1,1 εκατ. πολίτες πρέπει να αλλάξουν κατοικία και εργασία αν θέλουν να επιβιώσουν




Δεν είναι ανάπτυξη, είναι… μετανάστευση


1,1 εκατ. πολίτες πρέπει να αλλάξουν κατοικία και εργασία αν θέλουν να έχουν ελπίδες να βρουν απασχόληση και να επιβιώσουν

Πολλές φορές οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε όλη την αλήθεια. Όμως, σίγουρα αποτυπώνουν ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητας, πολύ περισσότερο όταν τα συμπεράσματα από την ανάλυσή τους δεν μένουν αποσυνδεδεμένα από την καθημερινότητα.
Στην προκειμένη, μια έρευνα που για τα περισσότερα ΜΜΕ πέρασε στα «ψιλά» έρχεται να εισφέρει στη λύση μιας απορίας: Πώς η κυβέρνηση κατάφερε να συγκρατήσει την ανεργία στο επίπεδο του 27,5% και πώς τα ποσοστά της δεν ξεπέρασαν το 30%, όταν οι θέσεις εργασίας συνεχώς μειώνονται;
Η απάντηση, φέρνοντας στην επιφάνεια ασπρόμαυρες μνήμες από την Ελλάδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παγώνει το αίμα: Η ανεργία συγκρατήθηκε και δεν ξεπέρασε το 30% (αποτελεί ιστορικό υψηλό σε παγκόσμιο επίπεδο και καταγράφηκε στη Βαϊμάρη, πριν την ανέλιξη του Χίτλερ) επειδή τουλάχιστον 200.000 πολίτες της χώρας μετανάστευσαν από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα. Μάλιστα, για να επανέλθει η ανεργία στα μονοψήφια –προ κρίσεως και μνημονίων- ποσοστά, θα πρέπει τουλάχιστον 500.000 πολίτες να φύγουν μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 640.000 πολίτες να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό!
Τα συμπεράσματα αυτά δεν αποτυπώνονται σε ομιλία βουλευτή της αντιπολίτευσης ή… κάποιου «στρατευμένου αντιμνημονιακού», αλλά σε μελέτη τη οποία πραγματοποίησε η Endeavor Greece με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου, στις 26 και 27 Ιουνίου 2014.
Με την έρευνα αυτή επιχειρείται να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα: «Ποιος θα δημιουργήσει τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας»; Από τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται, προκύπτουν ιδιαίτερα κρίσιμα -και, ταυτόχρονα, «μελανά»- συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής αγοράς εργασίας και, κατ’ επέκταση, για τις τύχες των 1,3 εκατ. ανέργων (!) με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Τα βασικά συμπεράσματα

Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη μελέτη, με τα σημερινά δεδομένα, η κατάσταση για την ελληνική αγορά εργασίας και τους ανέργους έχει ως εξής:
1) Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα χάθηκαν 1.000.000 θέσεις εργασίας (974.905 συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι και τον αντίστοιχο μήνα του 2014, με βάση τα τελευταία στοιχεία ης ΕΛΣΤΑΤ).
2) Από το σύνολο των θέσεων αυτών, τουλάχιστον τα 2/3 δεν πρόκειται να ανακτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι, οριστικά, από το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το 2010 και μετά, περίπου οι… 666.000 δεν πρόκειται να ξαναδημιουργηθούν!
3) Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, περίπου 200.000 πολίτες μετανάστευσαν. Σημειωτέον, αυτό σημαίνει ότι εάν είχαν παραμείνει στην Ελλάδα (χωρίς να έχουν βρει δουλειά, αφού οι θέσεις εργασίας «εξαϋλώθηκαν») το ποσοστό της ανεργίας ήδη θα είχε ξεπεράσει το 32%, δηλαδή οι άνεργοι θα ήταν περισσότεροι από 1,6 εκατ. άτομα.
4) Το ποσοστό της μετανάστευσης στα «χρόνια των μνημονίων» αυξήθηκε κατά 300%.
5) Από το σύνολο των 200.000 πολιτών που αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα, οι μισοί επέλεξαν ως προορισμό την Βρετανία και την Γερμανία.
6) Για να έχουν πιθανότητα να βρουν δουλειά, τουλάχιστον 640.000 άνεργοι θα πρέπει να αλλάξουν κλάδο και, επιπλέον, 500.000 πολίτες να φύγουν μακριά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (με το ενδεχόμενο να πάνε ακόμη και εκτός συνόρων, να αφήνεται στη μελέτη ανοικτό).
7) Από το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει στη χώρα, μόλις το 9,5% έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας – συμπέρασμα λογικό με δεδομένο ότι στην πλειονότητα τους, ειδικά οι μικρομεσαίοι που αποτελούσαν, την «προ μνημονίου» περίοδο, την «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, σήμερα πλέον «φυτοζωούν» επιχειρηματικά.







πηγη απο
http://www.epohi.gr/portal/themata/17359-den-einai-anaptyksi-einai-metanastefsi
Νάσος Χατζητσάκος



140.000 Ελληνες νέοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει




Μαζική μετανάστευση νέων επιστημόνων



Περί τους 140.000 Ελληνες νέους επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 4 έτη από την Ελλάδα των μνημονίων προς άλλες χώρες. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των μνημονιακών κυβερνήσεων καθώς η ελληνική πολιτεία έχει επενδύσει ώστε να καταρτίσει επιστήμονες στα πανεπιστήμια και αυτοί προσφέρουν σε άλλους τόπους τις υπηρεσίες τους! Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στα χρόνια της κρίσης παρουσιάστηκε με ένταση ένα νέο φαινόμενο, αποκαλούμενο «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain).


Η βασική αιτία της «διαρροής εγκεφάλων» είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες (έντασης γνώσης/τεχνολογίας). Ετσι, ουσιαστικά υπάρχει περιορισμένη ζήτηση για πτυχιούχους και όχι υπερπροσφορά πτυχιούχων, όπου η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες η ανεργία μειώνεται όσο αυξάνεται το εκπαιδευτικό επίπεδο, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 114.000-139.000 Ελληνες επιστήμονες εργάζονται στο εξωτερικό.

Ωστόσο δεν… κληροδότησαν στην ελληνική οικονομία μόνο τη φυγή των καλύτερων επιστημόνων οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Οπως παρατηρεί η επιστημονική σύμβουλος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Πέννυ Γεωργιάδου, στη μελέτη της με τίτλο «Νέοι και πολιτικές απασχόλησης», οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση της ανεργίας στους νέους, καθώς και της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανασφάλειας έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες ως προς την ανεξαρτησία των νέων, τη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή, την ψυχική και πνευματική τους υγεία, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής αποξένωσής τους.




Αξίζει να σημειωθεί ότι επίδομα ανεργίας μεταξύ των νέων ανέργων 15-30 ετών λαμβάνει μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15% (ΟΑΕΔ, Δεκέμβριος 2013). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι, ηλικίας 15-24 ετών, είναι σήμερα στην Ελλάδα 1.098.400 άτομα και αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (ΕΛΣΤΑΤ, 1ο τρίμηνο 2014). Από αυτούς, 131.300 άτομα είναι εργαζόμενοι και 172.100 άτομα είναι άνεργοι. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών προσεγγίζει το 56,7% και είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.


πηγη απο
http://www.efsyn.gr/?p=219352
Τζώρτζης Ρούσσος


Συνταγή που δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια οροθετικούς που πάσχουν από φυματίωση





Ελπιδοφόρα «συνταγή» κατά της φυματίωσης

Ερευνητές που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το AIDS παρουσίασαν στη Μελβούρνη ένα νέο συνδυασμό δραστικών ουσιών που δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια οροθετικούς που πάσχουν από φυματίωση.




Οι φορείς του AIDS αναγκάζονται να παίρνουν καθημερινά πληθώρα φαρμάκων προκειμένου να «δαμάσουν» το θανατηφόρο ιό. Αν προσβληθούν στη συνέχεια και από φυματίωση, -κάτι που δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση- χρειάζονται επιπλέον φάρμακα. Ωστόσο, τότε πολλές δραστικές ουσίες που λαμβάνονται ταυτόχρονα αλληλοεπηρεάζονται σε ό,τι αφορά τη δράση τους. Ομάδα ερευνητών παρουσίασε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το AIDS, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μελβούρνη, μία νέα θεραπευτική προσέγγιση για πάσχοντες από φυματίωση που είναι ταυτόχρονα και φορείς του AIDS.

Όπως εξηγεί ο Μελ Σπίγκελμαν, πρόεδρος της κοινωφελούς οργάνωσης «Παγκόσμια Συμμαχία για την Ανάπτυξη Φαρμάκων κατά της Φυματίωσης» (Global Alliance for TB Drug Development) με έδρα στη Νέα Υόρκη, «Στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε τον ελάχιστο δυνατό αριθμό φαρμάκων και να κάνουμε τη θεραπεία κατά το δυνατόν απλούστερη: χωρίς καθημερινές ενέσεις, με τη δυνατότητα να συνδυάζουμε τα φάρμακα σε ένα χάπι και τη δυνατότητα να χορηγούμε τα φάρμακα σε συνδυασμό με αντιρετροϊκά για τους ασθενείς που πάσχουν και από τον ιό HIV».

Αποτελεσματικότερη θεραπεία σε λιγότερο χρόνο;




«Πρόκειται για τρία ξεχωριστά αντιβιοτικά, τα οποία υπερείχαν έναντι της καθιερωμένης θεραπείας»

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο προσβάλλονται από φυματίωση περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι – ένα εκατομμύριο εξ αυτών πεθαίνει από τις επιπτώσεις της νόσου. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της διεθνούς οργάνωσης, «ο HIV και η φυματίωση είναι θανάσιμος συνδυασμός. Η μία ασθένεια επισπεύδει την εξέλιξη της άλλης». Ο νέος συνδυασμός δραστικών ουσιών αποτελούμενος μεταξύ άλλων από μοξιφλοξασίνη και πυραζιναμίδη (PaMZ) έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη δεύτερη φάση κλινικών ερευνών.




Οι ερευνητές σύγκριναν την αποτελεσματικότητα της νέας με εκείνη της καθιερωμένης μεθόδου θεραπείας της φυματίωσης. Να σημειωθεί ότι το ένα πέμπτο των ασθενών που υποβλήθηκαν στις σχετικές δοκιμές ήταν και φορείς του ιού HIV. Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι ερευνητές, «τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι ο συνδυασμός PaMZ εξουδετέρωσε περισσότερα βακτήρια φυματίωσης από την καθιερωμένη θεραπεία και μάλιστα σε μικρότερο χρόνο». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νέο «κοκτέιλ» φαρμάκων μπορεί να μειώσει το χρόνο αντιμετώπισης της φυματίωσης σε τέσσερις μήνες, κάτι που θα περιόριζε σημαντικά τις δαπάνες που συνεπάγεται η συνηθισμένη θεραπεία. Αυτή διαρκεί από μισό έως δύο χρόνια, συνοδευόμενη από βαριές χημειοθεραπείες που περιλαμβάνουν και συχνές ενέσεις.

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης


Η τρίτη φάση έρευνας αναμένεται να διεξαχθεί εν μέρει και στη Αφρική

Ο νέος συνδυασμός φαρμάκων, που περιλαμβάνει και τη δραστική ουσία PA-824, θα μπορεί να ληφθεί σε μία και μόνο ταμπλέτα. Όπως εξηγεί ο Μελ Σπίγκελμαν, «Πρόκειται βασικά για τρία ξεχωριστά αντιβιοτικά, τα οποία είχαμε συνδυάσει αρχικά πριν από χρόνια στο δοκιμαστικό σωλήνα και μετά σε πειράματα με ζώα και υπερείχαν σταθερά έναντι της καθιερωμένης θεραπείας».

Η τρίτη και τελευταία φάση της κλινικής έρευνας προβλέπει μελέτες σε 50 τοποθεσίες της Αφρικής, της Ασίας της ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής και ενδέχεται να ξεκινήσει ήδη στο τέλος του χρόνου. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια. Στις χρηματοδοτικές ανάγκες της οργάνωσης του Μελ Σπίγκελμαν έχει ανταποκριθεί ήδη το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, χορηγώντας «σημαντικά χρηματοδοτικά μέσα».


πηγη απο :DW

Brigitte Osterath / Άρης Καλτιριμτζής



Φάρμακο κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης





Με δεδομένη την εμπειρία σας με το φουμαρικό διμεθυλεστέρα στη Γερμανία μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αποτελεί ένα ασφαλές φάρμακο για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Είναι ασφαλές. Έχουμε δηλαδή τα στοιχεία αναφορικά με την ασφάλειά του από το παλιότερο φάρμακο για την ψωρίαση, και τα δεδομένα ασφάλειας μίας πενταετίας από το φουμαρικό διμεθυλεστέρα, τα οποία δείχνουν ότι το φάρμακο είναι ασφαλές. Δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις χρόνιες λοιμώξεις ή τη λεμφοπενία, συνεπώς φαίνεται ότι είναι ένα πολύ ασφαλές φάρμακο μακροπρόθεσμα.

Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για το νέο φάρμακο και τι αποτελέσματα μπορούν να περιμένουν;

Σύμφωνα με την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων, ως πρώτης γραμμής θεραπεία, ενδείκνυται για ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS). Δηλαδή, τόσο ασθενείς νεοδιαγνωσμένοι, αλλά και ασθενείς που έχουν λάβει ιντερφερόνες και άλλες ενέσιμες θεραπείες μπορούν να ωφεληθούν από το φάρμακο. Και όπως φαίνεται, αν και δεν έχει γίνει συγκριτική μελέτη με άλλη θεραπεία, πιστεύουμε ότι είναι πιο ισχυρό από τα παλιά ενέσιμα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.
Κορυφαίος Γερμανός νευρολόγος μιλά για το νέο επαναστατικό φάρμακο κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης!



Volker Limmroth, MD, Phd, Professor of Neurology, Cologne City Hospital της Γερμανίας. 



Όταν ένα νέο φάρμακο κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης (φουμαρικό οξύ) βγαίνει στην ΑΓΟΡΆ είναι πολλές οι προσδοκίες και μεγάλος ο ενθουσιασμός. Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος γιατί η άλλη είναι γεμάτη απορίες. Είναι ασφαλές το φάρμακο; Έχει παρενέργειες; Ποιοι ασθενείς μπορούν να το λάβουν; Πόσο θα ωφελήσει τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας;
Για τον φουμαρικό διμεθυλεστέρα, το νέο χάπι που φέρνει επανάσταση καθώς απαλλάσσει τους ασθενείς από την ενέσιμη θεραπεία, μίλησε στο iatropedia.gr ο Volker Limmroth, MD, Phd, Professor of Neurology, Cologne City Hospital της Γερμανίας.

Ο κορυφαίος νευρολόγος της Γερμανίας που είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο, μεταφέρει την εμπειρία του από τη χώρα του - όπου ήδη κυκλοφορεί το φάρμακο - και μιλά για τα θετικά αποτελέσματα που έχει ήδη η νέα θεραπεία με δραστική ουσία τον φουμαρικό διμεθυλεστέρα.

H Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια νόσος που διαταράσσει σημαντικά τη λειτουργικότητα των ασθενών. Σε ποιους πληθυσμούς παρουσιάζεται συχνότερα?

Η ΠΣ είναι μια αυτοάνοση πάθηση, και όπως συμβαίνει και σε άλλες αυτοάνοσες παθήσεις οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς καθώς υπάρχει σημαντική συσχέτιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος με τις ορμόνες, ιδίως για να μειωθεί ο κίνδυνος αποβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ΠΣ εμφανίζεται περίπου 2 φορές συχνότερα στις γυναίκες, και πλήττει κυρίους νέους ανθρώπους.

Είμαστε πιο κοντά στην ίαση της ΠΣ;

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο μέχρι σήμερα, που να θεραπεύει πλήρως την ΠΣ. Παρολαυτά, τα τελευταία είκοσι χρόνια στην έρευνα για την ΠΣ έχουν γίνει αλματώδεις εξελίξεις και υπάρχει σημαντική βελτίωση στην αντιμετώπιση της νόσου. Σε κανέναν άλλο τομέα της νευρολογίας δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια τόσο σημαντική εξέλιξη στις θεραπείες. Πλέον, οι περιπτώσεις ασθενών με σοβαρή νόσο γίνονται όλο και λιγότερο συχνές

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στις διαθέσιμες θεραπείες της πολλαπλής σκλήρυνσης, και πως έχει εξελιχθεί ο αλγόριθμος της θεραπείας;

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες περίπου έχουμε λάβει έγκριση για διάφορα φάρμακα που δοκιμάζονται εδώ και πολλά χρόνια και το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι ότι τώρα μπορούμε να παρέχουμε την κατάλληλη βοήθεια με φάρμακα χορηγούμενα από το στόμα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ως επί το πλείστον ήταν διαθέσιμα μόνο ενέσιμα φάρμακα, όπως για παράδειγμα οι ιντερφερόνες οι οποίες λόγω του μεταβολισμού τους απαιτούσαν ενδομυϊκή ή υποδόρια χορήγηση. Τώρα έχουμε φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα και που είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά κάτι που θεωρώ μεγάλη επιτυχία.

Επιπλέον λάβαμε έγκριση για ένα ακόμα φάρμακο το οποίο είναι πιθανά το πιο αποτελεσματικό αν και δύσκολο να χρησιμοποιηθεί. Είναι ένα φάρμακο για πολύ λίγους ασθενείς με υψηλή ενεργότητα νόσου.
Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη παρέμβαση στη σκλήρυνση κατά πλάκας; Πώς οφελει του ασθενείς η θεραπεία στο αρχικό στάδιο της νόσου; Μπορεί να τους χαρίσει μια καλύτερη ζωή;

Η ΠΣ, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, φαίνεται πως είναι μια νόσος δύο φάσεων. Στην πρώτη φάση τα συμπτώματα προκαλούνται κυρίως μέσω φλεγμονωδών μηχανισμών, τους οποίους έχουμε κατανοήσει αρκετά καλά κάτι που μας έχει επιτρέψει να αναπτύξουμε φάρμακα που στοχεύουν αυτούς τους μηχανισμούς.

Το δεύτερο μέρος της πορείας της νόσου είναι πιθανότατα περισσότερο νευροεκφυλιστικό, με άλλα λόγια προκαλείται από εκφυλιστικούς μηχανισμούς οι οποίοι δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή να στοχεύσουμε σε αυτούς τους μηχανισμούς και έτσι αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε τη νόσο μόνο στα αρχικά στάδια καθώς δεν υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα για τα πιο προχωρημένα.

Εφόσον, η νόσος αντιμετωπιστεί έγκαιρα, και παρέμβουμε θεραπευτικά νωρίς, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη συνολική δραστηριότητα της νόσου και οι ασθενείς θα έχουν μια καλή πρόγνωση Οπότε ναι, μπορούμε πραγματικά να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.

Σήμερα παρουσιάσατε μια νέα από του στόματος φαρμακευτική αγωγή που εχει εγκριθεί στην ΕΕ ως θεραπεία πρώτης γραμμής για RRMS (υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση). Η δραστική ουσία του φαρμάκου (φουμαρικός διμεθυλεστέρας) έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στη χώρα σας (Γερμανία) για χρόνια. Πείτε μας λίγα λόγια γι 'αυτό.

Το φουμαρικό οξύ υπάρχει σε διάφορες μορφές, μάλιστα μια από αυτές έχει εγκριθεί ήδη από το 1994 για τη θεραπεία της ψωρίασης στη Γερμανία. Με αφορμή την αποτελεσματικότητα που έδειξε στα συμπτώματα της ΠΣ, σε ασθενείς που έπασχαν ταυτόχρονα από ψωρίαση και ΠΣ αναπτύχθηκε ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας για τους ασθενείς με ΠΣ, μια νέα εξελιγμένη έκδοση του παλιού φαρμάκου, με σημαντικά βελτιωμένη ανοχή.


Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας χορηγήθηκε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών στις ΗΠΑ, και τον Καναδά απ’όπου ξεκίνησε περίπου πριν από ένα χρόνο. Στη Γερμανία υπάρχει ήδη μια εμπειρία 4 μηνών με το νέο φάρμακο. Ποια είναι η προσωπική άποψη / εμπειρία σας;

Μέχρι στιγμής η εμπειρία μας είναι πολύ καλή. Συμμετείχαμε στις πιλοτικές μελέτες φάσης ΙΙΙ που έδωσαν την έγκριση στο φάρμακο, όποτε το γνωρίζουμε ήδη λίγο περισσότερο. Με το φουμαρικό διμεθυλεστέρα οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ένα φάρμακο με χορήγηση από το στόμα, που είναι ισχυρό και ασφαλές, που έχει πραγματικά καλή ανοχή. Είναι ένα φάρμακο κατάλληλο για πολλούς ασθενείς.

Τι συμβουλεύετε τους ασθενείς σας και ποιο θετικό μήνυμα θα θέλατε να δώσετε σε ασθενείς με ΣΚΠ στην Ελλάδα;

Ουσιαστικά προσπαθώ να τους πω να ζουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς να αγνοούν την νόσο αλλά και χωρίς να την αφήνουν να παίζει κεντρικό ρόλο στην ζωή τους. Μπορούν να έχουν έναν φυσιολογικό οικογενειακό προγραμματισμό, μια κανονική επαγγελματική καριέρα, να κάνουν αθλητισμό. Οι διαθέσιμες θεραπείες σήμερα τους δίνουν τη δυνατότητα να μη χρειάζεται να περιορίσουν τίποτα.



πηγη απο iatropedia






Η νέα ελληνική μετανάστευση







«Η νέα ελληνική μετανάστευση», από την εκπομπή «'Ερευνα»

Η «'Ερευνα» με τον Παύλο Τσίμα σχεδιάζει το πρόσωπο της νέας ελληνικής μετανάστευσης.
ΝΕΟΣ, με πτυχίο, άνεργος: «να μείνω στην Ελλάδα ή να φύγω, να ψάξω ζωή αλλού;». Αυτό το απλό, καθημερινό δίλημμα δεκάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων στην Ελλάδα της κρίσης, αποτελεί τον πυρήνα της νέας "'Ερευνας".


Tαξιδεύει στο Δουβλίνο, όπου διαπιστώνει ότι η Ιρλανδία της κρίσης δίνει ευκαιρίες σε πολλούς νέους 'Ελληνες μετανάστες. Συζητά με τους ίδιους τους νέους μετανάστες και με ειδικούς: Πόσοι είναι; Τι σκέφτονται για το μέλλον τους; Πώς αισθάνονται για την χώρα που εγκαταλείπουν; Και τι σημαίνει αυτό το νέο φαινόμενο για την Ελλάδα; Είναι ευλογία ή κατάρα; Ευκαιρία ή καταστροφή;







Η εκπομπή «ταξιδεύει» στην Γερμανία, όπου όσοι απέμειναν από τις παλιές γενιές μεταναστών, των δεκαετιών του '50 και του '60, υποδέχονται κατά εκατοντάδες νέους και νέες που φθάνουν κάθε μέρα στις γερμανικές πόλεις, αναζητώντας δουλειά, ελπίδα και ζωή, νοσταλγώντας φίλους, οικογένεια και πατρίδα που αφήνουν πίσω.










Αυστηρά τεστ γλωσσομάθειας για ξένους γιατρούς


Tεστ γερμανομάθειας για ξένους γιατρούς

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ξένων γιατρών στη Γερμανία. Επαρκούν όμως οι γνώσεις της γερμανικής γλώσσας που έχουν; «Όχι» απαντούν οι υπ. Υγείας των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.






Εδώ και χρόνια πολλά νοσοκομεία στη Γερμανία διαμαρτύρονται για τη γλωσσική ανεπάρκεια των ξένων γιατρών. Ακόμη και σε ψυχιατρικές κλινικές θα συναντήσει κανείς γιατρούς οι οποίοι δεν μιλούν σχεδόν καθόλου γερμανικά.


«Πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό όταν η προσωπική συνομιλία είναι το σημαντικότερο στοιχείο της διάγνωσης», διερωτάται ο επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Ρηνανίας Παλατινάτου Γιούργκεν Χόφαρτ; Σε δηλώσεις του προς τη Deutsche Welle ο γιατρός επιρρίπτει στους πολιτικούς ότι τα τελευταία χρόνια δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στο επίπεδο γλωσσομάθειας των απασχολούμενων αλλοδαπών γιατρών. «Τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας δεν αρκούν για να συνομιλήσει κανείς με έναν ασθενή».

Αυστηρά τεστ γλωσσομάθειας





Οι περισσότεροι ξένοι γιατροί προέρχονται από την Ρουμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Συρία


Γι΄ αυτό το λόγο το συγκεκριμένο κρατίδιο προχώρησε ήδη από το 2012 στην εισαγωγή αυστηρών τεστ γερμανομάθειας το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μετάφραση λατινικών, τη γραπτή σύνοψη μιας διάγνωσης αλλά και μια προσομοίωση συνομιλίας γιατρού και ασθενούς. 360 γιατροί έχουν περάσει μέχρι στιγμής από τη σχετική δοκιμασία, το 20 % περίπου, ανεπιτυχώς. Οι περισσότεροι «σκοντάφτουν», συνήθως, στη γραπτή διάγνωση.


Την αναγκαιότητα αυστηρότερων τεστ γλωσσομάθειας αναγνώρισαν στο μεταξύ και τα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια. «Γιατρός και ασθενής πρέπει να μπορούν να συνεννοηθούν και αυτό δεν επιτρέπεται να σκοντάφτει σε γλωσσικά προβλήματα», επισημαίνει η υπ. Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπ. Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Μπάρμπαρα Στέφενς που λέει ότι «η έλλειψη γνώσης της γερμανικής γλώσσας είναι κάτι το αδιανόητο». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Θουριγγία και την Έσση προβλέπονται ήδη ειδικά τεστ γερμανομάθειας για γιατρούς.


