Eκμαθηση γλωσσας των νεων ξενων ιατρων





γερμανικο βιντεακι για την εκμαθηση γλωσσας των νεων ξενων ιατρων




ο γερμανος καθηγητης γλωσσας ακολουθει τον γιατρο απο την ιορδανια για να δει πως συνεννοειται με τους ασθενεις.Μια μορφη εξασκησης γλωσσας μεσα στο περιβαλλον του γιατρου το νοσοκομειο.

πηγη απο DW.de









Τα προβλήματα γλωσσας με τους γιατρούς από το εξωτερικό




Τα προβλήματα γλωσσας με τους γιατρούς από το εξωτερικό

Περίπου 2.500 θέσεις για τους γιατρούς διδονται σε γερμανικά νοσοκομεία . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο  βασίζονται σε γιατρούς από το εξωτερικό . Αλλά δεν  μιλούν καλά γερμανικά , όταν παίρνουν τη δουλειά .
 Pavel Zonca γιατρός από Wesseling
Χρησιμοποιώντας ένα λαπαροσκόπιο ο Δρ Pavel Zonca απομακρυνει την χοληδόχο κύστη του ασθενούς . Δίπλα του είναι μια αδελφή και ένας αναισθησιολόγος . Στο βαθος της οθόνης αναισθησίας ακουγεται ενα μπιπ . Διαφορετικά είναι ήσυχα στην αίθουσα . Μετά από σχεδόν μισή ώρα...Ο  Zonca δεν είπε περισσότερα από δέκα λέξεις . Αν όλα πάνε καλά , ο γιατρός θα πρέπει , επίσης, να μην μιλα πολύ κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης .Μετραει η εμπειρια.




Αλλά ο Zonca δεν ασχολειται μόνο στο χειρουργικό τραπέζι . Ο ίδιος εξετάζει ασθενείς , οδηγεί τις συνομιλίες της εκπαίδευσης , γράφει ιατρικές γνωματεύσεις και πιστοποιητικά . Καλές γλωσσικές δεξιότητες θα πρέπει να είναι αυτονόητο , ειδικά για τη δουλειά του , λεει ο χειρουργός από την Τσεχική Δημοκρατία . "Αλλά υπάρχουν και άλλες σημαντικές πτυχές . Συμπεριλαμβανομένων συμπάθεια και την εμπειρία . Και όλοι μαζί κάνουν έναν καλό γιατρό  προσθέτει αυτοπεποίθηση .
Ο ιατρός πρέπει να κατανοήει τους ασθενείς.

Σήμερα ο Zonca μπορι να επικοινωνει εύκολα με τους ασθενείς του . Αλλά όταν δέχτηκε τη θέση στο νοσοκομείο Wesseling κοντά στην Κολωνία , πριν από επτά χρόνια , κομπιαζε στη γερμανική του .
 Ως εκ τούτου , ο ίδιος δεν αισθάνοταν καλά στην αρχή . Ήταν λίγο αγχωμένος και ανασφαλής , ο ίδιος παραδέχεται , χαμογελώντας λίγο ντροπαλά . " Από πριν, η κλινική εξέταση θα μπορούσε να αξιολογήσει σωστά τι λείπει και τι οι ασθενείς για διαγνωστικούς λογους τα  βήματα που πρέπει να ληφθούν . " Όλα θα μπορούσε να πει ο γιατρός λέει με χαμηλή φωνή . Αν δεν το κάνει , επιτέθηκε μερικές φορές ακόμη και για ένα στυλό να καταγράφει ασθενή του τη χειρουργική τεχνική .

...........................................................

Όλο και λιγότεροι νέοι γιατροί

Στη Γερμανία υπάρχει έλλειψη ιατρών .Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 2500 θέσεις να είναι κενές  σε νοσοκομεία . Ως εκ τούτου , το ένα εξαρτάται από την εισροή των γιατρών από το εξωτερικό . Μέσα σε δέκα χρόνια , ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί . 32 548 γιατροί με ξένες ρίζες χρησιμοποιούνται  το 2012 στη Γερμανία .
 Σχεδόν κάθε δέκατο γιατρό στη Γερμανία είναι έτσι ήδη από το εξωτερικό . Τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Η μεγαλύτερη ομάδα των γιατρών από τη Ρουμανία , ακολουθούμενη από την Ελλάδα .

Παρόμοια με πολλά τον Zonca .Πρώτα τα γερμανικα. Βασικά , όμως , μπορούν να έχουν κανένα πρόβλημα γλώσσας. Για να είναι στην Ομοσπονδιακή Κώδικα Ιατρικής στην § 3 : " . Έχουν την απαραίτητη γλωσσικη επαρκεια για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των γνώσεων της γερμανικής γλώσσας " η έγκριση μόνο για όσους  το εχουν.
Αυτό που απαιτείται είναι διαφορετική από πολιτεία σε πολιτεία . Στις περισσότερες επαρχίες , όπως για παράδειγμα στη Σαξονία ή Κάτω Σαξονία , αυτό το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας είναι αρκετό για το επίπεδο Β2 . Στη Θουριγγία , Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία - Παλατινάτο ,υπαρχουν αυστηρότερες απαιτήσεις . Η ξένος γιατρός πρέπει να περάσει μια ειδική εξέταση γλώσσας .

" Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε Λατινική "
...........................................................................................

Για την ομιλια γερμανικής γλώσσας ελέγχονται αυστηρά και πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία . Πριν από την αναληψη υπηρεσιας ο γιατρός , θα πρέπει να υποβάλει το πιστοποιητικό του γλωσσικού επιπέδου Β2 . Η εξέταση αποτελείται από τρεις ενότητες : Ο γιατρός θα πρέπει προσομοίωση με συνομιλίες με τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες του να εκτελέσει και να συνοψίσει την ασθένεια του ασθενή του γραπτώς .
Η ορολογία είναι σε κάθε γλώσσα " με λίγες εξαιρέσεις " το ίδιο . Τέλος , οι γιατροί της λατινικής γλώσσας εξυπηρετούνται για να γράψουν μια επιστολή παραπομπής τα απαραίτητα. "Επιπλέον , ο γραμματέας πληκτρολογήσει το γράμμα και μπορεί να αντισταθμίσει τις γλωσσικές παρατυπίες », εξηγεί Güsgen .
Οι  ασθενείς δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι ο γιατρός της προέρχεται από το εξωτερικό .

....................

αναγνωση και ελευθερη μεταφραση απο .dw.de/sprachprobleme-bei-ärzten-aus-dem-ausland/a-17481331
πηγη απο .dw.de/sprachprobleme-bei-ärzten-aus-dem-ausland/a-17481331
διαβαστε το στα γερμανικα απο τον παραπανω συνδεσμο






Οδηγιες προς μεταναστευση στη Γερμανια





Με αφορμή αρκετά μηνύματα φίλων δημοσιεύω ένα σύντομο άρθρο το οποίο αναφέρεται στα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να μεταναστεύσει κάποιος στη Γερμανία.



Απαραίτητα υλικά
1 διαβατήριο (γνήσιο για να πετύχει η συνταγή)
1 αστυνομική ταυτότητα (κατά προτίμηση σε καλή κατάσταση)
1 Πιστοποιητικό γεννήσεως με σφραγίδα της Χάγης (apostille) [1][2]
1 Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης με σφραγίδα της Χάγης (apostille)
1 Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας Ε111 (από το ασφαλιστικό ταμείο) [3]


Προαιρετικά υλικά
Πτυχία σπουδών με σφραγίδα της Χάγης (apostille)
1 Δίπλωμα οδήγησης
Έντυπο 303 από το ασφαλιστικό ταμείο
Χρήματα
Φορητός υπολογιστής ή smartphone
Διάφορα άλλα δικαιολογητικά (δες οδηγό πιο κάτω)


Παρασκευή
Μόλις φτάσεις στη Γερμανία μπορείς να πας στον δήμο (Rathaus) με σκοπό να δηλωθείς (anmelden). Η διαδικασία είναι απλή. Απαιτείται το διαβατήριο και μια έγκυρη διεύθυνση κατοικίας. Ένα συμβόλαιο ενοικίου δεν είναι απαραίτητο στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων. Ο υπάλληλος θα σου δώσει τη βεβαίωση δήλωσης στον δήμο (Anmeldung).

Στον ίδιο υπάλληλο θα κάνεις ταυτόχρονα και μια αίτηση για μια βεβαίωσηBescheinigung gemäß § 5 Freizügigkeitsgesetz / EU. Αυτή είναι κάτι σαν την παλιά πράσινη κάρτα παραμονής, αλλά χωρίς ημερομηνία λήξης. Πρόσεξε μην την χάσεις, γιατί η επανέκδοσή της απαιτεί μήνες. Στην περίπτωση που στα ζητήσουν οι Γερμανοί θα πρέπει να έχεις και ένα πιστοποιητικό γεννήσεως και οικογενειακής κατάστασης, τα οποία θα τα μεταφράσεις στον μεταφραστή που αναφέρω αμέσως παρακάτω.



Η μετάφραση του πτυχίου σου θα γίνει στη Γερμανία σε ορκωτό μεταφραστή (öffentlich bestellter und beeidigter Urkundenübersetzer). Υπολόγιζε το πολύ 100 ευρώ για να είσαι μέσα. Με μια απλή αναζήτηση στον Γούγλη μπορείς να βρεις αρκετούς μεταφραστές, όπως και με μια βόλτα στην περιοχή του Ελληνικού Προξενείου του αντίστοιχου κρατιδίου και ρωτώντας. Μια άλλη καλή επιλογή είναι η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών.

Για τα περισσότερα πτυχία δεν απαιτείται η επίσημη αναγνώρισή τους για να εργαστείς, αλλά για κάποια επαγγέλματα, όπως γιατρού και μηχανικού, είναι αναγκαίο στην πορεία να γίνει. Η πληροφορική δεν απαιτεί τίποτα. Αν τώρα θέλεις να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου, τότε απαιτούνται 200 ευρώ παράβολο και ένα πιστοποιημένο αντίγραφο του πτυχίου (μαζί με τη μετάφρασή του) από το προξενείο. Ενδεικτικό κόστος, γύρω στα 10 ευρώ για το κρατίδιο του Nordrhein-Westfallen.

Μαζί σου να έχεις πάντα το διαβατήριο και την αστυνομική ταυτότητα. Το διαβατήριο αναγνωρίζεται από όλους τους φορείς, ενώ η αποκλειστική χρήση της ταυτότητας μπορεί να σε βάλει σε χρονοκαθυστέρηση τύπου ελβετικής τράπεζας, αφού πάρα πολλοί υπάλληλοι ενδέχεται να δουν για πρώτη φορά στη ζωή τους αυτό το μαγικό πιστοποιητικό, γεγονός που θα τους κάνει να πελαγώσουν (που να τους πεις κιόλας ότι ανοίγει και πόρτες...).



Τέλος, παραθέτω παρακάτω αυτούσιον έναν οδηγό για τη Γερμανία από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού [5]. Αν και ο οδηγός είναι λίγος παλιός (κάπου μιλάει για γερμανικά μάρκα), εντούτοις θα σε βοηθήσει να σχηματίσεις μια καλή άποψη για το τι είδους δικαιολογητικά απαιτούνται επιπλέον για την κάθε περίπτωση. Βέβαια, κάποια θέματα του έχουν απλοποιηθεί, οπότε για περισσότερες πληροφορίες μην παραβλέψεις να μελετήσεις καλά την επίσημη ιστοσελίδα Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [6] και το Ενημερωτικό φυλλάδιο από την Ελληνική κοινότητα του Ντύσελντορφ [7]. Αυτά θα καλύψουν επί το πλείστον τα ερωτήματά σου. Αν πάλι γνωρίζεις γερμανικά (ή αγγλικά), τότε δεν πρέπει να παραλείψεις την επίσημη ιστοσελίδα-πύλη του γερμανικού υπουργείου για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες [8].

Πληροφοριακα ως προς την εύρεση στέγης, η πόλη του Ντούισμπουργκ (Duisburg) είναι μια καλή ευκαιρία για αρχική εγκατάσταση, αφού είναι κοντά σε άλλες μεγάλες πόλεις, έχει καλή συγκοινωνία και υπάρχουν σε αυτήν αρκετά ανοίκιαστα σπίτια με πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο στη Γερμανία, εκ των οποίων τα περισσότερα μάλιστα είναι χωρίς προμήθεια μεσίτη (provisionsfrei). Δες εδώ (στα γερμανικά). Μερικά από αυτά δεν απαιτούν πιστοποιητικό εργασίας (Arbeitsbescheinigung) για να τα νοικίασεις.

Για τους φίλους που ενδιαφέρονται να μεταναστέψουν υπενθυμίζω ότι είναι απαραίτητη η γνώση της γερμανικής γλώσσας για να μπορέσουν να αναζητήσουν εργασία και να ασκήσουν το κύριο επάγγελμά τους σύμφωνα με το πτυχίο τους ή την εργασιακή τους εμπειρία στην Ελλάδα. Για ανειδίκευτους εργάτες απαιτούνται βασικές γνώσεις, ενώ για πτυχιούχους είναι απαραίτητο τουλάχιστον ένα επίπεδο Β1 για το ξεκίνημα.Πιστοποιητικά για τη γλώσσα δεν απαιτούνται από τους εργοδότες. Οι περισσότεροι θα καταλάβουν αμέσως μέσα από την προφορική επικοινωνία αν το επίπεδο της γλώσσας του αιτούντος εργασία ικανοποιεί τα κριτήρια της θέσης. Για εκείνους που δεν γνωρίζουν γερμανικά, όπως και για τα ζευγάρια όπου και οι δύο σύντροφοι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, είναι άκρως απαραίτητο να έχουν στη Γερμανία είτε συγγενείς είτε φίλους που θα τους βοηθήσουν να σταθούν τον πρώτο καιρό στην επικοινωνία και στην εγγραφή στα μαθήματα γερμανικών. Βασικός παράγοντας, βέβαια, για να υπάρχει επιτυχία είναι να το έχουν πάρει απόφαση. Και αυτό ειναι γεγονός:

Η συνειδητή επιλογή και η αποφασιστικότητα να στεριώσεις και να προοδεύσεις είναι το κύριο όπλο για να ξεπεράσεις όλες τις αντιξοότητες και τις αρχικές δυσκολίες της μετανάστευσης.




ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ
Ασφάλιση ασθενείας
Έλληνες με διεύθυνση κατοικίας την Ελλάδα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Γερμανία πρέπει να εφοδιαστούν από το αρμόδιο ταμείο ασφάλισης ασθενείας με το αντίστοιχο έντυπο.
Βλέπε: Ασφάλιση ασθενείας και ασφαλιστική προστασία κλάδου ασθενείας, γενικές πληροφορίες.
Επίδομα τέκνων
Σε περίπτωση που πρόκειται κανείς να εργαστεί στη Γερμανία και δικαιούται το επίδομα τέκνων (Kindergeld) πρέπει να φέρει μαζί του το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας του προτελευταίου χρόνου.
Σχολείο
Τα παιδιά πρέπει να ξεδηλωθούν από το σχολείο και δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει να ζητήσει το αποδεικτικό της τελευταίας χρονιάς.
Βλέπε: Εκπαίδευση παιδιών.
Επίδομα ανεργίας, εξεύρεση εργασίας
Οι άνεργοι που επιδοτούνται από το ταμείο ανεργίας (ΟΑΕΔ) πρέπει να ζητήσουν το έντυπο Ε 303 το οποίο θα καταθέσουν στο αρμόδιο Γραφείο Εργασίας στη Γερμανία (Arbeitsamt).
Βλέπε: Αναζήτηση εργασίας ανέργων Ελλήνων στη Γερμανία.





ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΑΔΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όσοι πηγαίνουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους, πρέπει να εφοδιάζονται από το αρμόδιο ταμείο ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ κ.λ.π.) με το κοινοτικό έντυπο Ε 111 για να έχουν περίθαλψη όταν συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κάλυψη δεν ισχύει για χρόνιες παθήσεις.
Οι Συνταξιούχοι ζητούν το έντυπο Ε 111 σε περίπτωση προσωρινής διαμονής. Σε περίπτωση μόνιμης εγκατάστασης, που αποδεικνύεται με τη χορήγηση πεντάχρονης παραμονής εκ μέρους των γερμανικών αρχών, μπορούν οι συνταξιούχοι να ζητήσουν το έντυπο Ε 121 που τους παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τη χώρα διαμονής τους.
Μετά τη μόνιμη εγκατάσταση στη Γερμανία αρμόδιος φορέας υγείας πλέον είναι ο φορέας του τόπου κατοικίας-διαμονής. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. σε περίπτωση ταξιδιού στην Ελλάδα το Ε 111 θα εκδίδει ο γερμανικός φορέας ασφάλισης.
Φοιτητές που οι γονείς τους είναι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα, για να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στη χώρα-μέλος της ΕΕ που σπουδάζουν, χρειάζονται το έντυπο Ε 111.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Φοιτητές που σπουδάζουν στη Γερμανία και οι γονείς τους είναι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα χρειάζονται το έντυπο Ε 109, επειδή η Γερμανία σε αντίθεση με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θεωρεί τους φοιτητές σαν μόνιμους κάτοικους Γερμανίας.
Τα έντυπα Ε 109, Ε 121, Ε 111 κ.λ.π. πρέπει να αιτηθούν εγκαίρως από τα κατά τόπους ασφαλιστικά ταμεία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η χορήγηση που θα πρέπει να γίνει μέσω του γερμανικού φορέα είναι χρονοβόρα και εξαιρετικά δύσκολη.




ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Έλληνες άνεργοι, επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, με μόνιμη διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Γερμανία για αναζήτηση εργασίας πρέπει να εφοδιαστούν από τον ΟΑΕΔ με το έντυπο Ε 303.
Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του Ε 303 είναι:

Ο άνεργος να έχει θεμελιώσει στην Ελλάδα δικαίωμα για επιδότηση από το ταμείο ανεργίας (ΟΑΕΔ).
Να είναι εγγεγραμμένος τουλάχιστον 4 εβδομάδες σαν άνεργος στον ΟΑΕΔ. (Ο ΟΑΕΔ μπορεί να εγκρίνει την έκδοση του Ε 303 και νωρίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις.)Ο άνεργος πρέπει να δηλωθεί στο αρμόδιο γραφείο εργασίας στην Γερμανία μέσα σε προθεσμία 7 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του Ε 303. Ο χρόνος επιδότησης ανέρχεται στο ανώτατο όριο των 3 μηνών.
Το ποσό της επιδότησης είναι το ίδιο ακριβώς όπως και αυτό του ΟΑΕΔ και καταβάλλεται στο δικαιούχο σε γερμανικά μάρκα. Για να έχει ο άνεργος ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ασθενείας κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας στη Γερμανία, θα πρέπει να έχει μαζί του οπωσδήποτε το έντυπο Ε 119 το οποίο προμηθεύεται από το ΙΚΑ πριν την αναχώρηση του.
Σε περίπτωση που τελικά απέτυχαν οι προσπάθειες για ανεύρεση εργασίας θα πρέπει ο άνεργος να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δηλωθεί και πάλι στον ΟΑΕΔ πριν την παρέλευση των 3 μηνών. Εάν δεν κρατηθεί η προθεσμία αυτή, χάνει οριστικά το δικαίωμα για περαιτέρω επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.




ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος μετανάστης στη Γερμανία είναι το θέμα κατοικίας.
Για το θέμα αυτό πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του τα ακόλουθα:

Γενικά πολύ υψηλά ενοίκια
Απαιτούμενη εγγύηση συνήθως μέχρι 3 ενοίκια.Για την ανεύρεση κατοικίας συνιστάται:

Έγκαιρη κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των συγγενών, γνωστών και φίλων για σχετικές ενέργειες
Εγγραφή στους καταλόγους προτεραιότητας των ειδικών οργανισμών/ εταιρειών για ενοικίαση κατοικίας (Wohnungsbaugesellschaften κλπ.)
Μεμονωμένες αγγελίες εφημερίδων-απευθείας επαφή με τους ιδιοκτήτες
Αναζήτηση μεσιτικών γραφείωνΓια άτομα χαμηλόμισθα υπάρχει κατά κανόνα η δυνατότητα εύρεσης κατοικίας σε επιδοτούμενες από το κράτος πολυκατοικίες με χαμηλό ενοίκιο. Για την περίπτωση αυτή απαιτείται το ειδικό έντυπο, το λεγόμενο Wohnberechtigungsschein, το οποίο εκδίδεται από τις κατά τόπους υπηρεσίες των δημαρχείων.
Λόγω της έλλειψης κατοικιών υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση από επιτήδειους.
Τα συμβόλαια εκμίσθωσης κατοικιών πρέπει να ελέγχονται για το περιεχόμενο τους πριν υπογραφούν.
Προστασία για τους ενοικιαστές παρέχει ο σύλλογος ενοικιαστών (Mieterverein) με την προϋπόθεση να είναι κανείς μέλος του.




ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Σύμφωνα με τον Νόμο για αλλοδαπούς χορηγείται το δικαίωμα της διακίνησης και εγκατάστασης στους υπηκόους των κρατών-μελών της ΕΕ, που απασχολούνται ή επιθυμούν να απασχοληθούν σε εξαρτημένη ή μη εργασία. Το δικαίωμα αυτό χορηγείται και στα μέλη των οικογενειών τους. Μέλη της οικογένειας- ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους- θεωρούνται:

Οι σύζυγοι καθώς και τα συγγενικά πρόσωπα κατιούσας γραμμής (παιδιά, εγγόνια κ.λ.π.) εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.
Τα συγγενικά πρόσωπα ανιούσας ή κατιούσας γραμμής καθώς και οι σύζυγοι αυτών, εφόσον συντηρούνται από τον δικαιούχο.Στις περιπτώσεις ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, απαιτείται κατά κανόνα η ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους από έναν φορέα υγείας της χώρας προέλευσης.
Η άδεια παραμονής της ΕΕ χορηγείται μετά από αίτηση στους ήδη εργαζόμενους καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους. Η άδεια παραμονής της ΕΕ χορηγείται για διάρκεια 5 ετών, με δυνατότητα επαναχορήγησης εκτός και αν αυτή έχει ζητηθεί για μικρότερο διάστημα. Απόκλιση από τη ρύθμιση αυτή μπορεί να ισχύσει, εφόσον η εργασιακή σχέση είναι περιορισμένη μεταξύ τριών μηνών και ενός έτους.
Στην περίπτωση αυτή χορηγείται άδεια παραμονής διάρκειας όσο και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης.




ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τα ελληνόπουλα υποχρεούνται από τη γερμανική νομοθεσία να επισκεφθούν το γερμανικό σχολείο μέχρι το 16ο έτος.
Τα παιδιά που δεν έχουν ικανοποιητική γνώση της γερμανικής γλώσσας γίνονται δεκτά είτε στις «διεθνείς τάξεις» (προ-παρασκευαστικά τμήματα) μέχρι που να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το μάθημα στην κανονική με βάση την ηλικία τους τάξη είτε τοποθετούνται σε χαμηλότερη βαθμίδα (1-3 χρόνια κάτω από την κανονική τους τάξη). Στο σημείο αυτό συνιστούμε στους γονείς να βοηθήσουν στην όσο γίνεται πιο ομαλή γλωσσική προσαρμογή των παιδιών τους ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα που δυσχεραίνουν την ενσωμάτωσή τους στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα διαφέρει από το ελληνικό και διαφοροποιείται κατά κρατίδιο. Για τον λόγο αυτό συνιστάται η έγκαιρη πληροφόρηση πριν από την αναχώρηση για τις δυνατότητες εκπαίδευσης στο αντίστοιχο κρατίδιο.
Για την εγγραφή στο γερμανικό σχολείο απαιτείται το αποδεικτικό φοίτησης της τάξης του ελληνικού σχολείου από την οποία αποφοίτησε το παιδί.
Παιδιά, τα οποία έχουν ήδη τελειώσει το σχολείο στην Ελλάδα, είναι πάνω από 16 ετών και ενδιαφέρονται για μια επαγγελματική εκπαίδευση, χρειάζονται το απολυτήριο αποφοίτησης μεταφρασμένο στα γερμανικά καθώς και πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της γερμανικής γλώσσας.
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν όταν πρόκειται για την εγγραφή σε πανεπιστήμιο. Απαιτούμενα πιστοποιητικά: η βεβαίωση συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις, το απολυτήριο του ελληνικού Λυκείου και πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της γερμανικής γλώσσας (Mittelstufe II).
Για περισσότερες πληροφορίες αρμόδιες είναι οι κατά τόπους γραμματείες των πανεπιστημίων.
Σε πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια υπάρχουν ελληνικά σχολεία (δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια). Αυτά τα σχολεία μπορεί να είναι αμιγή ελληνικά, συμπληρωματικά (τμήματα μητρικής γλώσσας, απογευματινά) ή εντεταγμένα.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε:

Υπουργείο Παιδείας,Μητροπόλεως 14, Αθήνα,
Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού
τηλέφωνο 01-3226712
Ελληνική Πρεσβεία Βόννης, Εκπαιδευτικό Τμήμα,
τηλέφωνο (0049-228)357541/357095
Grichische Botschaft in Bonn
Deutschherrenstr.3
D-53177 Bonn
Εκπαιδευτικές υπηρεσίες κατά νομό.
Γερμανικές υπηρεσίες:Πρεσβεία Αθήνας
Οδός Καραολή Δημητρίου 3
10675 Αθήνα-Κολωνάκι
Τηλ.(01) 7285111 Γενικό Προξενείο ΘεσσαλονίκηςΟδός Καρόλου Ντηλ 4α
54623 Θεσσαλονίκη
Τηλ. (031) 236315/49/59






ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης στην ΕΕ μπορούν οι Έλληνες να ταξιδέψουν στη Γερμανία με σκοπό την ανάληψη εξαρτημένης εργασίας ή την αυτοαπασχόληση.
Έλληνες (με τόπο κατοικίας τη Γερμανία και κάτοχοι άδειας παραμονής) έχουν το δικαίωμα για τη χορήγηση κοινωνικού βοηθήματος (Sozialhilfe) όταν βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παροχής κοινωνικής βοήθειας:
Βοήθεια για συντήρηση (διατροφή κλπ.), βοήθημα ασθενείας (ανάληψη εξόδων σε περίπτωση ασθενείας), βοήθεια σε εγκύους και λεχώνες, βοήθεια αναπηρίας. Μετανάστες που δεν έχουν εργαστεί στη Γερμανία και δεν είναι κάτοχοι άδειας παραμονής δεν δικαιούνται το κοινωνικό βοήθημα.
Η χορήγηση κοινωνικού βοηθήματος μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να θέσει σε κίνδυνο την ανανέωση της παραμονής ενός αλλοδαπού έστω και αν προέρχεται από χώρα-μέλος της ΕΕ.
Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού βοηθήματος υποβάλλονται στις κατά τόπους κοινωνικές υπηρεσίες προσωπικώς και είναι απαραίτητο να προσκομισθούν η αστυνομική δήλωση κατοικίας, το διαβατήριο και η άδεια παραμονής.
Πρέπει να τονισθεί, ότι η παροχή κοινωνικού βοηθήματος από κρατικής πλευράς γίνεται μόνον όταν υπάρχει πραγματικά άμεση ανάγκη και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλες οι προσωπικές προσπάθειες για αυτοβοήθεια. Ο αιτών πρέπει να εκθέσει ανοικτά την όλη οικονομική του κατάσταση. Το κοινωνικό βοήθημα χορηγείται όσο υπάρχει ανάγκη και έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Aτομα που απέτυχαν στις προσπάθειες τους να βρουν εργασία και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα για κοινωνικό βοήθημα, ακόμη και αν δεν έχουν τα εισιτήρια επιστροφής στην πατρίδα.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχουν στη Γερμανία:

Υπηρεσίες Κοινωνικής Εργασίας για Έλληνες του Διακονικού Ιδρύματος (Diakonisches Werk)
Ελληνικά Τμήματα των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB)
Υπηρεσίες Εργατικών Ακολούθων στη Γερμανία


ΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ
Στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης και της ελεύθερης διακίνησης του εργατικού δυναμικού, προβλέπεται ότι όλο και περισσότερες ελληνικές οικογένειες θα πηγαινοέρχονται μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας (ή σε κάποια άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ). Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αυτή η μη σταθερή εγκατάσταση ανάμεσα σε δύο κοινωνίες και πολιτισμούς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή. Για το λόγο αυτό εφιστούμε την προσοχή σας στα εξής προβλήματα:

Ο χωρισμός αφήνει σημάδια Η συχνή αλλαγή του περιβάλλοντος και των γνωστών μας προσώπων επιδρά αρνητικά στον ψυχικό κόσμο, ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους.

Η συνοχή της οικογένειας κλονίζεται Με τη συχνή αλλαγή του τόπου διαμονής και την παραμονή κάποιων μελών σε μια από τις δύο χώρες επέρχεται διάσπαση της οικογένειας. Αυτή η αλλαγή απαιτεί πάντα νέους προσανατολισμούς για όλα τα μέλη της οικογένειας και είναι κατά το πλείστο συνδεμένη με ψυχικές διαταραχές.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά αυξάνονται. Οι αξίες της γερμανικής κοινωνίας βιώνονται συχνά από τους γονείς σαν ξένο στοιχείο. Τα παιδιά επηρεάζονται όμως σε μεγάλο βαθμό από αυτές με αποτέλεσμα οι διαμάχες ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς να είναι συχνές.

Η διαμόρφωση μιας σταθερής προσωπικότητας δυσχεραίνεται. Όλοι οι παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω επιδρούν πολλές φορές αρνητικά στην απόκτηση της ταυτότητας των νέων ανθρώπων και δυσκολεύουν την διαμόρφωση ενός σταθερού χαρακτήρα. Γι� αυτό απαιτείται η κοινή προσπάθεια και η συνοχή της οικογένειας για να δημιουργήσουν μια σταθερή και αρμονική προσωπικότητα.Όσο συχνότερες είναι οι αλλαγές ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνίες, τόσο περισσότερες είναι οι αρνητικές επιδράσεις στα μέλη της οικογένειας. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι οι αλλαγές αυτές επιφέρουν δυσκολίες μάθησης που οδηγούν τα παιδιά συχνά σε σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Γι'αυτό θα πρέπει να προγραμματίσετε σωστά τη μετανάστευσή σας. Πληροφορηθείτε και ενημερωθείτε για την κοινωνία και τις συνθήκες ζωής στη χώρα που θα πάτε και μετά να αποφασίσετε την παραμονή σας σ' αυτήν.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:
* Κοινωνικές Υπηρεσίες
* Κέντρο Παλιννοστούντων
Δεινοκράτους 68
11521 Αθήνα
τηλ. (01)7245980
7233586
* Κέντρο Παλιννοστούντων
Βασ. Ηρακλείου 39
54624 Θεσσαλονίκη
τηλ. (031)280848



Πηγές - Αναφορές

Χρήσιμες πληροφορίες για τη χορήγηση της σφραγίδας της Χάγης, Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αττικής.
H σφραγίδα της Χαγής στα εγγραφα μας, συζήτηση mofeu,http://www.mofeu.eu/forum/showthread.php?t=8074
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ,http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=509&langId=el
Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών,http://www.mfa.gr/ypiresies-gia-ton-politi/metafrastiki-ypiresia/i-metaphrastiki-ypiresia.html
Γερμανία - οδηγίες, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού,http://www.ggae.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=83&cnode=29
Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη, επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, http://ec.europa.eu/social/home.jsp?langId=el
Ενημερωτικό φυλλάδιο από την Ελληνική κοινότητα του Ντύσελντορφ, Διαμονή και εργασία στη Γερμανία, http://www.diakonie-rwl.de/cms/media///pdf/aktuelles/2012-pdf/2012-04-16-wegweiser-griechen.pdf
Υπουργείο για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Επίσημη Πύλη υποδοχής και πληροφοριών,http://www.bamf.de/SiteGlobals/Forms/Sprachumschaltung/DE/Sprachumschaltung_Formular.html





πηγη απο http://www.3000meres.com/

Να επιστρέψουν στον τόπο τους







Το συνεχώς αυξανόμενο φαινόμενο της ανεργίας που έχει σαν συνέπεια τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τα ακραία κοινωνικά φαινόμενα, προβληματίζει τους εργαζόμενους και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.



Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τους νέους. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία μελετών, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την ανεργία των νέων, με ποσοστά που ξεπερνούν το 55%. Ανεργία, υποαπασχόληση ή ετεροαπασχόληση είναι όσα περιμένουν τους νέους, και ιδιαίτερα τους πτυχιούχους της χώρας μας, μετά την αποφοίτησή τους. Σε πρόσφατη έρευνα σχετικά µε την αξιοποίηση του τίτλου σπουδών τους, ένας στους τέσσερις πτυχιούχους είναι άνεργος για περισσότερους από 18 μήνες, ενώ οι μισοί από αυτούς απασχολούνται σε εργασίες εντελώς άσχετες µε το αντικείμενο της επιστήμης τους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η έντονα διαφαινόμενη επιθυμία για αποχώρηση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και η επιστροφή των νέων ανθρώπων στην επαρχία. Η τάση αυτή δεν οφείλεται μόνο στο χαμηλότερο κόστος και στην προσφερόμενη ποιότητα ζωής στην επαρχία, έναντι αυτής των πόλεων, αλλά και ως επιχειρηματική κίνηση που θα δώσει διέξοδο σε νέους, με εναλλακτικές μορφές εργασίας (γεωργία, κτηνοτροφία, αγροτουρισμός κ.α.). Ιδιαίτερα η Κρήτη μας, που χαρακτηρίζεται για το φυσικό της πλούτο, ενδείκνυται για τη δημιουργία μονάδων εξαγωγής προϊόντων απαράμιλλης ποιότητας. Οι άνεργοι νέοι του τόπου μας πρέπει να αποκτήσουν κίνητρα και να προετοιμαστεί άμεσα το έδαφος από την πολιτεία ώστε να γυρίσουν την πλάτη στη μετανάστευση. Τώρα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δημιουργήσουν στο τόπο τους και να εφαρμόσουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις γνωριμίες που απέκτησαν, ώστε να δημιουργηθούν «φρέσκιες», καινοτόμες επιχειρήσεις που θα βασίζονται σε ανταγωνιστικά προϊόντα και ποιοτικές υπηρεσίες, ανάλογα της δυναμικής που προσφέρει το νησί.



Μια τέτοια προοπτική θα αύξανε κατακόρυφα τις θέσεις εργασίας στην Κρήτη, θα μεγιστοποιούσε την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ενώ θα βελτίωνε και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.



Ειδικότερα ο τουρισμός σημειώνει κάθε χρόνο αύξηση στην Κρήτη, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πλέκουν διθυραμβικές κριτικές για το «όμορφο νησί που τα έχει όλα». Χιλιάδες επιχειρήσεις στο νησί εξαρτώνται από την προσέλευση των τουριστών, οι οποίοι αποζητούν την απόλαυση των φυσικών τοπίων σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες των τουριστικά καταρτισμένων επαγγελματιών. Οι εξειδικευμένοι νέοι του χώρου μπορούν και πρέπει να απογειώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται και να δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο δυναμικό πεδίο έλξης στην Κρήτη.



Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν χωρίς σχεδιασμό και στήριξη από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες οφείλουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση για να δημιουργηθούν σύγχρονες επιχειρήσεις. Να δοθεί δηλαδή «βοήθεια» σε καινούριες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες θα είναι οικονομικά βιώσιμες και η βοήθεια από την πολιτεία θα προσφερόταν μόνο στη φάση υλοποίησής τους.



Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέες ιδέες και σύγχρονη αντίληψη της κληρονομιάς μας, χωρίς τη γνώση των αγορών και των προϊόντων. Χρειάζεται να εξασφαλιστούν επιδοτήσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις με τεχνολογικές και οικολογικές καινοτομίες, που θα τις καταστήσουν ικανές να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Δηλαδή, πράσινες επενδύσεις για αγροτική ανάπτυξη. H Κρήτη χρειάζεται το όραμα, το δυναμισμό και την ανάληψη συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες των νέων για να κατακτήσει το μέλλον!



Είναι ευκαιρία τώρα, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δεσμευτούμε όλοι όσοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι με τα κοινά και αγαπάμε τους νέους επιστήμονες και τον τόπο μας, για την άμεση αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών κατεστημένων, για τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών, για τη στήριξη της αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας.


Η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσω προσέλκυσης κονδυλίων για επιχειρηματικές προσπάθειες νέων στην Κρήτη και η προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα ανοίξουν το δρόμο σε θέσεις εργασίας, αποτελούν έργο μείζονος σημασίας.


Είναι ευκαιρία τώρα, να δώσουμε τη δυνατότητα και την ώθηση στους νέους της Κρήτης προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο τους και να παρέχουν τις υπηρεσίες και τις επιστημονικές τους γνώσεις. Ο τόπος τους χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.



Τώρα. . . μπορούμε!







πηγη απο prismanews.gr /Τασος Μανιαδακης

Γιατροι απο τη Μακεδονια μεταναστευουν






Ελλειπη τα προσωπικα που στελεχωνουν τα νοσοκομεια στη μακεδονια.
Οι προσληψεις εχουν παγωσει εδω και δυο χρονια.
Γι αυτο οι γιατροι φευγουν στο εξωτερικο...






παρακολουθηστε το βιντεο..









Μεταναστευουν οι γιατροι για καλυτερο μισθο






Τα προβληματα με τις ωρες ανεξαντλητης εργασιας,οι χαμηλοι μισθοι, η αβεβαιοτητα για το μελλον ειναι καποια θεματα που επηρεαζουν τους νεους γιατρους να σκεφτονται το εξωτερικο και την μεταναστευση...







παρακολουθηστε το βιντεο....





Η εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι δυνατό να επιβραδυνθεί με τη χρήση των στατινών




 

Η εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι δυνατό να επιβραδυνθεί με τη χρήση των πιο διαδεδομένων φαρμάκων κατά της χοληστερίνης, των στατινών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρεθεί φάρμακα που να «φρενάρουν» τη νόσο, όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ρίτσαρντ Νίκολας του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College και Τζέρεμι Τσαταγουέι του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, πραγματοποίησαν μια διετή κλινική δοκιμή με 140 ασθενείς ηλικίας 18 έως 65 ετών, που βρίσκονταν στο στάδιο της λεγόμενης «δευτεροπαθούς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης». 




Στους ασθενείς χορηγήθηκε συμβαστατίνη σε καθημερινές υψηλές δόσεις της τάξης των 80 μιλιγκράμ, οι οποίες αποδείχτηκαν ασφαλείς, καλά ανεκτές και επιβράδυναν κατά 47% τη συρρίκνωση (ατροφία) του εγκεφάλου και την παρεπόμενη εκδήλωση των κινητικών και άλλων νευρολογικών προβλημάτων (π.χ. όρασης). Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις στα κινητικά και άλλα τεστ, σε σχέση με όσους είχαν πάρει απλώς εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Η σκλήρυνση κατά πλάκας – Βασικά στοιχεία

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση, από την οποία πάσχουν περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως. Η νόσος καταστρέφει τη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων, με συνέπεια να μην μπορούν να μεταδοθούν σωστά τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Αρχικά, οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται με τη μορφή της «υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας σκλήρυνσης», που εμφανίζει περιοδικές φάσεις έξαρσης και ύφεσης.

Στη συνέχεια, δέκα έως 15 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, περίπου το 65% των ασθενών περνάνε στη φάση της «δευτεροπαθούς προϊούσας (εξελισσόμενης) σκλήρυνσης», όπου εμφανίζεται σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Στο προχωρημένο στάδιο παρατηρείται συρρίκνωση του εγκεφάλου με ρυθμό περίπου 0,6% το χρόνο, ενώ με τις στατίνες αυτή περιορίστηκε στο 0,3%. Παραμένει ακόμα ασαφές σε ποιό βαθμό η μειωμένη συρρίκνωση του εγκεφάλου «μεταφράζεται» στην πράξη σε βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Οι ερευνητές πάντως χαρακτήρισαν ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, δήλωσαν όμως ότι θα πρέπει να επαναληφθούν σε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στο μέλλον, αυτή τη φορά ξεκινώντας από πιο πρώιμο στάδιο εμφάνισης της νόσου, για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στατίνες εξ αρχής.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε κάτι που να εμποδίζει τους ασθενείς να εμφανίσουν επιδείνωση, όταν η πάθηση φθάσει στο στάδιο της προϊούσας εξέλιξής της» δήλωσε ο Νίκολας.

«Η ανακάλυψη ότι οι στατίνες βοηθάνε να επιβραδυνθεί αυτή η επιδείνωση, αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο εύρημα, ιδίως με δεδομένο ότι οι στατίνες είναι φθηνές και ευρέως χρησιμοποιούμενες» πρόσθεσε.

Οι στατίνες συνταγογραφούνται σε όλο τον κόσμο για τη μείωση της χοληστερόλης και ως προληπτική προστασία από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο μέσω ποιού μηχανισμού έχουν ευεργετική δράση στην πολύ διαφορετική περίπτωση της σκλήρυνσης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι στατίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, που σ’ έναν βαθμό μειώνουν τις βλάβες των νεύρων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ένα μικρό όφελος από τις στατίνες στην περίπτωση της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας σκλήρυνσης, η οποία θεωρείται πιο εύκολη στην αντιμετώπισή της. Αντίθετα, για τη δευτεροπαθή προϊούσα σκλήρυνση υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες και, το 2013, η φαρμακευτική κάνναβη ήταν το πιο πρόσφατο φάρμακο που δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία, σε μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς προχωρημένου σταδίου. 








Πηγή : newsbeast.gr









 

Αντιπαράθεση στη Βρετανία για τη μετανάστευση




Πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία για τη μετανάστευση

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκαλεί στη Βρετανία έκθεση για την επίδραση της μετανάστευσης στην πρόσβαση των Βρετανών στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Το πόρισμα της έρευνας αναφέρει ότι «υπάρχουν σχετικά λίγες αποδείξεις ότι η μετανάστευση έχει προκαλέσει στατιστικά σημαντικό εκτοπισμό Βρετανών υπηκόων από την αγορά εργασίας σε περιόδους που η οικονομία είναι δυνατή».

Στη συνέχεια, ωστόσο, αναφέρεται πως «υπάρχουν αποδείξεις κάποιου εκτοπισμού από την αγορά εργασίας, ιδίως λόγω της έλευσης μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ, τα τελευταία χρόνια που η οικονομία ήταν σε ύφεση – αυτό συνάδει με την ιδέα ότι η προσαρμογή της αγοράς εργασίας είναι πιο αργή κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης και με τα ευρύτερα διεθνή συμπεράσματα».




Ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ σχολίασε πως η έκθεση δικαιώνει τη θέση του Συντηρητικού κόμματος ότι η μετανάστευση έχει πλήξει τις προοπτικές εύρεσης εργασίας των ανέργων Βρετανών, ιδίως των ανειδίκευτων και χαμηλής ειδίκευσης. Ο κ. Μπρόκενσαϊρ επιτέθηκε επίσης στον υπουργό Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας πως μόνο μέλη της «μητροπολιτικής ελίτ» σαν αυτόν έχουν ωφεληθεί από τη μαζική μετανάστευση, σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ο κ. Κέιμπλ έχει επικρίνει τις θέσεις των Συντηρητικών κατά της μετανάστευσης και της προσπάθειας επιβολής αυστηρών περιορισμών, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι «εντόνως χαλαρός» σχετικά με τη μαζική μετανάστευση. Παράλληλα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ κατηγόρησε τους Τόρις για υπερβολική ενασχόληση με έναν στόχο για τον αριθμό των μεταναστών επί του οποίου δεν έχουν έλεγχο, από τη στιγμή που η Βρετανία ανήκει στην ΕΕ.

Ο αρμόδιος υφυπουργός απάντησε λέγοντας ότι ο αριθμός των κοινοτικών μεταναστών που έρχονται στη Βρετανία είναι «απλά πολύ υψηλός». Πρόσθεσε ότι «η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση μπορεί να ρίξει τους μισθούς και να αυξήσει τις τιμές αγοράς κατοικίας και να ασκήσει πίεση στην κοινωνική συνοχή και τις δημόσιες υπηρεσίες».

