Γερμανό-βρετανική σύγκλιση για τη μετανάστευση;
Η συμφωνία για τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού την οποία ήδη θα γνωρίζετε, περιλαμβάνει επίσης κάποια ενδιαφέροντα σημεία για τους κανόνες σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και την πρόσβαση στα επιδόματα. Υπό το πρίσμα της άποψης του Cameron για την πρόσβαση στα επιδόματα από τους μετανάστες της ΕΕ, αυτό είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τις μελλοντικές προσπάθειες μεταρρύθμισης των κανόνων διακυβέρνησης της ΕΕ.
Η συμφωνία συνασπισμού επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Θέλουμε να διατηρήσουμε την αποδοχή για την ελευθερία στη μετακίνηση εντός της ΕΕ. Ως εκ τούτου, θα αντιμετωπίσουμε τις αδικαιολόγητες αξιώσεις επιδομάτων από πολίτες της ΕΕ. Για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις χώρες καταγωγής, θα ασκήσουμε πιέσεις ώστε αυτές οι χώρες να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ και να την αναπτύξουν με στοχευμένο τρόπο».
Και συνεχίζει:
«Θέλουμε να μειώσουμε τα κίνητρα για τη μετανάστευση σε συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, προχωρώντας σε τροποποιήσεις στην εγχώρια νομοθεσία, εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού νόμου. Αυτό απαιτεί συνεπή εκτέλεση των διοικητικών διατάξεων, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της προσποιητής αυτοαπασχόλησης, καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Τελωνείων και των αρχών, καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των αρχών καθώς και τη δυνατότητα απαγόρευσης επανεισόδου για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Έχοντας υπόψη της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης και για την αφαίρεση των αιτήσεων για βασική διαμονή, πρέπει να γίνουν πιο ακριβείς.
Η μετανάστευση λόγω φτώχειας προκαλεί σημαντικά κοινωνικά προβλήματα σε μεμονωμένες πόλεις αναφορικά με την ένταξη, την εξασφάλιση της ύπαρξης, τη διαμονή και την υγειονομική περίθαλψη. Αναγνωρίζουμε το εμπόδιο των τοπικών αρχών για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στις τοπικές αρχές που επηρεάζονται κυρίως από τη μετανάστευση της φτώχειας, θα πρέπει να δίνεται εγκαίρως η ικανότητα να καταφεύγουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι μέχρι σήμερα, στα υπάρχοντα ομοσπονδιακά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το Socially Integrated City».
Δεδομένου ότι πρόκειται για τη Γερμανία, η ρητορική γύρω από το ζήτημα είναι πιο επιφυλακτική, αλλά οι απώτεροι στόχοι είναι παρόμοιοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να υπολογίζει στη στήριξη, εάν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια για την εκ νέου σύνταξη των κανόνων σχετικά με την πρόσβαση των μεταναστών της ΕΕ στις παροχές.
Είμαστε ανυπόμονοι για την παρέμβαση του Επιτρόπου Laszlo Andor…….
Πηγή:www.capital.gr