Deutschland |
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναζητεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, τη στιγμή που σημαντικός αριθμός Γερμανών με υψηλά προσόντα εγκαταλείπει τη χώρα.Στην Ελλάδα πρόκειται λιγότερο για μηχανικούς και περισσότερο για γιατρούς. Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Ελλήνων γιατρών, γιατί στην Ελλάδα ο χρόνος αναμονής για την ειδικότητα είναι μεγάλος. Εδώ μπορούν να ολοκληρώσουν την ειδικότητα σε τέσσερα ή πέντε χρόνια και παράλληλα να εργάζονται σε κλινικές», είπε στην εφημερίδα Die Welt η Μόνικα Φαρνχάγκεν, διευθύντρια του τμήματος θέσεων εργασίας εξωτερικού του γερμανικού Γραφείου Εργασίας. Oι Ελληνες γιατροί συνιστούν ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων γιατρών στη Γερμανία, μετά τους Αυστριακούς.
Με τον αέρα που της δίνει η κρίση της ευρωπαϊκής περιφέρειας και η άνθηση της γερμανικής οικονομίας, η Φαρνχάγκεν θέτει για κάθε χώρα της Ευρώπης και έναν στόχο. Από την Πορτογαλία θα επιθυμούσε νοσηλευτικό προσωπικό, από τη Βουλγαρία και την Κροατία μηχανικούς, γιατρούς και νοσηλευτές, από την Πολωνία μηχανικούς και τεχνικό προσωπικό, ενώ από την Ισπανία μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παράλληλα σχεδιάζει την προσέλκυση επιστημόνων και από την Ινδονησία και το Βιετνάμ, όπου υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση των κυβερνήσεων. Για να διευκολύνει την κατάσταση, στα τέλη Ιουνίου η γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε να απαιτεί από τους εκτός Ε.Ε. επίδοξους μετανάστες το δυσεύρετο πιστοποιητικό που απεδείκνυε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος Γερμανός ή υπήκοος Ε.Ε. για την θέση εργασίας που επιθυμούν.
Ομως πολλά εμπόδια παραμένουν. Οι καλογυαλισμένες εκστρατείες προσέλκυσης ξένου εργατικού δυναμικού υψηλών δυνατοτήτων παρουσιάζουν ως απλά τα γραφειοκρατικά προβλήματα αναγνώρισης των τίτλων σπουδών του εξωτερικού, που ταλανίζουν πολλούς πτυχιούχους οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και εργάζονται σε θέσεις άσχετες με τα προσόντα τους. Οι διαφορές στο ισχύον καθεστώς από ομοσπονδιακό κρατίδιο σε ομοσπονδιακό κρατίδιο είναι τεράστιες. Ερευνα του ινστιτούτου ΙΑΒ δείχνει ότι στη Γερμανία, ξένοι επιστήμονες με υψηλά προσόντα έχουν χειρότερη επαγγελματική εξέλιξη, όχι μόνο σε σχέση με Γερμανούς που διαθέτουν ανάλογα προσόντα, αλλά και με Γερμανούς που διαθέτουν λιγότερα προσόντα.Τα πράγματα είναι πιο εύκολα για όσους διαθέτουν αποδεδειγμένη επάρκεια στη γερμανική γλώσσα (Kleines Deutsches Sprachdiplom). Η Φαρνχάγκεν παραδέχθηκε ότι και οι μορφωμένοι επίδοξοι μετανάστες μπορεί να προσκρούσουν στους γερμανικούς πολιτισμικούς φραγμούς. «Δεν αρκεί να έχουμε ελκυστικές εταιρείες και προϊόντα. Ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υποδεχθεί και να ενσωματώσει ανθρώπους από άλλες κουλτούρες» είπε.
απο την εφημεριδα "η Καθημερινη"
απο την εφημεριδα "η Καθημερινη"