Τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση σε διάρκεια 20 ετών πέτυχε το πανίσχυρο εργατικό σωματείο της Γερμανίας IG Metall από τον κλάδο βιομηχανικών μηχανολογικών εφαρμογών, από τη στιγμή που συμφώνησε με τους εργοδότες σε αύξηση 4,3% για τα 3,6 εκατομμύρια εργαζομένους του για το 12μηνο που άρχισε την 1η Μαΐου αποτελώντας σημείο αναφοράς και για τις υπόλοιπες ενώσεις εργαζομένων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει αύξηση υπερδιπλάσια από το ποσοστό του πληθωρισμού που κυμαίνεται σήμερα στο 2% στη Γερμανία, αποτελεί τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για το IG Metall από το 1992, όταν είχε εξασφαλίσει αύξηση 5,4%, σύμφωνα με αξιωματούχους του σωματείου. Η συμφωνία επήλθε μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους εργοδότες που έληξαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Πηγή εικόνας Quelle : ig metall |
Παρακολούθηση
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην πανίσχυρη ένωση IG Metall και αξιωματούχους που εκπροσωπούν τις διοικήσεις από τους κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους της Γερμανίας, όπως Volkswagen Daimler και BMW παρακολουθούνταν στενά σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση χρέους και η οποία επιτείνεται από τις ανισορροπίες που έχουν να κάνουν με τη χαμηλή αύξηση των μισθών στη Γερμανία στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Το μέγεθος της συμφωνίας αποτελεί μία ένδειξη ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να ανεχθεί υψηλότερους μισθούς ακόμη και εάν αυτό πυροδοτεί άνοδο του πληθωρισμού, προκειμένου να βοηθήσει τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης στην περιφέρεια του ευρωπαϊκού Νότου.
Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν κάνει ασυνήθιστες παρεμβάσεις στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καλώντας τους εργοδότες να προσφέρουν στους εργαζομένους μεγαλύτερες αυξήσεις μετά από μία δεκαετία περιορισμών.
Η διοχέτευση περισσότερου χρήματος στις τσέπες των Γερμανών καταναλωτών θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για εισαγωγές από Ευρωπαίους εταίρους και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας στη Γερμανία θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου να καταστήσει τα προϊόντα που κατασκευάζονται σε άλλα μέρη της Ευρώπης περισσότερο ανταγωνιστικά συγκριτικά με τα γερμανικά.
Από το 2007
Ο μέσος όρος αύξησης των μισθών στη Γερμανία κυμαινόταν στο 1% από το 2007 συγκριτικά με την αύξηση του 2,7% στο σύνολο της Ευρωζώνης. Πολύ περισσότερο, η συμφωνία βάζει οριστικό τέλος στις προειδοποιητικές απεργίες που πραγματοποιούσε η ένωση σε ολόκληρη την χώρα, προκειμένου να πιέσει για αύξηση των μισθών, που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο 6,5% ενώ οι εργοδότες προσέφεραν μόλις 2,6%.
Η συμφωνία, η οποία θα κοστίσει στις επιχειρήσεις του βιομηχανικού τομέα μηχανολογικών εφαρμογών της Γερμανίας περί τα 7 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ορόσημο και στις διαπραγματεύσεις άλλων εργατικών σωματείων, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα συνδικάτα δεν είναι σε θέση να επιτύχουν το αποτέλεσμα του IG Metall.
Πηγή εικόνας Quelle : ig metall |
πηγή άρθρου στα ελληνικά Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
διαβάστε επίσης στα γερμανικά το άρθρο από την σελίδα της ig metall εδώ .