Μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία, προκύπτει από τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, το 2010 ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη χώρα ήταν μεταξύ 6.000-8.000, το 2011, αυξήθηκαν σε περίπου 12.000, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 μετανάστευσαν άλλοι τόσοι.
«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τις 25.000 οι Έλληνες που μεταναστεύουν στη Γερμανία», εκτιμά ο κ. Κοτσαμπόπουλος.
Έχοντας εντοπίσει τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν με την εγκατάσταση Ελλήνων νεομεταναστών στη Γερμανία, το DHW, μαζί με ελληνικούς φορείς, τη Μητρόπολη της Γερμανίας, δημοτικούς συμβούλους ελληνικής καταγωγής και άλλους, συμμετείχε στην ίδρυση του δικτύου «Diakonie».
Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του δικτύου αποτέλεσε η φετινή έκδοση ενός δίγλωσσου οδηγού για τον προσανατολισμό και τη διευκόλυνση των νεοφερμένων Ελλήνων πάνω σε θέματα εργασίας, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για θέματα διαμονής, κοινωνικής ασφάλισης, κατοικίας, σχολείων κ.ά.
«Αυτό που προτρέπουμε να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται σοβαρά να έρθουν να εργαστούν στη Γερμανία, είναι να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς της χώρας, αλλά και σε εμάς», λέει ο κ. Κοτσαμπόπουλος.
Επισημαίνει, δε, ότι «καλό θα ήταν να ενημερωθούν πριν έρθουν στη Γερμανία», τονίζοντας για άλλη μία φορά, ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο, για ανειδίκευτους και όσους δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, να εργαστούν στη Γερμανία».
Ο κ. Κοτσαμπόπουλος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ως μέλος της αποστολής του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.
Συμμετείχε στις εργασίες της 3ης Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, εκπροσωπώντας το DHW, έναν φορέα που από την ίδρυσή του, το 1993 «χτίζει» γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.
Ο κ. Κοτσαμπόπουλος επισημαίνει τη σημασία των ελληνο-γερμανικών συναντήσεων, ειδικότερα στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα.
Ο ίδιος θεωρεί, ότι η συμμετοχή άνω των 25 δημάρχων απ΄ όλη τη Γερμανία, στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, μία συνεργασία, που όπως λέει, «μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει στις δύο χώρες».
Έμφαση στην Παιδεία
Ο αντιπρόεδρος του DHW εστιάζει στα θέματα Παιδείας, έναν τομέα στον οποίο η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία. Χαρακτηρίζει δε ως πολύ θετική την εισήγηση του Γερμανού Ομοσπονδιακού Υφυπουργού Παιδείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Τόμας Ραφέλ, στην 3η Ελληνο-Γερμανική Συνάντηση, για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της δυαδικής εκπαίδευσης.
«Η Γερμανική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σχετική συμφωνία με την Ισπανία για την ανταλλαγή εμπειριών στα θέματα της τεχνικής εκπαίδευσης. Αυτό θέλαμε να γίνει και με την Ελλάδα», τονίζει και επισημαίνει πως «η δημιουργία μίας «task force» είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της δυαδικής εκπαίδευσης, ένα θέμα με το οποίο ο DHW ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια, θεωρώντας ότι είναι μία λίαν ενθαρρυντική εξέλιξη στην μετασχολική εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων της Γερμανίας, ο κ. Κοτσαμπόπουλος τονίζει ότι δίνει την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση στους νέους, και έτσι τους διευκολύνει στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Με την προώθηση της δυαδικής εκπαίδευσης, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι ο επιχειρηματικός κόσμος, το κράτος και τα επιμελητήρια, έχουμε ασχοληθεί, ως DHW, από το 2006 με ένα ειδικό πρόγραμμά μας, ενημερώνοντας τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας για τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει», επισημαίνει ο κ. Κοτσαμπόπουλος.
Το θέμα της δυαδικής εκπαίδευσης, όπως μας είπε, αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που συγκαλεί στο Βερολίνο, στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Αννέτα Σεβάνι, με τη συμμετοχή ευρωπαίων ομολόγων της.
«Το δεύτερο, επίσης σημαντικό, θέμα που ανακοίνωσε ο κ. Ραφαέλ, είναι ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει για τέσσερα χρόνια, ένα ελληνο-γερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 20 εκ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Κοτσαμπόπουλος.
Και συνεχίζει: «Αυτό που επιδιώκουμε συστηματικά, ως DHW, εδώ και 19 χρόνια, είναι να συμβάλουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και στη δικτύωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Γερμανία. Η προώθηση βέλτιστων πρακτικών πιστεύουμε ότι θα συμβάλει για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα».
Οι επιχειρηματίες που είναι οργανωμένοι στο DHW, όπως τονίζει ο κ. Κοτσαμπόπουλος, είναι διατεθειμένοι να «μεταλαμπαδεύσουν» στο επιχειρηματικό κοινό της Ελλάδας την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει εδώ και χρόνια στη Γερμανία.
«Κοινός στόχος είναι να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομία, βοηθώντας τες να βγουν από την εσωστρέφεια», λέει ο κ. Κοτσαμπόπουλος.
Ελληνο-γερμανικό φόρουμ στην Κολωνία, το 2013
Σχετικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων, ο κ. Κοτσαμπόπουλος μας αναφέρει ότι γίνονται επαφές με επιμελητήρια και συνδέσμους στη Θεσσαλονίκη, ενώ η συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται, με γερμανική υποστήριξη, είναι για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία επιχειρηματικών συστάδων (clusters) στο νομό.
Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται για το 2013 η διοργάνωση Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στην Κολωνία, με κεντρικό θέμα «Νεολαία και Επιχειρηματικότητα».
Το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρη στην Κολωνία. Η διοργάνωση συμπίπτει με τα 25χρονα της αδελφοποίησης των Δήμων Θεσσαλονίκης - Κολωνίας.
«Η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της εργασίας, των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών για την νεολαία, της προώθησης της επιχειρηματικότητας των νέων, με παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την επαγγελματική τους κατάρτιση, είναι από τα θέματα που μας απασχολούν σοβαρά», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του DHW.
Ο κ. Κοτσαμπόπουλος, είναι γιατρός στο επάγγελμα και ένας από τους κύριους μετόχους του Κέντρου Απεικονιστικής Ιατρικής, μιας επιτυχημένης επιχείρησης στην Κολωνία, με 400 κλίνες.
Πηγή: nooz.gr,ΑΜΠΕ