Χωρίς κληρονόμο...




Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν μόνοι τους στη Γερμανία χωρίς να έχουν κανένα κληρονόμο, αυξάνει διαρκώς. Πολλοί από αυτούς διαθέτουν περιουσία, η οποία καταλήγει αναγκαστικά στο κράτος.

Τα δημογραφικά στοιχεία στη Γερμανία είναι σαφή: οι Γερμανοί γερνάνε. Και πολλοί από τους ηλικιωμένους μετά το θάνατο των συζύγων τους μένουν μόνοι τους. Κάθε χρόνο πεθαίνουν στη Γερμανία περίπου 170.000 άνθρωποι που είναι μόνοι τους. Σε αυτή την περίπτωση είναι το κράτος που πρέπει να φροντίσει για τα τυπικά όσον αφορά την κηδεία και πιθανώς τα κληρονομικά. Διότι μόνος δεν σημαίνει και απαραίτητα φτωχός.




Αρμόδιο δικαστήριο για την κληρονομιά του εκλιπόντος είναι ο τόπος κατοικίας του. Εάν το δικαστήριο μετά από ενδελεχή έρευνα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει ούτε διαθήκη, ούτε κανένας κοντινός ή μακρινός συγγενής που θα μπορούσε να κληρονομήσει, τότε μια αρμόδια υπηρεσία «κληρονομεί». Έτσι και η υπηρεσία του Τόμας Πέπερχοβε, από την περιοχή Άρνσπεργκ, στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο στη Γερμανία:

κάποτε κληρονομούν ερείπια...

«Κατά κανόνα γινόμαστε αποδέκτες κληρονομιών από ανθρώπους που δεν είχαν κληρονόμους. Κάποιες φορές όμως αποδεχόμαστε κληρονομιές, οι οποίες βαρύνονταν με χρέη και οι κληρονόμοι τις αποποιήθηκαν».

Ο Τόμας Πεπερχόβε δεν μπορεί να αρνηθεί καμία κληρονομιά. Είναι υποχρεωμένος από το νόμο να αποδέχεται την κληρονομιά όταν δεν υπάρχουν άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που να κληρονομούν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα, τα οποία το κράτος όμως δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει: «Κληρονομήσαμε μεγάλες αποθήκες ή ερείπια. Και το καθένα από αυτά κρύβει μια ιστορία».

Το κράτος ως κληρονόμος δεν πληρώνει φόρους!
...και κάποτε παλάτια

Και όλα αυτά δεν μπορούν να τα αφήσουν στην τύχη τους διότι μπορεί αυτά να κρύβουν κάποιους κινδύνους. Για παράδειγμα να έχουν σπάσει κάποιοι σωλήνες του νερού ή να υπάρχει πάγος το χειμώνα. Συχνά τα περιφράζουν με συρματόπλεγμα για να εμποδίζεται η είσοδος. Ακόμα και εάν το οικόπεδο, για παράδειγμα, δεν βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αλλά στη Βαυαρία. Ο κ. Πεπερχόβε και η ομάδα του έχουν πολύ δουλειά διότι τα τελευταία δέκα χρόνια τα άχρηστα ακίνητα που κληρονομούν έχουν διπλασιαστεί.

Κάποιες φορές όμως υπάρχουν ανάμεσά τους και κληρονομιές διαμάντια . Για παράδειγμα αυτό το χρόνο, η υπηρεσία του κυρίου Πεπερχόβε κληρονόμησε από κάποιον 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλες τις έρευνες επί δυο χρόνια δεν βρέθηκε κανένας κληρονόμος.

Η τάση τέτοιου είδους κληρονομιών, από ανθρώπους που δεν έχουν κληρονόμους είναι αυξητική. Και το κράτος είναι υποχρεωμένο να δεχθεί κάθε κληρονομιά. Ο δήμος του Άρνσμπεργκ είχε ένα συν 900.000 ευρώ από τέτοιου είδους κληρονομιές μέχρι σήμερα. Και το κράτος έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα. Δεν χρειάζεται να πληρώσει φόρο κληρονομιάς.

πηγη DW
Klaus Deuse / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης