Η κρίση του χρέους χτυπάει τη Γερμανία





H πολιτική της Άγκελας Μέρκελ που πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να βγει η Ευρώπη από την κρίση είναι η αυστηρή λιτότητα στο Νότο και η σύγκλιση των μεγεθών του με το Βορρά, αργά ή γρήγορα θα προκαλούσε προβλήματα και στη χώρα της. Ήταν κάτι που αναμενόταν.

Η Bundesbankπαρουσίασε την περασμένη εβδομάδα την εκτίμησή της ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2012, εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που πλήττουν τη ζήτηση για τις εξαγωγές της χώρας.





Προς το παρόν, βέβαια, η Γερμανία έχει πληγεί λιγότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από την κρίση. Ωστόσο, σιγά-σιγά τα νούμερα αρχίζουν να μη βγαίνουν και τα απόνερα να φτάνουν και εκεί. Οι εξαγωγές πλέον μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, αφού ο φτωχός νότος δεν μπορεί πια να αγοράζει γερμανικά αυτοκίνητα, μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές.

Ως εκ τούτου, πολλές μονάδες μειώνουν την παραγωγή τους και άρα απολύουν το πλεονάζον προσωπικό. Κάπως έτσι φτάσαμε σε μεγάλη άνοδο της ανεργίας στη Γερμανία τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 20.000 από το Σεπτέμβριο στα 2,94 εκατομμύρια, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 10.000 νέους ανέργους.

Ο ρυθμός, δηλαδή, της αύξησης της ανεργίας διπλασιάστηκε ξαφνικά. Για πρώτη φορά στα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε. Μέχρι σήμερα η Γερμανία καυχιόταν ότι βγήκε από την κρίση αλώβητη και μάλιστα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας τους ανέργους της. Πλέον, τον Οκτώβριο το ποσοστό έγινε 6,9% από 6,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Bundesbank για συρρίκνωση μέχρι το τέλος του χρόνου, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Θα είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί θα νιώσουν πραγματικά στο πετσί τους τι ακριβώς σημαίνει η κρίση χρέους που πλήττει το Νότο.



Πηγή: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/248246/diplasia-apo-to-anamenomeno-i-anodos-tis-anergias-sti-germania#ixzz2Atmf1CFv

 

Ενημερωτική διημερίδα για ευκαιρίες απόκτησης ειδικότητας στη Γερμανία

 

 
 
 
Γερμανικά νοσοκομεία ζητούν 12.000 γιατρούς
Μεταναστευτικό κύμα ελλήνων θεραπευτών


Ο δρόμος για την ξενιτιά ανοίγει για χιλιάδες Έλληνες γιατρούς που αναζητούν εργασία. Τα νοσοκομεία του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που έχουν 12.000 κενές θέσεις ανοίγουν τις πόρτες τους στους Έλληνες γιατρούς που θέλουν κάνουν ειδικότητα ή να εργαστούν στην Γερμανία.

 





Στο πλαίσιο ενημερωτικής διημερίδας για τις ευκαιρίες απόκτησης ειδικότητας και για τις θέσεις εργασίας στην περιοχή του γερμανικού κρατιδίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί 1 και 2 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, έρχεται στην Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάρλις Μπρέντεχορστ (Marlis Mredehorst). Η Γερμανίδα υφυπουργός θα επισκεφτεί στις 2 Νοεμβρίου νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης της Μακεδονίας και τη Θράκης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.


«Στην Ελλάδα ο αριθμός των γιατρών είναι διπλάσιος από αυτόν που η χώρα έχει ανάγκη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) έχει 9.000 μέλη εκ των οποίων τα 2.000 είναι ήδη στο εξωτερικό ενώ 1000 είναι άνεργοι γιατροί. Από την άλλη η Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία σήμερα έχει ανάγκη από 12.000 γιατρούς και ο αριθμός αυτός σύμφωνα με υπολογισμούς το 2020 θα φτάσει στις 25.000» επισήμανε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα χαρακτήρισε ως οξύμωρο το ότι τη στιγμή που τα ελληνικά νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, η χώρα να έχει υπερπληθώρα γιατρών οι οποίοι είναι άνεργοι και αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, και απέδωσε την κατάσταση αυτή στην κακή κατανομή των γιατρών στις θέσεις εργασίας.

Ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ (Wolfgang Hoelscher -Obermaier) επισήμανε ότι στα νοσοκομεία της χώρας του υπάρχουν πολλά κενά τα οποία μπορούν να καλυφθούν από Έλληνες γιατρούς. Στην Ελλάδα, είπε, κάποιος που θέλει να κάνει ειδικότητα θα πρέπει να περιμένει μέχρι και 8 χρόνια και στο διάστημα αυτό να «χάσει» γνώσεις καθώς η ιατρική εξελίσσεται. Στην Γερμανία, πρόσθεσε, λόγω των κενών που υπάρχουν στον τομέα της υγείας οι Έλληνες γιατροί μπορούν να κάνουν την ειδικότητά τους χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν καθόλου.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κενά υπάρχουν σε νοσοκομεία μικρότερων πόλεων της Γερμανίας και εκεί υπάρχουν δυνατότητες απασχόλησης και ειδίκευσης για τους Έλληνες γιατρούς.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευκαιρίες που μπορεί να ανοίξει ο ιατρικός τουρισμός ο κ Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι η προσέγγιση της πολιτείας σε αυτό το θέμα δεν είναι σοβαρή.

«Ο ιατρικός τουρισμός αφορά το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η γερμανική πλευρά μπήκε πρόσφατα στον ιατρικό τουρισμό. Στην Ελλάδα πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια διότι έχουμε πολλά και καλά κέντρα αποκατάστασης και τεχνητής γονιμοποίησης τα οποία θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε για την προσέλκυση του ιατρικού τουρισμού. Χρειαζόμαστε μία πιστοποίηση των πλεονεκτημάτων μας» ανέφερε ο κ Εξαδάκτυλος. Παράλληλα εξήγησε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν καλό προορισμό ιατρικού τουρισμού για τους Ρώσους διότι στη χώρα τους δεν είναι ανεπτυγμένος ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας. «Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να τρέξει την ώρα που η πολιτεία περιορίζεται σε συζητήσεις» πρόσθεσε ο κ Εξαδάκτυλος.



πηγή newsbeast.gr




 


 

Ειδικότητα στην Ελλάδα









Η ιατρική ειδικότητα στην Ελλάδα ξεκινά μετά ακριβώς την αποφοίτηση από τις ιατρικές σχολές κι εφόσον έχει υπαρξει η ορκωμοσία και παρουν τα πτυχία οι αποφοιτοι ισχύει να κατέχουν πλέον την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Η άδεια ασκησεως επαγγέλματος εκδιδεται από την Νομαρχία που υπάγεσαι.
Χρειάζεται:

1) Αίτηση προς τη Δ/νση Υγιεινής/την βρίσκεις εκεί
2) Αντίγραφο Πτυχίου
α) Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού από ΜΗ Κράτος της ΕΕ. (ισοτιμία του πτυχίου τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ και το πτυχίο της αλλοδαπής με επίσημη μετάφραση) ΦΕΚ 856/8-1-86
β) Για πτυχιούχους από Κράτη της ΕΕ

(Αντίγραφο πτυχίου, Πιστοποιητικό άσκησης Κρατικής εξέτασης) που προβλέπεται από το αρ. 3 της οδηγίας 93/16 της 5/4/ 93 της ΕΕ., βεβαίωση από την Αρχή του τόπου ότι το πτυχίο τους και το πιστοποιητικό είναι σύμφωνα με τήν οδηγία 93/16 της 5ης/4/93 της ΕΕ. Ολα τα ανωτέρω επισήμως σφραγισμένα από την Αρχή του τόπου προέλευσης(σφραγίδα APOSTILLE) και μεταφρασμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών
3) Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης τύπου Α’ ή για τους υπηρετούντες βεβαίωση κατατάξεως ή για τους Στρατιωτικούς ιατρούς φύλλο Μητρώου
4) Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου τύπου Α’ (3μήνου ισχύος)
5) Πιστοποιητικό γεννήσεως ή επικυρωμένη φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας
6) Δύο φωτογραφίες
7) Ένα παράβολο των 8 Ευρώ από εφορία
8) Έντυπο παράβολο χαρτοσήμου 30 Ευρώ από εφορία
9) Ένα χάρτινο ντοσιέ με λάστιχο
10) Για τους ομογενείς που δεν είναι γραμμένοι στα μητρώα Δήμου ή Κοινότητας άδεια εργασίας & άδεια παραμονής
11) Για τους αλλοδαπούς μη ΕΕ
α) Άδεια εργασίας
β) Άδεια παραμονής
γ) Άδεια αμοιβαιότητας από το Υπουργείο Εξωτερικών
για αλλοδαπους απο ΕΕ ή μη ΕΕ

δ) Πτυχίο ελληνικής γλώσσας Β2

Η άδεια χορηγειται σε ενα μόνο πρωτότυπο έγγραφο.Χρήση αυτής μόνο σε επικυρωμένες φωτοτυπίες στις διάφορες υπηρεσίες!

Εγγραφή σε οικείο ιατρικό σύλλογο

Πραγματοποιείται με:

1) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πτυχίου
* απο δικηγορο για τα ξενόγλωσσα πτυχια
2) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο άδεια ασκησης επαγγέλματος
3) παράβολο από το ΤΣΑΥ
4) 2 φωτογραφίες 
5) αιτηση

6) παράβολο εγγραφής

*για την πρεγγραφη στο ΤΣΑΥ νυν ΕΤΑΑ
πηγαίνετε στο τμήμα νεων εγγραφών και συμπληρώνετε σε μια αιτηση τα στοιχεία σας.Πληρώνετε στο ταμείο ένα παράβολο των 0,60 ευρω.Μετά παίρνετε τον Αριθμό Μητρώου ΤΣΑΥ.


Για τη δήλωση ειδικότητας στις νομαρχίες απαιτούνται:


- επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πτυχίου από ΚΕΠ

-επικυρωμένο φωτοαντίγραφο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος
- επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας από ΚΕΠ
- 2 αιτήσεις που συμπληρώνονται στη νομαρχία οπου δηλώνεται που επιθυμείτε να κάνετε ειδικότητα νοσοκομείο και ειδίκευση στην αντίστοιχη ειδικότητα,
καθώς μετά την κατάθεση παραλαμβάνει έναν αριθμό πρωτοκόλλου.


Οι ειδικότητες χωρίζονται σε ενιαια ειδικοτητα ή ειδικοτητα σε γενικό και ειδικό μέρος.Στην ενιαια καταθέτεις μια δήλωση σε νοσοκομείο που δίνει πλήρη ειδικότητα σε μια δήλωση.
Στην ειδικότητα που είναι σε μέρη τότε κάνεις μία δήλωση πρωτα για το γενικό μερος σε νοσοκομείο που παρεχει τον χρόνο που απαιτειται για την ειδικότητά σου κι όταν ερθει ο διορισμός σε αυτό, τότε κάνεις δήλωση για το ειδικό μερος.Οι δηλώσεις για το ειδικό μερος μπορούν να είναι δύο,δηλαδή σε δύο νοσοκομεία.


