Eμφυτεύματα από μαγνήσιο


Αυτοδιαλυόμενα εμφυτεύματα από μαγνήσιο

Τα εμφυτεύματα αποτελούν στην ιατρική πλέον καθημερινότητα. Αυτό ισχύει από τα δόντια μέχρι τους γοφούς. Τώρα υπάρχουν εμφυτεύματα από μαγνήσιο τα οποία διαλύονται στο σώμα.
Τα σπασίματα στα κόκαλα αντιμετωπίζονται πλέον συχνά σήμεραμε ένα απλό βίδωμα ή ακόμα και κάρφωμα. Oι γιατροί όμως χρησιμοποιούν και λάμες από ατσάλι ή τιτάνιο. Ένα μεγάλο μειονέκτημα πάντως αυτών των μεθόδων είναι ότι τα ξένα αυτά τα σώματα θα πρέπει αργότερα να αφαιρεθούν όταν τα κόκαλα δυναμώσουν και πάλι.




Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής θα πρέπει και πάλι να υποβληθεί σε εγχείρηση και μια εγχείρηση σημαίνει συχνά νέους κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι όμως εκλείπουν όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν νέα μαλακά υλικά, όπως για παράδειγμα από μαγνήσιο. Τα υλικά αυτά έχουν τη δυνατότητα να διαλύονται μόνα τους μέσα στο κόκαλο, όπως δηλώνει ο γιατρός Φρανκ Βίττε, από την Ιατρική Σχολή του Ανοβέρου:
«Από τη μια πλευρά πρόκειται για μια σταθερή κόλληση των άκρων των κοκάλων. Από την άλλη πλευρά όμως εγώ θα ήθελα όταν ιαθεί το κόκαλο να μην πρέπει επιπλέον να αφαιρεθεί το εμφύτευμα. Υπό αυτό το πλαίσιο μικρές βίδες ή λάμες από μαγνήσιο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα κάταγμα του βραχίονα».
Σε πειραματικό ακόμα στάδιο
Τα εμφυτεύματα από μαγνήσιο δεν είναι όμως και τελείως αβλαβή. Διότι ακόμα δεν μπορεί να ελεγχθεί πότε ακριβώς αρχίζει το υλικό να διαλύεται. Μετά θα αρχίσει να εισχωρεί είτε στους μύες είτε στο κόκαλο. Το κράμα από μαγνήσιο δεν σπάει πάντως τόσο εύκολα όπως το καθαρό μαγνήσιο
«Έχουμε εξετάσει κράματα τα οποία περιέχουν σπάνια στοιχεία τα οποία σε συνδυασμό με το μαγνήσιο αναπτύσσουν καλές μηχανικές ιδιότητας. Και παράλληλα απορροφώνται ικανοποιητικά από τον οργανισμό».
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πειράματα σε ζώα με πολύ καλά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Απομένει τώρα να αποδειχθεί στην πράξη πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή η μέθοδος και στους ασθενείς. Εάν οι κλινικές έρευνες αποδείξουν πως τα εμφυτεύματα από μαγνήσιο είναι ανθεκτικά και αφομοιώνονται καλά από τον οργανισμό τότε τα συνηθισμένα εμφυτεύματα από ατσάλι ή τιτάνιο θα εκλείψουν.
πηγη DW
Helluth Nordwig / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης