Κόβω το τσιγάρο,κερδίζω ΖΩΗ








Οι γυναίκες που κόβουν εγκαίρως το τσιγάρο, μπορούν να κερδίσουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας βρετανικής έρευνας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Οι γυναίκες που κόβουν το κάπνισμα πριν τα 40 τους χρόνια, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε καπνίστριες στη Βρετανία και την οποία δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Lancet, καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το κάπνισμα πριν κλείσουν τα 40, κερδίζουν εννέα χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν. Εάν μάλιστα κόψουν το κάπνισμα στα 35 τους, τότε κερδίζουν δέκα χρόνια ζωής. Εντούτοις, το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών είναι χαμηλότερο από ό,τι εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επέλεξαν μεταξύ του 1996 και του 2001 περίπου 1,2 εκατομμύρια γυναίκες στη Βρετανία τις οποίες και παρακολουθούσαν για συνολικά 10 χρόνια, μέχρι το 2011. Κάθε τρία χρόνια οι γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους. Το 20 % των συμμετεχόντων ήταν καπνίστριες, το 28 % πρώην καπνίστριες, ενώ το υπόλοιπο 52 % δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Τα αποτελέσματα



H διακοπή πριν τα 40 χαρίζει εννέα χρόνια ζωής, ενώ πριν τα 35, δέκα χρόνια ζωής

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που καπνίζουν, ζουν κατά μέσο όρο 11 χρόνια λιγότερο σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Για τις καπνίστριες ο κίνδυνος θανάτου πριν από τα 70 τους χρόνια βρίσκεται στο 24 % ενώ για εκείνες που δεν κάπνισαν ποτέ μόλις στο 9 %. Αυτό που απασχόλησε όμως περισσότερο τους ερευνητές ήταν οι συνέπειες της διακοπής του καπνίσματος. Έτσι διαπίστωσαν ότι η διακοπή πριν τα 40 μπορεί να χαρίσει εννέα χρόνια ζωής, ενώ πριν τα 35, δέκα χρόνια ζωής.

«Ανεξαρτήτως φύλου, οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα σε μέση ηλικία, κερδίζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέτο, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να καπνίζουν μέχρι τα 40 χρόνια και στη συνέχεια να σταματήσουν, γιατί τις επόμενες δεκαετίες το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ», όπως εξήγησε.

Για μια γυναίκα που κόβει το κάπνισμα σε ηλικία 45 – 55 ετών, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 56%, σε σύγκριση με συνομήλικη μη καπνίστρια, ωστόσο παρόλα αυτά εξακολουθεί να κερδίζει 6 με 7 χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ο κίνδυνος αυξάνεται και από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν καθημερινά, αλλά και ανάλογα με την ηλικία στην οποία οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν.

Quelle/Πηγή :DW
Spiegel.de, afp, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου