλά βρίσκονται σε επαφή με το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών, στα οποία παρέχουν φάρμακα, ιατρικό υλικό και τεχνική υποστήριξη.
«Τα συμπτώματα που μας αναφέρθηκαν όπως σπασμοί, υπερβολική έκκριση σάλιου, διεσταλμένες κόρες των ματιών, θολή όραση και αναπνευστικές δυσκολίες, το επιδημιολογικό σχήμα αυτού του γεγονότος -που χαρακτηρίζεται από τη μαζική συρροή ασθενών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η προέλευση των ασθενών και η μόλυνση των τραυματιοφορέων και του προσωπικού που έδωσε τις πρώτες βοήθειες- υποδηλώνουν έντονα τη μαζική έκθεση σε έναν νευροτοξικό παράγοντα» υποστηρίζει ο Μπαρτ Γιάνσενς, διευθυντής επιχειρήσεων των MSF, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν μια παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που απαγορεύει ρητά τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων» προσθέτει, χωρίς να αναφέρεται στους πιθανούς δράστες της επίθεσης.
«Στους ασθενείς χορηγήθηκε ατροπίνη, ένα φάρμακο που παρασχέθηκε από τους MSF και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των νευροτοξικών συμπτωμάτων. Οι MSF προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν τα εξαντλημένα αποθέματα των νοσοκομείων» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Αλληλοκατηγορίες για το μακελειό
Το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται τη χρήση χημικών και υποστηρίζει ότι οι ίδιοι οι αντάρτες χρησιμοποίησαν τοξικά όπλα κοντά στη Δαμασκό. «Μονάδα του στρατού έχει περικυκλώσει ένα τομέα στη συνοικία Τζομπάρ όπου οι τρομοκράτες έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων» μετέδωσε το Σάββατο η κρατική τηλεόραση, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες εισέπνευσαν τοξικά αέρια και «η κατάσταση ορισμένων είναι σοβαρή».
Ο υπουργός Πληροφοριών Ομράνε αλ-Ζόχμπι δήλωσε πως η κυβέρνηση «ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» και αυτό γιατί «ο συριακός στρατός δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα αφού το ηθικό του είναι υψηλό και πραγματοποιεί προόδους απέναντι στην τρομοκρατία».
«Ο συριακός στρατός προωθείται» και «οι τρομοκράτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση» είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι αλ-Μαγιαντίν με έδρα τη Βηρυτό, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε η συριακή τηλεόραση
Η αντιπολίτευση όμως επιμένει, κατηγορώντας το καθεστώς ότι στόχος του είναι να στρέψει αλλού την προσοχή από τα δικά του «εγκλήματα». «Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός απορρίπτει τις ψευδείς πληροφορίες που αναμεταδίδει το καθεστώς Άσαντ και θεωρεί πως πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να στρέψουν αλλού την προσοχή από τα επαναλαμβανόμενα και μεθοδικά εγκλήματά τους κατά των σύρων πολιτών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Ο Συνασπισμός κατηγόρησε και πάλι το καθεστώς ότι εμπλέκεται «μέχρι το πιο υψηλό επίπεδο στη χρήση χημικών όπλων», λέγοντας πως «η ιστορία του καθεστώτος Άσαντ διανθίζεται με εγκλήματα και μεθοδική τρομοκρατία».
«Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά πως το καθεστώς Άσαντ είναι το μόνο μέρος στη Συρία που κατέχει τα μέσα για να παραγάγει, να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει χημικά όπλα» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Ο Συνασπισμός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL) έχουν επαναλάβει πολλές φορές πως σέβονται τους διεθνείς νόμους σε καιρό πολέμου (...) μεταξύ των οποίων και τις συνθήκες για τα απαγορευμένα όπλα σε διεθνές επίπεδο» επισημαίνεται.
Η αντιπολίτευση διευκρινίζει ότι προσπαθεί να αποκτήσει «δορυφορικές εικόνες που θα αποδεικνύουν πως το καθεστώς διέπραξε όντως τη σφαγή της 21ης Αυγούστου 2013, προτού τις αποκαλύψει σε ολόκληρο τον κόσμο».
Διαβουλεύσεις στον Λευκό Οίκο
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντάται το Σάββατο με τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφαλείας για να συζητήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν στοιχεία για να εξακριβώσουμε τι ακριβώς συνέβη στη Συρία. Από τη στιγμή που θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα, ο πρόεδρος θα αποφασίσει ποια θα είναι η αντίδρασή μας» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
«Υπάρχει μια σειρά επιλογών στο τραπέζι και θα ενεργήσουμε κατά τρόπο ώστε να λάβουμε αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα και με το τι μπορεί να γίνει για να προωθήσουμε τους στόχους μας στη Συρία».
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Βρετανίας και άλλων χωρών θα συναντηθούν τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου, στην Ιορδανία προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία
Παρέμβαση Ιράν
Κατά των ανταρτών στρέφεται το Ιράν, που μιλά για στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι εκείνοι έκαναν χρήση χημικών όπλων, ενώ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση. «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι πληροφορίες που αφορούν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και καταδικάζουμε απερίφραστα τη χρήση τέτοιων όπλων. Υπάρχουν στοιχεία ότι οι τρομοκρατικές ομάδες προέβησαν σ΄αυτήν την ενέργεια» δήλωσε ο Αμπάς Αραγκτσί, εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.
«Δεν υπάρχει διεθνής απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή. Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι στο Λευκό Οίκο θα επιδείξουν αρκετή σωφροσύνη και ότι δε θα εμπλακούν σε μια τέτοια επικίνδυνη κατάσταση» πρόσθεσε.
«Οι προκλητικές δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων ή η αποστολή πολεμικού πλοίου σε καμία περίπτωση δε θα βοηθούσε στη λύση του προβλήματος» τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κρίση στη Συρία δε θα επιλυθεί με στρατιωτικά, αλλά μόνο με ειρηνικά μέσα και με διάλογο».
πηγη απο in.gr
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό