Το 45% των Τούρκων και των Γερμανών τουρκικής καταγωγής επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία και μόνον το 15% εξ αυτών θεωρούν πατρίδα τους την Γερμανία, όπως προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου Info η οποία δημοσιεύτηκε στις 17.08.
Επιπλέον, το 62% των 1.000 ερωτηθέντων σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας, απαντά πως αισθάνεται καλλίτερα μόνον συντροφιά με άλλους Τούρκους. Η Γερμανία αριθμεί σήμερα 3 εκατ. Τούρκους, ή τουρκικής καταγωγής, πολίτες, οι 700.000 των οποίων είναι πολιτογραφημένοι Γερμανοί.
Μεταξύ των λόγων για επιστροφή τους στην Τουρκία που επικαλούνται οι ερωτηθέντες συγκαταλέγονται η επιθυμία να ξαναβρούν τις ρίζες τους, αλλά και το όνειρο να ζήσουν γαλήνια μετά τη σύνταξή τους σε μία χώρα με ηπιότερο κλίμα.
Εκείνοι που εκδηλώνουν τη μεγαλύτερη λαχτάρα να επιστρέψουν για να ζήσουν στην Τουρκία, είναι όσοι ανήκουν στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 30 και 49 ετών.
Αν και το 39% των ερωτηθέντων ζει για πάνω από 30 χρόνια στη Γερμανία, μόλις το 15% θεωρεί τη Γερμανία περισσότερο πατρίδα τους από την Τουρκία. Το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 21%.
Οι θρησκευτικές και παραδοσιακές αξίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μεταξύ των μεταναστών, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνες. Για παράδειγμα, το 55% των ερωτηθέντων εύχονται να υπήρχαν περισσότερα τεμένη στη Γερμανία.
Το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Τούρκων, γενικότερα των ξένων, επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος στη Γερμανία, αφότου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε το 2010 πως το «πολυπολιτισμικό» μοντέλο της χώρας έχει αποτύχει.
Η Γερμανία και η Τουρκία τον περασμένο χρόνο γιόρτασαν τα 50 χρόνια από τη συμφωνία που σήμανε την έναρξη των αφίξεων 900.000 «φιλοξενούμενων εργατών» στη Γερμανία. Μόλο που εκείνοι επέπρωτο να αναχωρήσουν για την Τουρκία μόλις έληγε το συμβόλαιο εργασίας τους, πολλοί αποφάσισαν να παραμείνουν και έφεραν και τις οικογένειές τους.
πηγη ελευθερος τυπος