Ξεμένουμε από εντατικές, ξεμένουμε και από γιατρούς λόγω μετανάστευσης στο εξωτερικό...
Δραματική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ με περίπου 30 ασθενείς (ενίοτε όταν υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας κάποιας πανδημίας ή κάποια φυσική καταστροφή π.χ. σεισμός, μπορεί να είναι και παραπάνω) που αναζητούν εναγωνίως μία κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το ποσοστό θνησιμότητας των ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να βρουν κρεβάτι στην εντατική φτάνει το 50% σε αντιδιαστολή με το 23% αυτών που καταφέρνουν να βρουν.
Η χώρα διαθέτει 540 κλίνες εντατικής θεραπείας ενώ υπάρχουν έτοιμες για να λειτουργήσουν επί πλέον 154 κλίνες που όμως παραμένουν αναξιοποίητες, λόγω κυρίως μη στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό, την ίδια ώρα που αλλόφρονες συγγενείς κάνουν αγώνα να βρεθεί μια κλίνη για τον δικό τους άνθρωπο, συχνά χωρίς αποτέλεσμα επί μέρες.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εντατικής Θεραπείας Απόστολος Αρμαγανίδης είμαστε η τρίτη χαμηλότερη χώρα σε ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ, ανά 100.000 κατοίκους.
Ο κος Αρμαγανίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού αρχές του 2013 λήγουν οι συμβάσεις 120 –τουλάχιστον- νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες εάν δεν ανανεωθούν θα οδηγήσουν στο κλείσιμο και άλλων 40-50 κλινών τους επόμενους μήνες.
Εκτός από τις συμβάσεις που λήγουν, ιδιαίτερα ανησυχητικές προεκτάσεις παίρνει το μαζικό κύμα φυγής προς το εξωτερικό των ελλήνων γιατρών. Ήδη υπάρχει μεγάλη εκστρατεία προσέλκυσης,αφού οι Έλληνες γιατροί είναι περιζήτητοι από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Χρειάζεται, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εντατικής Θεραπείας, να δοθούν κίνητρα για να μη φύγουν οι καλύτεροι γιατροί και νοσηλευτές μας στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και περιζήτητο διεθνώς επιστημονικό δυναμικό, που στη χώρα μας αμείβεται πλέον εξευτελιστικά (3,8 € ωριαία αποζημίωση εφημερίας για ένα Λέκτορα Εντατικής Θεραπείας με 13 χρόνια σπουδών και ειδικότητας, διατριβή και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό).
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει.
πηγή από healthview.gr ΕΔΩ .