Μεγάλη απεργία στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους
Επεκτάθηκε από το πρωί η απεργία στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους και στις επιβατικές αμαξοστοιχίες ενώ ξεκίνησε αρχικά από τις εμπορικές. Κυκλοφορεί μόνο το ένα τρίτο των τρένων.
Εκατομμύρια επιβάτες σε ολόκληρη τη Γερμανία θα προτιμήσουν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή το αυτοκίνητο αντί για το τρένο. Το Συνδικάτο των Γερμανών Μηχανοδηγών (GDL) κήρυξε από χθες επταήμερη απεργία, η οποία από σήμερα επεκτάθηκε στις επιβατικές αμαξοστοιχίες. H απεργία ξεκίνησε χθες από τους εμπορικούς συρμούς.
«Η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά με τα έκτακτα προγράμματα δρομολογίων» δήλωσε εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων στο Βερολίνο. Ένα στα τρία τρένα μακρινών αποστάσεων εκτελεί κανονικά τα δρομολόγια ενώ δυο στα τρία τρένα εκτελεί κανονικά τα δρομολόγια στις κοντινές αποστάσεις. Τις μεγαλύτερες συνέπειες της απεργίες υφίστανται το Βερολίνο, η Χάλε, η Φρανκφούρτη και το Μάνχαϊμ. Στη Χάλε για παράδειγμα διεξάγεται μόνο το 15% των τοπικών δρομολογίων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των Γερμανικών Σιδηροδρόμων πιο ομαλά μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση στην περιοχή της Σαξονίας, της Σαξονίας Άνχαλτ και της Θουριγγίας διότι προσήλθαν περισσότεροι μηχανοδηγοί στην εργασία τους από ότι αναμενόταν.
Η μεγαλύτερη απεργία στην πρόσφατη ιστορία
H απεργία ολοκληρώνεται την Κυριακή
Η απεργία είχε σημαντικές συνέπειες και στην κυκλοφορία των προαστιακών σιδηροδρόμων. Στο Αμβούργο και στο Βερολίνο για παράδειγμα κυκλοφορούν μόνο κάθε είκοσι λεπτά.
Η επταήμερη απεργία των Γερμανών Μηχανοδηγών (GDL) είναι η όγδοη μέσα στους δέκα μήνες που διαρκεί η διαμάχη με την εργοδοσία και η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Πολλοί πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης ζήτησαν να παραπεμφθεί το θέμα σε Διαιτησία.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου των Γερμανών Μηχανοδηγών GDL αρνήθηκε πάντως την πρόταση που έκαναν και οι Γερμανικοί Σιδηροδρόμοι για Διαιτησία και δήλωσε ότι «πρόκειται για βασικά δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία δεν τα διαπραγματευόμαστε».
Η Ένωση Επιβατών Pro Bahn πρότεινε το θέμα αντί να παραπεμφθεί στη Διαιτησία να παραπεμφθεί στη Διαμεσολάβηση. Η διαφορά είναι ότι στη Διαιτησία η απόφαση του τρίτου που μεσολαβεί είναι δεσμευτική ενώ ο διαμεσολαβητής απλώς φέρνει κοντά τις δυο πλευρές ώστε να συνομιλήσουν.
πηγη απο DW
Μαρία Ρηγούτσου