31.000 ξένοι γιατροί στη Γερμανία το 2013




Συχνά το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι ίδιοι οι ασθενείς δεν μιλούν καλά γερμανικά

Όπως επισημαίνει ωστόσο ο Μπερντ Μάιερ, από το Κέντρο Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Μάιντς, συχνά οδηγούμεθα στο άλλο άκρο, «αποδίδοντας την λανθασμένη συνεννόηση μεταξύ ασθενούς και γιατρού αποκλειστικά στην λανθασμένη χρήση της γερμανικής». Ο ίδιος επισημαίνει μια διαφορετική πτυχή του ζητήματος: συχνά τα πράγματα είναι αντίστροφα και ο ασθενής δεν μιλάει σχεδόν καθόλου γερμανικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως μπορούν να βοηθήσουν οι ξένοι γιατροί που μιλούν τη γλώσσα του ασθενούς.



Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό ιατρικό σύλλογο τον τελευταίο χρόνο εργάζονταν στη Γερμανία περίπου 31.000 αλλοδαποί γιατροί. Πρόκειται για έναν αριθμό αυξημένο κατά 10 % σε σχέση με το 2012. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ρουμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Συρία. Απασχολούνται περισσότερο στην επαρχία και σε περιοχές της ανατολικής Γερμανίας, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη έλλειψη γιατρών.







πηγη απο το DW
Vera Kern / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος



Βαρέως νοσεί ο "έλληνας ασθενής"





Άθλιο το ελληνικό σύστημα υγείας

Βαρέως νοσεί ο "έλληνας ασθενής" σύμφωνα με τον γερμανό εντεταλμένο για τις μεταρρυθμίσεις Β. Τσέλερ. Μιλώντας στη Deutsche Welle θεωρεί πανάκεια τα γενόσημα και προτείνει λύσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.





O Βόλφγκανγκ Τσέλερ είναι έμπειρος πολιτικός. Ως εντεταλμένος της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα ασθενών, έχουν δει πολλά τα μάτια του. Όμως, όσα είδε και άκουσε πριν λίγες ημέρες στις επαφές του στην Ελλάδα - στα νέα του καθήκοντα ως εντεταλμένου για την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας - ξεπερνούν τη φαντασία. Αλλά ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ είναι ένας ευγενικός άνθρωπος.

Τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας




Ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ μιλά στη γερμανική Βουλή για το αγαπημένο του θέμα, το σύστημα υγείας

Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του επέλεξε προσεκτικά τις εκφράσεις του, όταν τον καλέσαμε να βαθμολογήσει το ελληνικό σύστημα υγείας. «Δεν υπάρχει βαθμός, η κατάσταση είναι καταστροφική». Νωρίτερα, ενημερώνοντας την Eπιτροπή Υγείας της γερμανικής βουλής για τις επαφές του στην Ελλάδα περιέγραψε την κατάσταση ως σκανδαλώδη και τρομαχτική. Ο Τσέλερ μαζί με τους Βάλτερ Σβερτφέγκερ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων και τον εμπειρογνώμονα σε ασφαλιστικά θέματα Ρολφ - Ντίτερ Μύλερ κατέγραψαν την κατάσταση στο χώρο υγείας μετά από συζητήσεις γνωριμίας με το νέο υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, την Ομάδα Δράσης, την ΠΕΔΥ, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με γιατρούς στα νοσοκομεία που επισκέφθηκαν.

«Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν στην πραγματικότητα πόσο κακή είναι η κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς και πολιτικοί», τόνισε ο γερμανός πολιτικός. «Εδώ θα πρέπει να πω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του, αλλά και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι πολιτικοί με στρατηγική και θέληση να προσφέρουν. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ελπίδα. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει επίγνωση του τί πρέπει να γίνει. Πρόβλημα υπάρχει στην υλοποίηση, στον συντονισμό με τα μεσαία κλιμάκια, στην εφαρμογή των νόμων και των μεταρρυθμίσεων. Νομίζω ότι η γραφειοκρατία των υπουργείων θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

Μόνη λύση τα γενόσημα




Πολύ καλή συνεργασία είχε ο Β. Τσέλερ με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη

Τι όμως πρέπει να γίνει στην Ελλάδα στον τομέα υγείας για να προσεγγίσει η χώρα το ευρωπαϊκό επίπεδο; Καταρχήν, να δαμάσει τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω των γενόσημων, υπογραμμίζει ο Τσέλερ φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του, που ως καρδιοπαθής, παίρνει 7 χάπια την ημέρα, όλα γενόσημα. «Όταν εμείς στη γερμανική αγορά χρησιμοποιούμε σε ποσοστό του 80% γενόσημα και στην Ελλάδα μόλις το 10%, και με τα γενόσημα αυτά κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση, θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ελλάδα. Δεν είναι σε βάρος της ποιότητας. Πρόκειται για την ίδια δραστική ουσία, αλλά από άλλη εταιρεία. Και εάν υπάρχουν ενδοιασμοί για την ασφάλεια για παρασκευάσματα που μας έρχονται από άλλες ηπείρους, μπορούμε να προμηθευτούμε γενόσημα από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι εγγυημένα. Συστήνω να μην παραγγέλλονται γενόσημα από το διαδίκτυο, γιατί όλα μπορούν να συμβούν, αλλά από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι τόσο ασφαλή όσο και τα πρωτότυπα. Εξ άλλου υπάρχουν και Έλληνες παρασκευαστές γενοσήμων, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο».
Στην επισήμανση ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο του φαρμάκου που αντιστέκονται σθεναρά στα γενόσημα χρησιμοποιώντας ως πάτημα την αρνητική εικόνα τους στην κοινή γνώμη, ο γερμανός ειδικός προτείνει εκστρατείες ενημέρωσης για την ακινδυνότητα των γενόσημων και εάν δεν επιτύχουν, να καλύπτεται η διαφορά του κόστους από τον ιδιώτη, όπως γίνεται στη Γερμανία.

Χρηματοδότηση των νοσοκομείων




Προτάσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων έκανε ο Β. Τσέλερ

Ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ προβληματίζεται από το μεγάλο αριθμό των ανασφάλιστων ανέργων. Και χάρηκε, όταν ενημερώθηκε, ότι από τον Αύγουστο, θα ασφαλίζονται πλέον δωρεάν. «Πρόκειται για μια πρόοδο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας», τόνισε στη DW. «Τώρα πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλιστούν οι οργανωτικές προϋποθέσεις για να γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας. Χρειάζεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 340 εκατομμύρια που θα καταβληθεί από το υπουργείο».




Ένα άλλο μέτωπο στο οποίο χρειάζεται μεθοδική προσέγγιση είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων. «Η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα, έχουμε μια νεαρή γιατρό στην οικογένεια, που μας είπε ότι τους τελευταίους μήνες πήρε 800 ευρώ με απλήρωτες τις υπερωρίες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γι αυτό χρειάζεται χρηματοδότηση των νοσοκομείων που να ανταποκρίνεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες». 


Εδώ ο γερμανός ειδικός έχει συγκεκριμένη πρόταση, δοκιμασμένη και επιτυχημένη στη Γερμανία. Πρόκειται για το σύστημα της κατ΄αποκοπήν κοστολόγησης μιας εγχείρισης ή μιας θεραπείας με ένα συγκεκριμένο ποσό, έτσι ώστε να ξέρει το νοσοκομείο τι έχει λαμβάνειν από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος. Δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη, προειδοποιεί ο Β. Τσέλερ. Χρειάζεται διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά το υπουργείο Υγείας βλέπει πολύ θετικά την πρόταση.

Κριτική στην τρόικα





"Τα ευρωπαϊκά γενόσημα είναι τα πιο ασφαλή"

Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης που θα παρακολουθεί στο εξής την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό σύστημα υγείας δίνει πολύ σημασία στον παράγοντα χρόνο. Και εδώ διαφωνεί με το σφιχτό πλαίσιο χρόνου που έχει θέσει η τρόικα. «Εκεί που εγώ βλέπω να υπάρχουν προβλήματα είναι το αυστηρό χρονικό σχέδιο, που δεν ήταν δυνατόν ρεαλιστικά να υλοποιηθεί. Γι αυτό ήταν καλό που επιδιώξαμε τον ανοιχτό διάλογο μαζί τους. Στον τομέα υγείας χρειάζεται να ληφθούν μέτρα άμεσης υλοποίησης, όπως για παράδειγμα για τους ανασφάλιστους και τη φαρμακευτική δαπάνη, γιατί πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων χρειάζεται χρόνος, γιατί στο τέλος το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι λειτουργικό, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνονται ανάλογα με τις ικανότητές τους και οι άνθρωποι να έχουν ένα λειτουργικό νοσοκομείο που να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες να προσφεύγουν».
Όνειρο θερινής νυχτός; Καθόλου, απαντά με αισιοδοξία ο Β.Τσέλερ. Ήδη ετοιμάζει μοντέλα προτάσεων για την εξασφάλιση και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, όπου τα προβλήματα είναι οξύτερα. Σε 6 μήνες το αργότερα θα είναι και πάλι στην Ελλάδα…


πηγη απο DW
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης