Η πλειοψηφία των γενικών νοσοκομείων έχουν προβλήματα να συμπληρώσουν το κενό των θεσεων οσον αφορα στο ιατρικό τμήμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Συνδέσμου Διευθυντών των Νοσοκομείων στη Γερμανία, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από 547 νοσοκομεία έδειξε : 93 τοις εκατό το βαθμολόγησαν ανάλογα λόγω της έλλειψης ιατρών ως "πολύ δύσκολο" ή "δύσκολο" για την πλήρωση θέσεων. Η κατάσταση είναι παρόμοια σε κλινικές αποκατάστασης (95 τοις εκατό), ψυχιατρικά νοσοκομεία (88 τοις εκατό) και σε εξειδικευμένα νοσοκομεία (78 τοις εκατό). Καλύτερη η κατάσταση αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο οσον αφορα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία,οπου το 57 τοις εκατό δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην πληροτητα θεσεων.
Η πιο δύσκολη κατάσταση είναι σε μικρά νοσοκομεία. Σχεδόν το ήμισυ των γενικών νοσοκομείων με λιγότερες από 250 κλίνες το περιέγραψε ως "πολύ δύσκολο" να γεμίσει τις ιατρικές θέσεις εργασίας - από το γενικό νοσοκομείο με πάνω από 800 κλίνες, ήταν μόνο το ποσοστο πληροτητας θεσεων 14 τοις εκατό.
Η κατάσταση του προσωπικού στο Νοσηλευτικό προσωπικό ,προκύπτει σύμφωνα με την έρευνα να είναι κάπως λιγότερο δραματική από ό, τι στον τομέα της ιατρικής. Εδώ αναφέρεται 29 τοις εκατό των γενικών νοσοκομείων, δεν έχουν δυσκολίες στην πλήρωση των κενών θέσεων. Η κατάσταση είναι παρόμοια με τις κλινικές αποκατάστασης (30 τοις εκατό) και των ψυχιατρικών νοσοκομείων του (55 τοις εκατό). Προβλήματα, όμως έχουν τα ειδικευμένα νοσοκομεία (16 τοις εκατό) και πανεπιστημιακά νοσοκομεία (14 τοις εκατό).
Για να κερδίσουν γιατρούς τα μικρά νοσοκομεία πληρώνουν παραπάνω μισθό.
Όμως οι γλωσσικές δεξιότητες των ξένων γιατροί συχνά δεν είναι επαρκής.
Πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα που να υποστηρίζουν τη γλωσσική και πολιτισμική ένταξη των αλλοδαπών γιατρών. "Οι ειδικευόμενοι ιατροί με ποσοστό των αλλοδαπών γιατρών είναι ήδη παρών σε θέση πάνω από 50 τοις εκατό». Η εξειδικευμένη γνώση ξένων γιατρών συχνά είναι αρκετά καλή. Οι γλωσσικές δεξιότητες, ωστόσο συχνά δεν είναι αρκετές.
"Ξένοι γιατροί με κακή γνώση της γερμανικής γλώσσας να εργαστούν στα γερμανικά νοσοκομεία ,είναι δύσκολο», είπε ο Πρόεδρος της VKD. Η επικοινωνία στο νοσοκομείο, αποτελεί μέρος ασφαλείας του νοσοσκομείου. Διότι η κακή γλωσσική δεξιότητα οδήγησε σε πρόβλημα ασφάλειας της λειτουργίας του νοσοκομείου.
Πολλά νοσοκομεία πληρώνουν τους ξενους γιατρούς ήδη μαθήματα για γλωσσική κατάρτιση.
Πηγή άρθρου ανάγνωση και ελεύθερη μετάφραση από Quelle aerzteblatt.de
Διαβάστε το και στα γερμανικά ΕΔΩ .