ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
Στρατιές για μετανάστευση...
Τον δρόμο της μετανάστευσης επιθυμεί να ακολουθήσει ένας στους δύο νέους 18 έως 24 ετών προκειμένου να βρει εργασία, ενώ το 74% της πιο παραγωγικής ηλικίας (35-44 ετών) φοβάται ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να χάσει τη δουλειά του.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε χθες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διεξήχθη σε δείγμα 1.011 ατόμων από τις 22 έως 24 Μαΐου φαίνεται ότι πιο ανασφαλείς ανάμεσα στα δύο φύλα στο ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους εμφανίζονται οι γυναίκες (62,07% έναντι 58,73% των ανδρών).
Ο μέσος όρος στο συνολικό δείγμα φτάνει το 60,33%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα 35-44 (74,36%). Αρκετά χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στις ηλικίες 18-24 (50%) και 25-34 (47,62%). Στις ηλικίες από 45 και πάνω η ανησυχία για μία ενδεχόμενη απόλυση φτάνει ακόμη και το 61,54%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πιο ασφαλείς αισθάνονται όσοι έχουν στοιχειώδες επίπεδο εκπαίδευσης συγκριτικά με αυτούς που έχουν μέση ή ανώτερη μόρφωση. Ετσι, σχεδόν 6 στους 10 με στοιχειώδη εκπαίδευση εκτιμούν ότι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, ποσοστό το οποίο μειώνεται δραματικά για όσους έχουν μέση εκπαίδευση καθώς φτάνει μόλις το 18,37%. Το 42% των ερωτηθέντων με ανώτερες σπουδές τονίζει ότι δεν φοβάται για το ενδεχόμενο να χάσει τη δουλειά του.
Κατά τα λοιπά, το 21,93% που συμμετείχε στην έρευνα απάντησε ότι σκέφτεται να αναζητήσει εργασία σε κάποια άλλη χώρα. Ωστόσο, το ποσοστό εκτινάσσεται στην ηλικιακή ομάδα 18-24 όπου καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας με τις θετικές απαντήσεις να φτάνουν το 52,63%. Αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό (38,18%) και για τις ηλικίες μεταξύ 35-44.
Επισημαίνεται ότι 1 στους 4 ερωτηθέντες με μέση ή ανώτερη μόρφωση εμφανίζεται θετικός να μεταναστεύσει προκειμένου να βρει εργασία, ποσοστό το οποίο πέφτει μόλις στο 5% για όσους έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση.
Αναφορικά με την επαγγελματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, το 18,94% δηλώνει ότι αναζητά εργασία, το 6,98% αναφέρει πως εργάζεται ευκαιριακά όπου τύχει, το 3,32% απασχολείται προσωρινά με σύμβαση. Μόλις το 29,90% τονίζει πως εργάζεται με μόνιμη απασχόληση, ενώ πολύ υψηλό ποσοστό (36,54%) δεν απάντησε.
Μόνο το 20% λέει πως θα ξεπεραστεί η κρίση
Εκρηξη απαισιοδοξίας, αρνητική εικόνα για την ΕΕ
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (85,39%) κρίνει αρνητικά τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εξίσου απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ελληνες όσον αφορά το αν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση τα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Εφτά στους δέκα απαντούν αρνητικά, ενώ τα «ναι» δεν ξεπερνούν το 20%.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν και την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα. Ενα πολύ υψηλό ποσοστό (68%) τη χαρακτηρίζει μέτρια ή κακή ωστόσο σε άλλο ερώτημα, το 83% υποστηρίζει ότι το «πανεπιστήμιο θα έπρεπε να παρεμβαίνει πιο ενεργά για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης».
Τέλος, εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση των ερωτηθέντων για το κατά πόσο θεωρούν ότι η παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα για την εργασία των νέων. Από τις απαντήσεις, συμπεραίνεται ότι οι Ελληνες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 49,83% απαντά ότι η παρουσία μεταναστών δημιουργεί προβλήματα στην εξεύρεση εργασίας και το 41,20% ότι δεν την επηρεάζει. Οι νέοι 18-24 ετών, πάντως, θεωρούν ότι επηρεάζονται από την παρουσία των μεταναστών σε ποσοστό μόλις 21,05%.
πηγή από ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ/ΕΘΝΟΣ