Το εργασιακό στρες βλάπτει σοβαρά την καρδιά
Πρόσφατη έρευνα σχετίζει το άγχος στη δουλειά με την πρόωρη εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ειδικότερα ανακοπής. Το κάπνισμα και η καθιστική ζωή παραμένουν ωστόσο οι «συνήθεις ύποπτοι».
Υπάρχει σχέση μεταξύ του άγχους στον εργασιακό χώρο με το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής; Αυτό ήταν το ερώτημα που εξέτασαν επιστήμονες του τμήματος Καρδιολογίας στο University College του Λονδίνου για διάστημα 8 περίπου ετών. Σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική ομάδα, οι εργαζόμενοι σε απαιτητικές και έντονα ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας ανήκουν στην πλέον ευαίσθητη κατηγορία ατόμων για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό καρδιακών προσβολών είναι κατά 23% μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες κατηγορίες ασθενών.
Eνδιαφέρον προκαλεί η σκιαγράφηση του προφίλ των ατόμων που είναι περισσότερο ευάλωτα στην εμφάνιση καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων. Πρόκειται για υπαλλήλους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά κύριο λόγο κατώτερων βαθμίδων ή εργατών. Σε αυτές τις θέσεις ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος και η λήψη ατομικών πρωτοβουλιών μικρή, κάτι που ενισχύει το αίσθημα άγχους και αβεβαιότητας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η επικεφαλής καθηγήτρια καρδιολογίας Μίκα Κιβιμάκι.
Οι απαιτητικές δουλειές επιβαρύνουν την υγεία
Μεγάλα τα ποσοστά καρδιακών προσβολών στις κατώτερες εργασιακές βαθμίδες
Και στο παρελθόν έχουν δημοσιευθεί αντίστοιχες ιατρικές έρευνες. Τα αποτελέσματα συχνά δεν συγκλίνουν, ενώ και η μελέτη της περιπτωσιολογίας είναι αντιφατική. Η παρούσα έρευνα διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, όπως υπογραμμίζει η υπεύθυνη καθηγήτρια, γιατί διενεργήθηκε σε βάθος χρόνου έχοντας βασιστεί σε δεκάδες επιμέρους έρευνες.
Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις θέσεις εργασίας τους, τις απαιτήσεις αλλά και τον τρόπο που οι ίδιοι αντεπεξέρχονταν σε αυτές ψυχικά και σωματικά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκαν 2.356 περιστατικά καρδιακών προσβολών σε σύνολο 200.000 ανδρών και γυναικών διαφορετικών ηλικιών και οικονομικών στάτους. Η πλειοψηφία αυτών εργάζονταν ως υφιστάμενοι σε απαιτητικές και αγχώδεις θέσεις.
Ισορροπημένος τρόπος ζωής για μια γερή καρδιά
Στρες, κάπνισμα και έλλειψη άσκησης επιβαρύνουν την καρδιά
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως η σχέση μεταξύ εργασιακών υποχρεώσεων και εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων δεν είναι απόλυτη. Ο τρόπος ζωής και οι συναισθηματικές αντιστάσεις του καθενός αποτελούν δύο επίσης καθοριστικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τη λειτουργία της καρδιάς.
«Το άγχος αποτελεί σίγουρα έναν σημαντικό παράγοντα, που αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Εντούτοις δεν πρέπει να υπερεκτιμάται», επισημαίνει ο καθηγητής καρδιολογίας Μάρτιν Χάλε από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Στους κυριότερους παράγοντες που αυξάνουν το ενδεχόμενο καρδιακών προσβολών συγκαταλέγονται το κάπνισμα και η απουσία άσκησης στην καθημερινότητα. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής χωρίς καταχρήσεις και στρες σε συνδυασμό με κάποιου είδους γυμναστική, μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά της εμφάνισης πρόωρων καρδιαγγειακών παθήσεων.
πηγή DW
JohnBlau / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής