Μετά από μέιλ σας αγαπητοί αναγνώστες ,αφότου διαβαζετε για την ειδικότητα ή για εργασία στη Γερμανία με ρωτήσατε και κάποια πράγματα πριν πάρετε αυτήν την απόφαση ,γενικά για την ζωή.Προτιμώ παρά να παραθέσω ένα κείμενο δικό μου,γιατί αυτο θα ήταν γραμμένο υποκειμενικά θεωρώ για γενικές πληροφορίες στη Γερμανία,παραθέτω ένα κείμενο με γενικές πληροφορίες για την εγκατάσταση στη Γερμανία.
Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παρέχουν στους Έλληνες πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης στις άλλες χώρες της ΕΕ. Πολλοί Έλληνες κάνοντας χρήση αυτού του δικαιώματος, μεταναστεύουν τα τελευταία χρόνια μόνοι τους ή με τα μέλη της οικογένειάς τους, αναζητώντας εργασία στην Γερμανία.
Η εγκατάσταση σε μια ξένη χώρα δημιουργεί πολλά προβλήματα. Η πείρα έχει δείξει ότι πολλά απο αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν ευκολότερα, όταν ο μετανάστης πριν από τη μετακίνησή του στη Γερμανία έχει ενημερωθεί σωστά σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στο να βρει κατάλληλη κατοικία και όταν γνωρίζει τις προϋποθέσεις της νόμιμης παραμονής και τα δικαιώματά του σχετικά με τις κοινωνικές παροχές (επιδόματα ανεργίας, ασθενείας κ.λ.π.), την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα σχολικά προβλήματα.
Με το πληροφοριακό αυτό δελτίο θέλουμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους, κυρίως νέους μετανάστες, πριν κάνουν το μεγάλο βήμα της μετανάστευσης.
Η επιλογή των θεμάτων έγινε με βάση τις εμπειρίες των Ελλήνων Κοινωνικών Λειτουργών του ΔΙΑΚΟΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ όπως διαπιστώνονται και αντιμετωπίζονται καθημερινά στην πράξη.
Φιλικά
Prof. Dr. Walther Specht
(Διοικητής)
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ
Ασφάλιση ασθενείας
Έλληνες με διεύθυνση κατοικίας την Ελλάδα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Γερμανία πρέπει να εφοδιαστούν από το αρμόδιο ταμείο ασφάλισης ασθενείας με το αντίστοιχο έντυπο.
Βλέπε: Ασφάλιση ασθενείας και ασφαλιστική προστασία κλάδου ασθενείας, γενικές πληροφορίες.
Επίδομα τέκνων
Σε περίπτωση που πρόκειται κανείς να εργαστεί στη Γερμανία και δικαιούται το επίδομα τέκνων (Kindergeld) πρέπει να φέρει μαζί του το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας του προτελευταίου χρόνου.
Σχολείο
Τα παιδιά πρέπει να ξεδηλωθούν από το σχολείο και δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει να ζητήσει το αποδεικτικό της τελευταίας χρονιάς.
Βλέπε: Εκπαίδευση παιδιών.
Επίδομα ανεργίας, εξεύρεση εργασίας
Οι άνεργοι που επιδοτούνται από το ταμείο ανεργίας (ΟΑΕΔ) πρέπει να ζητήσουν το έντυπο Ε 303 το οποίο θα καταθέσουν στο αρμόδιο Γραφείο Εργασίας στη Γερμανία (Arbeitsamt).
Βλέπε: Αναζήτηση εργασίας ανέργων Ελλήνων στη Γερμανία.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΑΔΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όσοι πηγαίνουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους, πρέπει να εφοδιάζονται από το αρμόδιο ταμείο ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ κ.λ.π.) με το κοινοτικό έντυπο Ε 111 για να έχουν περίθαλψη όταν συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κάλυψη δεν ισχύει για χρόνιες παθήσεις.
Οι Συνταξιούχοι ζητούν το έντυπο Ε 111 σε περίπτωση προσωρινής διαμονής. Σε περίπτωση μόνιμης εγκατάστασης, που αποδεικνύεται με τη χορήγηση πεντάχρονης παραμονής εκ μέρους των γερμανικών αρχών, μπορούν οι συνταξιούχοι να ζητήσουν το έντυπο Ε 121 που τους παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τη χώρα διαμονής τους.
Μετά τη μόνιμη εγκατάσταση στη Γερμανία αρμόδιος φορέας υγείας πλέον είναι ο φορέας του τόπου κατοικίας-διαμονής. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. σε περίπτωση ταξιδιού στην Ελλάδα το Ε 111 θα εκδίδει ο γερμανικός φορέας ασφάλισης.
Φοιτητές που οι γονείς τους είναι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα, για να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στη χώρα-μέλος της ΕΕ που σπουδάζουν, χρειάζονται το έντυπο Ε 111.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Φοιτητές που σπουδάζουν στη Γερμανία και οι γονείς τους είναι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα χρειάζονται το έντυπο Ε 109, επειδή η Γερμανία σε αντίθεση με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θεωρεί τους φοιτητές σαν μόνιμους κάτοικους Γερμανίας.
Τα έντυπα Ε 109, Ε 121, Ε 111 κ.λ.π. πρέπει να αιτηθούν εγκαίρως από τα κατά τόπους ασφαλιστικά ταμεία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η χορήγηση που θα πρέπει να γίνει μέσω του γερμανικού φορέα είναι χρονοβόρα και εξαιρετικά δύσκολη.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Έλληνες άνεργοι, επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, με μόνιμη διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Γερμανία για αναζήτηση εργασίας πρέπει να εφοδιαστούν από τον ΟΑΕΔ με το έντυπο Ε 303.
Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του Ε 303 είναι:
- Ο άνεργος να έχει θεμελιώσει στην Ελλάδα δικαίωμα για επιδότηση από το ταμείο ανεργίας (ΟΑΕΔ).
- Να είναι εγγεγραμμένος τουλάχιστον 4 εβδομάδες σαν άνεργος στον ΟΑΕΔ. (Ο ΟΑΕΔ μπορεί να εγκρίνει την έκδοση του Ε 303 και νωρίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις.)
Το ποσό της επιδότησης είναι το ίδιο ακριβώς όπως και αυτό του ΟΑΕΔ και καταβάλλεται στο δικαιούχο σε γερμανικά μάρκα. Για να έχει ο άνεργος ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ασθενείας κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας στη Γερμανία, θα πρέπει να έχει μαζί του οπωσδήποτε το έντυπο Ε 119 το οποίο προμηθεύεται από το ΙΚΑ πριν την αναχώρηση του.
Σε περίπτωση που τελικά απέτυχαν οι προσπάθειες για ανεύρεση εργασίας θα πρέπει ο άνεργος να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δηλωθεί και πάλι στον ΟΑΕΔ πριν την παρέλευση των 3 μηνών. Εάν δεν κρατηθεί η προθεσμία αυτή, χάνει οριστικά το δικαίωμα για περαιτέρω επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.
ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος μετανάστης στη Γερμανία είναι το θέμα κατοικίας.
Για το θέμα αυτό πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του τα ακόλουθα:
- Γενικά πολύ υψηλά ενοίκια
- Απαιτούμενη εγγύηση συνήθως μέχρι 3 ενοίκια.
- Έγκαιρη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των συγγενών, γνωστών και φίλων για σχετικές ενέργειες
- Εγγραφή στους καταλόγους προτεραιότητας των ειδικών οργανισμών/ εταιρειών για ενοικίαση κατοικίας (Wohnungsbaugesellschaften κλπ.)
- Μεμονωμένες αγγελίες εφημερίδων-απευθείας επαφή με τους ιδιοκτήτες
- Αναζήτηση μεσιτικών γραφείων
Λόγω της έλλειψης κατοικιών υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση από επιτήδειους.
Τα συμβόλαια εκμίσθωσης κατοικιών πρέπει να ελέγχονται για το περιεχόμενο τους πριν υπογραφούν.
Προστασία για τους ενοικιαστές παρέχει ο σύλλογος ενοικιαστών (Mieterverein) με την προϋπόθεση να είναι κανείς μέλος του.
ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ
- Σύμφωνα με τον Νόμο για αλλοδαπούς χορηγείται το δικαίωμα της διακίνησης και εγκατάστασης στους υπηκόους των κρατών-μελών της ΕΕ, που απασχολούνται ή επιθυμούν να απασχοληθούν σε εξαρτημένη ή μη εργασία. Το δικαίωμα αυτό χορηγείται και στα μέλη των οικογενειών τους. Μέλη της οικογένειας- ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους- θεωρούνται:
- Οι σύζυγοι καθώς και τα συγγενικά πρόσωπα κατιούσας γραμμής (παιδιά, εγγόνια κ.λ.π.) εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.
- Τα συγγενικά πρόσωπα ανιούσας ή κατιούσας γραμμής καθώς και οι σύζυγοι αυτών, εφόσον συντηρούνται από τον δικαιούχο.
- Η άδεια παραμονής της ΕΕ χορηγείται μετά από αίτηση στους ήδη εργαζόμενους καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.
Η άδεια παραμονής της ΕΕ χορηγείται για διάρκεια 5 ετών, με δυνατότητα επαναχορήγησης εκτός και αν αυτή έχει ζητηθεί για μικρότερο διάστημα. Απόκλιση από τη ρύθμιση αυτή μπορεί να ισχύσει, εφόσον η εργασιακή σχέση είναι περιορισμένη μεταξύ τριών μηνών και ενός έτους.
Στην περίπτωση αυτή χορηγείται άδεια παραμονής διάρκειας όσο και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης.
1.Γερμανικές υπηρεσίες:Πρεσβεία Αθήνας
Οδός Καραολή Δημητρίου 3
10675 Αθήνα-Κολωνάκι
Τηλ.(01) 7285111
2.Γενικό Προξενείο ΘεσσαλονίκηςΟδός Καρόλου Ντηλ 4α
54623 Θεσσαλονίκη
Τηλ. (031) 236315/49/59
Στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης στην ΕΕ μπορούν οι Έλληνες να ταξιδέψουν στη Γερμανία με σκοπό την ανάληψη εξαρτημένης εργασίας ή την αυτοαπασχόληση.
Έλληνες (με τόπο κατοικίας τη Γερμανία και κάτοχοι άδειας παραμονής) έχουν το δικαίωμα για τη χορήγηση κοινωνικού βοηθήματος (Sozialhilfe) όταν βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παροχής κοινωνικής βοήθειας:
Βοήθεια για συντήρηση (διατροφή κλπ.), βοήθημα ασθενείας (ανάληψη εξόδων σε περίπτωση ασθενείας), βοήθεια σε εγκύους και λεχώνες, βοήθεια αναπηρίας. Μετανάστες που δεν έχουν εργαστεί στη Γερμανία και δεν είναι κάτοχοι άδειας παραμονής δεν δικαιούνται το κοινωνικό βοήθημα.
Η χορήγηση κοινωνικού βοηθήματος μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να θέσει σε κίνδυνο την ανανέωση της παραμονής ενός αλλοδαπού έστω και αν προέρχεται από χώρα-μέλος της ΕΕ.
Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού βοηθήματος υποβάλλονται στις κατά τόπους κοινωνικές υπηρεσίες προσωπικώς και είναι απαραίτητο να προσκομισθούν η αστυνομική δήλωση κατοικίας, το διαβατήριο και η άδεια παραμονής.
Πρέπει να τονισθεί, ότι η παροχή κοινωνικού βοηθήματος από κρατικής πλευράς γίνεται μόνον όταν υπάρχει πραγματικά άμεση ανάγκη και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι προσωπικές προσπάθειες για αυτοβοήθεια. Ο αιτών πρέπει να εκθέσει ανοικτά την όλη οικονομική του κατάσταση. Το κοινωνικό βοήθημα χορηγείται όσο υπάρχει ανάγκη και έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Aτομα που απέτυχαν στις προσπάθειες τους να βρουν εργασία και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα για κοινωνικό βοήθημα, ακόμη και αν δεν έχουν τα εισιτήρια επιστροφής στην πατρίδα.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχουν στη Γερμανία:
- Υπηρεσίες Κοινωνικής Εργασίας για Έλληνες του Διακονικού Ιδρύματος (Diakonisches Werk)
- Ελληνικά Τμήματα των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB)
- Υπηρεσίες Εργατικών Ακολούθων στη Γερμανία
- πηγή : Το κείμενο είναι από τη γενικη γραμματεια αποδημου ελληνισμου.