Αντιπαράθεση στη Βρετανία για τη μετανάστευση




Πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία για τη μετανάστευση

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκαλεί στη Βρετανία έκθεση για την επίδραση της μετανάστευσης στην πρόσβαση των Βρετανών στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Το πόρισμα της έρευνας αναφέρει ότι «υπάρχουν σχετικά λίγες αποδείξεις ότι η μετανάστευση έχει προκαλέσει στατιστικά σημαντικό εκτοπισμό Βρετανών υπηκόων από την αγορά εργασίας σε περιόδους που η οικονομία είναι δυνατή».

Στη συνέχεια, ωστόσο, αναφέρεται πως «υπάρχουν αποδείξεις κάποιου εκτοπισμού από την αγορά εργασίας, ιδίως λόγω της έλευσης μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ, τα τελευταία χρόνια που η οικονομία ήταν σε ύφεση – αυτό συνάδει με την ιδέα ότι η προσαρμογή της αγοράς εργασίας είναι πιο αργή κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης και με τα ευρύτερα διεθνή συμπεράσματα».




Ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ σχολίασε πως η έκθεση δικαιώνει τη θέση του Συντηρητικού κόμματος ότι η μετανάστευση έχει πλήξει τις προοπτικές εύρεσης εργασίας των ανέργων Βρετανών, ιδίως των ανειδίκευτων και χαμηλής ειδίκευσης. Ο κ. Μπρόκενσαϊρ επιτέθηκε επίσης στον υπουργό Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας πως μόνο μέλη της «μητροπολιτικής ελίτ» σαν αυτόν έχουν ωφεληθεί από τη μαζική μετανάστευση, σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ο κ. Κέιμπλ έχει επικρίνει τις θέσεις των Συντηρητικών κατά της μετανάστευσης και της προσπάθειας επιβολής αυστηρών περιορισμών, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι «εντόνως χαλαρός» σχετικά με τη μαζική μετανάστευση. Παράλληλα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ κατηγόρησε τους Τόρις για υπερβολική ενασχόληση με έναν στόχο για τον αριθμό των μεταναστών επί του οποίου δεν έχουν έλεγχο, από τη στιγμή που η Βρετανία ανήκει στην ΕΕ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός απάντησε λέγοντας ότι ο αριθμός των κοινοτικών μεταναστών που έρχονται στη Βρετανία είναι «απλά πολύ υψηλός». Πρόσθεσε ότι «η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση μπορεί να ρίξει τους μισθούς και να αυξήσει τις τιμές αγοράς κατοικίας και να ασκήσει πίεση στην κοινωνική συνοχή και τις δημόσιες υπηρεσίες».

Η έκθεση θεωρείται ότι δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση εσπευσμένα την Πέμπτη μετά από κατηγορίες σε βάρος της Ντάουνινγκ Στριτ ότι εμπόδιζε τη δημοσιοποίησή της διότι δεν επιβεβαίωνε τις εκτιμήσεις περί αρνητικών επιπτώσεων από την έλευση μεταναστών.

Εξάλλου, τα νεότερα στοιχεία για τη μετανάστευση δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ όσων ήρθαν στη χώρα και όσων έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο έως τον Σεπτέμβριο του 2013 αυξήθηκε κατά 58.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, φτάνοντας τις 212.000. Υπουργοί των Συντηρητικών επέμειναν ότι αυτό δεν αλλάζει το στόχο της μείωσης της καθαρής μετανάστευσης προς τη χώρα σε λιγότερους από 100.000 μετανάστες το χρόνο. Ο κ. Κέιμπλ, αντίθετα, χαρακτήρισε «καλή είδηση» για τη Βρετανία την αύξηση της εισροής των μεταναστών.

Ο σκιώδης υφυπουργός Μετανάστευσης των Εργατικών Ντέιβιντ Χάνσον περιορίστηκε να σχολιάσει ότι και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης γνωρίζουν ότι οι πολιτικές τους για τη μετανάστευση δεν πείθουν κανέναν και για αυτό το λόγο «στήνουν» έναν καυγά για να αλληλοκατηγορηθούν και να φανεί ότι έχουν διαφορετικές απόψεις ενόψει των εκλογών.

Το θέμα της μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα και για το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Η.Β. (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ. Μάλιστα το BBC ανακοίνωσε ότι ενόψει των ευρωεκλογών θα φιλοξενήσει τηλεοπτικό debate μεταξύ των κ.κ. Φάρατζ και Κλεγκ.


πηγη απο ant1iwo.com