Νόμος διευκολύνει την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού


Διευκολύνεται η αναγνώριση ξένων πτυχίων




Από την 1η Απριλίου 2012 ένας νέος νόμος διευκολύνει την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού στη Γερμανία. Η χώρα ελπίζει να καλύψει έτσι σημαντικά κενά, προσελκύοντας εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Η 44χρονη Σλομποντάνκα Πάπατς εργάζεται τα τελευταία χρόνια σε μία μπυραρία στα προάστια της Κολωνίας. Η δουλειά της αρέσει, όπως λέει η Σερβοβόσνια με καταγωγή από το Σαράγεβο. Στην πατρίδα της είχε σπουδάσει Κατασκευαστικό Σχέδιο και εργάστηκε 18 χρόνια στον τομέα εξειδίκευσής της. Στη Γερμανία ήρθε πριν από έξι χρόνια εξαιτίας του γερμανού συζύγου της. Τα επαγγελματικά της σχέδια είχαν δευτερεύουσα σημασία, όπως λέει:

«Όταν ήρθα στη Γερμανία είχα εντελώς διαφορετικές προσδοκίες. Ήθελα να κάνω μία μικρή οικογένεια και στο μεταξύ προσπαθήσαμε με το σύζυγό μου να αποκτήσουμε ένα παιδί. Έκανα καριέρα στη ζωή μου. Είπα στον εαυτό μου: τώρα είναι ώρα να κάνεις οικογένεια, ωστόσο αυτό απλά δε συνέβη».

Δικαίωμα αίτησης για όλους
Η Ελληνίδα φαρμακοποιός Σιμώνη Πελωριάδου κατάφερε να βρει δουλειά στη Γερμανία
Με την επιθυμία γέννησης ενός παιδιού να μένει ανεκπλήρωτη, η Σλομποντάνκα έκανε στο μεταξύ αίτηση αναγνώρισης του πτυχίου της στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο. Σε αυτή τη διαδικασία ελπίζει να τη διευκολύνει ο νέος νόμος που ισχύει από την 1η Απριλίου στη χώρα με σκοπό τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των σπουδών των μεταναστών. Ο νόμος δίνει σε όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, το δικαίωμα να αιτηθούν την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους ώστε να εργαστούν στον τομέα εξειδίκευσής τους. Έτσι και η Σλομποντάνκα ελπίζει τώρα να εργαστεί για πρώτη φορά στη Γερμανία στο αντικείμενό της.
Όπως λέει ο Γκρέγκορ Μπεργκχάουσεν, διευθυντής των προγραμμάτων εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κολωνίας, παλαιότερα οι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ δεν είχαν σχεδόν καμία αξίωση για αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους στη Γερμανία.

Δυσκολίες στην αναγνώριση του πτυχίου τους αντιμετώπιζαν όμως και μετανάστες από χώρες εντός της ΕΕ. Αυτό καταδεικνύει και η μαρτυρία της Ελληνίδας φαρμακοποιού Σιμώνης Πελωριάδου, που ήρθε πέρυσι στη Γερμανία: «Κανένας γνωστός μου δεν ήταν σίγουρος. Ένας έλεγε ότι μπορώ να πάρω άμεσα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος επειδή η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ. Άλλος έλεγε ότι δε γίνεται έτσι και ότι πρέπει να δώσω κι άλλες κρατικές εξετάσεις».

Αφού βρήκε, όπως λέει, με τη βοήθεια μίας γνωστής της από τη Βουλγαρία σε ποιους έπρεπε να απευθυνθεί, κατέθεσε πολλές φορές το μεταφρασμένο πτυχίο της προς αναγνώριση. Ωστόσο πολλοί μεταφραστές και δικηγόροι που διαμεσολάβησαν αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί και η διαδικασία αναγνώρισης των σπουδών της ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα. Και αυτό το εμπόδιο όμως αναμένεται να αρθεί μέσω μίας συμπληρωματικής ρυθμιστικής διάταξης του νέου νόμου. Από το Δεκέμβριο του 2012 η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων προβλέπεται να διαρκεί το πολύ 3 μήνες.
Αφού κατάφερε η Σιμώνη Πελωριάδου να αναγνωρίσει το πτυχίο της, όλα εξελίχθηκαν ταχύτατα. Σε διάστημα ενός μήνα κατάφερε να βρει δουλειά ως φαρμοκοποιός, καθώς και στον δικό της κλάδο παρατηρούνται πολλές ελλείψεις.

Οι αδυναμίες του νέου νόμου
Η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν ελπίζει να προσελκύσει εξειδικευμένο δυναμικό στη χώρα
Τις συνθήκες που διαμορφώνει ο νέος νόμος περιγράφει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμώνων Γερμανικών Ιδρυμάτων για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση, Κλάους Γιούργκεν Μπάντε: «Ξεκίνησε ένας διαγωνισμός για τους πιο ικανούς εργαζόμενους. Έτσι λοιπόν, είναι καλό να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε καταρτισμένους ανθρώπους και να αναγνωρίσουμε τα προσόντα τους το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να επωφεληθούν από την αποδοτικότητά τους και η χώρα υποδοχής, αλλά και οι ίδιοι οι μετανάστες».

Ο νέος νόμος για την αναγνώριση πτυχίων αναμένεται να προσφέρει αρκετές διευκολύνσεις στους εξειδικευμένους μετανάστες που αποφασίζουν να αναζητήσουν το επαγγελματικό τους μέλλον στη Γερμανία. Ωστόσο ο νόμος έχει και μία βασική αδυναμία. Αφορά μόνο εκείνα τα επαγγέλματα τα οποία υπόκεινται στους ίδιους όρους και κανόνες σε όλη τη χώρα. Σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, όπως π.χ. δασκάλους και μηχανικούς. Με το νέο νόμο περί αναγνώρισης επιδιώκεται η ενιαία ρύθμιση των όρων για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.




Πηγή
Janosch Delcker / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
16.07.2012