Αναζητώντας υποψηφίους στο εξωτερικό



Επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία
Στη Γερμανία χιλιάδες νέοι αρχίζουν αυτήν την εποχή την επαγγελματική τους εκπαίδευση. Πολλές γερμανικές εταιρίες διαθέτουν ακόμη ελεύθερες θέσεις μαθητείας για όσους ενδιαφέρονται.
Πρόκειται για το περίφημο γερμανικό σύστημα «διπλής εκπαίδευσης» που συνδυάζει θεωρία στα θρανία και πράξη στην ίδια την επιχείρηση, με τον εργαζόμενο να επιλέγεται από την επιχείρηση και να πληρώνεται ακόμα και κατά τη διάρκεια της μαθητείας του. Ο Μάρκους Κις, ειδικός σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στη γερμανική ομοσπονδία εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων (DIHK), υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην γερμανική αγορά επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι εξαιρετική, αφού μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν ήδη υπογραφεί 250.000 συμβόλαια επαγγελματικής εκπαίδευσης με υποψηφίους που κρίνεται ότι διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα.


Παρατηρείται αύξηση 10% σε σχέση με το 2011, και παρ΄όλ΄αυτά υπάρχουν ακόμη ελεύθερες θέσεις μαθητείας σε πολλές επιχειρήσεις. «Μόνο στον επίσημο κατάλογο των επιμελητηρίων υπάρχουν ακόμη 12.000 ελεύθερες θέσεις που περιμένουν τους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογής, από τα τουριστικά επαγγέλματα μέχρι τους λογιστές και την πληροφορική» τονίζει ο Κις.

Από τις συνολικά 480.500 ελεύθερες θέσεις που είχαν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εύρεση εργασίας τον Οκτώβριο του 2011, οι 144.000 παρέμεναν κενές μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Την ίδια στιγμή όμως υπήρχαν και 142.000 αιτήσεις που δεν βρήκαν ανταπόκριση, κάτι που οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλοί υποψήφιοι κάνουν ταυτόχρονη αίτηση σε περισσότερες επιχειρήσεις, αναζητώντας την καλύτερη επιλογή.

Μεγάλη γκάμα επαγγελματικών επιλογών
Η εκπαίδευση συνδυάζει θεωρία στα θρανία και πράξη στην επιχείρηση

Τα περισσότερα κενά καταγράφονται στο λιανικό εμπόριο, περιζήτητοι θεωρούνται επίσης οι εκπαιδευόμενοι ως σεφ ή υπάλληλοι ξενοδοχείων. Αλλά και στα επαγγέλματα της βιοτεχνίας υπάρχει ζήτηση, τονίζει ο διευθυντής του αρμόδιου επιμελητηρίου, Ότο Κέντσλερ: «Οι νέοι δυστυχώς επιμένουν σε πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως μηχανικοί αυτοκινήτων ή κομμωτές. Λίγοι ασχολούνται με την τεχνολογία τροφίμων για παράδειγμα. Έχουμε ξεκινήσει μία διαφημιστική καμπάνια για να δείξουμε ότι η γκάμα των επαγγελμάτων είναι τεράστια, μπορεί κανείς να βρει αυτό που του ταιριάζει και τον κάνει να απολαμβάνει την εκπαίδευσή του».

Η δημογραφική αλλαγή γίνεται αισθητή και στην αγορά επαγγελματικής εκπαίδευσης: ενώ παλαιότερα υπήρχε σοβαρή έλλειψη σε θέσεις μαθητείας, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αποφοίτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνεχώς μειώνεται. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων, ο αριθμός των αιτήσεων για θέσεις μαθητείας μειώθηκε κατά 30% από το 2007, ενώ στην ανατολική Γερμανία η μείωση έφτασε το 50%. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα πολλές θέσεις μαθητείας σε τεχνικά και συναφή επαγγέλματα να παραμένουν κενές.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ο προβληματισμός των επιχειρήσεων που προσφέρουν θέσεις μαθητείας ως προς τα σοβαρά κενά των υποψηφίων στη γερμανική γλώσσα ή στα μαθηματικά τονίζει ο Μαρκ Κις: «Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις μας λένε ότι υπάρχει πρόβλημα στη γνώση της γερμανικής γλώσσας στο επιθυμητό επίπεδο, στα μαθηματικά, αλλά και στις κοινωνικές δεξιότητες των υποψηφίων. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε έλλειψη επιμέλειας ή πειθαρχίας, είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε, ενώ για παράδειγμα για τα γερμανικά ή τα μαθηματικά όλο και κάτι μπορούμε να κάνουμε…» δηλώνει ο Κις.

Αναζητώντας υποψηφίους στο εξωτερικό


Οι ίδιες οι επιχειρήσεις διαλέγουν τους υποψηφίους που τους ταιριάζουν

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη νότια Ευρώπη αναγκάζουν πολλούς νέους από τις χώρες αυτές να αναζητήσουν δουλειά στη Γερμανία. Για παράδειγμα εμπορικά επιμελητήρια στην Ισπανία ήδη εντοπίζουν και συστήνουν σε γερμανικές επιχειρήσεις υποψηφίους που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Το σχετικό πρόγραμμα προβλέπει κατ΄αρχήν μία πρακτική εξάσκηση και εντατικά μαθήματα γερμανικών.

«Παρόμοιες δραστηριότητες υπάρχουν και σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα έχουμε ένα σημείο συνάντησης στην πόλη Ερφούρτη (της ανατολικής Γερμανίας) όπου συμμετέχουν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Μαθαίνουν γερμανικά είτε στην πόλη είτε σε ένα εκπαιδευτικό campus στη Βουδαπέστη και στη συνέχεια πιάνουν δουλειά σε επιχειρήσεις στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα έτσι. Οι καλοί υποψήφιοι σπανίζουν σε όλη την Ευρώπη και όταν για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ή στην Ισπανία θα βελτιωθεί, τότε και αυτές οι χώρες θα χρειάζονται αξιόλογο εργατικό δυναμικό».

πηγή : DW

Monika Lohmüller / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης : Δήμητρα Κυρανούδη