Η έκθεση θεωρείται ότι δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση εσπευσμένα την Πέμπτη μετά από κατηγορίες σε βάρος της Ντάουνινγκ Στριτ ότι εμπόδιζε τη δημοσιοποίησή της διότι δεν επιβεβαίωνε τις εκτιμήσεις περί αρνητικών επιπτώσεων από την έλευση μεταναστών.

Εξάλλου, τα νεότερα στοιχεία για τη μετανάστευση δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ όσων ήρθαν στη χώρα και όσων έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο έως τον Σεπτέμβριο του 2013 αυξήθηκε κατά 58.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, φτάνοντας τις 212.000. Υπουργοί των Συντηρητικών επέμειναν ότι αυτό δεν αλλάζει το στόχο της μείωσης της καθαρής μετανάστευσης προς τη χώρα σε λιγότερους από 100.000 μετανάστες το χρόνο. Ο κ. Κέιμπλ, αντίθετα, χαρακτήρισε «καλή είδηση» για τη Βρετανία την αύξηση της εισροής των μεταναστών.

Ο σκιώδης υφυπουργός Μετανάστευσης των Εργατικών Ντέιβιντ Χάνσον περιορίστηκε να σχολιάσει ότι και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης γνωρίζουν ότι οι πολιτικές τους για τη μετανάστευση δεν πείθουν κανέναν και για αυτό το λόγο «στήνουν» έναν καυγά για να αλληλοκατηγορηθούν και να φανεί ότι έχουν διαφορετικές απόψεις ενόψει των εκλογών.

Το θέμα της μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα και για το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας Η.Β. (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ. Μάλιστα το BBC ανακοίνωσε ότι ενόψει των ευρωεκλογών θα φιλοξενήσει τηλεοπτικό debate μεταξύ των κ.κ. Φάρατζ και Κλεγκ.


πηγη απο ant1iwo.com


Nέο εμβόλιο για το AIDS στη Βραζιλία




Nέο εμβόλιο για το AIDS στη Βραζιλία

Η Βραζιλία κάνει ένα βήμα μπροστά στην έρευνα για το AIDS. Ερευνητές από το Σάο Πάολο αναπτύσσουν εμβόλιο που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV αλλά και καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου σε φορείς.

«Μείναμε έκπληκτοι μπροστά στα αποτελέσματα της έρευνάς μας», είπε στην DW o Eντέθιο Κούνια Νέτο, υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος για το AIDS του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο. Η ομάδα του ανέπτυξε ένα νέο εμβόλιο κατά του HIV, το οποίο δοκιμάστηκε εργαστηριακά τόσο σε ποντίκια όσο και σε πιθήκους. «Αρχικά θεωρήσαμε πως η θετική επίδραση του εμβολίου θα ήταν πιο εμφανής στα ποντίκια και όχι στους πιθήκους, αλλά τελικά επαληθεύθηκε το αντίθετο», επισημαίνει ο βραζιλιάνος καθηγητής. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς, οι ουσίες που έχουν θετική επίδραση στα πρωτεύοντα θηλαστικά, ενδέχεται να είναι εξίσου ωφέλιμες για τον άνθρωπο.




Η διαφορά του νέου εμβολίου από άλλα, είναι ότι δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό HIV. «Αν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, μολυνθούν σε κάποια μεταγενενέστερη στιγμή της ζωής τους από τον HIV, τότε το εμβόλιο θα μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της μόλυνσης και να εμποδίσει τη μεταφορά του ιού σε άλλους», αναφέρει ο καθηγητής Κούνια Νέτο. Στους φορείς, το ίδιο εμβόλιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου.

Διεθνής αναγνώριση




O καθηγητής Εντέθιο Κούνια Νέτο από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο

Τα αποτελέσματα της βραζιλιάνικης έρευνας έχουν ήδη τραβήξει πάνω τους το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη του HIV με έδρα τη Νέα Υόρκη (ΑVAC), η οποία εργάζεται με γνώμονα την ανάπτυξη αντίστοιχων εμβολίων, επαίνεσε την έρευνα του Πανεπιστήμιου του Σάο Πάολο. «Ειδικότερα για πολλές αφρικανικές χώρες, όπου ο HIV είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένος, ένα εμβόλιο που οδηγεί στην καταστολή της εξάπλωσης του ιού θα ήταν σωτήριο», είπε στην DW o Mίτσελ Βάρεν, διευθυντής του ΑVAC.

H ιδέα του νέου εμβολίου «HIVBr18» στηρίζεται στην ενίσχυση των λεγόμενων υποδοχέων CD4, που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι αυτό γιατί σε μία λοίμωξη από τον HIV, ο αριθμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία προστατεύονται από την γλυκοπρωτεΐνη των υποδοχέων CD4, μειώνεται. Μάλιστα και μετά την προβολή από τον ιό, λένε οι ερευνητές, το εμβόλιο συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των υποδοχέων CD4 σε όλους τους ασθενείς.

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του HIV



Η έρευνα για 30 εμβόλια κατά του AIDS βρίσκεται σε εξέλιξη

Σύμφωνα με τον Μίτσελ Βάρεν, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη 30 εμβολίων κατά του ΗΙV ανά τον κόσμο. Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2009 στην Ταϊλάνδη. Το εμβόλιο εκείνο γνωστό ως «RV144», δεν εγκρίθηκε τελικά λόγω της μικρής του αποτελεσματικότητας. Νέες δοκιμές πάνω στο ίδιο εμβόλιο αναμένονται από το 2016.

Περίπου 6000 άνθρωποι μολύντονται καθημερινά από τον HIV, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Από τα περίπου 34 εκατομ. ανθρώπουν που έχουν μολυνθεί από τον ιό, μόλις τα 10 εξ αυτών έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική αγωγή. Οι ερευνητές από το Σάο Πάολο ελπίζουν βάσιμα ότι το εμβόλιο «HIVBr18» θα επιφέρει μείωση των μολύνσεων. Αναμένεται τώρα με αγωνία η επόμενη φάση της έρευνας. Μέσα στους επόμενους μήνες οι επιστήμονες του Σάο Πάολο, αντί της χρήσης του DNA του ιού στο εμβόλιο στους πιθήκους, αναμένεται να εστιάσουν στα σωματίδια του ιού που είναι γνωστά ως φορείς του ιού. Εάν και αυτή η φάση κριθεί επιτυχής, θα ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, από όπου θα κριθεί και το μέλλον του.



πηγη απο :DW
Μarianna Santos / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος







Η κυβέρνηση της Ελβετίας θα παρουσιάσει στα τέλη του έτους το νομοσχέδιο περιορισμών στην είσοδο μεταναστών





Το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας υποχρεώνει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση ακόμη κι αν διαφωνεί με αυτήν


Η κυβέρνηση της Ελβετίας θα παρουσιάσει στα τέλη του έτους το νομοσχέδιο με το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή η επαναφορά του αυστηρού καθεστώτος περιορισμών στην είσοδο μεταναστών, όπως αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπονται θα καθοριστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια, μέχρι τα τέλη του έτους, θα συνταχθεί νομοσχέδιο το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο.

Η ελβετική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της χρονικό διάστημα τριών ετών για να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή να επιβάλει ποσοστώσεις για να περιορίσει το μεταναστευτικό ρεύμα.

