Στην αποδημία Ελλήνων προς το εξωτερικό, την άλλη όψη της μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πάλι εν μέσω οικονομικής κρίσης, έκανε ο επίκουρος καθηγητής του Παντείου και νέος γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα "Διπλή πρόκληση, οικονομική κρίση και μετανάστευση", τονίζοντας ότι αυτή θα κινηθεί στη βάση του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού μας, αλλά και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της πραγματικής εκροής, τόνισε, ειδικά για την Αυστραλία και τον Καναδά, όπου οι βίζες τους τελευταίους μήνες δεν ξεπέρασαν τις 150 για κάθε χώρα, ενώ οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 10.000. Αυτό συμβαίνει γιατί και οι δύο έχουν πολύ στοχευμένη μεταναστευτική πολιτική, για το πόσους και με ποια εξειδίκευση θέλουν, πολιτική που "πρέπει να μας γίνει μάθημα", όπως τόνισε στη συνέχεια η επίκουρη καθηγήτρια οικονομικής δημογραφίας στο Χαροκόπειο Αλ. Τραγάκη.
Η χώρα που δέχεται τους περισσότερους Έλληνες μετανάστες σήμερα είναι η Γερμανία, επειδή υπάρχει αφενός μισθολογική διαφορά και ανεργία στην Ελλάδα και αφετέρου είναι εύκολη η πρόσβαση λόγω ΕΕ. Στη Γερμανία έφυγαν το 2010 5.000 άτομα, το 2011 9.000 και το πρώτο εξάμηνο του 2012 15.000.Στην πλειονότητά τους, οι Έλληνες αποδημούντες σήμερα, είναι επιστήμονες, κυρίως ιατροί και ειδικευμένοι στην πληροφορική, ενώ σε κάθε χώρα του εξωτερικού μεταναστεύουν και όσοι διαθέτουν "ιστορικό" μετανάστευσης.
Αυτή τη στιγμή εργάζονται 6.000 Έλληνες ιατροί στη Γερμανία, ανέφερε ο Α. Κόντης, διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων.
Στο ερώτημα, "η μετανάστευση είναι ευλογία ή κατάρα", ο κ. Κόντης απάντησε ότι πρόκειται για "ένα κοινωνικό, διαχρονικό και διεθνές φαινόμενο, από το οποίο απορρέουν οφέλη για όλους τους μετέχοντες, εφόσον δεν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις".
Αναφερόμενος στους περίπου 100.000 Αλβανούς που έχουν παλιννοστήσει, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί στην Αλβανία η ελληνική παιδεία που πήραν τα παιδιά αυτά στην Ελλάδα, με τα δίγλωσσα σχολεία εκεί, καθότι "είναι οι μελλοντικοί πρεσβευτές μας".
Πηγή: News247
Πηγή: News247