Το «τραύμα του Όθωνος»



Μία ιστορική αποτίμηση των ελληνοβαυαρικών σχέσεων μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά χωρίς προκαταλήψεις, επιχειρεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

 


Επίκαιρη αφορμή: η ρητορική του κόμματος των Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών, «αδελφού κόμματος» των χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, που φαίνεται να ζητεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για το «τραύμα του Όθωνος» και αρχίζει την αναδρομή της στο παρελθόν: «Ήταν το 1862 όταν, μετά από λαϊκή εξέγερση, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα ο Όθων της δυναστείας των Βίττελσμπαχ. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις (Μ.Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) τον είχαν ορίσει βασιλέα της Ελλάδας μετά το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα. Ο Όθων, υιός του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, ήταν ένα δώρο προς την Ελλάδα. Το ότι οι Έλληνες, με αχαριστία συμπεριφερόμενοι, προτίμησαν να επιστρέψουν το δώρο τους, εκλαμβάνεται ως ταπείνωση ακόμα και σήμερα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που και ο ίδιος ο Όθων έκανε ό,τι περνάει από το χέρι του για να ευχαριστήσει τους υπηκόους του: έμαθε τη γλώσσα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, φορούσε ελληνικές ενδυμασίες και ταξίδευε συνεχώς σε όλη τη χώρα».

Μαζί με τον Όθωνα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και το επιτελείο του, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine: «Οι Βαυαροί στρατιώτες και δημόσιοι λειτουργοί έπρεπε γρήγορα να συνειδητοποιήσουν ότι η νέα τους πατρίδα δεν ανταποκρινόταν ακριβώς στην εικόνα της αρχαίας Ελλάδας που είχαν στο μυαλό τους και στην καρδιά τους- εικόνα που είχε παρακινήσει άλλωστε τον βασιλέα Λουδοβίκο να ιδρύσει το ‘παράρτημα’ των Βίτελσμπαχερ στον ευρωπαϊκό νότο. Στο βασίλειο του Όθωνος η πειρατεία ήταν μία από τις ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες που γνώριζαν πλήρη άνθηση, εξασφαλίζοντας εργασία και ευημερία στον νησιωτικό πληθυσμό».

Βαυαρικά «θαλασσοδάνεια»;
...η νέα τους πατρίδα δεν ανταποκρινόταν ακριβώς στην εικόνα της αρχαίας Ελλάδας...

Οι μεγάλες δυνάμεις είχαν υποσχεθεί στην ανεξάρτητη Ελλάδα του Όθωνα πλουσιοπάροχη «προίκα». Αλλά η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες, τονίζει η Frankfurter Allgemeine: «Η πρώτη δόση της οικονομική βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας, ύψους εξήντα εκατομμυρίων φράγκων, ήταν τελικά πολύ μικρότερη. Ακολούθησε μία δεύτερη δόση, ενώ η τρίτη δεν ήρθε ποτέ. Οι μεγάλες δυνάμεις εξυπηρετούσαν πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα, ενώ η Ρωσία αγωνιζόταν για να αποκτήσει πρόσβαση στη Μεσόγειο. Το μόνιμο χάσμα εσόδων και εξόδων αποτελούσε χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυριαρχίας του Όθωνος».

Αποτέλεσμα; «Βαυαροί και ‘Ελληνες απογοήτευσαν αλλήλους τον 19ο αιώνα. Οι μεν Βαυαροί δεν συνάντησαν τους γνήσιους απογόνους του Σωκράτη και του Αριστοτέλη, όπως ήλπιζαν, οι δε Έλληνες αναγκάστηκαν να συνειδητοποιήσουν ότι ο Όθων δεν διέθετε μαγικές δυνάμεις, ώστε μέσα σε μια νύχτα να επουλώσει τις πληγές που είχε προκαλέσει στη χώρα η οθωμανική κυριαρχία. ‘Ετσι απέτυχε η προσπάθεια να μεταφερθούν βαυαρικές δομές και νοοτροπίες στην Ελλάδα, έστω και αν η βασιλεία του Όθωνος άφησε τελικά τα ίχνη της- από το εκπαιδευτικό σύστημα και την ίδρυση της πρώτης ζυθοποιίας μέχρι την αρχιτεκτονική της Αθήνας, η οποία έγινε μία σύγχρονη πρωτεύουσα. Όμως ο Όθων δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις ελπίδες των Ελλήνων ότι θα αποκτήσουν την παλαιά τους αίγλη».

Διαχρονικά διδάγματα για Βαυαρούς ηγεμόνες
....θα έχουμε και το ίδιο άδοξο τέλος;

Όποιος θέλει μπορεί να αντιληφθεί τις σημερινές ρητορικές επιθέσεις των Βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών ως σατυρικό επίλογο στο ελληνο-βαυαρικό δράμα που συμβολίζει η μορφή του Όθωνα, τονίζει η Frankfurter Allgemeine. Αλλά θα έχουμε και το ίδιο άδοξο τέλος; Δεν αποκλείεται, επισημαίνει μεταξύ σοβαρού και αστείου πάντα, ο αρθρογράφος. Η χριστιανοκοινωνική ένωση φοβάται ότι θα έχει το τέλος του Όθωνα, τον οποίο οι Έλληνες εκδιώξαν από τη χώρα το 1862. «Μόνο που, αν μη τι άλλο, ο Όθων και ένα μέρος από την ακολουθία του απήλαυσαν στη συνέχεια μία μάλλον ευχάριστη εξορία στην πόλη της Βαμβέργης. Μετά τις (βαυαρικές) εκλογές, οι χριστιανοκοινωνιστές το μόνο που θα μπορούσαν να απολαύσουν είναι τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Και μάλιστα χωρίς ακολουθία».
πηγή DW
Franfurter Allgemeine Zeitung / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου



Η βοήθεια του ιατρικού τουρισμού




Η αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, η αβεβαιότητα σχετικά με το σύστημα υγείας  και τις μεταρρυθμίσεις, η μεγάλη αναμονή φορές καθώς και περιορισμένες επιλογές όταν πρόκειται για τις τεχνικές, τις μεθόδους και τις διαδικασίες για τη θεραπεία μια μεγάλη ποικιλία των ιατρικών ωθούν τα άτομα από όλο τον κόσμο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για φροντίδα της υγείας τους.Στην εποχή της ύφεσης της οικονομίας,άνθρωποι  χαμηλόμισθοι ή άνεργοι ,ανησυχούν για το πώς πρόκειται να λάβουν βασική ιατρική περίθαλψη και θεραπεία όταν αυτό είναι αναγκαίο.Όσον αφορά τον ασθενή για  την υγειονομική περίθαλψη  και τις εγκαταστάσεις ,τους γιατρούς και εξετάσεις δεν περιορίζονται τα ζητούμενα σε θεραπεία μόνον απλών παθήσεων, αλλά και σε διαδικασίες όπως ακριβές χειρουργικές επεμβάσεις, οδοντιατρικές και θεραπείες γονιμότητας.
Πολίτες από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία ταξιδεύουν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία για την προσιτή ιατρική περίθαλψη, ενώ της Νότιας Αφρικής  ταξιδεύουν σε προορισμούς όπως η Ινδία και  Σιγκαπούρη για την  προσιτή σε τιμές ιατρική περίθαλψη.Στη  Δυτική Ευρώπη οι ασθενείς  διαπιστώνουν ότι μεγάλος χρόνος αναμονής, ακριβές θεραπείες και περιορισμένες επιλογές τους που διδονται από το ιατρικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, καθώς και στη Γερμανία και τη Γαλλία ωθούν τους ασθενείς στην Ουγγαρία και στη Τσεχία,χώρες που συνιστούν πετυχημένα παραδείγματα υποδοχής τουριστών -ασθενών.  Η  ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού, ξεκίνησε από τους Γερμανούς πράκτορες, οι οποίοι πρότειναν στους  ασθενείς ιατρικές εκδρομές στις χώρες της ανατολικης  Ευρώπης και κυρίως στην Ουγγαρία. Στη χώρα αυτή παραδειγματικά, οι περιποιήσεις των δοντιών κοστίζουν 30% φθηνότερα από ό,τι στη Γερμανία, όπου η ασφάλεια ασθενείας καλύπτει μόνο το 10% των οδοντοϊατρικών δαπανών συν του ότι καλύπτεται και η διαμονή στη χώρα παραλληλα.Ο Ιατρικός Τουρισμός είναι επίσης ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και στις σκανδιναβικές χώρες αποτελουν  βασικό προορισμό για χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες αποκατάστασης.Στην Τουρκία που συνδιαζει  χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα και τεχνολογία καθώς και Τούρκους  ιατρους  με σπουδές σε δυτικές χώρες εκπαιδευμένους,οι Τούρκοι πετυχαίνουν να αναπτυσσουν  αυτόν το ειδικό τομέα τουρισμού. Πολλοί ξένοι ασθενείς δυτικού κόσμου  προτιμούν τα τουρκικά νοσοκομεία σε πολλούς τομείς της ιατρικής, γυναικολογικών,  εγχειρήσεων  ορθοπεδικής και οδοντιατρικής, θεραπείες ματιών,  τεχνητής γονιμοποίησης , εγχείρηση ανοικτής καρδιάς,θεραπείες δερματοπάθειων,πλαστικές εγχειρήσεις κ.ά.
Η Ελλάδα σ’άυτη τη φάση με φοβερά οικονομικά και πολιτικά  προβλήματα,θα έπρεπε να  έχει δημιουργήσει μια στρατηγική ανάπτυξης και ενθάρρυνσης αυτού του τομέα.  Οι προοπτικές που θα είχαμε να αναπτυξουμε με τον ιατρικό τουρισμό θα έδιναν ίσως την καλυτερευση του τομέα υγείας με άνοιγμα θέσεων σε ιατρικό προσωπικό και μείωση της ιατρικής ανεργίας.Θα μπορούσαμε με κατάλληλο προγραμματισμό να προσελκυσουμε επενδύσεις και  να εξελίξουμε την ιατρική έρευνα.Ακομα να εχουμε καλυτερη ποιοτητα υγειας στην επαρχια γιατι θα ειχαν καλυτερή  εξυπηρέτηση οι ντόπιοι και οι τουρίστες.Παραλληλα βέβαια θα είχαμε και την ανάπτυξη του γενικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Φιλικά,
Maria


Μεγάλο πλήγμα το σκάνδαλο μεταμοσχεύσεων




Μετα το σκανδαλο που βγηκε στο φως για την μεταμοσχευση οργανων μετα από δωρεες,η εντυπωση που ειχε ο κοσμος αρχισε να μην είναι και τοσο καλη.Στις κλινικες του Γκοτιγκεν και του Ρεγκενσμπουργκ η εμπιστοσυνη των ασθενων προς τους ιατρους εκει,αρχισε να κλονιζεται.Σχεδον τα δυο τριτα των γερμανων θεωρουν ότι οι ασθενεις που είναι πλουσιοι χρηζουν καλυτερης θεραπειας και  γρηγοροτερης.καθημερινα πεθαινουν στη Γερμανια ανθρωποι διοτι δεν υφιστανται τα καταλληλα οργανα για μεταμοσχευση.Τα ασφαλιστικα ταμεια σε ασφαλισμενους ανω των 16 ετωνστελνουν καρτες δωρεας οργανων,με την ελπιδα να τις αποδεχτουν και να τις υπογραψουν οι ασφαλισμενοι.Βεβαια η μεταμοσχευτικη ιατρικη στην Γερμανια πια εχει γεμισει αμφιβολιες τους ασθενεις.

Ποσοστα επι τοις % σε ερευνα του περιοδικου Stern στην ερωτηση "πιστευετε οτι οι πλουσιοι ασθενεις στη Γερμανια ευνοουνται στην προμηθεια οργανων;"




Μετανάστευση πού;




Γερμανία: Η «σιδηρά κυρία»

Aποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μια από τις πιο ισχυρές βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου. Η δημοσιονομική πειθαρχία (που εξασφαλίζεται και συνταγματικά) σε συνδυασμό με τις πιέσεις στους μισθούς τα τελευταία χρόνια, έκαναν τη χώρα σε μια περίοδο συστημικής κρίσης να απολαμβάνει αξιοζήλευτους ρυθμούς ανάπτυξης.

Το 2005, η Γερμανία αναθεώρησε το νομικό πλαίσιο για τη μετανάστευση με στόχο να ενθαρρύνει τους εργάτες με υψηλά προσόντα να εγκατασταθούν στο έδαφός της. Η ζήτηση είναι υψηλή για επιστήμονες από τον χώρο των θετικών επιστημών (φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι), μηχανικοί, ακαδημαϊκοί και επιστημονικό προσωπικό. Αν είστε ανειδίκευτοι εργάτες ή εργάτες χαμηλών δεξιοτήτων θα δυσκολευτείτε. Φυσικά για τους Έλληνες, όπως και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες οι περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση είναι ελάχιστοι λόγω της Συνθήκης του Σένγκεν.

Για πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση στη Γερμανία κάντε κλικ
εδώ.






Νορβηγία: Το βασίλειο του Βορρά

Το βορειότερο βασίλειο της Ευρώπης, είναι διάσημο για τα βουνά του, τα περίφημα φιόρδ αλλά και για το υψηλό επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων του, λόγω της ανακάλυψης πετρελαίου τη δεκαετία του 1960. Η χώρα υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΖΕΣ ενώ δύο φορές η χώρα απέρριψε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, οι Έλληνες δεν χρειάζονται βίζα για εγκατάσταση και εργασία στη Νορβηγία, καθώς μπορούν με μια απλή εγγραφή να εγκατασταθούν για διάστημα τριών μηνών στη χώρα και να αναζητήσουν εργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση στη Νορβηγία κάντε κλικ
εδώ.

απόσπασμα από το άρθρο iefimerida.gr το βρίσκετε ΕΔΩ .

Να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ






Για τις αρνητικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ μίλησε στο Nordwestradio ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ και επισήμανε ότι «η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».

«Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία και στον τραπεζικό τομέα. Ένας ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, ορισμένες δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού τομέα -ο οποίος ακόμα δεν ελέγχεται- θα μπορούσαν να στραφούν στην επόμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Γκένσερ.

 πηγή protothema

Στο Βερολίνο ο έλληνας πρωθυπουργός






Στο Βερολίνο θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την Παρασκευή το πρωί θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα δει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Το ραντεβού με την Αγκ. Μέρκελ είναι στις 11:45 το μεσημέρι, θα ακολουθήσει γεύμα και μετά κοινές δηλώσεις των δύο αρχηγών γύρω στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας. Με τον κ. Ολαντ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στις 10:30 το πρωί.

Σχετική είδηση:
Τηλεφωνική ενημέρωση Βενιζέλου-Κουβέλη από Σαμαρά

Έκκληση Σαμαρά μέσω Λε Μοντ: Σταματήστε τα σενάρια εξόδου για να ορθοποδήσουμε

«Υπόσχομαι ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας», δηλώνει ο Πρωθυπουργός στην Bild.

πηγή ert.gr



Προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος




Οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πατρίδα...




Προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην κεντρική Ευρώπη, οι νέοι της Μεσογείου

Το φαινόμενο της μετανάστευσης νέων από τη νότια Ευρώπη σε χώρες του Βορρά και κυρίως στη Γερμανία σχολιάζει σε πρωτοσέλιδό σχόλιό της η Franfkurter Allgemeine Zeitung. «Αποσκευές τους είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Προκειμένου να αποφύγουν την οικονομική εξαθλίωση στη νότια Ευρώπη, ολοένα περισσότεροι νέοι από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία γυρνούν την πλάτη τους στην πατρίδα». Σύμφωνα με την FAZ, αυτό το φαινόμενο φέρνει μεν σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς των προαναφερθέντων χωρών αλλά, όπως επισημαίνει «αν και δεν θα το παραδέχονταν ποτέ ανοιχτά, οι πολιτικοί είναι ευγνώμονες όταν η μετανάστευση συμβάλλει στη μείωση της εσωπολιτικής πίεσης».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «στη Γερμανία από την άλλη, ό,τι λάμπει στην στατιστική δεν είναι χρυσός», καθώς πολλοί νέοι Γερμανοί δεν εμφανίζονται στις λίστες των ανέργων και αυτών που αναζητούν εργασία κατά το διάστημα της επαγγελματικής τους κατάρτισης. Και η ανταγωνιστικότητα, συν τοις άλλοις, εμφανίζει σημάδια κάμψης, κάτι που κάνει πιο επιφυλακτικές τις επιχειρήσεις έναντι νέων προσλήψεων. «Ωστόσο οι επαγγελματικές προοπτικές στη Γερμανία είναι καλύτερες από κάθε χώρα της ευρωζώνης».

Η FAZ κλείνει το σχόλιό της υπογραμμίζοντας: «Πλάι σε μία οικονομική και φορολογική πολιτική προσανατολισμένη στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η νότια Ευρώπη χρειάζεται τώρα δυναμικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία ότι κατά την επόμενη περίοδο ανάπτυξης δεν θα προσελκύσουν μόνο τους μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν, αλλά ότι θα γίνουν ίσως πόλος έλξης για εργαζόμενους από όλο τον κόσμο».



πηγή DW
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Τούρκοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία




Το 45% των Τούρκων και των Γερμανών τουρκικής καταγωγής επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία και μόνον το 15% εξ αυτών θεωρούν πατρίδα τους την Γερμανία, όπως προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου Info η οποία δημοσιεύτηκε στις 17.08.
Επιπλέον, το 62% των 1.000 ερωτηθέντων σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας, απαντά πως αισθάνεται καλλίτερα μόνον συντροφιά με άλλους Τούρκους. Η Γερμανία αριθμεί σήμερα 3 εκατ. Τούρκους, ή τουρκικής καταγωγής, πολίτες, οι 700.000 των οποίων είναι πολιτογραφημένοι Γερμανοί.
Μεταξύ των λόγων για επιστροφή τους στην Τουρκία που επικαλούνται οι ερωτηθέντες συγκαταλέγονται η επιθυμία να ξαναβρούν τις ρίζες τους, αλλά και το όνειρο να ζήσουν γαλήνια μετά τη σύνταξή τους σε μία χώρα με ηπιότερο κλίμα.




Εκείνοι που εκδηλώνουν τη μεγαλύτερη λαχτάρα να επιστρέψουν για να ζήσουν στην Τουρκία, είναι όσοι ανήκουν στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 30 και 49 ετών.
Αν και το 39% των ερωτηθέντων ζει για πάνω από 30 χρόνια στη Γερμανία, μόλις το 15% θεωρεί τη Γερμανία περισσότερο πατρίδα τους από την Τουρκία. Το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 21%.

Οι θρησκευτικές και παραδοσιακές αξίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μεταξύ των μεταναστών, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνες. Για παράδειγμα, το 55% των ερωτηθέντων εύχονται να υπήρχαν περισσότερα τεμένη στη Γερμανία.
Το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Τούρκων, γενικότερα των ξένων, επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος στη Γερμανία, αφότου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε το 2010 πως το «πολυπολιτισμικό» μοντέλο της χώρας έχει αποτύχει.

Η Γερμανία και η Τουρκία τον περασμένο χρόνο γιόρτασαν τα 50 χρόνια από τη συμφωνία που σήμανε την έναρξη των αφίξεων 900.000 «φιλοξενούμενων εργατών» στη Γερμανία. Μόλο που εκείνοι επέπρωτο να αναχωρήσουν για την Τουρκία μόλις έληγε το συμβόλαιο εργασίας τους, πολλοί αποφάσισαν να παραμείνουν και έφεραν και τις οικογένειές τους.

πηγη ελευθερος τυπος

Φιλέλληνες γιατροί από Γερμανία δίνουν βοήθεια






 

Zευγάρι γιατρών από τη Γερμανία προσφέρει βοήθεια στους Έλληνες!
Ο φιλέλληνας Γερμανός γιατρός Στέφανος Bernhardt και η σύζυγός του, γιατρός και αυτή, Λεμονιά Καρατζά, προσφέρουν φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα στους Έλληνες. Και το κάνουν όχι από οίκτο, αλλά από γνήσιο ανθρωπισμό. Η βοήθειά τους προωθείται μέσω του Διορθόδοξου Συνδέσμου "Ο Απόστολος Παύλος". Δείχνουν έμπρακτα δείγματα της αγάπης τους προς την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και το κάνουν χωρίς τυμπανοκρουσίες, εντελώς αθόρυβα. Θεωρούν ότι και με τη δική τους μικρή συμβολή, μπορούννα πάρουν μια ανάσα οι ταλαιπωρημένοι Έλληνες. Μα, κυρίως, δείχνουν, το καλό παράδειγμα katoci.com



πηγή newsnow.gr


Αρκετοί οι γιατροί στην Αυστρία ή έλλειψη;




Υπάρχουν αρκετοί γιατροί στην Αυστρία; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι πολλοί απόφοιτοι φευγουν από τη χώρα, το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για  τους γιατρους θα μπορούσε να αποκλίνει ήδη μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.
 




Στην Αυστρία, ο αριθμός των ιατρών μεταξύ των ετών 1960 - 2010 έχει αυξηθεί κατά 257 τοις εκατό. Σε ειδικευμένους γιατρους,μεγαλύτερη αύξηση (έως και 470 τοις εκατό) από ό, τι για τους γενικούς ιατρούς (συν 115 τοις εκατό).

Από το 2000, ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων γιατρών στην Αυστρία έχει αυξηθεί κατά 30 τοις εκατό, όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου του Αυστριακου Ιατρικού Συλλόγου, όμως, οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικοί.

Για πρώτη φορά, στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Επιστήμης εκτιμάται σε συνεργασία με το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, σε κοινή μελέτη για το μέλλον ανάγκη για γιατρούς το 2030.
Μια πρόσφατη μελέτη, "οι γιατροί και γιατρίνες: Απαιτήσεις και θέσεις κατάρτισης 2010 - 2030" δημιουργήθηκε από την Αυστρία Υγείας GmbH.

Περιλαμβάνει τόσο την παρούσα κατάσταση της ιατρικής περίθαλψης, καθώς και τις προβλέψεις μέχρι το 2030 και να προβεί στις κατάλληλες συστάσεις.


Οι  νέοι γιατροί αφήνουν την Αυστρία με προορισμό την Γερμανία ή την Ελβετία.

Κείμενο βασισμένο σε ελεύθερη μετάφραση από το άρθρο της εφημερίδας.
διαβάστε το όλο το ενδιαφέρον άρθρο από πηγή -
aerztezeitung.de εδώ . (Quelle : aerztezeitung.de)



O Αβραμόπουλος στο Βερολίνο




Συνάντηση Αβραμόπουλου-Βεστερβέλε στο Βερολίνο

Επίσκεψη εργασίας του ΥΠΕΞ στην γερμανική πρωτεύουσα ενόψει και της επίσκεψης, την Παρασκευή, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε συναντάται τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην γερμανική πρωτεύουσα ενόψει και της επίσκεψης, την Παρασκευή, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.



 


Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος παραθέτει απόψε δείπνο στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο Δημήτρη Ράλλη προς τιμήν του πρώην αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ. Ο βετεράνος πολιτικός των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συμμετέχει στην πρωτοβουλία που ανέλαβε με τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, ο κ. Βεστερβέλε για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και έχει κατ' επανάληψη εκφραστεί για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Πρόσφατα, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel», ο κ. Γκένσερ είχε επικρίνει τις δηλώσεις του Αρχηγού των Φιλελευθέρων και Αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, αλλά και τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Μάρκους Σέντερ, κάνοντας λόγο για «νεοεθνικιστές ανοησίες», ενώ είχε συστήσει να μην υποτιμώνται οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Πηγή: Καθημερινή



 

Οι γερμανοί επιλέγουν για σπουδές ιατρικής τα βαλκάνια




Νεοι γερμανοι διαλεγουν για τις ιατρικες σπουδες τους τις βαλκανικες χωρες στην Ρουμανια και την Βουλγαρια.Φευγουν για τα 2 πρωτα χρονια σπουδων τους στο Ιασιο ή στη Βαρνα και γυρνουν πισω για τα κλινικα ετη.
Οι ιατρικοι γερμανικοι συλλογοι επικροτουν την επιλογη να συλλεγουν οι νεοι γιατροι εμπειριες απο το εξωτερικο.




Στη Γερμανια δεν υπαρχει η προκαταληψη στις σπουδες ιατρικης για τις βαλκανικες χωρες οπως στην Ελλαδα.Υπαρχει αξιολογηση κι αυτο φτανει.
Ολα τα πανεπιστημια διδουν την δυνατοτητα στον φοιτητη να σπουδασει αναλογα και η αποδοση του ως φοιτητης δεν αποτελει κριτηριο για την ποιοτητα του πανεπιστημιου και την ποιοτητα που προσφερει το πανεπιστημιο σαν σπουδες,αλλα στην διαθεση και τις δυνατοτητες καθε φοιτητη.Η γνωση ειναι προσωπικη υποθεση.Το πανεπιστημιο δεν αποτελει κριτηριο αν εισαι καλος ή κακος γιατρος.Ο καθενας κρινεται απο τις ικανοτητες του.

Το ενδιαφερον αυτο αρθρο βρισκεται στον παρακατω συνδεσμο στη γερμανικη γλωσσα.
η πηγη ειναι springermedizin.de *εδω*



Αναζητώντας υποψηφίους στο εξωτερικό



Επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία
Στη Γερμανία χιλιάδες νέοι αρχίζουν αυτήν την εποχή την επαγγελματική τους εκπαίδευση. Πολλές γερμανικές εταιρίες διαθέτουν ακόμη ελεύθερες θέσεις μαθητείας για όσους ενδιαφέρονται.
Πρόκειται για το περίφημο γερμανικό σύστημα «διπλής εκπαίδευσης» που συνδυάζει θεωρία στα θρανία και πράξη στην ίδια την επιχείρηση, με τον εργαζόμενο να επιλέγεται από την επιχείρηση και να πληρώνεται ακόμα και κατά τη διάρκεια της μαθητείας του. Ο Μάρκους Κις, ειδικός σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στη γερμανική ομοσπονδία εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων (DIHK), υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην γερμανική αγορά επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι εξαιρετική, αφού μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαν ήδη υπογραφεί 250.000 συμβόλαια επαγγελματικής εκπαίδευσης με υποψηφίους που κρίνεται ότι διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα.


Παρατηρείται αύξηση 10% σε σχέση με το 2011, και παρ΄όλ΄αυτά υπάρχουν ακόμη ελεύθερες θέσεις μαθητείας σε πολλές επιχειρήσεις. «Μόνο στον επίσημο κατάλογο των επιμελητηρίων υπάρχουν ακόμη 12.000 ελεύθερες θέσεις που περιμένουν τους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογής, από τα τουριστικά επαγγέλματα μέχρι τους λογιστές και την πληροφορική» τονίζει ο Κις.

Από τις συνολικά 480.500 ελεύθερες θέσεις που είχαν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εύρεση εργασίας τον Οκτώβριο του 2011, οι 144.000 παρέμεναν κενές μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Την ίδια στιγμή όμως υπήρχαν και 142.000 αιτήσεις που δεν βρήκαν ανταπόκριση, κάτι που οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλοί υποψήφιοι κάνουν ταυτόχρονη αίτηση σε περισσότερες επιχειρήσεις, αναζητώντας την καλύτερη επιλογή.

Μεγάλη γκάμα επαγγελματικών επιλογών
Η εκπαίδευση συνδυάζει θεωρία στα θρανία και πράξη στην επιχείρηση

Τα περισσότερα κενά καταγράφονται στο λιανικό εμπόριο, περιζήτητοι θεωρούνται επίσης οι εκπαιδευόμενοι ως σεφ ή υπάλληλοι ξενοδοχείων. Αλλά και στα επαγγέλματα της βιοτεχνίας υπάρχει ζήτηση, τονίζει ο διευθυντής του αρμόδιου επιμελητηρίου, Ότο Κέντσλερ: «Οι νέοι δυστυχώς επιμένουν σε πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως μηχανικοί αυτοκινήτων ή κομμωτές. Λίγοι ασχολούνται με την τεχνολογία τροφίμων για παράδειγμα. Έχουμε ξεκινήσει μία διαφημιστική καμπάνια για να δείξουμε ότι η γκάμα των επαγγελμάτων είναι τεράστια, μπορεί κανείς να βρει αυτό που του ταιριάζει και τον κάνει να απολαμβάνει την εκπαίδευσή του».

Η δημογραφική αλλαγή γίνεται αισθητή και στην αγορά επαγγελματικής εκπαίδευσης: ενώ παλαιότερα υπήρχε σοβαρή έλλειψη σε θέσεις μαθητείας, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αποφοίτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνεχώς μειώνεται. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων, ο αριθμός των αιτήσεων για θέσεις μαθητείας μειώθηκε κατά 30% από το 2007, ενώ στην ανατολική Γερμανία η μείωση έφτασε το 50%. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα πολλές θέσεις μαθητείας σε τεχνικά και συναφή επαγγέλματα να παραμένουν κενές.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ο προβληματισμός των επιχειρήσεων που προσφέρουν θέσεις μαθητείας ως προς τα σοβαρά κενά των υποψηφίων στη γερμανική γλώσσα ή στα μαθηματικά τονίζει ο Μαρκ Κις: «Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις μας λένε ότι υπάρχει πρόβλημα στη γνώση της γερμανικής γλώσσας στο επιθυμητό επίπεδο, στα μαθηματικά, αλλά και στις κοινωνικές δεξιότητες των υποψηφίων. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε έλλειψη επιμέλειας ή πειθαρχίας, είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε, ενώ για παράδειγμα για τα γερμανικά ή τα μαθηματικά όλο και κάτι μπορούμε να κάνουμε…» δηλώνει ο Κις.

Αναζητώντας υποψηφίους στο εξωτερικό


Οι ίδιες οι επιχειρήσεις διαλέγουν τους υποψηφίους που τους ταιριάζουν

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη νότια Ευρώπη αναγκάζουν πολλούς νέους από τις χώρες αυτές να αναζητήσουν δουλειά στη Γερμανία. Για παράδειγμα εμπορικά επιμελητήρια στην Ισπανία ήδη εντοπίζουν και συστήνουν σε γερμανικές επιχειρήσεις υποψηφίους που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Το σχετικό πρόγραμμα προβλέπει κατ΄αρχήν μία πρακτική εξάσκηση και εντατικά μαθήματα γερμανικών.

«Παρόμοιες δραστηριότητες υπάρχουν και σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα έχουμε ένα σημείο συνάντησης στην πόλη Ερφούρτη (της ανατολικής Γερμανίας) όπου συμμετέχουν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Μαθαίνουν γερμανικά είτε στην πόλη είτε σε ένα εκπαιδευτικό campus στη Βουδαπέστη και στη συνέχεια πιάνουν δουλειά σε επιχειρήσεις στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Αλλά δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα έτσι. Οι καλοί υποψήφιοι σπανίζουν σε όλη την Ευρώπη και όταν για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ή στην Ισπανία θα βελτιωθεί, τότε και αυτές οι χώρες θα χρειάζονται αξιόλογο εργατικό δυναμικό».

πηγή : DW

Monika Lohmüller / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης : Δήμητρα Κυρανούδη

Σύστημα καθαρισμού του εγκεφάλου




Αμερικανοί και Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα δίκτυο αγγείων-αγωγών, του οποίου η αποκλειστική δουλειά είναι να αποβάλει γρήγορα τις τοξικές και άχρηστες ουσίες από τον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο μέρος από το αμυλοειδές βήτα, ένα πεπτίδιο που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το εν λόγω «σκιώδες» σύστημα, που περιβάλλει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία, φαίνεται να παίζει ανάλογο ρόλο καθαρισμού με αυτόν που επιτελεί το λεμφικό σύστημα στο σώμα.

Στο υπόλοιπο σώμα, εκτός του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγγείων μεταφέρει τη λέμφο, ένα υγρό που απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα (νεκρά κύτταρα του αίματος κ.λπ.). Όμως, αντί να διαθέτει λεμφικό σύστημα, ο εγκέφαλος κολυμπά απλώς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, με αργό ρυθμό καθαρίζει το νευρικό σύστημα από τις άχρηστες ουσίες και τις μεταφέρει στο αίμα. Τώρα, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος διαθέτει ένα δεύτερο καθαρά δικό του και πολύ ταχύτερο σύστημα καθαρισμού.




Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Τζέφρι Ίλιφ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, σύμφωνα με το New Scientist και το Scientific American, δήλωσαν πως «ήταν παράξενο που ένα τόσο σημαντικό και ενεργό όργανο, όσο ο εγκέφαλος, δεν είχε ανακαλυφθεί ότι διαθέτει ένα εξειδικευμένο σύστημα αποβολής άχρηστων ουσιών». Όπως είπε η ερευνήτρια Μάικεν Νέντεργκαρντ, «η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος καθαρίζει τον εαυτό του με πιο οργανωμένο τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι είχε κατανοηθεί μέχρι τώρα».
Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη φωτίζοντας με ειδικές φθορίζουσες και ραδιενεργές ουσίες το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ζωντανών ποντικιών, στα οποία είχαν ανοιχτεί τρύπες στο κρανίο για να είναι άμεση η παρακολούθηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους. Με πολύ ευαίσθητα διφωτονικά μικροσκόπια, οι ερευνητές παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο τη ροή του υγρού μέσω του εγκεφάλου των πειραματόζωων.
Το «αποχετευτικό» εγκεφαλικό σύστημα (που τελικά «χύνεται» στο κυρίως λεμφικό σύστημα του σώματος) δουλεύει με βάση τις γενικότερες αρχές της υδραυλικής και μένει ανέπαφο μόνο στον ζωντανό εγκέφαλο, ήταν έως τώρα δύσκολο να εντοπιστεί εκτός των ζωντανών οργανισμών. «Είναι ένα υδραυλικό σύστημα. Μόλις το ανοίγεις, σπας τις συνδέσεις του και τότε αυτό δεν είναι πια δυνατό να μελετηθεί. Όμως είμαστε τυχεροί που έχουμε πλέον την τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να μελετήσουμε ανέπαφο το σύστημα, να το δούμε καθώς αυτό λειτουργεί» δήλωσε η Νέντεργκαρντ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέο σύστημα βοηθάται καθοριστικά στη λειτουργία του από τα νευρογλοιακά κύτταρα, που υποστηρίζουν τα κυρίως νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου (τους νευρώνες). Γι' αυτό οι Αμερικανοί επιστήμονες ονόμασαν «γλεμφικό» το νέο σύστημα (συνδυασμός από τις λέξεις «γλοία» και «λεμφικό»).
Όπως είπε ο Ίλιφ, είναι πιθανό ότι η δυσλειτουργία του γλεμφικού συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο στο να συσσωρεύεται αμυλοειδές βήτα στον εγκέφαλο, ένα σημείο- κλειδί για την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτσχάιμερ. Τα πειράματα έδειξαν ότι, υπό κανονικές συνθήκες, το «αποχετευτικό» σύστημα αποβάλει από τον εγκέφαλο των ποντικιών πάνω από το 55% της ποσότητας του εν λόγω πεπτιδίου.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα έχει θετικές επιπτώσεις μελλοντικά για ποικίλα προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, το Χάντιγκτον, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα εγκεφαλικά τραύματα κ.ά.

Πηγή: In.gr


Έλληνες νέοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό



ΨΑΧΝΩ ΔΟΥΛΕΙΑ     

Όλο και περισσότεροι Έλληνες, κυρίως νέοι, απαγοητευμένοι με την ανεργία και την κρίση αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Είναι γνωστό ειδικά στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα, το δίκτυο εύρεσης εργασίας Eures που καταγράφει 1,4 εκατ. κενές θέσεις εργασίας ανά την Ευρώπη.

Χιλιάδες από αυτές τις προκηρύξεις, αφορούν και στο δημόσιο τομέα, κυρίως σε τοπικές υπηρεσίες, και σε εταιρείες του κράτους. Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να εργαστείτε σε οποιασήποτε χώρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του δημόσιου τομέα, όπως π.χ. σε επιχειρήσεις του δημοσίου, κρατικούς φορείς και δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να απασχολούν σε ορισμένες θέσεις εργασίας μόνον δικούς τους υπηκόους, όταν πρόκειται για θέσεις εργασίας που αφορούν άσκηση δημόσιας εξουσίας και προάσπιση γενικών συμφερόντων του κράτους. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για θέσεις στο διπλωματικό σώμα, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και ασφάλεια, τις δικαστικές και φορολογικές αρχές. Ακόμα και στους τομείς αυτούς, όμως, οι θέσεις που δεν συνεπάγονται άσκηση δημόσιας εξουσίας πρέπει να είναι ανοικτές και στους υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ.

Για να προσληφθείτε στο δημόσιο, ενδέχεται να απαιτείται αναγνώριση των προσόντων σας στη χώρα όπου θέλετε να εργαστείτε. Σύμφωνα με οδηγίες που δίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επαγγελματική εμπειρία σας δε θεωρείται υποδεέστερη αν την αποκτήσατε σε άλλη χώρα της ΕΕ από αυτή που πρόκειται να εργαστείτε. Αυτό αφορά τόσο την προϋπηρεσία σας για να συμμετάσχετε σε διαγωνισμό πρόσληψης όσο και τον καθορισμό του μισθού.

Επίσης απαγορεύόνται και άλλου είδους περιορισμοί όπως για παράδειγμα η υποχρέωση να είστε επί σειρά ετών μόνιμος κάτοικος του κράτους. Η Επιτροπή μετά από ανάλογες καταγγελίες κια μάλιστα για εργασία στο ελληνικό δημόσιο, απαντά ότι «κάθε κανόνας που σας επιβάλλει να έχετε ζήσει κάποιο διάστημα στη νέα σας χώρα προτού σας επιτραπεί να εργαστείτε στο δημόσιο είναι παράνομος, εκτός αν για τη συγκεκριμένη θέση υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις».

Βασική προϋπόθεση αν επιθυμείτε να εργαστείτε σε μια άλλη χώρα είναι η επίσημη αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων, αν το επάγγελμά σας είναι νομικώς κατοχυρωμένο στη χώρα αυτή. Επίσης, η νέα σας χώρα μπορεί να σας ζητήσει να αποδείξετε ότι γνωρίζετε σε κάποιο βαθμό τη γλώσσα της χώρας.

πηγή κειμένου pathfinder

Κρίση και μετανάστευση


Η νέα ελληνική μετανάστευση στη Γερμανία
Πηγή: Deutsche Welle

Μαρία Ρηγούτσου - Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής




«Κρίση και μετανάστευση. Η νέα ελληνική μετανάστευση στη Γερμανία» ονομάζεται το αφιέρωμα του περιοδικού «Μετανάστευση, ενσωμάτωση, διαφορετικότητα», που εκδίδει το πολιτικό ίδρυμα Χάινριχ Μπελ.

Υπεύθυνη της συγκεκριμένης έκδοσης του περιοδικού είναι η κοινωνιολόγος Ηλέκτρα Πασχάλη. Η 29χρονη επιστήμονας ολοκληρώνει το διδακτορικό της και παράλληλα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Η Ηλέκτρα Πασχάλη γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει νέα ελληνική μετανάστευση μιας και βρίσκεται μόλις έξι χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα. Στο Βερολίνο φθάνουν εβδομαδιαίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, 15-20 νέοι και νέες από την Ελλάδα.

Στο ειδικό αφιέρωμα του πολιτικού ιδρύματος των Πρασίνων Χάινριχ Μπελ στη νέα ελληνική μετανάστευση φιλοξενούνται τα κείμενα έξι συντακτών, οι οποίοι είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία αλλά σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν το θέμα της μετανάστευσης. Εκτός από το άρθρο της Ηλέκτρας Πασχάλη, φιλοξενούνται τα κείμενα των Έλενα Μαρδά, η οποία εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Κομισιόν, Πηγής Μουρμούρη, υπεύθυνης του ελληνικού κέντρου «Το Σπίτι» στο Νόικελν του Βερολίνου, Ανδρομάχης Γρηγοροπούλου, δασκάλας σε διάφορα ελληνικά σχολεία, Κωνσταντίνου Κουβέλη, πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εξάντας» στο Βερολίνο,

Αλέξανδρου Ευκλείδη, σκηνοθέτη και Περσεφόνης Μύρτσου, ιστορικού τέχνης.





Ποια ανάγκη επέβαλε όμως το ειδικό αυτό αφιέρωμα. Η Ηλέκτρα Πασχάλη απαντά:

«Αυτή η έκθεση προήλθε ως αντίδραση σε αυτή τη μονομερή και αρνητική ειδησεογραφία που επικρατεί και στα ελληνικά και στα γερμανικά μίντια. Όλα αυτά που ακούγονται για τους τεμπέληδες Έλληνες που δεν θέλουν να δουλέψουν και έρχονται στη Γερμανία. Γενικά για όλα αυτά τα αρνητικά που ακούγονταν για ένα φαινόμενο, το οποίο είναι πολύ πρόσφατο και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Και παρόλο που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν κάποιον που έχει έρθει τώρα στη Γερμανία, δεν μπορούσαν πολύ καλά να το εντάξουν σε ένα πλαίσιο».

Ομοιότητες και διαφορές με τους παλιότερους

Και ακριβώς επειδή το φαινόμενο είναι επίκαιρο και σε εξέλιξη δεν μπορούν να εξαχθούν τελικά




συμπεράσματα, τονίζει η Ηλέκτρα Πασχάλη. Στην έκθεση επιχειρήθηκε βασικά μια σύγκριση με την ελληνική μετανάστευση της δεκαετίας του 1960. Το βασικό κοινό στοιχείο είναι βεβαίως η αναζήτηση δουλειάς στη Γερμανία, όμως οι άνθρωποι που έρχονταν τις δεκαετίες του 1960 και 1970 διέθεταν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και προέρχονταν από φτωχές περιοχές της Ελλάδας. Τώρα, οι νέοι Έλληνες που έρχονται εδώ διαθέτουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο και υψηλή εξειδίκευση. Τότε ήταν συνήθως άνδρες που είχαν ήδη εξασφαλίσει εργασία μέσω ενός συμβολαίου και ήθελαν να έρθουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα, οι νέοι ψάχνουν μόνοι τους για δουλειά και όχι οργανωμένα όπως παλαιότερα. Πολλοί από αυτούς πάντως δεν μιλούν τη γλώσσα και αυτό είναι μια ακόμα ομοιότητα με τη γενιά των Ελλήνων μεταναστών του 1960. Όπως επίσης το γεγονός ότι αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι νέοι Έλληνες μετανάστες δεν σκέφτονται όμως να γυρίσουν γρήγορα πίσω όπως οι παλαιότεροι. Ενώ διαφέρουν σε κάτι ακόμα:

«Μια μεγάλη διαφορά είναι ότι ενώ οι παλαιότεροι έψαχναν να ενταχθούν σε ένα σύλλογο, σε μια ελληνική κοινότητα, οι νέοι που έρχονται εδώ είναι αρκετά μεμονωμένοι. Έχουν ίσως κάποιους φίλους, κάποιους γνωστούς εδώ, αλλά κυρίως πορεύονται μόνοι τους. Και οι τόποι συνάντησής τους είναι το ίντερνετ, τα κοινωνικά μέσα και οι συναντήσεις δεν έχουν το χαρακτήρα που είχαν οι πρώτες ελληνικές κοινότητες».

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο και δεν υπάρχουν ακόμα κάποιες αντιδράσεις από γερμανικούς ή ελληνικούς φορείς. Θα την αξιοποιήσει πάντως σε κάθε περίπτωση το παράρτημα του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη, σε ημερίδα που ετοιμάζει. Το παράρτημα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.


Μεταμοσχεύσεις και σκάνδαλα




Το εμπόριο οργάνων παίρνει διαστάσεις
Μία υπόθεση παράνομων μεταμοσχεύσεων αποκαλύφθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Ο εγκέφαλος Λ. Ροζενμπάουμ καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση. Ειδικοί εκτιμούν ότι το παγκόσμιο εμπόριο οργάνων διευρύνεται.
Το σκάνδαλο παράνομων μεταμοσχεύσεων που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Γερμανία δεν είναι το μόνο. Μία συναφής υπόθεση ήρθε στο φως και στις ΗΠΑ. Ηθικός και φυσικός αυτουργός ο 61χρονος ορθόδοξος Εβραίος Λέβι Ροζενμπάουμ από το Μπρούκλιν. Ως δραστήριο και πάντα πρόθυμο να βοηθήσει τον περιγράφουν μέλη της τοπικής εβραϊκής κοινότητας . Ο υπεράνω υποψίας Ροζενμπάουμ καταδικάστηκε πριν από τρεις εβδομάδες σε 2,5 χρόνια κάθειρξη επειδή πωλούσε νεφρά σε εύπορους Αμερικανούς που χρειάζονταν μόσχευμα.





Τους δότες εντόπιζε ο Ροζενμπάουμ στο Ισραήλ. Επρόκειτο κυρίως για φτωχούς μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη. Τους πρόσφερε 25.000 δολάρια και οργάνωνε την πτήση στις ΗΠΑ. Στους γιατρούς που αναλάμβαναν την εγχείρηση έλεγε ότι επρόκειτο για συγγενείς του. 120.000-160.000 δολάρια ήταν η αμοιβή που έπαιρνε για κάθε νεφρό από τον εκάστοτε λήπτη.

Τουρισμός μεταμοσχεύσεων
Οι δότες είναι κατά κανόνα φτωχοί και απελπισμένοι άνθρωποι

Η υπόθεση συγκλόνισε την αμερικανική κοινή γνώμη. Ωστόσο, όπως λέει ο Ντέιβιντ Σαμάντι από το Πανεπιστήμιο Mount Sinai, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς η ζήτηση για νεφρά είναι τεράστια. Αιτία είναι τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη πολλών Αμερικανών.

«Ολοένα περισσότεροι Αμερικανοί χρειάζονται νεφρό . Επειδή δεν υπάρχουν αρκετά εδώ, πηγαίνουν σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ινδία, την Κίνα και τις Φιλιππίνες». Αυτό το είδος τουρισμού για μεταμόσχευση είναι σύμφωνα με το Σαμάντι συνηθέστερο από το να ταξιδεύουν φτωχοί δότες στις ΗΠΑ, όπως στην υπόθεση Ροζενμπάουμ.

Όταν δεν υπάρχουν αρκετά όργανα, τότε αναπόφευκτα δημιουργείται μία μαύρη αγορά, επισημαίνει ο Σκοτ Κάρνεϊ. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος δημοσίευσε πέρυσι στις ΗΠΑ το βιβλίο «Κόκκινη αγορά. Στα ίχνη της παγκόσμιας εμπορίας οργάνων». Ο Κάρνεϊ ανακάλυψε σε έρευνές του κυρίως στην Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία τρομακτικά παραδείγματα για το παγκόσμιο εμπόριο οργάνων, το οποίο αποκαλεί «κόκκινη αγορά». Ένα από αυτά είναι ένας καταυλισμός επιζώντων από το τσουνάμι στην Ινδία, που ονομάστηκε Kidneyville, δηλαδή Νεφροχώρι.

Ο Σκοτ Κάρνεϊ εξηγεί: «Μετά το τσουνάμι ήρθαν στον καταυλισμό έμποροι οργάνων. Είδαν την απόγνωση των ανθρώπων και τους πρόσφεραν γρήγορο χρήμα με αντάλλαγμα τα νεφρά τους». Ο Κάρνεϊ διαπίστωσε από τις έρευνές του ότι τα μοσχεύματα προορίζονταν πάντα για εύπορους ανθρώπους και κατά κανόνα για κατοίκους κάποιας χώρας του εξωτερικού.

18 νεκροί κάθε μέρα
"Κάθε 10 λεπτά ένα νέο όνομα προστίθεται στη σχετική λίστα αναμονής"

Γιατροί και οργανώσεις στις ΗΠΑ προειδοποιούν για την επικινδυνότητα του λεγόμενου τουρισμού μεταμοσχεύσεων. Γεγονός είναι πάντως ότι καθημερινά πεθαίνουν 18 Αμερικανοί εξαιτίας της έλλειψης μοσχεύματος. Κάθε 10 λεπτά ένα νέο όνομα προστίθεται στη σχετική λίστα αναμονής. Στο μεταξύ πολλές αμερικανικές πολιτείες προσπαθούν ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες γύρω από το ζήτημα της δωρεάς οργάνων. Η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική. Περίπου 100 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή ένας στους τρεις Αμερικανούς, έχουν δηλωθεί στις λίστες με τους πιθανούς δότες.

πηγη : DW

Martin Ganslmeier / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη


Επεξεργασία νομοσχεδίου για την ευθανασία από τη γερμανική κυβέρνηση


Αναζήτηση νομικού πλαισίου για την ευθανασία

Με αφορμή την επεξεργασία νομοσχεδίου για την ευθανασία από τη γερμανική κυβέρνηση, η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη επιλεγεί αντίθετες μεταξύ τους νομικές οδοί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid, περίπου το 50% των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ της ιατρικής υποβοήθησης στην ευθανασία. Η συζήτηση έχει ενταθεί, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Mπετίνα Κοχ τον περασμένο Ιούλιο.



Η Κοχ μετά από σοβαρό ατύχημα έμεινε παράλυτη και ζήτησε να υποβληθεί σε ευθανασία. Η αρμόδια αρχή για θέματα ιατρικής δεοντολογίας έκρινε πως μια τέτοια υποβοήθηση ήταν παράνομη. Η Κοχ στράφηκε στην Ελβετία, όπου η ευθανασία είναι υπό όρους νομικά αποδεκτή. Μετά το θάνατό της, ο σύζυγος της κατέφυγε κατά της Γερμανίας στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, καταγγέλλοντας την παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής της συζύγου του κατά το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ανάγκη νομοθετικής οριοθέτησης στη Γερμανία
Το Δικαστήριο έκρινε πως τα ζητήματα που αφορούν την ευθανασία και γενικότερα το δικαίωμα για σωματική αυτοδιάθεση εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους για τη νομική τους οριοθέτηση. Το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας έχει θέσει ήδη ως στόχο την επεξεργασία σχετικής πρότασης νόμου.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη δημιουργία ιδιωτικών κλινικών υποβοήθησης της ευθανασίας, όπως είναι η ελβετική Dignitas, με έναν πλάγιο τρόπο. Σύμφωνα με όσα λέγονται μέχρι τώρα, η χορήγηση φαρμάκων σε ειδικές νοσοκομειακές αίθουσες «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» θα διώκεται ποινικά. Ωστόσο, τόσο οι συγγενείς όσο και οι θεράποντες ιατροί του ασθενούς -πλην αυτών ίσως που τον υποβάλλουν σε ευθανασία- δεν θα υπέχουν ποινική ευθύνη. Αυτή η αμφισημία έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε συντηρητικούς πολιτικούς αλλά και εκκλησιαστικούς κύκλους.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε γραμμή κι αν επιλέξει να ακολουθήσει η γερμανική νομοθεσία ως προς την ιατρικά υποβοηθούμενη ευθανασία, η ενεργητική ευθανασία με χορήγηση ισχυρών φαρμάκων που επιφέρουν ακαριαίο θάνατο θα εξακολουθήσει να θεωρείται παράνομη, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Έωλο παραμένει βέβαια το ζήτημα της χορήγησης φαρμάκων που δεν επιφέρουν επιθετικά το θάνατο, αλλά συμβάλλουν απλώς στη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.





Η ανεκτική Ολλανδία και η αυστηρή Πολωνία
Δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των ζητημάτων βιοηθικής

Ο προβληματισμός πάντως στη Γερμανία είναι έντονος. Συν τοις άλλοις και τα παραδείγματα άλλων χωρών φαίνεται να διχάζουν. Από τη μια πλευρά η Ολλανδία επιτρέπει από το 2002 την ενεργητική ευθανασία, δίνοντας στους γιατρούς το δικαίωμα να υποβάλλουν ασθενείς σε ευθανασία κατόπιν ρητής απαίτησης του ασθενή. Μάλιστα για την περίπτωση των ανήλικων παιδιών που πάσχουν από αποδεδειγμένα από θανατηφόρες ασθένειες αρκεί μόνο η συγκατάθεση των γονιών τους.
Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν επίσης υιοθετήσει αντίστοιχες νομοθεσίες. Στην Ελβετία επιτρέπεται μόνο η έμμεση υποβοήθηση στην ευθανασία με τη χορήγηση φαρμάκων που οδηγούν στο θάνατο σταδιακά, με την ευθύνη όμως του ίδιου του ασθενούς. Στην Πολωνία από την άλλη πλευρά, απαγορεύεται ευθέως διά νόμου κάθε μορφή ευθανασίας. Η Ισπανία και η Γαλλία έχουν ήδη ανοίξει δημόσιο διάλογο περί ευθανασίας με στόχο το αμφιλεγόμενο αυτό ζήτημα να πάρει και εκεί τη νομοθετική οδό.


πηγή : DW
Kiesel / Kathrin Erdmann / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής


Περισσότεροι Έλληνες αναζητούν εργασία στη Γερμανία



Περισσότεροι Έλληνες αναζητούν εργασία στη Γερμανία, σύμφωνα με επίσημα γερμανικά στοιχεία. Την ίδια ώρα ο Ρ. Μπρούντερλε χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του "διαχειρίσιμη" την ευρω-έξοδο της Ελλάδας.



«Αναζητώντας δουλειά στη Γερμανία», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Rundschau. Η εφημερίδα υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «Ισπανοί και Έλληνες θέλουν να ξεφύγουν από την κρίση» και σημειώνει: «Η κρίση χρέους στις χώρες της νότιας Ευρώπης κάνει τη Γερμανία ελκυστικό τόπο μετανάστευσης για ανθρώπους από το χώρο τη Μεσογείου. Κυρίως άνεργοι Έλληνες και Ισπανοί έψαξαν περισσότερο για ευκαιρίες απασχόλησης στη Γερμανία». Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία εγγράφου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, τα οποία δείχνουν μάλιστα ότι ο αριθμός των Ελλήνων εργαζομένων στη Γερμανία,σημείωνε στο τέλος Μαΐου αύξηση 9,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Οικονομικά διαχειρίσιμη η έξοδος της Ελλάδας»
Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ο Ράινερ Μπρούντερλε

Επικριτικός για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Φιλελευθέρων. Ο Ράινερ Μπρούντερλε, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt ότι «παρατηρούμε με ανησυχία πόσο έντονα αποσύρονται κεφάλαια από τη χώρα στο εξωτερικό, κυρίως από Έλληνες των ανώτερων στρωμάτων». Ο κ. Μπρούντερλε επέκρινε και το ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η οικονομική εξυγίανση δεν προχωρά και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιδεικνύει αλληλεγγύη εφόσον δεν εφαρμόζονται τα υπεσχημένα. Για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σχολίασε ότι «δεν είναι πολιτικά επιθυμητή, αλλά είναι οικονομικά διαχειρίσιμη».




«Iδρύματα με επαγγελματική άδεια φοροδιαφυγής»
"Ιδρύματα με επαγγελματική άδεια φοροδιαφυγής" οι ελβετικές τράπεζες;
Για το ζήτημα της αγοράς από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τεσσάρων CD με ονόματα φερόμενων Γερμανών φοροφυγάδων στην Ελβετία η Neue Presse από το Ανόβερο διερωτάται: «Γιατί οι Ελβετοί εκνευρίζονται τόσο κάθε φορά που κάποιος παραδίδει ένα CD στις γερμανικές οικονομικές υπηρεσίες; Απλά επειδή αισθάνονται κάθε φορά ότι έχουν πιαστεί επ’ αυτοφώρω. Επειδή οι τράπεζές τους φαίνονται ακριβώς όπως είναι: ιδρύματα με επαγγελματική άδεια φοροδιαφυγής».

Η Rheinische Post του Ντίσελντορφ διαφωνεί με την τακτική αγοράς CD με ονόματα Γερμανών φοροφυγάδων στην Ελβετία και θεωρεί ότι απαιτείται η βελτίωση της φορολογικής συνθήκης μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας, η επικύρωση της οποίας εκκρεμεί στη Γερμανία. «Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς προβάλλει το προφίλ του 'Ρομπέν των Δασών' της φορολογικής δικαιοσύνης στη Γερμανία. Αφού εκμεταλλεύτηκε στο παρελθόν κάθε ευκαιρία προκειμένου να μπλοκάρει τη φορολογική συνθήκη με την Ελβετία, τώρα προκαλεί ξανά με τη νέα αγορά CD» σχολιάζει η εφημερίδα, εξηγώντας τη στάση του Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς -βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών- ως στρατηγική εναντίωσης στη γερμανική κυβέρνηση.

πηγή : DW
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

Στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας οι Έλληνες




Στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας στρέφονται όλο και περισσότεροι Έλληνες
Αθήνα: Η οικονομική κρίση και η άνοδος της ανεργίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, στέλνουν όλο και περισσότερους νέους στη Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία των ίδιων των Γερμανών, που δημοσιεύουν τα Νέα της Παρασκευής, μέχρι τα τέλη Μαΐου εργάζονταν στη Γερμανία 117.744 Έλληνες έναντι 107.245 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2008 έως το πρώτο τρίμηνο του 2010 μειωνόταν αργά αλλά σταθερά ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, έφτασε μάλιστα να πέσει κάτω από το όριο των 100.000.





Στη συνέχεια, όσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνει η ανεργία, μεταναστεύουν συνεχώς περισσότεροι προς τη Γερμανία, μάλιστα σε εντονότερους ρυθμούς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μεταξύ των νοτιοευρωπαίων μεταναστών παρατηρείται στους Ισπανούς με 11,5%, αφού τον Μάιο του τρέχοντος έτους απασχολούνταν στη Γερμανία 46.026 Ιβηρες αντί 41.273 τον Μάιο του 2011.

Ακολουθεί η Ελλάδα με 9,8%, ενώ από την Ιταλία και την Πορτογαλία μετανάστευσαν αντίστοιχα 4,2% και 5,9% περισσότεροι πολίτες.

Έτσι, ο αριθμός των εργαζομένων από τον ευρωπαϊκό Νότο στη Γερμανία έφτασε τον Μάιο τους 452.000 μετανάστες (+6,5% συγκριτικά με τον πέμπτο μήνα του 2011), όταν το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας ανερχόταν σε 34,09 εκατομμύρια άτομα.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr


Προβλήματα με τις λίστες μεταμοσχεύσεων



Κενά στον έλεγχο των Αρχών
Όλο και περισσότερα μοσχεύματα στη Γερμανία δίνονται εκτός λίστας
Το ένα τέταρτο από τις καρδιές προς μεταμόσχευση στη Γερμανία χορηγείται άμεσα από τις κλινικές σε ασθενείς που οι ίδιες έχουν επιλέξει.

Βερολίνο: Αυξάνεται ο αριθμός των μοσχευμάτων που χορηγούνται στη Γερμανία άμεσα σε επιλεγμένους ασθενείς αλλά κατά παράκαμψη της επίσημης λίστας αναμονής, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Rundschau, επισημαίνοντας περιπτώσεις όπου οι αρμόδιες Αρχές δεν προέβησαν στους απαραίτητους ελέγχους.



Η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι το ένα τέταρτο από τις καρδιές προς μεταμόσχευση και το ένα τρίτο από τα ήπατα χορηγείται άμεσα από τις κλινικές σε ασθενείς που οι ίδιες έχουν επιλέξει.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2002 όταν τα μοσχεύματα κατά παράκαμψη των επίσημων λιστών ανερχόταν σε λιγότερο από 10%.

Στη Γερμανία υπάρχει έλλειψη οργάνων καθώς 12.000 ασθενείς έχουν εγγραφεί σε λίστες προτεραιότητας, αλλά το 2011 έγιναν συνολικά μόλις 4.000 μεταμοσχεύσεις. Κάθε μέρα υπολογίζεται ότι πεθαίνουν τρεις άνθρωποι, επειδή δεν έχουν λάβει εγκαίρως το κατάλληλο μόσχευμα.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των νοσοκομείων προσπαθούν να δικαιολογήσουν την άμεση χορήγηση στα πλαίσια της διαδικασίας ταχείας χορήγησης των μοσχευμάτων, η οποία προβλέπεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μόνο όταν πρόκειται για μοσχεύματα που προέρχονται από αρρώστους ή ηλικιωμένους δότες και τα οποία έχουν απορριφθεί προηγουμένως για ιατρικούς λόγους από τουλάχιστον τρία νοσοκομεία.

Παράλληλα, υπογραμμίζει η Deutsche Welle, συγκλονίζει τον ιατρικό κόσμο της Γερμανίας η αποκάλυψη ότι ένας γιατρός εξασφάλιζε μοσχεύματα σε ασθενείς με μέσο, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, πρώην επιμελητής στην πανεπιστημιακή κλινική του Ρέγκενσμπουργκ είχε παραποιήσει στην περίοδο 2004-2006 τα κλινικά στοιχεία 20 ασθενών που είχαν εγγραφεί σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος, έτσι ώστε να αποκτήσουν προτεραιότητα. Η εισαγγελία είχε παρέμβει αλλά διαπίστωσε μόνο παρατυπίες και όχι ποινικές ευθύνες.

Αργότερα, από το 2008, όταν εργαζόταν σε αντίστοιχη θέση στην πανεπιστημιακή κλινική του Γκέτινγκεν, ο επιμελητής επίσης φέρεται να είχε παραποιήσει στοιχεία ασθενών. Σήμερα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Το ερώτημα είναι τώρα αν ο συγκεκριμένος γιατρός είχε συνεργούς και αν το σύστημα αξιολόγησης και τήρησης της προτεραιότητας μπορεί να βελτιωθεί, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα κρούσματα στο μέλλον.

Μιλώντας στην Frankfurter Rundschau, συνεργάτης του Γερμανικού Ιδρύματος Μεταμοσχεύσεων εξηγεί ότι το σημερινό σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης έχει πολλά «τρωτά σημεία» επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι στις «μεταμοσχεύσεις ήπατος τα κλινικά στοιχεία που κρίνουν το επείγον της υπόθεσης είναι λιγότερα απ' ότι σε άλλες παθήσεις. Ίσως αυτό να διευκόλυνε την παραποίηση σε αυτήν την περίπτωση».

Προσθέτει ακόμη ότι ο νομοθέτης πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και να επιτρέψει τους ελέγχους από ανεξάρτητους ειδικούς, έστω και δειγματοληπτικά.

Σημειώνει ακόμη με έμφαση ότι «κανένα σύστημα πουθενά στον κόσμο δεν προσφέρει την απόλυτη εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας απατεώνας» και προσθέτει ότι η ιδανική λύση του προβλήματος θα ήταν να μπορούσε κανείς να εξασφαλίσει περισσότερα μοσχεύματα, ώστε να μην υπάρχει και κανένας λόγος για παραποίηση στοιχείων.




Πηγές: philenews
 ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Νέος πιο αυστηρός νόμος για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις






Ελπίζοντας σε ένα μόσχευμα
Νέος πιο αυστηρός νόμος που ρυθμίζει το ζήτημα της δωρεάς οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις ισχύει από χθες στη Γερμανία. 12.000 άνθρωποι βρίσκονται στις λίστες αναμονής για ένα σωτήριο μόσχευμα.
Ο προηγούμενος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων ίσχυε από το 1997. Το πρώτο που εξετάζει είναι εάν επιτρέπεται η δωρεά. Για το λόγο αυτό ο ενδιαφερόμενος που θέλει να γίνει δωρητής οργάνων προμηθεύεται μια ειδική ταυτότητα, η οποία δηλώνει την πρόθεσή του. Σε περίπτωση που δεν δηλώνει ποια όργανα θέλει να δωρίσει, τότε ορίζει ποιο από τα μέλη της οικογένειάς του θα αποφασίσει για το αν θα επιτραπεί η δωρεά οργάνων μετά το θάνατό του. Σε αυτή την περίπτωση ένας γιατρός αναλαμβάνει να πείσει τους συγγενείς ότι μια τέτοια προσφορά είναι σημαντική και σωτήρια για κάποιο συνάνθρωπο.



Ειδική ταυτότητα για τους δωρητές οργάνων
Ο νέος νόμος, που ισχύει στη Γερμανία από χθες, ορίζει «έναν επιτετραμμένο για τις μεταμοσχεύσεις» στα νοσοκομεία. Να υπενθυμίσουμε ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύφθηκαν σκάνδαλα στη Γερμανία σχετικά με τη δωρεά οργάνων, στα οποία εμπλέκονταν γιατροί που φέρονταν να είχαν παραποιήσει στοιχεία ασθενών - υποφήφιων για μεταμόσχευση με αποτέλεσμα να προτιμηθούν άλλοι ασθενείς στη θέση τους. Η Μπίργκιτ Μπλόμε από το Γερμανικό Ίδρυμα για τις μεταμοσχεύσεις λέει σχετικά:

«Εάν σε ένα νοσοκομείο υπάρχει πλέον κάποιος, ο οποίος ασχολείται με τη δωρεάν οργάνων και μπορεί να διακρίνει ποιος μπορεί να είναι ο υποψήφιος δότης, τότε είναι σαφές ότι τα ποσοστά επιτυχίας των μεταμοσχεύσεων θα είναι μεγαλύτερα».


Organspendeausweis



Το Γερμανικό Ίδρυμα για τις Μεταμοσχεύσεις είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο συντονίζει, οργανώνει και καταγράφει τους πιθανούς δότες. Συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, το οποίο έχει έδρα στην πόλη Λάιντεν της Ολλανδίας. Εκεί συγκεντρώνονται οι εξετάσεις των ασθενών και βάσει των αποτελεσμάτων κατατάσσονται σε μια λίστα προτεραιότητας. Στη Γερμανία 12.000 άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Εάν εντοπιστεί ο δότης, τότε ειδοποιείται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων και στη συνέχεια θα πρέπει να εντοπιστεί ο ασθενής που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξετασθεί εάν το μόσχευμα είναι συμβατό. Ο γιατρός Χάρντμουντ Σμιτ, διευθυντής του τμήματος μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο του Μίνστερ εξηγεί:

«Πρέπει να μετρήσουμε πολλά πράγματα, όπως οι διαστάσεις του σώματος αλλά και των οργάνων. Πρέπει να ταιριάζει. Ένα όργανο ,για παράδειγμα, ενός 65χρονου άνδρα που ζυγίζει 120 κιλά δεν μπορεί να ταιριάζει στο σώμα ενός λεπτοκαμωμένου 12χρονου κοριτσιού».

Στη Γερμανία υπάρχουν μόνο 40 μονάδες που μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις. Τα όργανα είναι πολύ ευαίσθητα. Μια καρδιά σταματά να χτυπάει μετά από 4 ώρες, ένα νεφρό παύει να λειτουργεί μετά από 24 ώρες. Ο χρόνος μετράει πολύ. Το σίγουρο είναι πάντως πως η κάθε προσφορά είναι σημαντική και μπορεί να σώσει μια ζωή.

πηγή από DW
Gudrun Heise / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής





Τα μαζεύουν και φεύγουν οι γιατροί από την Ελλάδα




Το δρόμο της ξενιτιάς ακολουθούν οι Έλληνες γιατροί.Μεγάλος ο αριθμός των νέων επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό

Μετανάστες γίνονται καθημερινά δεκάδες νέοι γιατροί, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, η έλλειψη ρευστότητας και η υπερπληθώρα γιατρών στον ιδιωτικό, έχουν οδηγήσει τουλάχιστον 8000 Έλληνες γιατρούς να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.





Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς 1.438 πιστοποιητικά μετάβασης στο εξωτερικό, έναντι 1.044 το προηγούμενο έτος.


Το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχουν ήδη εκδοθεί 581. Οι γιατροί που φεύγουν είναι 35-44 ετών αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί και καρδιολόγοι.


πηγή the best.gr εδώ .



Φεύγουν εξωτερικό αντί για αγροτικό




18 κενές θέσεις αγροτικών γιατρών σε όλη τη Λέσβο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό
Σοβαρά προβλήματα έχουν υπάρξει από τις ελλείψεις των αγροτικών γιατρών στη Λέσβο, καθώς για την ώρα 18 θέσεις σε όλο το νησί μένουν κενές, όπως σημείωσε στο «Ε» ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης. Κι αυτό, επειδή δεν έρχονται γιατροί ενώ γίνονται προκηρύξεις για τη στελέχωση των θέσεων. Οι γιατροί που επιλέγονται τελικά, αποφασίζουν να μην εκπληρώσουν το αγροτικό τους και αφήνουν τις θέσεις κενές.


Το γεγονός, όπως είναι επόμενο, προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα, τόσο στα κέντρα υγείας της περιφέρειας του νησιού, όσο και στα περιφερειακά ιατρεία, καθώς η έλλειψη γιατρών μεταφράζεται σε μείωση των πρωτοβάθμιων παροχών υγείας στους πολίτες και σε δημιουργία χάους στις εφημερίες. Περιφερειακά ιατρεία μένουν κλειστά, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στη Λέσβο ένας γιατρός καλείται να καλύψει ενίοτε και τρία διαφορετικά ιατρεία

Στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, για παράδειγμα, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, από τις οκτώ θέσεις αγροτικών γιατρών, έχουν καλυφθεί οι τέσσερις, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των γιατρών, αλλά και την εξυπηρέτηση των ασθενών. Όπως τονίζει στο «Ε» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας και γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής, το πρόβλημα οφείλεται στα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν γίνει περικοπές στους μισθούς, πράγμα που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γιατρούς, που θα πρέπει να έρθουν στη Λέσβο και να νοικιάσουν σπίτι και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στα άλλα πάγια έξοδά τους. Έτσι επιλέγουν άλλες λύσεις, ενώ έχει παρατηρηθεί ένα γενικότερο κλίμα μετανάστευσης στο εξωτερικό!

Επιλέγουν να φύγουν
Όπως τόνισε στο «Ε» υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, ο νόμος δίνει πλέον το δικαίωμα σε ένα γιατρό να επιλέξει πότε θα κάνει το αγροτικό του εφόσον θελήσει να εργαστεί στο δημόσιο τομέα. Για το λόγο αυτό, πολλοί γιατροί, αν και τα αποτελέσματα των προκηρύξεων τους τοποθετούν σε ιατρεία για το αγροτικό τους, επιλέγουν σε περίπτωση που έχει ανοίξει θέση, να κάνουν την ειδικότητά τους σε άλλο ίδρυμα της χώρας, ή ακόμα και να φύγουν στο εξωτερικό για τον ίδιο λόγο, αλλά και για αναζήτηση δουλειάς. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα, με το οικονομικό να παραμένει ο πρώτος λόγος που οι γιατροί αρνούνται τις αγροτικές θέσεις. Αρκεί να σημειωθεί πως σε προηγούμενη προκήρυξη για τη στελέχωση αγροτικών θέσεων, οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν λιγότερες από τις θέσεις που είχαν ανοίξει.

Θέσεις, αλλά…
Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση αγροτικών θέσεων σε όλη τη χώρα, ενώ συγκεκριμένα στη Λέσβο ανακοινώθηκαν ονόματα γιατρών για έξι θέσεις. Δύο στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από μία στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και στα Περιφερειακά Ιατρεία Φίλιας, Ακρασίου και Μεσοτόπου. Οι γιατροί με υπεύθυνη δήλωση πρέπει να ενημερώσουν το αρμόδιο υπουργείο εάν θα δεχτούν ή όχι τη θέση, πολλοί όμως δεν μπαίνουν καν σε αυτή τη διαδικασία - όπως τόνισε ο αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου - και δε στελεχώνουν τη θέση τους, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε τη μία από τις πέντε συνολικά επιλογές που είχαν.

πηγή emprosnet

Ιατρικά λάθη



Για ποιο λόγο αυξάνονται τα ιατρικά λάθη στην Ελλάδα;

Ένας αρχαίος λατίνος φιλόσοφος, ο Αυγουστίνος Ιππώνος, είπε ότι το «σφάλλεινείναι ανθρώπινο»(errare humanum est). Πράγματι, σε οποιοδήποτε επάγγελμα δικαιολογείται ένα ποσοστό λάθους και όσο πιο μικρό είναι αυτό, τόσο καλύτερο θεωρούμε τον επαγγελματία. Πόσο αποδεκτή από την κοινωνία είναι μία τέτοια θεώρηση για τον ιατρικό κόσμο;




Στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής οι θάνατοι από ιατρικά λάθη υπολογίζονται ότι φτάνουν έως και τους 98.000 το χρόνο, αριθμός μεγαλύτερος από τα περιστατικά οδικών τροχαίων ατυχημάτων, AIDS ή καρκίνου του μαστού.

Κάποιες μελέτες αμφισβητούν αυτά τα νούμερα και θεωρούν ότι εάν υπάρξει πλήρης καταγραφή των ιατρικών λαθών μπορεί ο αριθμός των θανάτων από ιατρογενείς λόγους να φτάσει τους 250.000 και να αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα. Και στην Ευρώπη υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες οι οποίες καταγράφουν μία ανάλογη εικόνα. Συγκεκριμένα στη γειτονική μας Ιταλία υπολογίζεται ότι ο ετήσιος αριθμός θανάτων από ιατρικά σφάλματα είναι κατά μέσο όρο 35.000 και ο αριθμός των ατόμων που έχουν πέσει θύμα ιατρικού λάθους υπολογίζεται σε 320.000 ετησίως.

Στην Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των ιατρικών σφαλμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο κάποιες εκτιμήσεις με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. Κάποιες από αυτές αποδίδουν σε σφάλματα ιατρών περίπου 6.000 θανάτους το χρόνο.

Αυτό που είναι μετρήσιμο και μπορεί να καταγραφεί και στη χώρα μας είναι τα περιστατικά αναζήτησης ιατρικής ευθύνης που φτάνουν στα δικαστήρια. Δηλαδή να καταγραφούν οι μηνύσεις και οι αγωγές οι οποίες κατατίθενται εναντίων ιατρών. Μία σχετικά πρόσφατη καταγραφή μιλούσε για τετραπλασιασμό αυτών των υποθέσεων στο διάστημα μίας τετραετίας. Τι άλλαξε όμως στην Ελλάδα και έχουμε αυτή την εντυπωσιακή αύξηση;


Είναι ιδιαίτερα δύσκολο κάποιος να δώσει μία απλή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Κυρίως γιατί διαπιστώνεται ότι αυτή η πραγματικότητα επηρεάζεται από μία σειρά παραγόντων. Αξίζει όμως να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο συγκεκριμένους παράγοντες που ίσως να επηρέασαν καθοριστικά στη δημιουργία αυτού του φαινομένου και στη χώρα μας, ακολουθώντας τα λεγόμενα «δυτικά» πρότυπα.


Ο πρώτος σημαντικός παράγοντας είναι η σαφής μεταβολή του δεοντολογικού-νομοθετικού πλαισίου. Συγκεκριμένα μέχρι πρόσφατα το πλαίσιο αυτό διέγραφε μία ξεκάθαρη πατερναλιστική αντίληψη της ιατρικής. Σύμφωνα με αυτή, ο ιατρός αποφάσιζε για το σύνολο της ιατρικής πράξης, καθώς έχοντας το πλεονέκτημα της γνώσης, ήταν ο πλέον κατάλληλος να το πράξει χωρίς καμία άλλη υποχρέωση. Η μεταβολή στο νομικό πλαίσιο άρχισε να διαφαίνεται με το Ν.2071/1992 όπου γίνεται πρώτη φορά αναφορά στα «δικαιώματα του νοσοκομειακού ασθενούς». Λίγο αργότερα, το 1998 η χώρα μας κυρώνει με νόμο την ευρωπαϊκή «Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική» (Ν. 2619/1998).

Τέλος η επιστέγαση μίας οριστικής κατάρρευσης της πατερναλιστικής αντίληψης της ιατρικής ήρθε με το νέο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας του 2005 (Ν. 3418/2005). Ας σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο προηγούμενος «Κανονισμός Ιατρικής Δεοντολογίας» ίσχυε από το 1955 χωρίς καμία αναθεώρηση! Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι και σύμφωνα με τη νέα νομοθετική-δεοντολογική πραγματικότητα ο ιατρός, όπως και ο ασθενής, έχει συγκεκριμένα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.


Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η ενημέρωση του κόσμου για τα ιατρικά θέματα. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η ανάπτυξη των Μ.Μ.Ε στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα η δημιουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης στις αρχές του ’90 με την παρουσίαση όλων και περισσότερων θεμάτων ιατρικού περιεχομένου, η ανάπτυξη περισσότερων έντυπων μέσων, με ιδιαίτερο ή και αποκλειστικό ενδιαφέρον για θέματα υγείας, μέχρι την διαδικτυακή ενημέρωση μέσα από ιστότοπους γενικού ενδιαφέροντος με ιατρικές ενότητες ή ακόμα και άλλους αμιγώς ιατρικούς. Τέλος, δεν πρέπει να παραληφθούν ως πηγή ενημέρωσης οι πολυπληθείς δικτυακοί χώροι των ίδιων των ιατρών.

Όλα αυτά έχουν δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για όλες τις ιατρικές ασθένειες, ακόμα και να λύνουν απορίες τους για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις (όπως χειρουργικές τεχνικές, φαρμακευτικές αγωγές κ.α). Εδώ βέβαια τίθεται το θέμα της επιστημονικής εγκυρότητας καθώς η όποια άποψη εκφράζεται με μεγάλη πλέον ευκολία από διάφορους ειδικούς. Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι και ο Έλληνας ασθενής έχει πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνεται, να κρίνει και να συγκρίνει.


Με την καθοριστική συμβολή των δύο αυτών παραγόντων, φτάσαμε σήμερα σε μία διαφορετική αντίληψη της ιατρικής πράξης από την ελληνική κοινωνία. Ο Έλληνας ασθενής έχει πλέον πολλαπλές πηγές ενημέρωσης για τα ιατρικά θέματα και επιπλέον γνωρίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του. Κατά συνέπεια αρκετές φορές κρίνει από μόνος του ότι ο γιατρός υπέπεσε σε ιατρικό σφάλμα. Σε αυτή τη περίπτωση όλο και πιο συχνά αποφασίζει να ακολουθήσει τη νομική διαδικασία. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχει ο ιατροδικαστής.

Ο ιατροδικαστής είναι ο ιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε στην όποια υπόνοια ιατρικού σφάλματος. Αυτός θα κλιθεί αρχικά να μας συμβουλέψει για το εάν μπορεί επιστημονικά να υποστηριχτεί μία τέτοια διαδικασία και σε δεύτερο χρόνο θα κλιθεί να γνωμοδοτήσει με βάση το σύνολο του ιατρικού φακέλου. Αυτό είναι απαραίτητο είτε σε απώλεια ζωής, είτε σε περίπτωση σωματικών βλαβών.

Είναι σημαντικό να μην ξεκινά ποτέ στα «τυφλά» μία νομική διαδικασία με βάση μία γενική ενημέρωση ούτως ώστε η όποια αναζήτηση ιατρικού «σφάλλειν» να αποφέρει τελικά περισσότερα οφέλη παρά επιπλέον απώλειες.


το άρθρο υπογράφει ο κ.Γρηγορης Λεων
* Ο Γρηγόρης Λέων είναι Ιατροδικαστής- Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο IASIS Ιανουαρίου


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/02/blog-post_338.html#ixzz22RYlsb00

Κέρδος για τη Γερμανία η κρίση του ευρώ







«Η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ» γράφει η γερμανική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild, γνωστή για τις επανειλημμένες επιθέσεις της εναντίον της Ελλάδας και την υποστήριξη ευρωσκεπτικιστικών θέσεων.

«Ειδικά το κράτος και οι καταναλωτές επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια» σημείωσε η εφημερίδα σε άρθρο που δημοσιεύει στην σελ. 2. Ο υπουργός Οικονομικών «Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κερδίζει μάλιστα χρήματα ακόμα κι όταν δανείζεται» χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα, προστίθεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της». Αν προστεθεί στο ποσό αυτό «η αύξηση των φορολογικών εσόδων κι η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η εξοικονόμηση φτάνει τα 70 ως 100 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τομέας των ακινήτων επωφελείται επίσης από τα χαμηλά επιτόκια, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις και οι τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ακόμα, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επωφελούνται από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, συμπεραίνει η Bild.


πηγή naftemporiki.gr

διαβάστε το άρθρο στην γερμανική γλώσσα από την BILD  ΕΔΩ .




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το everolimus




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το everolimus για τη θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με HR+/HER2- (ορμονοθετικό, αρνητικό στους υποδοχείς 2 ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα) καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου, σε συνδυασμό με εξεμεστάνη.

Πιο συγκεκριμένα, η έγκριση αφορά σε γυναίκες χωρίς συμπτωματικές σπλαχνικές μεταστάσεις κατόπιν υποτροπής ή εξέλιξης της νόσου μετά από θεραπεία με αναστολείς αρωματάσης.

Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης BOLERO-2, μία πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη Φάσης III, η οποία διεξήχθη σε 189 κέντρα παγκοσμίως και όπου συμμετείχαν 724 ασθενείς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το everolimus, σε συνδυασμό με την εξεμεστάνη, υπερδιπλασίασε την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου στους 11 μήνες έναντι 4,1.

«Το everolimus βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της ορμονοθεραπείας, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο χωρίς εξέλιξη της νόσου,» δηλώνει ο Δρ. Jose Baselga, Διευθυντής Αιματολογίας και Ογκολογίας στο Massachusetts General Hospital και βασικός ερευνητής της μελέτης.

«Το everolimus είναι ο πρώτος αναστολέας της mTOR που εγκρίνεται σε αυτή τη νόσο, και μπορεί δυνητικά να επαναπροσδιορίσει την θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.» Κάθε χρόνο, περίπου 220,000 γυναίκες στον κόσμο διαγιγνώσκονται με ορμονοθετικό προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού διαχωρίζεται σε μεταστατικό (σταδίου IV), όπου η νόσος έχει προχωρήσει σε άλλα όργανα, και σε τοπικά προχωρημένο (σταδίου III), όπου η νόσος έχει διεισδύσει στους λεμφαδένες ή στους ιστούς γύρο από το μαστό.

Στις γυναίκες με μεταστατική νόσο ο μέσος χρόνος επιβίωσης εκτιμάται στους 18-36 μήνες, ενώ στις γυναίκες με προχωρημένη νόσο στα πέντε χρόνια περίπου.

Για τις γυναίκες αυτές, η ορμονοθεραπεία αποτελεί τη βασική θεραπευτική επιλογή, αλλά οι περισσότερες αναπτύσσουν αντίσταση στη θεραπεία, που οφείλεται στην υπερδιέγερση του μονοπατιού PI3K/AKT/mTOR.

Το everolimus στοχεύει την πρωτεΐνη mTOR στα καρκινικά κύτταρα, μία πρωτεΐνη η οποία δρα ως σημαντικός ρυθμιστής της κυτταρικής διαίρεσης του όγκου, της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων και του κυτταρικού μεταβολισμού.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) στις 21 Ιουνίου 2012.

Η έγκριση ισχύει για τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και για την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Tο everolimus έχει επίσης εγκριθεί, στις 20 Ιουλίου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Πηγή: iatronet.gr