Παράλληλα, η Βέρνη θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών «θα έρθει χωρίς καθυστέρηση σε επαφή με τους θεσμούς της ΕΕ και των κρατών-μελών της. Οι επαφές αυτές θα επιτρέψουν όχι μόνο να ενημερώνονται η ΕΕ και οι χώρες-μέλη για τις εξελίξεις στην Ελβετία αλλά και να αποσαφηνιστούν τα ζητούμενα της κάθε πλευράς εν όψει της έναρξης νέων διαπραγματεύσεων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η έγκριση, από την οριακή πλειοψηφία των Ελβετών, της πρότασης για επιβολή περιορισμούς στη μετανάστευση έπεσε σαν κεραυνός στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η Ελβετία είχε υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις οποίες διασφαλιζόταν η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.



Πριν τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι συμφωνίες, η Ελβετία υποδεχόταν κάθε χρόνο 20.000-30.000 ξένους εργαζόμενους. Μετά την εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας, κάτι που έγινε σταδιακά μετά το 2002, ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 80.000 ετησίως.

Ήδη το βράδυ της Κυριακής, οι ευρωπαϊκές αρχές απείλησαν να καταγγείλουν όλες τις διμερείς συμφωνίες, ενώ την Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ για μια συμφωνία για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκαν μονομερώς από τις Βρυξέλλες ενώ είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το 50,3% των Ελβετών ενέκρινε την Κυριακή την πρωτοβουλία του κόμματος της ακροδεξιάς που ζητούσε την επαναφορά των ποσοστώσεων για να τερματιστεί η «μαζική μετανάστευση». Με βάση το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση ακόμη και αν διαφωνεί με αυτήν.




πηγη απο sofokleous10.gr



Στη γερμανια και οι νοσηλευτες




«Δεν υπάρχει θέση για νοσηλεύτρια από ΑΕΙ στο διαγνωστικό μας κέντρο», ήταν η λιτή απάντηση που έλαβε η 24χρονη Βίκυ Πολύζου, αναζητώντας εναγωνίως εργασία.

Η αντίδρασή της; «Θύμωσα τόσο με αυτή τη μορφή απόρριψης, που αποφάσισα να ζητήσω δουλειά στο εξωτερικό», λέει στην «Κ» η Βίκυ, που έως τότε εργαζόταν σε καφετέρια τηςΛαμίας, ιδιαίτερης πατρίδας της, για τα προς το ζην.

Πτυχιούχος του 2011, δεν είχε την ευκαιρία να «καταθέσει χαρτιά» σε δημόσιο διαγωνισμόγια προσλήψεις νοσηλευτών. Ωςγερμανομαθής, όμως, τράβηξε επαγγελματικό «άσο» από το μανίκι της.

«Εστειλα το βιογραφικό μου στην axia personal, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα, καθώς είχα όλα τα απαιτούμενα προσόντα». Τάσεις... εργασιακής μετανάστευσης έως τότε η Βίκυ δεν είχε, αλλά όταν ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που είχε με το πτυχίο της στη Γερμανία, το πήρε απόφαση.

«Τις ημέρες που ετοίμαζα τις βαλίτσες μου, βίωνα κάτι σαν πένθος, πατώντας, όμως, το πόδι μου στη Γερμανία, ένιωσα πάλι δυνατή και αισιόδοξη». Από τις αρχές Οκτωβρίου εργάζεται σε ένα γηροκομείο στοΜπίλεφελντ, μάλιστα «ένα μήνα αργότερα με ακολούθησαν άλλοι έξι Ελληνες συνάδελφοι, που απασχολούνται επίσης σε γηροκομεία της περιοχής», με βάρδιες οκτάωρες, πρωινά ή απογεύματα. 





Η Βίκυ σκέφτεται, αφού αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στο γηροκομείο, να «μεταπηδήσει» σε απαιτητικότερο εργασιακό περιβάλλον, για παράδειγμα σε κάποιο νοσοκομείο.

Μαζί με Πολωνούς, Ισπανούς, Ιταλούς, Ρώσους και Αφρικανούς νοσηλευτές εργάζεται σήμερα στο γηροκομείο του Μπερνάου, λίγο έξω από το Βερολίνο, η 28χρονη Σοφία Χοψονίδου από τη Θεσσαλονίκη.



«Είχα εργαστεί τρεις μήνες σε ένα κέντρο αποκατάστασης, αλλά δεν μου κολλούσαν ένσημα», λέει στην «Κ» η πτυχιούχος νοσηλεύτρια που πριν από ένα χρόνο, αποκαρδιωμένη από την κατάσταση στην Ελλάδα, ξεκίνησε εντατικά μαθήματα γερμανικών.


Πόλος έλξης, πέρα από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, ήταν και τα δύο αδέλφια της, που διατηρούν εστιατόριο στην περιοχή.


Οι Ελληνες νοσηλευτές, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ξεκινούν την καριέρα τους στη Γερμανία από πλεονεκτική θέση, καθώς έχοντας ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές υπερέχουν των συναδέλφων τους Γερμανών, που δεν διαθέτουν ακαδημαϊκό τίτλο, απλώς έχουν παρακολουθήσει μια τριετή εκπαίδευση.


Οι μισθοί των νοσηλευτών στη Γερμανία, που είναι κατοχυρωμένοι βάσει συλλογικών συμβάσεων, κυμαίνονται από 2.200 - 3.000 ευρώ «μεικτά», ενώ για τις διευθυντικές θέσεις φθάνουν και τα 3.500 ευρώ.

Μετά τους γιατρούς, τους μηχανικούς και τους νηπιαγωγούς, φαίνεται ότι «ανοίγει» ο δρόμος της μετανάστευσης και για τους νοσηλευτές. «Ζήτηση στον εν λόγω κλάδο υφίσταται ιστορικά από το 1963, τότε έκαναν λόγο για 13.000 κενές θέσεις, σήμερα είναι παραπάνω από 100.000», διευκρινίζει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Αρσένης, επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας εταιρείας με έδρα την Κολωνία, Euromedicals, η οποία εξυπηρετεί την κάλυψη των αναγκών της Γερμανίας σε προσωπικό στον τομέα της περίθαλψης με ταυτόχρονη προετοιμασία των Ελλήνων για μετάβαση στη γερμανική εργασιακή κουλτούρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού». Για τον λόγο αυτό από το 2013 «τρέχει» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MobiPro-EU, το οποίο επιδοτεί την εκμάθηση γερμανικών έως το επίπεδο B2, ενώ καλύπτει τα ναύλα για τη συνέντευξη στη Γερμανία (με 300 ευρώ), τα έξοδα μετακόμισης (με 890 ευρώ), αλλά και τη μετάφραση των απαιτούμενων πιστοποιητικών (έως 1.000 ευρώ).

«Εξ ου και ψεύδονται κάποιες εταιρείες όταν παρακρατούν μέρος του μισθού των νοσηλευτών για τα γλωσσικά μαθήματα», καταγγέλλει ο κ. Βασίλης Τσόκος από την Axia Personal (έδρα της η Αθήνα).

«Ταλαιπωρήθηκα πολύ μέχρι να βρω ένα σοβαρό γραφείο διαμεσολάβησης», επισημαίνει η 28χρονη Σοφία. «Συνάντησα ασυνέπεια ή αδιαφορία, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευθούν τη βιασύνη ή την άγνοια των ενδιαφερομένων».


Δεκάδες νοσηλευτές από την Ισπανία και την Τυνησία έχουν καταγραφεί ως τα πιο πρόσφατα θύματα εκμετάλλευσης.







Πηγή: Καθημερινή




Μεταναστευση στη Νορβηγια




ενα πολυ χρησιμο pdf αρχειο για οσους ενδιαφερονται για μεταναστευση στη Νορβηγια.

Διαβαστε εδω 
http://www.greskorthodokskirke.no/Arkiv/Metanasteusi%20sti%20Norvigia.pdf