Υπάρχει σχέση μεταξύ του άγχους στον εργασιακό χώρο με το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής;

 


Το εργασιακό στρες βλάπτει σοβαρά την καρδιά
       
Πρόσφατη έρευνα σχετίζει το άγχος στη δουλειά με την πρόωρη εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ειδικότερα ανακοπής. Το κάπνισμα και η καθιστική ζωή παραμένουν ωστόσο οι «συνήθεις ύποπτοι».
Υπάρχει σχέση μεταξύ του άγχους στον εργασιακό χώρο με το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής; Αυτό ήταν το ερώτημα που εξέτασαν επιστήμονες του τμήματος Καρδιολογίας στο University College του Λονδίνου για διάστημα 8 περίπου ετών. Σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική ομάδα, οι εργαζόμενοι σε απαιτητικές και έντονα ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας ανήκουν στην πλέον ευαίσθητη κατηγορία ατόμων για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό καρδιακών προσβολών είναι κατά 23% μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες κατηγορίες ασθενών.

Eνδιαφέρον προκαλεί η σκιαγράφηση του προφίλ των ατόμων που είναι περισσότερο ευάλωτα στην εμφάνιση καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Πρόκειται για υπαλλήλους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά κύριο λόγο κατώτερων βαθμίδων ή εργατών. Σε αυτές τις θέσεις ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος και η λήψη ατομικών πρωτοβουλιών μικρή, κάτι που ενισχύει το αίσθημα άγχους και αβεβαιότητας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η επικεφαλής καθηγήτρια καρδιολογίας Μίκα Κιβιμάκι.

Οι απαιτητικές δουλειές επιβαρύνουν την υγεία




Μεγάλα τα ποσοστά καρδιακών προσβολών στις κατώτερες εργασιακές βαθμίδες

Και στο παρελθόν έχουν δημοσιευθεί αντίστοιχες ιατρικές έρευνες. Τα αποτελέσματα συχνά δεν συγκλίνουν, ενώ και η μελέτη της περιπτωσιολογίας είναι αντιφατική. Η παρούσα έρευνα διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, όπως υπογραμμίζει η υπεύθυνη καθηγήτρια, γιατί διενεργήθηκε σε βάθος χρόνου έχοντας βασιστεί σε δεκάδες επιμέρους έρευνες.

Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις θέσεις εργασίας τους, τις απαιτήσεις αλλά και τον τρόπο που οι ίδιοι αντεπεξέρχονταν σε αυτές ψυχικά και σωματικά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν 2.356 περιστατικά καρδιακών προσβολών σε σύνολο 200.000 ανδρών και γυναικών διαφορετικών ηλικιών και οικονομικών στάτους. Η πλειοψηφία αυτών εργάζονταν ως υφιστάμενοι σε απαιτητικές και αγχώδεις θέσεις.

Ισορροπημένος τρόπος ζωής για μια γερή καρδιά
Στρες, κάπνισμα και έλλειψη άσκησης επιβαρύνουν την καρδιά

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως η σχέση μεταξύ εργασιακών υποχρεώσεων και εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι απόλυτη. Ο τρόπος ζωής και οι συναισθηματικές αντιστάσεις του καθενός αποτελούν δύο επίσης καθοριστικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τη λειτουργία της καρδιάς.

«Το άγχος αποτελεί σίγουρα έναν σημαντικό παράγοντα, που αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Εντούτοις δεν πρέπει να υπερεκτιμάται», επισημαίνει ο καθηγητής καρδιολογίας Μάρτιν Χάλε από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Στους κυριότερους παράγοντες που αυξάνουν το ενδεχόμενο καρδιακών προσβολών συγκαταλέγονται το κάπνισμα και η απουσία άσκησης στην καθημερινότητα. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής χωρίς καταχρήσεις και στρες σε συνδυασμό με κάποιου είδους γυμναστική, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της εμφάνισης πρόωρων καρδιαγγειακών παθήσεων.

 πηγή DW
JohnBlau / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής


 

Γερμανικά εκτροφεία, απαγόρευση αντιβιοτικών




Aπαγόρευση αντιβιοτικών στα γερμανικά εκτροφεία
Τα λόμπι της βιομηχανίας κρέατος αντιδρούν στα νομοθετικά σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τις συνθήκες εκτροφής ζώων και την απαγόρευση της χρήσης επικίνδυνων αντιβιοτικών.
Η ρουστίκ εικόνα της παραδοσιακής γερμανικής φάρμας σε κάποια καταπράσινη εξοχή δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις βιομηχανίες κρέατος μαζικής παραγωγής. Στους διαδρόμους των αχανών εργοστασίων στοιβάζονται ζώα που προορίζονται να καλύψουν τις αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες εντός και εκτός Γερμανίας. Τα ζώα προορίζονται για άμεση σφαγή. Κατά κανόνα ο μέσος όρος ζωής των πουλερικών εκτροφείου είναι 32 μέρες και ενός χοίρου 4 μήνες. Οι παραγωγοί που δεν υιοθετούν το πρότυπο των μαζικών μεθόδων παραγωγής υφίστανται ήδη μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Το πρόβλημα της χρήσης αντιβιοτικών
25.000 μολύνσεις από ανθεκτικά μικρόβια ζωϊκής προέλευσης στην ΕΕ

Μία από τις πιο προβληματικές πτυχές της μαζικής παραγωγής κρέατος είναι η χρήση ισχυρών αντιβιοτικών, προκειμένου να καταστούν πιο ανθεκτικά και υγιή τα εκτρεφόμενα ζώα. Εάν ένα ζώο προσβληθεί από κάποια ασθένεια, οι ρυθμοί μετάδοσής της στο εκτροφείο είναι εξαιρετικά γρήγοροι. Με τον καιρό η τεχνολογία των ζωικών μικροβιοκτόνων αντιβιοτικών έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Το αναγκαίο κακό είναι η σταδιακή εμφάνιση νέων, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, τα οποία είναι δυνατό να προκαλέσουν ακόμη και θανατηφόρες μολύνσεις σε περίπτωση επαφής τους με τον άνθρωπο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέχου Ασθενειών, κάθε χρόνο σημειώνονται 25.000 περίπου περιστατικά αντίστοιχων μολύνσεων εντός της ΕΕ.

Επιστήμονες και μη κυβερνητικοί οργανισμοί προειδοποιούν για τις παρενέργειες από τη χρήση ισχυρών αντιβιοτικών στα εκτροφεία ζώων. Η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση BUND( Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland) έχει παρουσιάσει σε έρευνά της στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πάνω από τα μισά κοτόπουλα των μεγάλων γερμανικών σουπερμάρκετ είχαν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά, αναπτύσσοντας μικρόβια τα οποία δεν επηρεάζονταν από αυτά.

Αντικρουόμενα συμφέροντα




Eκτροφείο χοίρων στη Γερμανία

Εντούτοις,τα γερμανικά εκτροφεία πουλερικών διαψεύδουν τις αιτιάσεις που τους καταλογίζονται και συνιστούν στους καταναλωτές ψυχραιμία.«Το ότι πολλά πουλερικά αναπτύσσουν μικρόβια ανθεκτικά σε αντιβιώσεις, αυτό δε σημαίνει αυτόματα πως τα ίδια μικρόβια είναι επικίνδυνα και για τον άνθρωπο», καθησυχάζει ο Τόμας Γιάνινγκ της γερμανικής Ένωσης Εκτροφέων Πουλερικών.

Το ζήτημα της σίτισης, των μεθόδων εκτροφής και της υγειονομικής πρόληψης στα εκτροφεία ζώων αποτελεί σε κάθε περίπτωση κομβικό σημείο ρήξης μεταξύ ισχυρών λόμπι της διατροφικής βιομηχανίας από τη μια πλευρά και οικολογικών οργανώσεων από την άλλη. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, με καθυστέρηση, να αναλάβει πλέον νομοθετική δράση στον τομέα, εξισορροπώντας τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Ήδη οι κρατικοί υγειονομικοί έλεγχοι έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Τώρα το γερμανικό υπουργείο Προστασίας των Καταναλωτών έχει στα σκαριά νομοσχέδιο με στόχο την in concreto μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα εκτροφεία. Στο επίκεντρο των νομοθετικών κινήσεων βρίσκεται η δημιουργία κεντρικής λίστας επιτρεπόμενων και απαγορευμένων αντιβιοτικών. Βάσει της λίστας θα διεξάγονται οι έλεγχοι και θα επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις σε ιδιοκτήτες εκτροφείων και μεγάλες βιομηχανίες κρέατος που δεν θα ακολουθούν τα προβλεπόμενα στάνταρτς. Ο νέος νόμος σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη του 2013.

πηγή DW
Gero Rueter / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: 'Αρης Καλτιριμτζής

 

Σχέδια ενίσχυσης του ESM






Σχέδια ενίσχυσης του ESM

Ευνοϊκά φέρεται να αντιμετωπίζει τα σενάρια μόχλευσης του ESM o B. Σόιμπλε
«Μοχλός για τον ESM» τιτλοφορείται δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel. Σύμφωνα με αυτό «οι χώρες της ευρωζώνης προετοιμάζουν μία μόχλευση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM. Αντί για τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα 500 δισ. ευρώ, λέγεται ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα είναι διαθέσιμο ένα ποσό άνω των 2 τρισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να διασώσει και μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία». Όπως σημειώνει το Spiegel, αυτά τα σχέδια αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο συναντούν την αντίδραση των Φινλανδών, οι οποίοι βλέπουν στα σχέδια μία μαζική επέμβαση στις διατάξεις του ESM που όμως πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση του κοινοβουλίου στο Ελσίνκι.

πηγή DW
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη


 

Χωρίς λίστα αναμονής για ειδικότητα;


 
Η λίστα αναμονής για ειδικότητα,και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ωθήσει πολλούς ιατρούς μας στην αναζήτηση της εργασιακής τους προοπτικής εκτός των ελληνικών μας συνόρων. Πολλοί καν πριν το πτυχίο η λύση του εξωτερικού φαντάζει ως η όαση του ειδικευόμενου.
Για την Γερμανία ειδικότερα:
Η ειδίκευση στη Γερμανία πραγματοποιείται σε νοσοκομεία, τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα από το γερμανικό κράτος. Λίστες αναμονής στη Γερμανία δεν υπάρχουν.
 Ο διευθυντής ενός νοσοκομείου επιλέγει ανάλογα  με τις απαιτησεις,τους υπαλλήλους του.
Η ειδικότητα γίνεται σε νοσοκομεία ή κλινικές όπου ο ειδικευόμενος ιατρός παίρνει θέση ειδίκευσης ως "Assistenzarzt" («βοηθός ιατρός» ) ή  "Arzt in Weiterbildung". Βέβαια και σε ορισμένα ιδιωτικά ιατρεία "Praxis" έχει δικαίωμα ειδίκευσης για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Η εισαγωγή στην ειδικότητα λοιπόν γίνεται βάσει προσωπικής συνέντευξης.
Διάρκεια ολοκλήρωσης της ιατρικής ειδικότητας διαρκεί από 4 έως 8 έτη.Στο παρακάτω πινακάκι βλέπετε τα χρόνια εκπαίδευσης:


 

'Ολα αυτά είναι λίγο ως πολύ γνωστά.Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα:
Το παράδοξο ιατρικης ανεργίας και ζήτησης ιατρών στη γερμανία αποτελεί ενα θεμα που πολλοί ίσως αναρωτιουνται.Η ιατρικη έλλειψη δεν εχει σχεση με τα ποσοστα ανεργιας.
Οι γερμανοι πολλες φορες δηλώνουν άνεργοι διοτι δεν εργάζονται ή επειδη αλλαζουν επαγγελμα.Ωστοσο οι θεσεις μενουν ακάλυπτες ή κενες για μεγαλο χρονικό διαστημα.Ετσι ποσοστιαια υπαρχει κενο καλυψης θεσεων ενω η ανεργια δεν βασιζεται στο γεγονος οτι δεν υπαρχουν θεσεις αλλα οτι οι γερμανοι ιατροι δεν τις αποδέχονται.
Στο παρακάτω πινακάκι βλέπουμε την ιατρική ανεργία στη γερμανία σε σχέση με τους εργαζόμενους γιατρούς:


Στη Γερμανια στα ετη 2007,2008,2010

και να δουμε και τα ποσοστα στην Ελλάδα σε συγκριση με τη Γερμανια:

 
 
Οι πίνακες ειναι προσωπικη δημιουργία με στοιχεια που υπαρχουν στο διαδικτυο
 
 
 
 

Χτυπά καμπανάκι για απεργία γιατρών




Πιθανη απεργια γιατρων στο Αμβουργο

Στο Αμβουργο χτυπα το καμπανακι για απεργια.Ηδη υπαρχουν σημαδια για μια επερχομενη πιθανη απεργια.
Στο Αμβουργο οι ασθενεις θα ρθουν αντιμετωποι με μεγαλους χρονους αναμονης της εξυπηρετησης τους με μια επερχομενη πιθανη απεργια κι
αυτο γιατι θα κλεισουν τα ιατρεια.
Οι γιατροι θα απαιτησουν μεγαλυτερους μισθους και μεγαλυτερο ποσοστο πληρωμης επισκεψης απο τα γερμανικα ασφαλιστικα ταμεια υγειας.



Αμβουργο


 

Πηγη γερμανικη τηλεοραση,hamburg1
 
 

Δημόσιο και πελατειακή νοοτροπία




Να εγκαταλειφθεί η πελατειακή νοοτροπία στο δημόσιο
Πώς κρίνεται το έργο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της; Μια αποτίμηση από τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Χ. Γ. Αξτ.

Σε συνέντευξή του στη DW ο Γερμανός πολιτολόγος και γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας Χάιντς Γιούργκεν Αξτ κάνει λόγο για μια υποτυπώδη συνεργασία, όπου υπάρχει απλώς συμφωνία στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές:

«Η Ελλάδα τελεί υπό ασφυκτική πίεση, καταρχήν από τις αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού να ανεβαίνουν συνεχώς. Αυτή η πίεση οδηγεί στη συνεργασία εντός αυτού του συνασπισμού. Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι σχεδόν σε όλα τα σημεία υπάρχουν ενστάσεις, τη μια από το ένα, την άλλη από άλλο κόμμα. Η ολοκλήρωση του νέου προγράμματος που θα πρέπει να εγκριθεί από την Τρόικα διαρκεί πάρα πολύ. Δεν μιλάμε λοιπόν για έναν γάμο από αγάπη, αλλά για μια αναγκαστική συμβίωση».

Φοροδιαφυγή και εκλογική πελατεία
O Γερμανός πολιτολόγος και γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας Χάιντς Γιούργκεν Αξτ

Η ακολουθούμενη πολιτική που καλεί και πάλι κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη οδηγεί σε κοινωνικές εντάσεις και παρενέργειες, οι οποίες, όπως λέει ο καθηγητής, δίνουν τροφή στην αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Γι΄ αυτό και ο ίδιος αναμένει ένα θερμό φθινόπωρο στην Ελλάδα.

«Κατά την άποψή μου η Ελλάδα δεν ασχολείται αποφασιστικά με το μεγάλο πρόβλημα, την ελλιπή και ανεπαρκή φορολόγηση, τη φοροδιαφυγή. Η εξήγηση είναι και εδώ απλή. Όπως και στο διορισμό στο δημόσιο, έτσι και εδώ θίγεται η εκλογική πελατεία των δυο μεγάλων κομμάτων. Προφανώς γι΄ αυτό και το αποφεύγουν».


Κληθείς να σχολιάσει παλαιότερη εκτίμησή του ότι η είσοδος ενός ακροδεξιού κόμματος στη βουλή είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, που παρατηρείται συχνά σε χώρες που βιώνουν μια μεγάλη κρίση, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι είχε υποτιμήσει το ζήτημα:

«Σήμερα το αντιμετωπίζω με κριτική διάθεση. Στην τότε εκτίμησή μου δεν είχα λάβει επαρκώς υπόψη το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Τουρκία κρατά ουσιαστικά ανοιχτά τα σύνορα με αποτέλεσμα να διέρχονται στην Ελλάδα πολλοί μετανάστες. Έτσι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως την Αθήνα, διαμορφώνεται ένα μίγμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τέτοια ακροδεξιά ρεύματα, όπως τη Χρυσή Αυγή, η οποία και το εκμεταλλεύεται πολύ συνειδητά. Το πρόβλημα εντείνεται όταν αυτή η κατάσταση έρχεται τη στιγμή που οι άνθρωποι πλήττονται από μια τόσο βαθιά κρίση. Σε αυτά τα συμφραζόμενα θα πρέπει να καταλάβετε γιατί δεν είχα χαρακτηρίσει τόσο επικίνδυνη την κατάσταση για την οποία πιστεύω ότι γίνεται πιο απειλητική».

Δημόσιο και πελατειακή νοοτροπία






«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει την πελατειακή νοοτροπία στο δημόσιο»

Πού αποδίδει ο ίδιος τη μεταστροφή του κλίματος που διαπιστώνεται τον τελευταίο μήνα αναφορικά με την Ελλάδα και τα θετικά σχόλια που ακολούθησαν;

«Ουσιαστικά επειδή απλά όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής. Η Τρόικα περιμένει, άλλοι περιμένουν να δουν τι θα γράψει η Τρόικα στην αξιολόγησή της. Κανείς δεν θέλει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά για να μην ασκήσουν οι αγορές ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην Ελλάδα. Και η ίδια η πολιτική, όπως και εδώ στη Γερμανία, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να επιβαρύνει το ήδη τεταμένο κλίμα για την Ελλάδα. Είναι μια μορφή ευαισθητοποίησης. Το καλοκαίρι συνέβαλε σε αυτό, είναι μια περίοδος όπου οι πολιτικοί αλλά και τα μέσα ενημέρωσης δεν ασχολούνται ενεργά με τα προβλήματα αυτά. Πιστεύω όμως ότι το διάλλειμα αυτό τελείωσε και πως το αργότερα στις αρχές Οκτωβρίου και ενόψει της έκθεσης της Τρόικας, θα έχουμε και πάλι ένθερμές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, τις οποίες όμως θεωρώ αναγκαίες».

Η έκθεση της Τρόικας, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καταδείξει ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στον επιθυμητό βαθμό, κυρίως λόγο των εσωπολιτικών πιέσεων οι οποίες δεν αντιμετωπονται αποτελεσματικά:

«Θα σας πω μόνο το εξής: ‘καμία απόλυση στο δημόσιο’, αυτό είναι το σύνθημα της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίσει. Όταν γνωρίζεις ότι ένας στους επτά στην Ελλάδα απασχολείται στο δημόσιο, την ώρα που στη Γερμανία η αναλογία είναι ένας προς δέκα, τότε πρέπει να αλλάξει κάτι. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει την πελατειακή νοοτροπία στο δημόσιο. Και φυσικά ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός, θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι αναπτυξιακές δυνάμεις που διαθέτει η Ελλάδα να μπορούν όντως να αναπτυχθούν και όχι να συναντούν συνεχώς γραφειοκρατικά εμπόδια, εξαιτίας αυτής της δημόσιας διοίκησης, όπως ήταν δηλαδή μέχρι σήμερα».


πηγή DW
Συνέντευξη: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη


 

O ιδιωτικός πλούτος των Γερμανών αυξάνεται διαρκώς, η περιουσία του κράτους μειώνεται

 
 
Προσχέδιο νέας έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης καταδεικνύει πως ο ιδιωτικός πλούτος των Γερμανών αυξάνεται διαρκώς, η περιουσία του κράτους μειώνεται, ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης για τη φτώχεια και τον πλούτο στη Γερμανία που δημοσιεύει την Τρίτη η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, παρά την οικονομική κρίση η καθαρή περιουσία των Γερμανών, στην οποία προσμετρούνται μεταξύ άλλων ακίνητα, καταθέσεις και οικοδομήσιμες εκτάσεις, αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εργασίας: «Την ώρα που η καθαρή περιουσία του γερμανικού κράτους μειώθηκε μεταξύ 1992 και 2012 κατά 800 δισ ευρώ, η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών διπλασιάστηκε από τα 4,6 στα 10 τρις ευρώ».
 
 

Στο 10 % των πλουσιότερων νοικοκυριών ανήκει το 50% και πλέον του συνολικού πλούτου.

Μόνον μεταξύ 2007 και 2012 ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 1,4 τρισ. ευρώ. Οι αριθμοί ωστόσο καταδεικνύουν την ίδια ώρα «τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου».

Έτσι «στο 10 % των πλουσιότερων νοικοκυριών ανήκει το 50% και πλέον του συνολικού πλούτου». Η περιουσία αυτού του 10 % αυξάνεται μάλιστα διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Ενώ το 1998 κατείχε το 45 % της συνολικής καθαρής περιουσίας, 10 χρόνια αργότερα, το 2008, η ομάδα αυτή των πλουσιότερων γερμανικών νοικοκυριών είχε στα χέρια του το 53% του συνολικού πλούτου. Την ίδια ώρα στο 50 % των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα ανήκει μόλις το 1 % της συνολικής καθαρής περιουσίας.

Το προσχέδιο της έκθεσης καταγράφει επίσης σημαντικές μισθολογικές ανισότητες. Την στιγμή που τα ανώτερα και ανώτατα εισοδήματα αυξάνονται, στο κάτω 40% των μόνιμα απασχολούμενων διαπιστώνονται σημαντικές απώλειες στο καθαρό εισόδημα. «Αυτή η μισθολογική εξέλιξη πλήττει το αίσθημα δικαίου του πληθυσμού», τονίζεται στην έκθεση.
 
πηγή tovima.gr
 
 

Γυρίζουν πίσω οι τούρκοι μετανάστες

 
 
 
Η Κωνσταντινούπολη προσελκύει μετανάστες από τη Γερμανία.Αντίστροφη πορεία από τους «γκασταρμπάιτερ» ακολουθούν σήμερα οι Τούρκοι
Πριν από μισό αιώνα οι πρώτοι τούρκοι «προσκεκλημένοι εργάτες» (gastarbeiter στα γερμανικά) έφταναν στην τότε Δυτική Γερμανία για να βοηθήσουν στην οικονομική ανόρθωση μιας ρημαγμένης από τον πόλεμο βιομηχανίας.
 
Σήμερα η δεύτερη γενιά μεταναστών της Γερμανίας ακολουθεί αντίστροφη πορεία προς την Ανατολή.
 
Ωστόσο δεν πρόκειται για πραγματική επιστροφή. Πολλοί «Τουρκοευρωπαίοι» που φτάνουν στην ταχέως αναπτυσσόμενη Τουρκία πατούν για πρώτη φορά τα πατρογονικά εδάφη. Οι ιδιομορφίες της «νέας μετανάστευσης» των τουρκικής καταγωγής Γερμανών (και άλλων ομοεθνών τους από ευρωπαϊκές χώρες) είναι πολλές.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημες έρευνες, η ταυτότητα των «επαναπατρισθέντων» Τούρκων έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για νέους 25-35 ετών που έχουν ήδη αποκτήσει αρκετά επαγγελματικά και εκπαιδευτικά εφόδια στις χώρες όπου μεγάλωσαν. Δεν αναζητούν απελπισμένοι ένα καλύτερο αύριο, όπως οι γονείς τους. Η μετεγκατάστασή τους αποτελεί συνειδητή επιλογή με κριτήρια καριέρας και όχι λύση ανάγκης.
 
 
Κωνσταντινουπολη τη νυχτα
 
Τα μόνα στοιχεία που είναι γνωστά από τις ομοσπονδιακές Αρχές της Γερμανίας είναι το μεταναστευτικό ισοζύγιο της περασμένης χρονιάς. Το 2011 33.000 Τούρκοι (ή γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής) εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία ξεπερνώντας αυτούς (31.000) που ακολούθησαν αντίστροφη πορεία προς τη Γερμανία.
Το τρίτο κοινό στοιχείο του ιδιότυπου μεταναστευτικού κύματος που δέχεται η Τουρκία είναι ο τόπος εγκατάστασης: η Κωνσταντινούπολη μοιάζει με ιδανική επιλογή για τους κοσμοπολίτες Τούρκους με τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και τις επιχειρηματικές ανησυχίες.
Στις δύο όχθες του Βοσπόρου οι Τούρκοι που γεννήθηκαν στο Βερολίνο, στο Παρίσι ή στις Βρυξέλλες χτίζουν μια νέα ζωή. Αλλωστε η διπλή τους ταυτότητα μοιάζει με διαβατήριο (εξασφαλισμένης) επιτυχίας. «Το να είσαι Τούρκος στο Παρίσι δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, ενώ το να είσαι "Γάλλος" στην Τουρκία θεωρείται προσόν» δηλώνει στο γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» ο Χαλίλ Γιλντίζ, ο οποίος εγκατέλειψε τη γαλλική πρωτεύουσα για την Κωνσταντινούπολη. Ο υπεύθυνος προσωπικού της αυτοκινητοβιομηχανίας Μερσεντές στην Τουρκία εξηγεί το γιατί η Πόλη αποτελεί πόλο έλξης του μεταναστευτικού ρεύματος που παρατηρείται μόλις την τελευταία διετία. «Οι σπουδές στο εξωτερικό και η επιστημονική εξειδίκευση προσδίδουν ανεκτίμητη υπεραξία στα βιογραφικά τους, καθώς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Τουρκία παραμένει πολύ γενική», δηλώνει στο περιοδικό ο Σαλίζ Ερτέρ.
Επιπλέον η εξοικείωση με τη δυτικοευρωπαϊκή νοοτροπία τούς κάνει περιζήτητους σε πολυεθνικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες που αναζητούν προσωπικό στην Τουρκία. Βεβαίως τα κίνητρα των σύγχρονων μεταναστών δεν συνδέονται πάντοτε με την κοινωνική ανέλιξη και το επιχειρείν. Πολλοί ομολογούν ότι «νιώθουν σαν στο σπίτι τους» στην Τουρκία, την ώρα που στη Γερμανία κάνουν ξανά την εμφάνισή τους νεοναζιστικές ομάδες που δεν τρέφουν τα καλύτερα αισθήματα για τους μετανάστες.
 
πηγή άρθρου tanea.gr
 
 

Να αυξηθούν οι μισθοί στη Γερμανία




Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Λάζλο Άντορ, που είναι υπεύθυνος για τους τομείς της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητά να αυξηθούν οι μισθοί στη Γερμανία προκειμένου να λυθεί η κρίση στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

"Οι μισθοί στη Γερμανία θα πρέπει να ακολουθούν την εξέλιξη της παραγωγικότητας", υποστηρίζει ο Άντορ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εφημερίδα.

"Κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε τεράστια συγκράτηση μισθών στη Γερμανία ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική η χώρα, όμως αυτό είχε συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", εξήγησε ο Επίτροπος.

Οι μισθοί των Γερμανών εργαζομένων παρέμειναν παγωμένοι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όμως τους τελευταίους μήνες τα συνδικάτα πιέζουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα οι μεταλλωρύχοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν σημαντική αύξηση των αποδοχών τους.

Πηγή:capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ





σχολιο σχετικα με το αρθρο: η αληθεια ειναι οτι οι μισθοι στη Γερμανια εχουν παραμεινει παγωμενοι τα τελευταια χρονια.Τα συνδικατα πιεζουν για αυξησεις σε πολλα επαγγελματα καθως η εργασια των 400€ ειναι αυτη που υφισταται σε μεγαλο βαθμο.Λογω των μικρων αυτων εργασιων 2ωρες/μερα που διδουν 400€ δεν υπηρξε η δυνατοτητα αυξησεων των μισθων.Συνηθως στη Γερμανια δεν διδεται πολλες φορες εργασια 8ωρου αλλα προτιμαται η 4ωρες/μερα ή των 2ωρες/μερα.Αυτο μειωνει την δυνατοτητα αμεσης αυξησης των μισθων.Οι μεταλλωρυχοι καταφεραν να εξασφαλισουν σημαντικη οντως αυξηση των αποδοχων τους.





 

 
 

Η ανεργία μεγαλώνει στην Ελλάδα




Πάνω από 450 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν άνεργοι περισσότερο από ένα χρόνο. Ειδικότερα, από τους 787.035 ανέργους οι 324.876 είναι άνδρες (ποσοστό 41,28%) και 462.159 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,72%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μείωση κατά -0,99% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,64% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 26,69% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,67%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,62% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 33,89%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18,39% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,10%.


Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,77% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 5,69% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,54%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 201.758 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 14.485 άτομα, ποσοστό 7,73% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,68% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 6,96% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι, το 3,98% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 2,02% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 1,91% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά) και το 0,46% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 56.778, μειωμένες κατά -37,46% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (90.791) και αυξημένες κατά 12,56% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 (50.443). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 17.100 (μειωμένες κατά -27,39% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -1,71% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 19.725 (μειωμένες κατά -34,07% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 5,38% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.131 (μειωμένες κατά -4,57% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -1,92% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011). Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 36.825, το 53,56% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -31,13% από τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο (53.469) και αυξημένο κατά 1,96% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 (36.116).
Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά -2.178 θέσεις εργασίας, έναντι 14.131 τον Ιούλιο και -8.237 τον Αύγουστο του 2011.

πηγή newsbomb.gr


 

Από το 2013 η ΕΕ εγκαινιάζει έναν πιο αυστηρό μηχανισμό φαρμακοεπαγρύπνησης






Ευρωπαϊκό φρένο σε επικίνδυνα φάρμακα
Από το 2013 η ΕΕ εγκαινιάζει έναν πιο αυστηρό μηχανισμό φαρμακοεπαγρύπνησης. Στόχος είναι η ασφαλέστερη διάγνωση παρενεργειών και η ταχύτερη απόσυρση των επικίνδυνων σκευασμάτων.
Η νέα νομοθεσία ενισχύει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο Λονδίνο, κλείνοντας νομικά κενά που επέτρεπαν στα κράτη-μέλη μία πιο χαλαρή αντιμετώπιση κινδύνων. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης εξηγεί:

«Στην πράξη θα γίνεται πιο διαφανές το πότε ένα φάρμακο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Είχαμε περιπτώσεις όπου οι εταιρίες είχαν αποσύρει ένα φάρμακο, το οποίο ήταν επικίνδυνο, επικαλούμενες άλλους, εμπορικούς λόγους. Αυτό δημιούργησε σύγχυση στους καταναλωτές. Απαγορεύεται πλέον να γίνεται αυτό. Όποτε υπάρχει πρόβλημα για την υγεία η απόσυρση του φαρμάκου συνδέεται αμέσως με αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει επίσης λίστα παρακολούθησης των επικίνδυνων φαρμάκων» τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Η περίπτωση του Μεντιατόρ
Κ. Αρσένης: "Στην πράξη θα γίνεται πιο διαφανές το πότε ένα φάρμακο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία"

Αφορμή για την τροποποίηση της νομοθεσίας επί το αυστηρότερο ήταν η περίπτωση του φαρμάκου «Μεντιατόρ» της γαλλικής εταιρίας Servier. Το φάρμακο αυτό, με κύριο συστατικό τη βενφλουορέξη, παράγωγο αμφεταμίνης, είχε συνταγογραφηθεί επί δεκαετίες σε ασθενείς με διαβήτη, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί και ως αντιορεξιογόνο.

«Το Μεντιάτορ δεν ήταν μόνο στη Γαλλία. Ήταν γαλλικό φάρμακο, το οποίο κυκλοφορούσε και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία και μάλιστα αποσύρθηκε πάρα πολύ πρόσφατα από τις αγορές. Οπότε είναι ένα θέμα που μας είχε αγγίξει ήδη στην Ελλάδα», επισημαίνει ο Κρίτων Αρσένης στην Deutsche Welle.

Επίσημα στοιχεία για παρενέργειες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. Στο εξωτερικό οι πρώτες υποψίες για παρενέργειες του «Μεντιατόρ» χρονολογούνται από το 1999, όταν παρουσιάστηκαν διαταραχές της καρδιακής βαλβίδας σε ασθενείς που έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε υποστηρίζει ότι η εταιρία ενήργησε με δόλο για να αποκρύψει τις παρενέργειες του φαρμάκου.

«Πεντακόσιοι άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους λόγω παρενεργειών του φαρμάκου, μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για 2000 άτομα που μπορεί να έχασαν τη ζωή τους. Η παρασκευάστρια εταιρία είχε αποκρύψει στοιχεία, ενώ δεν υπήρχε και η απαραίτητη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Το σκάνδαλο με το φάρμακο άρχισε να αποκαλύπτεται όταν το 2003 η εταιρία απέφυγε να κάνει αίτηση για να παραταθεί η άδεια κυκλοφορίας του στην Ιταλία και την Ισπανία για προφανείς λόγους- τους οποίους όμως δεν ανακοίνωσε. Αλλά ούτε και οι ιταλικές ή οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη για τους κινδύνους», τονίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Νέες δυνατότητες

Π. Λίζε: "Πεντακόσιοι άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους λόγω παρενεργειών του φαρμάκου"

Το «Μεντιατόρ» παρέμεινε ένα από τα πενήντα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στη Γαλλία. Όταν η παρασκευάστρια εταιρία αποφάσισε να το αποσύρει επικαλέστηκε εμπορικούς λόγους. Σήμερα στη Γαλλία διεξάγεται δικαστική έρευνα για να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, επισημαίνει ο Πέτερ Λίζε, εάν υπήρχε νομική πρόβλεψη ότι μία φαρμακευτική εταιρία είναι υποχρεωμένη να δηλώνει τις όποιες παρενέργειες και αν δεν το κάνει θα απειλείται με αυστηρές κυρώσεις.

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα μπορούσε να γίνει αυτό, χωρίς συνέπειες για την εταιρία. Στο μέλλον αυτή η συμπεριφορά θα θεωρείται σοβαρή παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου και θα επισύρει ποινές. Σήμερα προβλέπονται δύο διαφορετικές διαδρομές ελέγχου και αυτή η διαδικασία παραμένει: είτε κεντρικά μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ιδιαίτερα για τα γενετικά τροποποιημένα φάρμακα, είτε αποκεντρωμένα, ξεκινώντας από τα κράτη-μέλη και συνεχίζοντας με αμοιβαία συνδρομή και ανταλλαγή πληροφοριών».

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη φαρμακοεπαγρύπνηση Λίντα Μακ Άβαν επισημαίνει ότι τελικά ο πέπλος της σιωπής για το «Μεντιατόρ» ξεσκεπάστηκε από εκεί που κανείς δεν περίμενε, δηλαδή έναν περιφερειακό ελεγκτή στη γαλλική επαρχία που είχε τη διάθεση και την ενέργεια να κυνηγήσει την υπόθεση.

«Δύο πράγματα με είχαν εκπλήξει στην περίπτωση του Μεντιατόρ» επισημαίνει η ευρωβουλευτής από τη Μ. Βρετανία: «Πρώτον ότι οι παρενέργειες είχαν συζητηθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με αρκετές αφορμές, αλλά δεν υπήρξε ποτέ επίσημο αίτημα για διερεύνηση, το θέμα απλώς ξεχάστηκε και η εταιρία απέσυρε το φάρμακο για εμπορικούς λόγους, όπως υποστήριζε. Δεύτερον ότι οι γαλλικές και οι ιταλικές αρχές είχαν προτείνει από το 2000 στην εταιρία να ερευνήσει ενδεχόμενες παρενέργειες, αλλά η έρευνα αυτή δεν τελείωσε ποτέ στα επόμενα δέκα χρόνια, μέχρι που το φάρμακο αποσύρθηκε».


 

πηγή DW
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης


 

Tο νέο επιστημονικό δυναμικό αναζητά ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό



Οι καλύτεροι γιατροί της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας μεταναστεύουν σε άλλες χωρες αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Οι συνθήκες κάτω απο τις οποίες καλούνται να εργαστούν στη χώρας έχουν καταντήσει απελπιστικές με αποτέλεσμα το νεο επιστημονικό δυναμικό να αναζητά ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό.



Αυτό αναφέται μεταξύ άλλων σε ψήφισμα που εξέδωσαν απο κοινού οι Ιατρικοί σύλλογοι του νησιού σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη τόσο ο πολιτής έχει δικαίωμα να απολαμβάνει αξιοπρεπείς παροχές υγείας όσο και ο γιατρός αξιοπρεπείς όρους εργασίας. . . Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για τις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ, για τις εθνικές συμβάσεις εργασίας αλλά και για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η ιατρική κοινότητα βρίσκεται αλληλέγγυα με την κοινωνία και αντιλαμβάνεται πλήρως τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Η Υγεία του Έλληνα πολίτη δεν πρέπει να ευτελισθεί. Η Υγεία είναι το ύψιστο αγαθό στο οποίο έχει δικαίωμα κάθε πολίτης. Οι συνθήκες εργασίας και τα εισοδήματα των Νοσοκομειακών ιατρών πρέπει να παραμείνουν σε αξιοπρεπή επίπεδα ανάλογα του λειτουργήματος.

Ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις που δεν γίνονται με γνώμονα την ιατρική επιστήμη, πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια και οι οποίες δεν προκύπτουν κατόπιν συνεργασίας των θεσμικών οργάνων (Π.Ι.Σ., Ιατρικοί Σύλλογοι) με το Υπουργείο Υγείας μας βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετους.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πρέπει:

- να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας (κατάργηση πλαφόν).

- να είναι ανοικτός σε όσους ιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν μέσω συλλογικής σύμβασης με τον Π.Ι.Σ. και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους

- να εξοφλήσει τα οφειλόμενα και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους συμβεβλημένους ιατρούς (πληρωμή εντός 45-60 ημερών).

- Καθορισμός χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής παλιών οφειλών.

Συλλογικές συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τους Ιατρικούς Συλλόγους:

Η ασύνταχτη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ασφάλεια της υγείας του πολίτη καθώς και προβλήματα που άπτονται της ιατρικής δεοντολογίας.

Άμεση κατάθεση πρότασης για την Πρωτοβάθμια Υγεία από τον Π.Ι.Σ.

Η ανεργία και η ετεροαπασχόληση οδηγούν στην επιστημονική μετανάστευση το καλύτερο ιατρικό δυναμικό της χώρας, τους νέους ιατρούς.

πηγή prismanews.gr


 

Ο εξαιρετικός τρόπος λειτουργίας του νοσοκομείου "Ελπίς" προβάλλεται σε ρεπορτάζ γερμανικού δικτύου.




Ο εξαιρετικός τρόπος λειτουργίας του νοσοκομείου "Ελπίς" προβάλλεται σε ρεπορτάζ γερμανικού δικτύου.
Σύμφωνα με το Μέγκα, όπως δείχνει το ρεπορτάζ, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους δείχνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Θ. Γιάνναρος πέτυχε σημαντικές εξοικονομήσεις περιορίζοντας τα ακριβότερα υλικά μιας χρήσεως και αντικαθιστώντας τα με πολυεργαλεία.



 
στο νοσοκομειο "Ελπις"


"Όταν οι ιδιωτικές κλινικές έχουν τη δυνατότητα το κόστος μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης να το περιορίσουν στα χειρουργικά εργαλεία στα 30 ευρώ, 40 ευρώ, 50 ευρώ και το δημόσιο νοσοκομείο επειδή χρησιμοποιεί μιας χρήσης, είναι πιο εύκολο, να το φθάνει στα 1.000 ευρώ καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά γιατί και τα δυο πρέπει να έχουν κέρδος. Όποιο λειτουργεί ζημιογόνα, δημιουργεί πρόβλημα", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

"Αν στην κάθε επέμβαση μπορείς να γλιτώσεις 500 ευρώ, φανταστείτε στις 10.000 επεμβάσεις πόσα χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν", προσέθεσε.

"Υπάρχουν νόμοι παλιοί οι οποίοι μας υποχρεώνουν να έχουμε συνεργεία καθαρισμού φύλαξης, εστίασης, για τα οποία ο κάθε εργαζόμενος μας κοστίζει 1.700 ευρώ. Ο ίδιος εργαζόμενος μπορεί να στοιχίσει πολύ λιγότερο αν μπορεί να προσληφθεί με δελτίο παροχής υπηρεσιών από το κράτος", σημείωσε σχετικά με τις δυσκολίες περιορισμού του κόστους που αντιμετωπίζει.

Αναφορικά με το εάν οι γιατροί του νοσοκομείου παίρνουν "φακελάκι", ο κ. Γιάνναρος τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα αλλά επισήμανε ότι συνήθως το "φακελάκι" είναι αποτέλεσμα αναμονής του ασθενή για να χειρουργηθεί.

"Όταν κόβεις την λίστα αναμονής, κόβεις και τον λόγο ύπαρξης του φακέλου", είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι οι ασθενείς στο "Ελπίς" χειρουργούνται μέσα σε λίγες μέρες από την εισαγωγή τους.

"Αυτό που είδαν στο Ελπίς είναι ότι είναι πραγματικά ένα ανθρώπινο νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον ασθενή, το οποίο λειτουργεί με χαμόγελο, λειτουργεί χωρίς ράντζα, λειτουργεί χωρίς αναμονή ιδιαίτερη και κυρίως όταν κάποιος χρειάζεται κάτι και έρθει στο Ελπίς συνήθως το βρίσκει. Βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα, δεν θα πούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ζούμε σε μια κρίση, απλά αυτό που εντόπισαν οι Γερμανοί αυτό που είπαν μάλλον είναι ότι εκεί που ήρθαμε για να ακούσουμε γκρίνια, να πάρουμε παράπονα και επίθεση, αντί να γκρινιάζετε, βρίσκετε λύσεις", υπογράμμισε.

Μάλιστα, το νοσοκομείο θα βραβευτεί από τον Ιατρικό Σύλλογο για την συνεισφορά του στην προστασία και προώθηση της υγείας των ανασφάλιστων.


πηγη για το ελληνικο αρθρο news247.gr
 
Διαβαστε και στα γερμανικα το αρθρο απο το Das Erste (ARD) οπως δημοσιευθηκε στον συνδεσμο http://www.daserste.de/information/politik-weltgeschehen/weltspiegel/sendung/br/2012/griechenland-138.html



 

To χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία



Γερμανία: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, δείχνει επίσημη έκθεση

Εξακολουθεί να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία, σύμφωνα με προσχέδιο κυβερνητικής έκθεσης που εξασφάλισε σήμερα γερμανική εφημερίδα.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται από την Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, δείχνει ότι το 53% των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα ανήκει στο 10% των πιο πλουσίων, ενώ λιγότερο από 1% ανήκει στο 50% των πλέον φτωχών.




 
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια --λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, την οποία ακολούθησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη-- ο προσωπικός πλούτος στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2007 και του 2012.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι οικονομικές επενδύσεις όπως και η ιδιοκτησία και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Όμως μολονότι οι πιο πλούσιοι συσσωρεύουν περιουσιακά στοιχεία, το κράτος γίνεται φτωχότερο, επισημαίνεται επίσης στην έκθεση.

 Αν και τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού κράτους μειώθηκαν μεταξύ των αρχών του 1992 και του 2012 κατά περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια ευρώ, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών σχεδόν διπλασιάστηκαν, από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ», καταλήγει η Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη την έκθεση.
Η κυβερνητική έκθεση για τη φτώχεια και τον πλούτο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συντάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια από το υπουργείο Εργασίας.



Πηγή: kathimerini.gr ,ΑΜΠΕ



Επανάσταση για τα δόντια



Ιαπωνία: Επαναστατικό υλικό μοιράζει υποσχέσεις για τα δόντια
  
Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα πολύ λεπτό... φιλμ που επικαλύπτει τα δόντια και τα εμποδίζει να σαπίσουν ή τα κάνει να φαίνονται λευκότερα. Πρόκειται για ένα σκληρό και ταυτόχρονα πολύ εύκαμπτο υλικό από υδροξυαπατίτη, ο οποίος αποτελεί το βασικό συστατικό της αδαμαντίνης (σμάλτου), δηλαδή του εξωτερικού προστατευτικού στρώματος των δοντιών.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σιγκέκι Χόντσου της Σχολής Βιολογικά Προσανατολισμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Κίνκι στη Δυτική Ιαπωνία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «είναι το πρώτο εύκαμπτο φύλο απατίτη στον κόσμο, το οποίο ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία των δοντιών ή για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης αδαμαντίνης. Οι οδοντίατροι θεωρούσαν κάτι τέτοιο απλώς ένα όνειρο, όμως εμείς στοχεύουμε στη δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης».
 
 
 
 
Το φιλμ του υλικού έχει πάχος μόλις 0,004 χιλιοστά και η δημιουργία του επιτυγχάνεται με τη στόχευση μίας ακτίνας λέιζερ πάνω σε συμπιεσμένα τεμάχια υδροξυαπατίτη σε συνθήκες κενού, έτσι ώστε να εξάγονται τα επιμέρους σωματίδια του υλικού. Αυτά, στη συνέχεια, πέφτουν μέσα σε άλατα και θερμαίνονται, προκειμένου να κρυσταλλοποιηθούν. Το παραγόμενο φιλμ απλώνεται πάνω σε ένα φίλτρο από χαρτί και αποξηραίνεται, ώσπου είναι πλέον αρκετά σκληρό και έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από τους οδοντιάτρους.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες επιστήμονες, μόλις το υλικό τοποθετηθεί πάνω στα δόντια, γίνεται αμέσως αόρατο. Ένα πρόβλημα πάντως είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, το φιλμ χρειάζεται σχεδόν μία ημέρα για να προσκολληθεί γερά πάνω στην επιφάνεια του δοντιού.

Αν και είναι διαφανές, είναι δυνατό να πάρει λευκό χρώμα, ώστε να χρησιμοποιηθεί και για τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, εκτός από την προστασία τους. Το φιλμ μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε δόντι ξεχωριστά. Οι ερευνητές ήδη κάνουν πειράματα με εξαχθέντα ανθρώπινα δόντια και σύντομα θα κάνουν δοκιμές σε ζώα, ενώ ο καθηγητής Χόντσου παραδέχθηκε ότι δοκιμάζει το υλικό και στα δικά του δόντια.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια έως ότου το φιλμ του νέου υλικού χρησιμοποιηθεί από τους οδοντιάτρους ως τεχνητή αδαμαντίνη, αλλά απλώς για τη λεύκανση των δοντιών η αξιοποίησή του θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, έπειτα από μια τριετία περίπου ενδεχομένως. Για την τεχνολογία έχουν κατατεθεί οι σχετικές εμπορικές πατέντες στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, ενώ ενδιαφέρον για τις πρακτικές εφαρμογές της έχει εκδηλωθεί ήδη στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
πηγή zougla.gr
 

 

Περισσότεροι ξένοι φοιτητές στη Γερμανία



Τα γερμανικά πανεπιστήμια όλο και περισσότερο  προσελκυoυν ξένους
Η Γερμανία προσελκύει όλο και πιο πολυ και ξένους φοιτητές. Από το 2010 έως το 2011, ο αριθμός των μη-γερμανων σπουδαστων σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα αυξήθηκε κατά 8%.Οι Κινέζοι είναι η πλειοψηφία φοιτητων.





 Το 2011, 38.300 αλλοδαποί έχουν αποκτήσει δίπλωμα σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανία, ενημέρωσε την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, τη Δευτέρα (17/09). Οι φοιτητές κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2010/2011 και το καλοκαίρι του 2011, ανήλθαν σε πάνω από 2900 φοιτητές ή αύξηση 8% έναντι του προηγούμενου σχολικού έτους.

Ο αριθμός των ξένων φοιτητών έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. Πριν από μια δεκαετία, λιγότερο από 14 χιλιάδες αλλοδαποί που σπουδάζουν στην Γερμανία. Πριν από πέντε χρόνια, θα ήταν σχεδόν 26 000.

Επί του παρόντος, περίπου το 10% των 392.200 φοιτητών στη Γερμανία τη γερμανική ιθαγένεια. Το 2011, οι περισσότεροι ηταν αλλοδαποί φοιτητές που προέρχονταν από την Κίνα - 13%. Μεταξύ των αποφοίτων δεν Γερμανοί, 7% ήταν Τούρκοι πολίτες και 5% Ρωσίας.

Μερικοί από τους μαθητές έχουν ζήσει και παρακολουθήσει σχολείο στη Γερμανία. Αλλά οι περισσότεροι ήρθαν στη χώρα για να παρακολουθήσουν προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά. Αυτό αντιπροσωπεύει το 79% των πτυχιούχων ή 30.400 νέους ξένους.

Οι περισσότεροι ξένοι - 28% - ολοκλήρωσε ένα Μπατσελορ. Περίπου το 25% από αυτούς έλαβαν μεταπτυχιακό τίτλο και το 11% διδακτορικό.

πηγή μεταφραση απο το
άρθρο εδώ  .
*Quelle DW.
DW
RO / kna / dpa
 Λουιζα Φρεη


 

Χωρίς κληρονόμο...




Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν μόνοι τους στη Γερμανία χωρίς να έχουν κανένα κληρονόμο, αυξάνει διαρκώς. Πολλοί από αυτούς διαθέτουν περιουσία, η οποία καταλήγει αναγκαστικά στο κράτος.

Τα δημογραφικά στοιχεία στη Γερμανία είναι σαφή: οι Γερμανοί γερνάνε. Και πολλοί από τους ηλικιωμένους μετά το θάνατο των συζύγων τους μένουν μόνοι τους. Κάθε χρόνο πεθαίνουν στη Γερμανία περίπου 170.000 άνθρωποι που είναι μόνοι τους. Σε αυτή την περίπτωση είναι το κράτος που πρέπει να φροντίσει για τα τυπικά όσον αφορά την κηδεία και πιθανώς τα κληρονομικά. Διότι μόνος δεν σημαίνει και απαραίτητα φτωχός.




Αρμόδιο δικαστήριο για την κληρονομιά του εκλιπόντος είναι ο τόπος κατοικίας του. Εάν το δικαστήριο μετά από ενδελεχή έρευνα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει ούτε διαθήκη, ούτε κανένας κοντινός ή μακρινός συγγενής που θα μπορούσε να κληρονομήσει, τότε μια αρμόδια υπηρεσία «κληρονομεί». Έτσι και η υπηρεσία του Τόμας Πέπερχοβε, από την περιοχή Άρνσπεργκ, στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο στη Γερμανία:

κάποτε κληρονομούν ερείπια...

«Κατά κανόνα γινόμαστε αποδέκτες κληρονομιών από ανθρώπους που δεν είχαν κληρονόμους. Κάποιες φορές όμως αποδεχόμαστε κληρονομιές, οι οποίες βαρύνονταν με χρέη και οι κληρονόμοι τις αποποιήθηκαν».

Ο Τόμας Πεπερχόβε δεν μπορεί να αρνηθεί καμία κληρονομιά. Είναι υποχρεωμένος από το νόμο να αποδέχεται την κληρονομιά όταν δεν υπάρχουν άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που να κληρονομούν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα, τα οποία το κράτος όμως δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει: «Κληρονομήσαμε μεγάλες αποθήκες ή ερείπια. Και το καθένα από αυτά κρύβει μια ιστορία».

Το κράτος ως κληρονόμος δεν πληρώνει φόρους!
...και κάποτε παλάτια

Και όλα αυτά δεν μπορούν να τα αφήσουν στην τύχη τους διότι μπορεί αυτά να κρύβουν κάποιους κινδύνους. Για παράδειγμα να έχουν σπάσει κάποιοι σωλήνες του νερού ή να υπάρχει πάγος το χειμώνα. Συχνά τα περιφράζουν με συρματόπλεγμα για να εμποδίζεται η είσοδος. Ακόμα και εάν το οικόπεδο, για παράδειγμα, δεν βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αλλά στη Βαυαρία. Ο κ. Πεπερχόβε και η ομάδα του έχουν πολύ δουλειά διότι τα τελευταία δέκα χρόνια τα άχρηστα ακίνητα που κληρονομούν έχουν διπλασιαστεί.

Κάποιες φορές όμως υπάρχουν ανάμεσά τους και κληρονομιές διαμάντια . Για παράδειγμα αυτό το χρόνο, η υπηρεσία του κυρίου Πεπερχόβε κληρονόμησε από κάποιον 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλες τις έρευνες επί δυο χρόνια δεν βρέθηκε κανένας κληρονόμος.

Η τάση τέτοιου είδους κληρονομιών, από ανθρώπους που δεν έχουν κληρονόμους είναι αυξητική. Και το κράτος είναι υποχρεωμένο να δεχθεί κάθε κληρονομιά. Ο δήμος του Άρνσμπεργκ είχε ένα συν 900.000 ευρώ από τέτοιου είδους κληρονομιές μέχρι σήμερα. Και το κράτος έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα. Δεν χρειάζεται να πληρώσει φόρο κληρονομιάς.

πηγη DW
Klaus Deuse / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

 

Ισπανοί γιατροί αρνούνται να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του ισπανικού Υπουργείου Υγείας




Περίπου 1650 γιατροί από όλη την Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης της Γαλικίας και της Καταλονίας, ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του ισπανικού Υπουργείου Υγείας να μην παρέχουν ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Πρόκειται για μια νέα νομοθετική ρύθμιση που αποκλείει τους παράνομους μετανάστες από τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Το εν λόγω μέτρο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Ισπανία.




Την 1η Σεπτέμβρη εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στη Μαδρίτη ενάντια στις προωθούμενες περικοπές δαπανών που θα έχουν ως αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός υγειονομικής περίθαλψης μεγάλος αριθμός μεταναστών, που δεν έχουν άδεια παραμονής στην Ισπανία. Το μέτρο επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις την περίθαλψη, όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης και σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος.

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με έναν από τους βασικούς πυλώνες του κράτους πρόνοιας την Ισπανία, τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης με σύνθημα «Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας εκτιμά ότι από το εν λόγω μέτρο θα μπορέσει να εξοικονομήσει περίπου 1,5 δις ευρώ ετησίως. «Σε κάθε περίπτωση οι αλλοδαποί κάτω των 18 ετών θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους με τους Ισπανούς», σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας.

Σχεδόν 2.000 γιατροί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα αυτά και ανακοίνωσαν ότι αυτοί θα συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους μετανάστες. Στην προσπάθεια αυτή εντάχθηκαν και νοσοκόμοι και άλλοι από το προσωπικό στον τομέα της υγείας κατόπιν έκκλησης μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου. Οι γιατροί τονίζουν ότι οι ιατρικοί όρκοι και οι ηθικές υποχρεώσεις του ξεπερνούν κάθε κυβερνητική εντολή.

πηγή tvxs.gr

"φτωχοί εργαζόμενοι" σε γερμανικές εταιρείες



Το ποσοστό των φτωχών εργαζόμενων στη Γερμανία αυξήθηκε μεταξύ του 2006 και του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Το ποσοστό των φτωχών εργαζόμενων σε γερμανικές εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον 10 εργαζόμενους έφτανε το 2006 στο 18,7% και το 2010 ανήλθε στο 20,6%, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Destatis, που διενήργησε σχετική έρευνα σε περίπου 1,9 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Η πλειονότητα των φτωχών εργαζόμενων απασχολούνται με «άτυπες μορφές εργασίας», δηλαδή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης, ή ακόμη εργάζονται ως αναπληρωτές, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Η πλειονότητα των φτωχών εργαζόμενων απασχολούνται ως οδηγοί ταξί (87%), κομμωτές (85,6%), εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας (81,5%) και ως προσωπικό εστιατορίων και ξενοδοχείων (77,3%), επισημαίνει η ίδια πηγή.




Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την κοινωνική προστασία σημειώθηκαν στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 βάσει ενός προγράμματος με την ονομασία «Ατζέντα 2010».

Σύμφωνα με τον εμπνευστή τους, τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ, οι μεταρρυθμίσεις αυτές επέτρεψαν να μειωθεί σήμερα ο αριθμός των ανέργων κατά δύο εκατομμύρια σε σχέση με το 2005. Πάντως οι επικριτές του προγράμματος αυτού, όπως το συνδικάτο των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών Verdi, καταγγέλλουν ότι η «Ατζέντα 2010» επιδείνωσε τις κοινωνικές ανισότητες.

Εξάλλου στη Γερμανία δεν έχει θεσπιστεί κατώτατος μισθός, αντίθετα οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να τον καθορίζουν ανά περιοχή και τομέα. Τα συνδικάτα των εργαζομένων από την πλευρά τους ζητούν να υιοθετηθεί κατώτατος μισθός το λιγότερο 8,50 ευρώ μεικτά την ώρα, μέχρι στιγμής μάταια.

πηγή newsbomb

Πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στη Γερμανία,ένας δύσβατος δρόμος




Πανεπιστημιακή σταδιοδρομία μετ' εμποδίων
Η πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στη Γερμανία είναι κατά τεκμήριο ένας δύσβατος δρόμος, γεμάτος εμπόδια που αποτρέπει πολλούς ερευνητές από την ανάληψη δραστηριοτήτων σε γερμανικά πανεπιστήμια.


Στη διαπίστωση αυτή προέβη το «Συνδικάτο Διαπαιδαγώγηση και Επιστήμη» στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε στο Μόναχο με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών στα γερμανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Κύριο χαρακτηριστικό της απασχόλησης στις ανώτατες σχολές της Γερμανίας είναι η αβεβαιότητα, λέει η Βίμπκε Έσνταρ, που αυτή την περίοδο συγγράφει την διδακτορική της διατριβή στην Ψυχολογία.

Η Βίμπκε Έσνταρ εργάζεται παράλληλα ως επιστημονική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, έχοντας το 25% μιας πλήρους θέσης εργασίας. Ένας μισθός που δεν της επιτρέπει να ζήσει και φυσικά ούτε να φτιάξει οικογένεια, όπως χαρακτηριστικά λέει. Τουλάχιστον η σύμβασή της ανανεώνεται κάθε τόσο. «Έχω τύχη με την προϊσταμένη μου. Καταβάλλει προσπάθειες για να μας χρηματοδοτεί και να μας δίνει ευκαιρίες. Αλλά και η ίδια είναι αιχμάλωτη των αιτήσεων για χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων. Πολλές από αυτές απορρίπτονται. Σε άλλες περιπτώσεις η απόφαση αργεί να ληφθεί. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έλθει το πράσινο φως και εάν υπάρχουν κενά», τονίζει η Βίμπκε Έσνταρ.

Μία στις δύο συμβάσεις στο πανεπιστήμιο διαρκεί λιγότερα από ένα χρόνια
Η Βίμπκε Έσνταρ, επιστημονική συνεργάτης με το 1/4 μια θέσης

Αυτή είναι η μοίρα πολλών μεταπτυχιακών φοιτητών στη Γερμανία. Περίπου 200 χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται στη διαδικασία συγγραφής διδακτορικού και περίπου το 80% απασχολείται σε πανεπιστήμια ή σε ερευνητικά ιδρύματα. Οι συμβάσεις περιορισμένου χρόνου δεν συνιστούν εγγύηση της χρηματοδότησης των μεταπτυχιακών σπουδών και όποιος δεν έχει πλούσιους γονείς έρχεται αντιμέτωπος με πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Η αβεβαιότητα αυτή είναι και ο κύριος λόγος που πολλοί ξένοι ερευνητές αποφεύγουν τη Γερμανία. Αλλά και πολλοί Γερμανοί μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι επιστήμονες προτιμούν να μεταναστεύσουν σε ΗΠΑ και Βρετανία για να σταδιοδρομήσουν πιο εύκολα, υποστηρίζει ο Αντρέας Κέλερ, στέλεχος του συνδικάτου των Γερμανών εκπαιδευτικών και διευκρινίζει: «Η σταδιοδρομία είναι αβέβαιη όταν η μία σύμβαση περιορισμένου χρόνου διαδέχεται την άλλη». Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε η μία στις δύο συμβάσεις στο πανεπιστήμιο έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους.


 
Το ελπιδοφόρο παράδειγμα του Μονάχου




«Η σταδιοδρομία είναι αβέβαιη, όταν η μία σύμβαση περιορισμένου χρόνου διαδέχεται την άλλη»

Η πανεπιστημιακή σταδιοδρομία καθίσταται απωθητική για εξειδικευμένους ανθρώπους. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει συνέχεια στα πεδία της διδασκαλίας και της έρευνας όταν αλλάζουν το προσωπικό τόσο συχνά, ακόμη και μετά από λίγους μήνες.

Ωστόσο, και στη Γερμανία υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής. Το Πολυτεχνείο του Μονάχου έχει υιοθετήσει τη μέθοδο «Tenure track» που χρησιμοποιείται στα πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, ο ερευνητής μετά τη διατριβή απασχολείται στο πανεπιστήμιο για 6 χρόνια ως βοηθός καθηγητή και στη συνέχεια, εάν έχει τα προσόντα ανεβαίνει στην κλίμακα, ως αναπληρωτής καθηγητής. Η θέση αυτή είναι συνήθως μόνιμη. Η προοπτική να υιοθετηθεί η κλίμακα αυτή και από άλλα πανεπιστήμια της Γερμανίας χαρακτηρίζεται ελπιδοφόρα. Και όπως υπογραμμίζει η Βίμπκε Έσνταν: «Εάν είχα τη δυνατότητα σχετικά σύντομα να βρω μια τέτοια θέση, η οποία θα μου διασφαλίζει μονιμότητα και ευνοϊκές συνθήκες για να δημιουργήσω οικογένεια, θα προσανατολιζόμουν σε αυτή την κατεύθυνση και θα έμενα στο πανεπιστήμιο».

πηγή:DW
Britta Mersch / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Aύξηση ανεργίας στην ευρωζώνη



Yφεση στη Γερμανία, αύξηση ανεργίας στην ευρωζώνη
Η κρίση του ευρώ έχει παγκόσμιες επιπτώσεις αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ
Η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης δεν μένει ανέγγιχτη από την κρίση, προειδοποιεί ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη ο οποίος αναμένει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας και πιθανώς ύφεση ως το τέλος του 2012. Ο ΟΟΣΑ συστήνει στις χώρες της ευρωζώνης να δράσουν γρήγορα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της ύφεσης.

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», οι ενδείξεις για την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ήταν εμφανείς τους τελευταίους μήνες. Τώρα ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2012 και κατά 0,2% το τέταρτο. Το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί κατά 0,5% και 0,3% αντίστοιχα.
«Η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώθηκε από την άνοιξη και μετά, κυρίως λόγω των εξελίξεων στην ευρωζώνη όπου εγκαθίσταται η ύφεση», αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ που προειδοποιεί ότι η κρίση του ευρώ έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε ότι «η επιβράδυνση θα συνεχιστεί αν οι ηγέτες δεν αντιμετωπίσουν την κύρια αιτία αυτής της επιδείνωσης που είναι η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη». Προειδοποίησε ότι η ήδη υψηλή ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Η λύση των τραπεζικών και δημοσιονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης καθώς και του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας παραμένει το κλειδί για την ανάκαμψη», πρόσθεσε.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα βαθύνει στην Ιταλία ενώ η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, έχει ελαφρώς καλύτερες προοπτικές.

πηγή tovima.gr


 

Διαβήτης και έρευνες




Μόνο στη Γερμανία ζουν περισσότεροι από εφτά εκατομμύρια διαβητικοί, σχεδόν το 9% του πληθυσμού. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 300 εκατομμύρια διαβητικοί και η τάση είναι αυξητική.
Ο Όλιβερ ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να πει πως ακριβώς συνέβη. Από τη μια ημέρα στην άλλη, άρχισε να αισθάνεται κουρασμένος και να χάνει απότομα βάρος. Πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι υποφέρει από διαβήτη τύπου 1. Ο Όλιβερ τότε ήταν 18 χρονών και εδώ και δέκα χρόνια πρέπει να κάνει καθημερινά μια ένεση ινσουλίνης:
«Κάνω μια ένεση πριν πάω να κοιμηθώ. Είναι μια ινσουλίνη που διαρκεί 24 ώρες. Παράλληλα ελέγχω καθημερινά το διαβήτη πριν από τα γεύματα και κανονίζω ανάλογα τη δόση. Είναι ένα πρόβλημα που το έχει κανείς συνέχεια στο μυαλό του. Τι θα φάει, τι θα πιεί; Το σκέφτεται κανείς συνέχεια».





Χρήση ινσουλίνης
Για να μπορέσουν να απαλλαγούν οι νέοι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 από τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης γίνονται διαρκείς έρευνες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί πολλές διαφορετικές στρατηγικές. Ένα παράδειγμα είναι η επέμβαση στο ανοσοποιητικό σύστημα με μονοκλωνικά αντισώματα. Συστατικά όπως το teplizumab ή το otelixizumab μπορούν να βοηθήσουν, όπως εξηγεί ο Έλμαρ Γέγκελ από την Ιατρική Σχολή του Ανοβέρου.
Επεμβάσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν δοκιμασθεί πολλές φορές στο παρελθόν με διαφορετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ενώ νέοι και αδύνατοι διαβητικοί τύπου 1, από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μπορούν να επωφεληθούν από το παρασκεύασμα, αντίθετα τα αποτελέσματα σε διαβητικούς στην Ασία είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών. Ο Έλμαρ Γέγκελ από την Ιατρική Σχολή του Ανοβέρου λέει σχετικά:
«Πιστεύουμε ότι ο διαβήτης τύπου 1 έχει άλλες αιτίες στις ασιατικές χώρες, διότι η καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος έχει μια γενετική βάση ενώ προστίθενται και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Μπορεί κανείς λοιπόν να φανταστεί πως τόσο η γενετική βάση όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί στις ασιατικές χώρες. Εκτός αυτού οι ασθενείς που εξετάστηκαν στην Ασία ήταν πιο μεγάλοι σε ηλικία και πιο βαρείς».
Έρευνες με ενατικούς ρυθμούς

Tο πάχος είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας
Εκτός όμως από τα πειράματα με μονοκλωνικά αντισώματα υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι. Βραζιλιάνοι επιστήμονες πειραματίζονται με βλαστοκύτταρα από το αίμα, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν σε νεαρούς διαβητικούς. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών είναι πολύ καλά μέχρι σήμερα. Μια άλλη στρατηγική είναι αυτή που δοκιμάζεται στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και ως βάση των ερευνών χρησιμοποιούν το συκώτι:
«Εκεί γίνεται προσπάθεια να πάρουμε κύτταρα από το συκώτι, όπου υπάρχουν πολλά κύτταρα τα οποία ανανεώνονται συνέχεια, και να φτιάξουμε κύτταρα τα οποία μπορούν να παράξουν ινσουλίνη. Σε πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα είναι εφικτό. Εάν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στους ανθρώπους θα φανεί μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια».
Ευχάριστα είναι τα νέα και για τον διαβήτη τύπου 2. Όπως δηλώνει ο Έλμαρ Γέγκελ, σύντομα μπορεί να κυκλοφορήσει ένα παρασκεύασμα με την επωνυμία Forxiga και να μην χρειάζεται οι ασθενείς να παίρνουν ινσουλίνη. Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες σε 17 ουσίες, γεγονός που δείχνει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προχωρούν. Και έχουν κάθε λόγο μια και ο αριθμός των ασθενών αυξάνει άρα και των εσόδων.

πηγή : DW
Michael Engel / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Συνταξιούχοι γερμανοί συνεχίζουν να εργάζονται




Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: επιλογή ή ανάγκη;
Στη Γερμανία όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται. Για ποιόν λόγο άραγε;
Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: 761.000 άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται στη Γερμανία, παρότι έχουν συμπληρώσει ήδη το όριο συνταξιοδότησης και λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει τα 74 τους χρόνια. Συνολικά στη Γερμανία ζουν 17 εκατομμύρια συνταξιούχοι και ο αριθμός εκείνων που εργάζονται έχει αυξηθεί κατά 60% από το 2000! Οι περισσότεροι από αυτούς δεν επιδίδονται βέβαια σε εξαντλητικά καθημερινά ωράρια, αλλά απασχολούνται στις αποκαλούμενες «μίνι δουλειές» (mini jobs), δηλαδή βοηθητικές εργασίες με μειωμένο ωράριο, αμοιβή έως 400 ευρώ μηνιαίως και χωρίς ασφαλιστική ή συνταξιοδοτική κάλυψη.
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Ο Χέρμπερτ Μπούσερ, συνεργάτης του Οικονομικού Ινστιτούτου στο Χάλλε, υποστηρίζει ότι για τους περισσότερους η συνέχιση του εργασιακού βίου αποτελεί ελεύθερη, προσωπική τους επιλογή: «Σήμερα κανείς δεν θεωρείται ξοφλημένος στα 65 του. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι ακόμα σωματικά, αλλά και πνευματικά ακμαίοι για να απασχοληθούν με κάποιον τρόπο, είτε σε εθελοντική εργασία, είτε επί πληρωμή».




«Ανάγκη για επιβίωση»
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι απασχολούνται συνήθως σε βοηθητικές δουλειές με μισθό έως 400 ευρώ.
Τα συνδικάτα έχουν διαφορετική άποψη. Η Ανελί Μπούντενμπαχ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην ομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων υποστηρίζει ότι πολλοί συνταξιούχοι εργάζονται, γιατί πολύ απλά δεν τους φτάνει η πενιχρή σύνταξη που παίρνουν: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να απολαύσουν την ήρεμη ζωή του συνταξιούχου. Αναγκάζονται να κάνουν κακοπληρωμένες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα», υποστηρίζει.

Ωστόσο οι απόψεις διίστανται ως προς την ερμηνεία των στατιστικών στοιχείων. Μάλιστα ο οικονομολόγος Χέρμπερτ Μπούσερ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσον οι σημερινές συντάξεις είναι επαρκείς ή όχι, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στατιστική καταγραφή. «Οι στατιστικές αναφέρονται συνήθως στις συντάξεις που δίνουν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσω ότι πολλοί συνταξιούχοι παίρνουν και επικουρική σύνταξη από την επιχείρισή τους ή έχουν προβλέψει να αποταμιεύσουν χρήματα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα».

Οι ειδικοί στην αγορά εργασίας θεωρούν ότι οι συνταξιούχοι με υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση δεν παραμένουν οικονομικά ενεργοί επειδή έχουν ανάγκη να εργαστούν, αλλά από προσωπική επιλογή. Η Ανελί Μπούντενμπαχ από την ομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων διαφωνεί με αυτήν την εκτίμηση:

«Αν ήταν τόσο απλό, τότε αναρωτιέται κανείς γιατί να μην έχουν και αυτοί οι άνθρωποι κανονικό εργασιακό καθεστώς με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, έτσι ώστε να κερδίζουν και περισσότερα χρήματα, κάτι που θα ανταποκρινόταν και στο επαγγελματικό προφίλ τους. Προφανώς αυτό δεν συμβαίνει γιατί η αγορά εργασίας δεν προβλέπει κανονικό εργασιακό καθεστώς για τους ηλικιωμένους».

Οι νεόπτωχοι συνταξιούχοι της Αν. Γερμανίας
Ποιοί προτιμούν να εργάζονται αντί να απολαύσουν τη σύνταξή τους;

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο επίπεδο των συντάξεων στο εσωτερικό της Γερμανίας. Ιδιαίτερα πολλοί Ανατολικογερμανοί συνταξιούχοι εργάζονται για να βελτιώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, και να ξεφύγουν από τη «φτώχεια της τρίτης ηλικίας», τονίζει ο Χέρμπερτ Μπούσερ από το Οικονομικό Ινστιτούτο στη Χάλλε: «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν ασυνήθιστα βιογραφικά με περιόδους μακροχρόνιας ανεργίας ή υποαπασχόλησης, οπότε η σύνταξη που παίρνουν από ένα δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο είναι ανεπαρκής».

Επιπλέον, στο παλαιό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας η σύνταξη καθοριζόταν αποκλειστικά από το κράτος και οι εργαζόμενοι δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν επικουρική σύνταξη από την επιχείρησή τους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε μεγάλες δυτικογερμανικές επιχειρήσεις. Η «φτώχεια της τρίτης ηλικίας» πλήττει κυρίως τις γυναίκες που είχαν διακόψει ή τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα για να ασχοληθούν με την ανατροφή των παιδιών.

πηγή DW
Ole Kämper / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου



Απεργία των ιατρών στη Γερμανία






Τον Σεπτέμβριο έρχεται μια απεργία των ιατρών στη Γερμανία. Αυτό προκύπτει από την κοινή δήλωση  από δέκα μεγάλες ιατρικές ενώσεις, ανέφερε και η "Bild am Sonntag". Απαιτειται για τους γιατρους από το νόμο την αμοιβή τους (με περικοπές ασφάλιση υγείας) για τους γιατρούς στο ποσό των περίπου επτά τοις εκατό. Οι δέκα οργανώσεις που εκπροσωπούν περίπου  είναι120.000 γιατροί και 60.000 ιατρεια.
 Τα ασφαλιστικα ταμεία θα έρθουν αντιμέτωπα με τους γιατρούς.Πολλά ιατρεία θα παραμείνουν κλειστά.


Διαβάστε περισσότερα στο spiegel.de εδώ .



Ο κίνδυνος φτώχειας μετά τη συνταξιοδότηση




Σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, ο κίνδυνος φτώχειας μετά τη συνταξιοδότηση είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι είχε εκτιμηθεί έως σήμερα.

Το υπουργείο Εργασίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στη Γερμανία από το 2030 ακόμα και η σύνταξη εργαζομένων με 2.500 ευρώ μεικτό μηνιαίο εισόδημα και 35 εργάσιμα χρόνια, δεν θα ξεπερνά το βασικό εισόδημα διαβίωσης των 688 ευρώ το μήνα.

 

Σε επιστολή της υπουργού Εργασίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν που επικαλούνται σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι με εισόδημα μικρότερο των 2.500 ευρώ μηνιαίως «θα πρέπει κατά την ημέρα της συνταξιοδότησής τους να κάνουν και αίτηση για να λάβουν κοινωνικό επίδομα».

Αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης

Η υπουργός φον ντερ Λάιεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η ίδια υπογραμμίζει ότι όποιος καταβάλει επί 40 χρόνια εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα πρέπει να έχει σταθερά τουλάχιστον 2.200 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, προκειμένου η σύνταξή του να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη του βασικού εισοδήματος διαβίωσης.

Βασικός λόγος του αυξανόμενου κινδύνου φτώχειας στην ηλικία συνταξιοδότησης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γερμανία, στη βάση του οποίου το επίπεδο της σύνταξης μειώνεται μέχρι το 2030 από το 51 % σήμερα, στο 43 % του μέσου μηνιαίου καθαρού εισοδήματος.





πηγή DW
dpa, Bild, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος