Kύμα γρίπης πλήττει πολλά γερμανικά κρατίδια




Γεμάτα τα γερμανικά νοσοκομεία λόγω γρίπης

Kύμα γρίπης πλήττει τελευταία πολλά γερμανικά κρατίδια. Πάνω από 7000 κρούσματα καταγράφηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα, ενώ τα νοσοκομεία διαχειρίζονται την κατάσταση με δυσκολία.

Φέτος το χειμώνα τα κρούσματα γρίπης ανά τη Γερμανία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, παρά τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες που σημειώθηκαν μέσα στο χειμώνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ την προηγούμενη μόνο εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 7000 περιστατικά γρίπης σε διάφορα γερμανικά νοσοκομεία. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από την περασμένη άνοιξη τα κρούσματα γρίπης που έχουν διαγνωσθεί από ιατρικά εργαστήρια ανέρχονται σε 27.000, ενώ ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος αφού πολλά κρούσματα δεν έχουν καταγραφεί επισήμως.

Οι γερμανοί ειδικοί κάνουν λόγο για πρωτοφανές κύμα λοιμώξεων γρίπης που ξεκίνησε στη νότια Γερμανία και κατευθύνεται προς τον γερμανικό βορρά. «Καταγράφεται αυξητική τάση στην εμφάνιση γρίπης σε όλα τα γερμανικά κρατίδια», αναφέρει η Σουζάνε Γκλασμάχερ από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, αν λάβει κανείς υπόψη του την αύξηση των επισκέψεων σε νομοσκομεία και ιδιωτικά ιατρεία.

Τα νοσοκομεία σε επιφυλακή παρά τις ελλείψεις




Aυξημένες οι ανάγκες για επιπλέον κρεβάτια και προσωπικό στα γερμανικά νοσοκομεία λόγω γρίπης

Στο μεταξύ η ξαφνική έξαρση της γρίπης βρήκε πολλά γερμανικά νοσοκομεία απροετοίμαστα. «Η κατάσταση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο τα γερμανικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό πίεση», εκτιμά ο Χόλγκερ Μάγκες από τη Γερμανική Ένωση Νοσοκομειακού Προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι πολλές νοσοκομειακές μονάδες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια των δυνατοτήτων τους για την περίθαλψη των έκτακτων περιστατικών γρίπης. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς επισκέπτονται κατευθείαν τα επείγοντα και όχι τον οικογενειακό γιατρό, εξαιτίας των έντονων συμπτωμάτων.

Προς το παρόν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή στη νότια Γερμανία. «Τα νοσοκομεία της Βαυαρίας έχουν γεμίσει», αναφέρει ο Έντουαρντ Φουχσούμπερ από την Ένωση Νοκοσομειακού Προσωπικού του κρατιδίου, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε κλινικές της Βάδης Βυρτεμβέργης και της Κάτω Σαξονίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι ανάγκες για επιπρόσθετα κρεβάτια και νοσοκομειακό προσωπικό είναι επιτακτικές. Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Έσσης, όπου παρά τα πρώτα δείγματα για μείωση των περιστατικών γρίπης, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται τάση υποτροπής.

Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν επαρκεί




Ανεπαρκές το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Η έξαρση της γρίπης στη Γερμανία αλλά και η οξύτητα των συμπτωμάτων προκαλεί ανησυχία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο δεν κατάφερε να λειτουργήσει άριστα, ενώ αυτό ενδέχεται να συνδέεται με μεταλλάξεις στα στελέχη του πιο διαδεδομένου ιού της γρίπης, του Α Η3Ν2. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το εμβόλιο δεν δρα επαρκώς επειδή η πρωτεϊνή που περιέχεται σε αυτό δεν συμπίπτει με την πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού. Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί άμεσα λόγω της μεγάλης δυσκολίας που απαιτεί η «αποκρυτπτογράφηση» των νέων τύπων γρίπης. Ο ΠΟΥ από την πλευρά του εργάζεται ήδη προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των μεθόδων πρόβλεψης και θεραπείας της γρίπης, συγκρίνοντας ερευνητικά αποτελέσματα από περισσότερα από 100 εργαστήρια ανά τον κόσμο.






πηγη απο DW
Δήμητρα Κυρανούδη (DW, dpa)