Η ιατρικη διαφυγή απειλεί τα Βαλκάνια




Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές φεύγουν κυριολεκτικά από τα Βαλκάνια προς τη Δυτική Ευρώπη. Μήπως αυτη η αφαίμαξη οδηγει σε καταρρευση στην ιατρική περίθαλψη;;;...


80 τοις εκατό των νέων γιατρών και φοιτητών της ιατρικής των φτωχότερων μελών της ΕΕ απο τη  Βουλγαρία επιθυμούν να κινηθούν γρήγορα στο εξωτερικό. Σύμφωνα που εγινε με μια έρευνα τον περασμένο Αύγουστο.
Η υποψήφια της ΕΕ η Σερβία φαίνεται να αντιδρα παρόμοια. Και στο κράτος μέλος της ΕΕ η Κροατία πρότεινε έναν υπουργό, λόγω της μαζικής εξόδου, ακόμη και πριν από λίγους μήνες.

Το Ιατρικό Επιμελητήριο της Κροατίας φαίνεται, παρά την φυγή περίπου 800 γιατρούς το Νοέμβριο του περασμένου έτους, να λεει δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. "Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία," κάνει ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου η Καταρινα Καουζλαρικ.





Οι λόγοι της μεταναστευσης των γιατρων: Πέρα από τα όρια προσελκύουν υψηλότερα κέρδη, καλύτερη εκπαίδευση, παροχή υπηρεσιών διαμερίσματα, ευκαιρίες σταδιοδρομίας πιο γρήγορα και πιο σύγχρονων συνθηκών εργασίας και του εξοπλισμού.

Απειλείται η "κατάρρευση" του συστήματος

Στις φτωχές γειτονικές  χωρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκπροσώποι γιατρων μιλούν ξεκάθαρα: απειλεί την «κατάρρευση του συστήματος υγείας στο Σεραγιεβο.
Μόνο πέρυσι, 570 νοσηλευτές μετανάστευσαν στη Γερμανία, λέει ο Μπόρις Πουπικ από τον Οργανισμό Απασχόλησης. Την οποία είχε γινει σε συνεργασία γερμανικων και βοσνιακων αρχων.


αλλοδαποι γιατροι που εργαζονται στη γερμανια 2013
(προσωπικη δημιουργια πινακα)


Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, επειδή οι ιδιωτικές οδοι μετανάστευσης δεν καταγράφηκαν από κανέναν στατιστικά.

Περίπου 500  από τη Σερβία στο εξωτερικό πέρυσι. Μεταξύ 400 και 500 απο τη Βουλγαρία. Από τη Ρουμανία στο 2450 οι γιατροί έχουν μεταναστευσει.


Προσθέτοντας στην έξοδο και την αναχώρηση στη συνταξιοδότηση κατά των αποφοίτων στην Ρουμανία λείπουν  500 γιατροι κάθε χρόνο.

Από το 2007, η Ρουμανία έγινε μέλος της ΕΕ και από τότε οι Ρουμάνοι απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, η έλλειψη ιατρών αυξήθηκε και πάλι ιδιαίτερα απότομα.


μικροι μισθοι φερνουν την μεταναστευση


Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός: η διαφθορά, η κακή υποδομή και τον εξοπλισμό, καθώς και μια άθλια πληρωμή θεωρούνται χαρακτηριστικά του ρουμανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Για να αντιμετωπιστεί η φυγη απο τους γιατρούς, το Υπουργείο Υγείας ρουμανιας, αυξησε τους μισθούς των γιατρών στο δημόσιο τομέα το 2008 έως 50 τοις εκατό.

Τα πιο δημοφιλή χώρες για τη μετεγκατάσταση είναι μακράν η Γερμανία και η Αυστρία, ακολουθούμενη από τη Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος είναι προφανής: Στη Σερβία, ένας ειδικός μπορεί να κερδίσει έως 900 ευρώ το μήνα.

Στην Κροατία, το μέσο εισόδημα των περίπου για 20.000 γιατρους ειναι 5200 κούνα (680 ευρώ).Μετά από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, οι αυξήσεις μισθών σε 9.000 κούνα (1.170 ευρώ). Στη Ρουμανία, οι αποδοχές που κυμαίνονται μεταξύ 250 ευρω και 1500 ευρω.

Στα γερμανικα και αυστριακα νοσοκομεία κάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: οι αρχικοι μισθοι ειναι στα 2.200 ευρώ καθαρά.


πηγη για την γραφη αρθρου στοιχεια απο το διαδικτυο.-maria