Εκπαίδευση νέων από την Ελλάδα





Επαγγελματική εκπαίδευση νέων από την Ελλάδα
Άνεργοι Έλληνες 18-35 ετών έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στη Γερμανία σε ένα από τα 350 αναγνωρισμένα επαγγέλματα, με επιδότηση από το γερμανικό κράτος στο πλαίσιο του προγράμματος Mobipro-EU.




33.000 χιλιάδες θέσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης θα παραμείνουν φέτος στη Γερμανία κενές. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο: το πάγιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας και το γεγονός ότι ένα κομμάτι των νέων δεν πληροί τις προϋποθέσεις, είτε επειδή δεν έχουν τελειώσει το σχολείο είτε επειδή το σχολικό τους απολυτήριο δεν είναι καθόλου καλό. Ως βιομηχανική όμως χώρα με υψηλή τεχνολογία η Γερμανία έχει ανάγκη από πολύ καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Αυτή είναι η μια βασική αιτία για την καθιέρωση από τις αρχές του έτους του προγράμματος Mobipro-EU, που απευθύνεται σε νέους από χώρες της ΕΕ από 18 ως 35 ετών. Δεύτερη αιτία είναι ο στόχος της καταπολέμησης της υψηλής ανεργίας στους νέους, κυρίως στις χώρες του Νότου. Το πρόγραμμα θα ισχύει ως τα τέλη του 2016 και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας με 139 εκ. ευρώ.

Όπως διευκρινίζει η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας σε πρόσφατη επερώτηση που έγινε στη βουλή, στόχος αυτού του προγράμματος δεν είναι να «αποσπάσει» ειδικευμένο δυναμικό από άλλες χώρες της ΕΕ. Γι’ αυτό το λόγο προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς σε αυτό το πρόγραμμα είναι ότι θα πρέπει στη χώρα του να είναι δηλωμένος άνεργος. Ένα δεύτερο κριτήριο για να γίνει κανείς αποδεκτός είναι ότι στο επάγγελμα που θα θελήσει να εκπαιδευτεί στη Γερμανία θα πρέπει να σημειώνεται έλλειψη μαθητευόμενων. Κατά αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλλοδαποί νέοι να «εκτοπίσουν» ντόπιους ενδιαφερόμενους για μια θέση μαθητείας. Βέβαια, επειδή από περιοχή σε περιοχή οι ανάγκες διαφέρουν, στην ουσία ο αλλοδαπός νέος θα μπορεί να εκπαιδευτεί στο επάγγελμα που τον ενδιαφέρει.

Οι προϋποθέσεις


 
Νεαρός μαθητευόμενος μάγειρας σε ξενοδοχείο της Φρανκφούρτης


Οι ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν τελειώσει τουλάχιστον το γυμνάσιο. Το ανώτατο όριο ηλικίας είναι τα 35 έτη, ενώ για ορισμένα επαγγέλματα όπως, για παράδειγμα, στον κλάδο της υγείας είναι τα 40. Αυτές οι προϋποθέσεις αρκούν, λέει η Σοφία Τορνικίδου από την Κεντρική Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας στο Εξωτερικό και Εξειδικευμένου Προσωπικού (ZAV) στη Νυρεμβέργη, που ανήκει στον γερμανικό Οργανισμό Εργασίας (Bundesanstalt für Arbeit) και είναι αρμόδια για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Μια πρώτη επαφή των ενδιαφερόμενων γίνεται μέσω του διαδικτύου και της ιστοσελίδας
http://www.thejobofmylife.de. «Στην ιστοσελίδα thejobofmylife αναφέρεται το email στο οποίο μπορείς κανείς να απευθυνθεί. Σε ένα email μπορεί να μας γράψει π.χ., είμαι ο Κώστας από την Καβάλα και ενδιαφέρομαι για μια διττή επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία. Εμείς θα ζητήσουμε ένα βιογραφικό και μια φωτοτυπία του απολυτηρίου που έχει. Θα ήταν βέβαια καλά εάν γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα, να έχει κάποιες γνώσεις. Αν δεν τις έχει, χορηγούμε με τη βοήθεια του προγράμματος οικονομική βοήθεια, ώστε να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα» εξηγεί η Σοφία Τορνικίδου.

Οι επιδοτήσεις
 
H Σοφία Τορνικίδου από την Κεντρική Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας στο Εξωτερικό και Εξειδικευμένου Προσωπικού (ZAV) στη Νυρεμβέργη
 
Αυτή η βοήθεια αφορά 170 ώρες μαθημάτων για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας ήδη στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα ακολουθεί, αν έρθει η νέα ή ο νέος στη Γερμανία. Όχι όμως για να ξεκινήσει άμεσα τη μαθητεία, αλλά για να γνωρίσει την επιχείρηση στην οποία σκοπεύει να ξεκινήσει την επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως επισημαίνει η Σοφία Τορνικίδου, «σε αυτόν τον εργοδότη θα ξεκινήσει με μια πρακτική, εξακολουθώντας να παρακολουθεί τα μαθήματα των γερμανικών. Στο διάστημα της πρακτικής ο νέος έχει τη δυνατότητα να δει αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα φαντάστηκε, όσον αφορά το επάγγελμα και τον εργοδότη. Αν πάνε όλα καλά, υπογράφει την σύμβαση με την εταιρεία και ξεκινά την εκπαίδευση».
Κάθε χρόνο η εκπαίδευση ξεκινά είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με την περιοχή. Βέβαια η ζωή στη Γερμανία έχει κάποιο κόστος και η αμοιβή του μαθητευόμενου στα -κατά μέσο όρο- τρία χρόνια που διαρκεί η εκπαίδευση δεν αρκεί για να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης. Στο πρόγραμμα “Mobipro-EU” αυτά υπολογίζονται στα 818 ευρώ το μήνα. Αλλά τι γίνεται αν η μηναία αμοιβή ανέρχεται π.χ. στα 450 ευρώ; «Με την υποστήριξη του προγράμματος αυτού ο μισθός του μαθητευόμενου συμπληρώνεται και έτσι φτάνουμε στα 818 ευρώ το μήνα. Βέβαια έχουμε και εργοδότες που έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και βοηθάνε προσφέροντας κάποιο σπίτι, κάποιο διαμέρισμα» εξηγεί η Σοφία Τορνικίδου.
Εκτός αυτού, στο πρόγραμμα προβλέπονται σειρά άλλων βοηθημάτων, όπως έξοδα μεταφράσεων, μετακίνησης, μετακόμισης (αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.thejobofmylife.de/fileadmin/user_upload/Downloads/PDFs/Griechisch_mobiPro-eu-foerderrichtlinie.pdf.). Βάσει των πληροφοριών της αρμόδιας «Κεντρικής Υπηρεσίας Εύρεσης Εργασίας στο Εξωτερικό και Εξειδικευμένου Προσωπικού» (ZAV), 170.000 φορές έχει αναζητηθεί μέχρι σήμερα η ιστοσελίδα thejobofmylife.de. Ενώ οι επισκέψεις από την Ιταλία και την Ισπανία ξεπερνούν κάθε φορά τις 50.000, από την Ελλάδα η ιστοσελίδα αναζητήθηκε μόλις 3400 φορές. Η εξήγηση για τη χαμηλή επισκεψιμότητα δεν είναι μόνο ότι το πρόγραμμα έχει τεθεί μόλις πρόσφατα σε ισχύ. Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι, ενώ η συνεργασία με τους εκάστοτε οργανισμούς εργασίας στην Ιταλία και στην Ισπανία είναι άρτιες, με τον ΟΑΕΔ δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κάτι ανάλογο.


πηγή από :DW
Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής