Eφαρμογή για smartphones στα ζαρζαβατικά


Στο μανάβικο με σύμβουλο το smartphone
Mια νέα «έξυπνη» εφαρμογή για smartphones μπορεί να ανιχνεύσει τα χαλασμένα ζαρζαβατικά στα ράφια των σούπερμαρκετ, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα υπέρυθρων ακτίνων.
Η συσκευή εντοπίζει αλλοιώσεις στη σύσταση φρούτων και λαχανικών
H υψηλή τεχνολογία πλέον εισβάλει για τα καλά ακόμη και στους πιο απίθανους τομείς της καθημερινής ζωής. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Φωτονικών Μικροσυστημάτων (IPMS) Fraunhofer στη Δρέσδη, σημαντικού ερευνητικού πόλου στο χώρο της εφαρμοσμένης πληροφορικής, παρουσίασαν μια νέα συσκευή, αρκετά διαφορετική με όσες μέχρι τώρα έχουν παρουσιάσει (αισθητήρες, ηλεκτρονικά και φωτονικά συστήματα για επικοινωνία και πλοήγηση κ.ά.).


Η νέα εφεύρεση, αν και φαίνεται με μια πρώτη ματιά ολίγον ελιτίστικη αφού αφορά μόνο κατόχους smartphones, δείχνει να είναι χρηστική. Ένα σπεκτρόμετρο μπορεί με τη βοήθεια υπέρυθρης ακτινοβολίας να κάνει μια πρώτη «ακτινογραφία» των ζαρζαβατικών, εντοπίζοντας πιθανές αλλοιώσεις στη χημική τους σύσταση, οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Ένα app μας βοηθάει να διαλέξουμε ζαρζαβατικά
Πολλές φορές έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύπτουμε πως τα φρούτα και λαχανικά που αγοράσαμε δεν ήταν τόσο φρέσκα όσο έδειχναν στο ράφι. Ή ακόμη ότι οι φράουλες που φαίνονταν γλυκές και ζουμερές στην πραγματικότητα είναι ξινές και άγουρες. Η νέα συσκευή απαντά στις απορίες των δύσκολων καταναλωτών.




Η λειτουργία της είναι απλή. Αρκεί να πλησιάσει στην επιφάνεια ενός φρούτου ή λαχανικού αφήνοντας την υπέρυθρη ακτινοβολία να διεισδύσει μερικά χιλιοστά κάτω από την εξωτερική τους επιφάνεια. Στη συνέχεια, αναλύει τα δεδομένα που συνέλλεξε,κάνοντας μια γρήγορη χημική ανάλυση των ποσοτήτων νερού, γλυκόζης. φρουκτόζης κλπ.


Η συσκευή μπορεί να ενσωματωθεί και σε smartphone. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη το σχεδιασμό της ούτε την εφαρμογή για κινητά. Ο στόχος είναι να κατασκευάσουν μια βερσιόν–μινιατούρα σε μέγεθος «μικρότερο από ένα κύβο ζάχαρης», επισημαίνει ο Ηeinrich Grüger της επιστημονικής ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, το ηθικό δίδαγμα που βγαίνει από την τελευταία αυτή συσκευή είναι, πως τα φαινόμενα απατούν ακόμη και όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά!
πηγή dw.de
Vera Freitag / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ.σύνταξης: Mαρία Ρηγούτσου