Τα Κ.Ε.Ν είναι ένας κατάλογος με προκαθορισμένες τιμές ανάλογα με την κάθε διάγνωση που έχουν στη διάθεσή τους από 01-01-2012 και στο εξής τα ασφαλιστικά ταμεία στη Ελλάδα προκειμένου να γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσουν ανά περίπτωση.
Για την ιστορία διαβάζω ότι ο υπουργός υγείας αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χιλιάδες ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και θα περιοριστεί η σπατάλη που προέρχεται κυρίως από τους γιατρούς. Επίσης, ανακοίνωσε ότι συνολικά επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υπογράψει συμβάσεις με τα νοσοκομεία για τα κλειστά νοσήλια, ενώ όπως έγινε γνωστό ακόμη 11 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Να ανάφερω ότι τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια ισχύουν ήδη σε πολλές ευρωπαϊκες χώρες καθώς και στη Γερμανία.Πρέπει όμως εδώ να αναφέρω την διαφόρα του συστήματος υγείας στη Γερμανία με την Ελλάδα.
Το σύστημα υγείας της Γερμανίας στηρίζεται με χρηματοδότηση από κοινωνική και ιδιωτική ασφάλιση με παραγωγή υγείας από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ο ιατρός μπορεί να επιλέγει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας και ύψους της αμοιβής του,σε ένα συστημα υγείας που φέρνει ανταγωνισμό (επιλογή ιατρου από ασθενη ) με μια υποχρεωτική ασφάλιση μέσω εισφορών των εργαζομένων,με πολλα διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία (Krankenkassen) οι οποιοι εργαζόμενοι γνωρίζουν το κόστος υπηρεσίας της υγείας και το καθορίζουν σύμφωνα με τα έσοδα τους.Έτσι αυξάνεται το επιστημονικό και επαγγελματικό επίπεδο των εργαζομένων και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.Το ταμείο ενός ασθενή με κάποια ασθένεια, ο οποίος χρειάζεται χειρουργείο και πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα κοστίζει η νοσηλεία του. Στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο που θα αφορά στη συγκεκριμένη νοσηλεία περιλαμβάνονται οι εξετάσεις, το κόστος των παρεμβάσεων, συν την παρακολούθηση στο νοσοκομείο.
Εδώ λοιπόν βασίστηκαν για ακόμη μια φορά τα ελληνικά ευρωπαϊκά πρότυπα.Έρχομαι όμως να θέσω κάποια ερωτήματα…
§ «Επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για τα κλειστά νοσήλεια».Απ’ότι κατάλαβα το ΕΣΥ αφορούσε την μεταρρύθμιση,και όχι τον ιδιωτικό τομέα που χώνεται παντού…το κόστος νοσηλείας πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών θα είναι αυξημένο λόγω ανέσεων, άρα η σύμβαση με τις ασφαλιστικές εταιρείες θα αποδίδει μόλις το 50% του πραγματικού κόστους. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή απ’ όλους τους πολίτες της χώρας
§ Περιορισμός σπατάλης….με τα κλειστά νοσήλεια θα το περιορίσουν μόνο;….για τις προμήθειες και φάρμακα δεν γίνεται ούτε λόγος;
§ Τα ασφαλιστικά ταμεία ναι μεν θα γνωρίζουν για το κόστος στο νοσοκομείο…αλλά μετά τι; Προκύπτουν τα ερωτήματα όπως για περαιτέρω φροντίδα του ασθενούς,για παραμονή σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης ας πούμε μετά από ένα ατύχημα,για κάποια παραπάνω ειδική περίπτωση νοσηλείας..
Έως σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους με βάση τα τιμολόγια των υλικών και των φαρμάκων,τις ήμερες νοσηλειας κλπ.
Με τον νέο τρόπο θα τους στέλνουν ένα κωδικο συμφωνα με την κατηγορία της πάθησης του ασθενους,στην οποια θα αντιστοιχει ένα προκαθορισμενο ποσο για ολη την νοσοκομειακη φροντιδα.Εδω όμως έρχεται το μεγαλο ερωτημα…
Τα ασφαλιστικα ταμεια πληττονται από την ανεργια και τις συνταξιοδοτήσεις.Άρα δεν μπορουμε να αποκλεισουμε το γεγονος ότι θα υπαρξει μετακυλιση δημοσιων δαπανών στους ασφαλισμένους και άρα «βάρος» για τα ελληνικά νοσοκομεία.