Δικαιολογητικά για έναρξη ειδικότητας


1.Πιστοποιητικό γέννησης ή επικυρωμένη φωτοτυπία ταυτότητας απο ΚΕΠ
2.Βεβαίωση απο το ταχυδρομείο απόφασης διορισμού
3.Απόφαση διορισμού
4. Αντίγραφο πτυχίου και μεταφρασης αυτου, ή απόφαση ΔΙΚΑΤΣΑ, ΔΟΑΤΑΠ
* επικυρωμενα φωτοαντιγραφα απο δικηγορο μπορειτε να κανετε εκει,οπου πιστοποιει οτι ειναι ομοια αντιγραφα με τα γνησια ξενογλωσσα.
5.
Αντίγραφο βεβαίωσης συμπλήρωση αγροτικού (ή απαλλαγής), και τρίμηνης άσκησης ( από το υυκα συμπληρώνεται αιτηση για απαλλαγη ή βεβαιωση και το λαμβανετε σε 5 αντιγραφα στο σπιτι.Για εκεινους που φοιτησαν στο εξωτερικο χρειαζετε και επικυρωμενο αντιγραφο ξενογλωσσου πτυχιου συν επικυρωμενη μεταφραση αυτου.Απευθεινεστε στο γραφειο 9 και 12 στο ισογειο ωρες κοινου υυκα 12-14.Μετα πατε στο πρωτοκολλο διπλα και τα αφηνετε εκει)6. Άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος επικυρωμένη φωτοτυπία απο ΚΕΠ

7.Βεβαίωση εγγραφής στον τοπικό/οικείο ιατρικό σύλλογο,2 πρωτότυπα

8. Βεβαίωση προϋπηρεσίας σε ειδικότητα αν υπαρχει
9. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599-86 υπογεγραμμένη από την οικονομική εφορία όπου ανήκετε με το κάτωθι κείμενο

ΔΕΝ ΑΣΚΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΙ Η’ ΘΙΓΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΩΣ ΙΑΤΡΟ, ΔΕΝ ΑΣΚΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΩΣ ΙΑΤΡΟΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΩ ΑΛΛΗ ΕΜΜΙΣΘΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Η’ ΝΠΔΔ.


10. A.Φ.Μ.
11. Βιβλιάριο Τ.Σ.Α.Υ -φωτοτυπια πρωτης σελιδας
12. αριθμός του
τραπεζικου λογαριασμου του νοσοκομειου,εκδοση βιβλιαριου
13. Α.Μ.Κ.Α
14.πιστοποιητικο υγειας ( εκδιδεται απο την νομαρχια διευθυνση υγειας που ανηκετε συμφωνα με τον τοπο διαμονης σας.Χρειαζεστε 2 φωτογραφιες οπωσδηποτε,καθως μια ακτινογραφια θωρακος  και παθολογικη γνωματευση,βεβαια θεωρημενες και η ακτινογραφια και η γνωματευση απο το νοσοκομειο που τις κανατε συν ουρολογική εξεταση ή ψυχιατρικη,αυτο εξαρταται απο την νομαρχια σας.Ακομη χρειαζεστε υπευθυνη δηλωση με την διευθυνση κατοικιας σας καθως φωτοτυπια αστυν.ταυτοτητας συν μια δηλωση που βρισκετε στη νομαρχια).
 
 




Δικαιολογητικά για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας


Δικαιολογητικά για την Νομαρχία
1. Αίτηση που υποβάλλεται στον Ιατρικό Σύλλογο για την χορήγηση :
α) Βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο του συλλόγου
β) Αντίγραφο της αίτησης που υποβάλλεται στον σύλλογο
γ) Διαβιβαστικό του συλλόγου προς την νομαρχία
2. Αντίγραφο πτυχίου.
3. Πιστοποιητικά ασκήσεως ειδικότητας υπογεγραμμένα από τους επιστημονικούς διευθυντές, τους προέδρους επιστημονικών επιτροπών και θεωρημένα από τους διοικητικούς διευθυντές για το γνήσιο των υπογραφών και του περιεχομένου (σύμφωνα με τα αιτούμενα από την υπ΄αριθμ. 13/6362 Εγκ.220/10-6-1975, Α4/4433 Εγκ.199/22-8-80 εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας).
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά πρέπει :
α) να φέρουν αύξοντα αριθμό πιστοποιητικού και ημερ/νία εκδόσεως.
β) ο χρόνος ειδίκευσης θα γράφεται αριθμητικώς και ολογράφως.
γ)να διατυπώνεται η κρίση των διευθυντών κλινικών ή εργαστηρίων για την κατάρτιση του ιατρού και την ικανότητά του κατά την ειδίκευση.
δ) να σημειώνεται ότι ο ιατρός παρακολούθησε τακτικώς και ανελλιπώς σύμφωνα με το κανονισμένο επιστημονικό ωράριο ως και ο χρόνος που αδικαιολόγητα απουσίασε.
ε) να αναφέρεται απαραίτητα ο αριθμός και η ημερ/νία απόφασης του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας για την έναρξη της ειδικότητας (για τις ειδικότητες :Χειρουργικής – Ουρολογίας – Μαιευτικής/Γυναικολογίας – Νευροχειρουργικής – Αγγειοχειρουργικής – Ωρλ – Οφθαλμολογίας – Πλαστ. Χειρουργικής – Ορθοπαιδικής – Χειρ. Θώρακος και Χειρ. Παίδων προσκομίζεται κατάλογος εγχειρήσεων)
4. Παράβολο 4€ (από εφορία).
5. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας επικυρωμένη.
6. Ντοσιέ με λάστιχο.

Οι εξετάσεις γίνονται Φεβρουάριο – Απρίλιο – Ιούνιο – Αύγουστο – Οκτώβριο – Δεκέμβριο.


Χρησιμα τηλεφωνα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ τμήμα Γ'

Γραφείο αγροτικών : τηλ.2105232952 (κα Βλάχου, κα Τσεκούρα)

Γραφείο προϊσταμένης αγροτικών : τηλ.2105236047 (κα Πάτα)

Διεύθυνση προσωπικού νομικών προσώπων τμήμα Γ' (διευθύντρια γραφείου αγροτικών-επικουρικών ιατρών) : τηλ. 2105226481 (κα Παπανότη)


ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ τμήμα Δ'
Γραφείο ειδικευόμενων ιατρών νοσοκομείων αττικής : 2105231910 (κα Σπηλιοπούλου, κα Πίκουλα, κα Γρηγοριάδου)

Γραφείο ειδικευόμενων ιατρών νοσοκομείων περιφέρειας
: 2105235500

Διεύθυνση προσωπικού νομικών προσώπων τμήμα Δ' (διευθύντρια γραφείου ειδικοτήτων) : τηλ. 2105236798 (κα Αρβανίτου)


Γραφείο Υ.Δ.Ε.- "πίστωση" : τηλ.2103839976 (προϊσταμένη κα Τζαβάρα), τηλ.2103835738 (υπάλληλος κα Δεληγιάννη)


Γραφείο Κ.Ε.Σ.Υ. (αναγνώρισης ειδικοτήτων από εξωτερικό-θέσεων ειδικοτήτων σε νοσηλευτικά ιδρύματα-χρόνου ειδίκευσης νοσηλευτικών ιδρυμάτων) :
τηλ.2105230406 (κα Σαμαρά, κα Δανιηλίδου)         




 πηγές για την γραφή άρθρου από ιατρικους ελληνικους συλλογους και   νομαρχίες


 
 

Ελλάδα και κρίση





Καθώς η οικονοµία παραµένει σε ύφεση για πέµπτο συνεχή χρόνο και η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε ύψη-ρεκόρ, ιδίως ανάµεσα στους νέους, η αβεβαιότητα για το µέλλον είναι τεράστια και το άγχος κατακλύζει τους πολίτες.




Θολή εικόνα

Η απαισιοδοξία είναι απολύτως κατανοητή: βελτίωση στους ρυθµούς οικονοµικής ανάπτυξης αναµένεται µε κάποια πιθανότητα µόνο έπειτα από τα µέσα του 2013, η θέση της Ελλάδας ανάµεσα στις ανεπτυγµένες οικονοµίες της Ευρώπης και η συµµετοχή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόµισµα τίθενται υπό αµφισβήτηση, ικανοί και παραγωγικοί άνθρωποι στον ιδιωτικό τοµέα χάνουν τη δουλειά τους χωρίς να φταίνε οι ίδιοι και οι υπόλοιποι ζουν µε τον φόβο της απόλυσης, ενώ πολλοί νέοι µε εξειδικευµένες σπουδές και επαγγελµατική κατάρτιση αναζητούν την τύχη τους σε ξένες χώρες. Ο κόσµος δεν διακρίνει διέξοδο στα οικονοµικά του προβλήµατα, ενώ η εµπιστοσύνη στο πολιτικό σύστηµα έχει χαθεί.

Σε κρίσιµο σταυροδρόµι

Δεν συµµερίζοµαι την απαισιοδοξία. Η Ελλάδα µπορεί να τα καταφέρει, αφού ακόµα και σήµερα παραµένει ανάµεσα στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσµου και οι Έλληνες είναι άνθρωποι εργατικοί, µε προσλαµβάνουσες παραστάσεις του παγκόσµιου οικονοµικού γίγνεσθαι. Θα κάνουν, όµως, τη νέα αρχή; Θα αποφασίσουν να αντιµετωπίσουν τα προβλήµατα της δοµής της οικονοµίας τους, προβλήµατα που οδήγησαν στην κρίση, ή θα αδρανήσουν, εφευρίσκοντας αποδιοποµπαίους τράγους;

Η απόφασή µας είναι ανάµεσα σε δύο επιλογές: Στην κακή επιλογή της αδράνειας και της ενστικτώδους αποµόνωσης, που οδηγεί σε µια κλειστοφοβική, οπισθοδροµική κοινωνία, φυλακισµένη σε έναν αέναο κύκλο υπανάπτυξης και επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου. Και στη σωστή επιλογή της δραστηριοποίησης, που οδηγεί σε µια σύγχρονη, καινοτόµο και δυναµική κοινωνία, η οποία δίνει ευκαιρίες στους νέους, ενσωµατώνει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και επιβραβεύει αυτούς που εργάζονται σκληρά. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Η Ελλάδα στο άµεσο µέλλον ή θα είναι σε πολύ χειρότερη ή σε πολύ καλύτερη κατάσταση, όχι όµως στην ίδια κατάσταση του σήµερα ή του χθες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το ίδιο δίληµµα αντιµετώπισαν δύο µεγάλες χώρες, οι ΗΠΑ και η Γερµανία, αλλά αντέδρασαν διαφορετικά. Στις ΗΠΑ η κρίση έφερε περισσότερη δηµοκρατία, έφερε το κοινωνικό κράτος, τα επιδόµατα ανεργίας, την ασφάλεια στις τραπεζικές καταθέσεις, την ίδρυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Μεγάλη Ύφεση ξεπεράστηκε, η ανισοκατανοµή του πλούτου µειώθηκε και η ζωή των πολιτών βελτιώθηκε. Στη Γερµανία, αντίθετα, επικράτησαν οι ακραίες φωνές, εντάθηκε ο ρατσισµός και η ξενοφοβία, η δηµοκρατία συνετρίβη και η χώρα οδηγήθηκε σε πόλεµο, παρασύροντας ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσµο.

Η Ελλάδα µπορεί να ακολουθήσει τον δρόµο των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1930, κανείς όµως δεν µπορεί να εφησυχάζει, αποκλείοντας το ενδεχόµενο να ακολουθήσει τον δρόµο της τότε Γερµανίας. Η τελική έκβαση αποτελεί συνάρτηση πλειάδας παραγόντων, όπως είναι η ωριµότητα της κοινωνίας για τη µεγάλη στροφή στην οργάνωση του κράτους και στις σχέσεις του κράτους µε τον ιδιωτικό τοµέα, η συναρτώµενη πορεία των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, η επιτυχία των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, η σταδιακή σταθεροποίηση και µείωση του δηµόσιου χρέους, ακόµα και η ίδια η σταθερότητα της Ευρωζώνης και η παραµονή της χώρας µας στον πυρήνα της Ευρώπης.

Είµαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, γεγονός που σηµαίνει σηµαντικές θετικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών, στον δηµόσιο τοµέα και τις επιχειρήσεις.

Δηµόσιος τοµέας

Στο καλό σενάριο των εξελίξεων, ο δηµόσιος τοµέας θα είναι µεν µικρότερος από τον σηµερινό, αλλά πολύ πιο αποτελεσµατικός και επικεντρωµένος στην προσφορά δηµόσιων υπηρεσιών εκεί όπου η κοινωνία τις χρειάζεται πραγµατικά και επιτακτικά: στην υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια. Θα ακολουθούνται πολιτικές ισοσκελισµού εσόδων-εξόδων, τόσο στην κεντρική όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα είναι περισσότερο ανεξάρτητη µε ίδια έσοδα και δαπάνες (π.χ., δικαίωµα φορολογίας στην ακίνητη περιουσία). Οι ΔΕΚΟ, όσες παραµείνουν, θα λειτουργούν µε κριτήρια ιδιωτικού τοµέα.

Ο δηµόσιος τοµέας θα επηρεαστεί από την εκτεταµένη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, που διευκολύνει την οργάνωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, την εσωτερική διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού, ενώ αυξάνει την παραγωγικότητα. Η κεντρική διοίκηση αναµένεται να αποκτήσει χαρακτηριστικά πυραµίδας, µε προαγωγές βασισµένες στην παραγωγικότητα και µε δυνατότητα προσλήψεων από τον ιδιωτικό τοµέα, ενώ ο χρόνος µονιµότητας θα έχει µειωθεί, π.χ., στα 5 έτη.

Συγχρόνως, αναµένεται να αυξηθεί ο αριθµός των ανεξάρτητων Αρχών, ιδιαίτερα λόγω των εκτεταµένων ιδιωτικοποιήσεων. Η Έρευνα και Τεχνολογία, η Παιδεία και η Υγεία θα αποκτούν προτεραιότητα στη χάραξη πολιτικής και στον καταµερισµό των δαπανών, µε τη δηµιουργία ανταγωνιστικού πλαισίου µε τον ιδιωτικό τοµέα. Η φορολογική πολιτική θα γίνεται πιο αντικειµενική, ακολουθώντας το πρότυπο προηγµένων χωρών, π.χ. των ΗΠΑ.

Ιδιωτικός τοµέας

Ο ιδιωτικός τοµέας είναι αυτός που πρέπει να δώσει δουλειά κι ένα καλύτερο µέλλον στους Έλληνες πολίτες. Ένας ιδιωτικός τοµέας, όµως, µε εξαγωγικό και πελατοκεντρικό προσανατολισµό, µε χρήση τεχνολογίας και µικρότερη άµεση εξάρτηση από τις δραστηριότητες του κράτους.

Ο ανταγωνισµός σταδιακά θα φέρει µεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων, µείωση των ΜΜΕ και µεγέθυνση. Η αλλαγή στο αναπτυξιακό πρότυπο θα έχει επιτευχθεί µε το άνοιγµα των επαγγελµάτων και τη µείωση προσοδοφορίας από εκµετάλλευση ολιγοπωλιακών ρυθµίσεων. Η εµφάνιση εταιρειών βασισµένων σε ειδικότητες, π.χ., γιατρών, δικηγόρων, υδραυλικών κ.λπ., θα είναι επίσης γεγονός, ενώ η εκτεταµένη φορο-αποφυγή θα αποτελεί παρελθόν. Η αγορά εργασίας θα είναι µεν πιο ευέλικτη και οι πολίτες θα αλλάζουν συχνότερα καριέρα, αλλά θα υπάρχει ταυτόχρονα καλύτερη σύνδεση αµοιβής µε την παραγωγικότητα, καθώς και βελτιωµένη κρατική εποπτεία στις εργασιακές σχέσεις, ώστε να µην κυριαρχεί ο νόµος της ζούγκλας.

Πολίτης

Ο πολίτης θα αρχίσει να βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να αυξάνεται. Τα παιδιά του θα έχουν µια καλύτερη εκπαίδευση, θα µαθαίνουν να σκέφτονται δηµιουργικά. Θα απολαµβάνει µεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση απόλυσης από την εργασία του. Το περιβάλλον όπου ζει στις πόλεις και στα χωριά θα βελτιώνεται και µε τη δική του συµβολή, αφού θα έχει µεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κοινά. Θα εµπιστεύεται περισσότερο τους ειδικούς, είτε στην κατασκευή του σπιτιού του είτε στην εύρεση του κατάλληλης περίθαλψης για τους γονείς του. Θα µπορεί να οργανώσει και να σχεδιάσει καλύτερα τη ζωή του και το µέλλον του, θα ζει µε µικρότερη αγωνία για το αύριο, ενώ θα γνωρίζει ότι η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά αµείβονται.

Το µέλλον µας είναι δική µας επιλογή

Αν και η παραπάνω περιγραφή έχει ουτοπικά χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος µας. Μια τέτοια κοινωνία και οικονοµία θέλουµε για εµάς και τα παιδιά µας. Ο δρόµος δεν είναι εύκολος, αλλά είναι δικός µας. Ο δρόµος του µέλλοντος ξεκινάει από εµάς και τελειώνει σ’ εµάς.

Του Γκίκα Χαρδούβελη

* Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής Χρηµατοοικονοµικής στο Πανεπιστήµιο Πειραιά, Chief Economist της Eurobank, τέως Διευθυντής Οικονοµικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήµου

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 29ης Σεπτεμβρίου
*   πηγή capital.gr

 

Αποτελέσματα δημοσκόπισης


 
 
Φίλοι αναγνώστες του ιστολογίου Μετανάστες Ιατροί,σας ευχαριστω για την συμμετοχή σας στη μικρη δημοσκόπιση με τίτλο ,

«Σκεφτόσαστε την ιατρική ειδικότητα και ιατρική εργασία στη Γερμανία;»

Σε 150 ψήφους τα αποτελέσματα  σε ποσοστό τοις %  είναι τα εξής :
 
 
Σας ευχαριστώ γι ακόμη μια φορά για τα καλά σας λόγια για το ιστολόγιο.
Αν έχετε καποιες παραπάνω προτάσεις για την βελτίωση του μπορείτε να επικοινωνήσετε με μέϊλ.
Να στε καλά,
maria
 

Eλληνογερμανική συνεργασία στη Γερμανία



Ελληνογερμανική συνεργασία στη Στουτγάρδη
Στην τοπική βουλή της Βάδης έγινε χθες εκδήλωση με τους εντεταλμένους για την ελληνογερμανική συνεργασία, τον υπ. Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας Χανς-Γιόχιμ Φούχτελ.


αποψη απο την Schloßplatz-Stuttgart

Πρωτοπόρα περιοχή της διαδημοτικής ελληνογερμανικής συνεργασίας στη Γερμανία είναι η Βάδη-Βυρτεμβέργη. Είναι το πρώτο ομόσπονδο κρατίδιο που υπέγραψε με τους δήμους της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας πιλοτική συμφωνία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Ως αναγνώριση αυτής της προσφοράς αλλά και ως μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση σε αυτήν την πρωτοβουλία, η χθεσινή εκδήλωση έγινε στους χώρους της βουλής του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θα μας πει ο κ. Φούχτελ: “Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους ζητήματα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε βουλή κρατιδίου. Κάτι που ανοίγει νέες διαστάσεις στην ελληνογερμανική συνεργασία. Προπαντός η Βάδη - Βυρτεμβέργη έχει εγκαινιάσει αρκετές από αυτές.”

Κούρες Γερμανών στο Λαγκαδά
 

Στη νέα διάσταση αυτής της συνεργασίας που κατά την άποψή του ξεπερνά τη συμβατική σχέση των αδελφοποιημένων δήμων αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου μοντέλου είναι η συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, είτε αυτή αφορά τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης, τη διαχείριση των σκουπιδιών ή ακόμη και την αναβάθμιση των ιαματικών πηγών. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση του Λαγκαδά. Στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας προέκυψε η ιδέα η ελληνική πλευρά να εφαρμόσει σχετική κοινοτική οδηγία και να πιστοποιήσει ποιοτικά τα λουτρά και τις ιαματικές πηγές του Λαγκαδά, “...ώστε να μπορέσει στη συνέχεια η γερμανική πλευρά, προωθώντας την αντίστοιχη νομοθεσία, να επιτρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας να καλύπτουν τους γερμανούς ασφαλισμένους να κάνουν την ιατρική ή την ιαματική τους θεραπεία ή αποκατάσταση στον Λαγκαδά. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό αποτελεί παράδειγμα που μπορεί να δείξει πόσο ωφελημένη μπορεί να βγει η Ελλάδα μέσα από τέτοιες συνεργασίες μπαίνοντας στην μεγάλη γερμανική αγορά, πουλώντας πρωτογενή προϊόντα ή υπηρεσίες που ως τώρα τις κρατούσε για τον εαυτό της.”

Πανεπιστήμια και δημόσια διοίκηση



Το κείμενο της πιλοτικής συμφωνίας

Στις δυνατότητες συνεργασίας για την παροχή τεχνογνωσίας για την καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αναφέρθηκε και ο υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Πέτερ Φρίντριχ. Οι εργαζόμενοι στο γερμανικό δημόσιο είτε έχουν τελειώσει τριετή μαθητεία εντός της διοίκησης για τις κατώτερες βαθμίδες, είτε έχουν σπουδάσει σε πανεπιστημιακές σχολές για τα ανώτατα κλιμάκια. Η διδακτέα ύλη στα πανεπιστήμια είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του δημοσίου και ανάλογη με τον τομέα, στον οποίο ο μελλοντικός δημόσιος λειτουργός σκοπεύει να εργαστεί, πχ. στη δημόσια υγεία, στην εφορία, στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Η ακόμα, πρόσθεσε ο κ. Φρίντριχ, και “στον τομέα που αφορά την ΕΕ, δηλαδή πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιδότηση εθνικών προγραμμάτων από κοινοτικά ταμεία και πως να μπορούν κατόπιν αυτά να υλοποιηθούν. Αυτό το μοντέλο συνεργασίας δημοσίου με πανεπιστήμια το θέτουμε στη διάθεση της Ελλάδας. Το προτείναμε ήδη στην Task Force στις Βρυξέλες και είναι, αν θέλετε, η δική μας προσφορά προς την χώρα προκειμένου να αναπτύξει ένα λειτουργικό δημόσιο τομέα.”

Εν όψει της Θεσσαλονίκης
Μέσα Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Ο επόμενος σταθμός της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών θα είναι η Ελληνογερμανική Συνέλευση στα μέσα Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βάδης-Βυρτεμβέργης Ρότζερ Κέλε, μόνον από το δικό του κρατίδιο θα συμμετέχουν τουλάχιστον 20 δήμαρχοι. Όλοι τους έχουν εκφράσει την επιθυμία να έρθουν σε επαφή με έλληνες ομολόγους τους και να συμφωνήσουν για συγκεκριμένα θέματα, στα οποία θα μπορέσουν να συνεργαστούν.

Στουτγάρδη, Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

 από DW

 

Στα γερμανικά νέα για την υγεία στην Ελλάδα





Ρεπορτάζ για την ελληνική υγεία από τα γερμανικά νέα




Εκτεταμένο ρεπορτάζ για τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των κατοίκων της Ελλάδας οι πολιτικές λιτότητας, φιλοξενεί η γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα tagesschau.de

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ!


Πυρήνας του ρεπορτάζ είναι η διαπίστωση ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει βαθιές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων. Στο γραπτό lead που προλογίζει το βίντεο αναφέρεται ότι υπάρχει κόσμος σοβαρά άρρωστος που δεν μπορεί καν να εγχειριστεί, λόγω του ότι του λείπουν και τα λεφτά και τα χαρτιά, και μνημονεύεται η "εισβολή" των θυμωμένων συνταξιούχων στο υπουργείο.


Ο φακός περνάει από Λαϊκή Αγορά, όπου σημειώνεται η αδυναμία όλο και περισσότερων νέων να ψωνίσουν βασικά είδη διατροφής, με αποτέλεσμα να ψάχνουν στο τέλος για τσάμπα τροφή στα απομεινάρια. Στο Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού, όπου τονίζεται ότι δε ζητιούνται χαρτιά με αποτέλεσμα να είναι το μοναδικό καταφύγιο περίθαλψης για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, θίγεται το ζήτημα των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και οι επιπτώσεις, σωματικές και ψυχικές, που συνεπάγεται.


Τέλος, αναφέρεται στη δουλειά του Δικτύου Αλληλεγγύης Βύρωνα που διανέμει δωρεάν τρόφιμα -μέσω δράσεων συλλογής τους από εθελοντές και σούπερ μάρκετ- και στέκεται στον αριθμό των 80 οικογενειών και στην αυξητική τάση που παρουσιάζει. το ρεπορτάζ υπογράφεται από τον Eckhart Querner.


Πηγή: tagesschau.de από τη σελίδα inews.gr




 

Οι μετανάστες αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση




Ποια είναι η πραγματική εικόνα που έχουν οι ντόπιοι για τους μετανάστες; - Καθώς αυξάνεται το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η εικόνα του μετανάστη υψηλών προσόντων μπαίνει στο προσκήνιο και αλλάζει την παρωχημένη εικόνα του ανειδίκευτου γκάσταρμπαϊτερ.




ΔΙΑΦΟΡΕΣ στην αντιμετώπιση των μεταναστών, υπάρχουν ανάμεσα στις γενιές Γερμανών
Όλο και πιο πολλοί μετανάστες με υψηλή εξειδίκευση πάνε τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία, όπως επισημαίνει έρευνα του IW. Έχει αλλάξει όμως η άποψη των Γερμανών για τους μετανάστες; «Πώς και μιλάς τόσο καλά γερμανικά;». Αυτήν την ερώτηση ακούει κάθε τόσο η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης Ελίφ Σενέλ, παρότι έχει γεννηθεί στη Γερμανία.

«Βλέπω πάντως διαφορές ανάμεσα στις γενιές, δηλαδή μόνο οι πιο ηλικιωμένοι μου κάνουν τέτοιες ερωτήσεις, ενώ για τους νεότερους θεωρείται φυσιολογικό να συγχρωτίζονται με κάποιον που δεν έχει γερμανικό όνομα», τονίζει η Ελίφ Σενέλ. Οι γονείς της είχαν έρθει στη Γερμανία από την Ανατολία στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο πατέρας της, τορναδόρος το επάγγελμα, ήταν ένας από τους «γκάσταρμπαϊτερ» που άρχισε να προσελκύει η Γερμανία στη δεκαετία του ’50.

Μετανάστευση υψηλής εξειδίκευσης

Μετά την επανένωση της Γερμανίας ήρθαν στη χώρα πολλοί μετανάστες γερμανικής εθνικότητας από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα εμφανίζει μεγάλη αύξηση η μετανάστευση υψηλής εξειδίκευσης. Σύμφωνα με έρευνα του «Ινστιτούτου της γερμανικής οικονομίας» (IW), το 21% των μεταναστών που εργάζονταν στη Γερμανία το 2009, διέθεταν επαγγελματική κατάρτιση ή κατείχαν επιτελική θέση υψηλής εξειδίκευσης. «Καθώς αυξάνεται το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η εικόνα του μετανάστη υψηλών προσόντων μπαίνει στο προσκήνιο και αλλάζει την παρωχημένη εικόνα του ανειδίκευτου γκάσταρμπαϊτερ», λέει ο ερευνητής για θέματα μετανάστευσης Κλάους Μπάντε, ο οποίος μέχρι τον Ιούλιο του 2012 διηύθυνε το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων των γερμανικών ιδρυμάτων για τη μετανάστευση και την κοινωνική ενσωμάτωση των αλλοδαπών.

Ρομά, το νέο στερεότυπο

«Σε γενικές γραμμές η εικόνα του μετανάστη έχει αλλάξει προς το καλύτερο, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες ομάδες», εξηγεί ο Κλάους Μπάντε. Διότι ανέκαθεν επικρατούσε μία «αλυσίδα εχθρικών στερεοτύπων» σε σχέση με τους μετανάστες, τονίζει ο Γερμανός ερευνητής: «Στη δεκαετία του ’50 ήταν οι Ιταλοί που πειράζουν τα κορίτσια, στη δεκαετία του ’80 και του ’90 ήταν οι Ανατολικοευρωπαίοι που ρέπουν προς την εγκληματικότητα, σήμερα είναι κυρίως οι Ρομά από τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δηλαδή τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία». Οι προκαταλήψεις του πληθυσμού απέναντι σε αυτούς τους Ρομά προκαλούν και «μία συνολικά στρεβλή εικόνα για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους», παρότι και από αυτές τις χώρες έρχονται στη Γερμανία πολλοί εργαζόμενοι υψηλών προσόντων, επισημαίνει ο Γερμανός ερευνητής.

Αυτοκαταργείται η Γερμανία;

Ο Μπάντε επισημαίνει με κριτική διάθεση ότι μία ακόμα εξαίρεση από την εν γένει καλή εικόνα των μεταναστών στη Γερμανία αποτελούν οι μουσουλμάνοι: «Δημοσιεύσεις όπως το βιβλίο του Τίλο Σάραζιν ?Η Γερμανία αυτοκαταργείται’ καταγίνονται με αντι-ισλαμική προπαγάνδα, γιατί παίρνουν ως δεδομένη την άποψη ότι οι μουσουλμάνοι είναι επικίνδυνοι και ρέπουν προς τον φονταμενταλισμό».

Η δημόσια συζήτηση για το διαμφισβητούμενο βιβλίο του Σάρατσιν, ο οποίος θεωρεί αποτυχημένη την ενσωμάτωση των αλλοδαπών, αντανακλάται και στα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για το «βαρόμετρο της μετανάστευσης», μία έρευνα που διενεργεί κάθε χρόνο το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων των γερμανικών ιδρυμάτων για τη μετανάστευση και την κοινωνική ενσωμάτωση των αλλοδαπών. «Στα τέλη του 2009 -δηλαδή πριν ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση- οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, είτε είχαν μεταναστευτικό-πολυπολιτισμικό υπόβαθρο, είτε όχι, θεωρούσαν ότι η συμβίωση Γερμανών και μεταναστών ήταν μάλλον θετική», εξηγεί ο Μπάντε. «Μετά από έναν μόλις χρόνο καταγράψαμε μία μεγάλη μείωση θετικών απαντήσεων και από τις δύο πλευρές».

Όμως και αυτή η τάση αναστρέφεται το 2011. «Αυτό δείχνει ότι μία κοινωνία δεκτική προς τη μετανάστευση αντέχει περισσότερα απ΄ όσα θα περίμεναν οι πολιτικοί μας και δεν παρασύρεται εύκολα από παρόμοιες συζητήσεις». Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μάλιστα συγγενείς απόψεις στους ερωτηθέντες με ή χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο: Και στις δύο ομάδες το 60% δηλώνει ότι βλέπει θετικά την μετανάστευση υψηλής εξειδίκευσης, ενώ το 70% θέλει να στηρίξει τις προσπάθειες για την κοινωνική ενσωμάτωση των αλλοδαπών.

«Οι μετανάστες αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Αλλά ακόμη και η κλασική διαφοροποίηση μεταξύ ανθρώπων «με ή χωρίς μεταναστευτικό-πολυπολιτισμικό υπόβαθρο», η οποία τόσο συχνά απαντάται στην κοινωνία, στην πολιτική και στα μέσα ενημέρωσης, είναι προβληματική, δηλώνει ο ερευνητής για θέματα μετανάστευσης Πάουλ Μέχεριλ, καθηγητής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο του Όλντενμπουργκ: «Αν θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε μία κουλτούρα γνήσιας αποδοχής, θα πρέπει να θεωρήσουμε πιο αυτονόητο το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα συμβιώνουν άνθρωποι με διαφορετική προέλευση και με διαφορετική εξωτερική εμφάνιση», επισημαίνει. Ακόμη και η απλή διατύπωση της έννοιας «μεταναστευτικό υπόβαθρο» δεν είναι παρά η «προσκύρωση του ξένου, του διαφορετικού».

Στη γερμανική τηλεόραση η δημοσιογράφος Ελίφ Σενέλ παρατηρεί ήδη τα πρώτα δείγματα μίας πιο αυτονόητης, απρόσκοπτης συμπεριφοράς απέναντι σε μη Γερμανούς: «Σε τηλεοπτικές σειρές ή δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ βλέπουμε όλο και πιο συχνά έναν Ιρανό γιατρό ή έναν Τούρκο μεσίτη χωρίς να γίνεται θέμα, με οποιονδήποτε τρόπο, η ιδιαίτερη καταγωγή του».
Σε γενικές γραμμές η Γερμανία έχει κάνει μεγάλες προόδους ως χώρα μεταναστών τα τελευταία δέκα χρόνια και η εικόνα του μετανάστη είναι πιο θετική απ΄ ό,τι στο παρελθόν, τονίζει η Ελίφ Σενέλ.

«Αυτό οφείλεται και στο ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έχουν αποκτήσει πλέον μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη συμπεριφορά τους. Παλαιότερα οι γονείς μου, όπως και πολλοί άλλοι γκάσταρμπαϊτερ, ήθελαν να περάσουν όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητοι και αισθάνονταν ευγνωμοσύνη απλά και μόνο γιατί τους επιτρεπόταν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα», θυμάται η δημοσιογράφος. «Αλλά τελικά η υπερβολική ευγνωμοσύνη και μετριοφροσύνη σε εμποδίζουν να συνεισφέρεις στην κοινωνία, να συνδιαμορφώσεις τα πράγματα. Όποιος συμπεριφέρεται με αυτοπεποίθηση, αντιμετωπίζεται και με μεγαλύτερο σεβασμό».

Πηγή: Deutsche Welle


 

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο θα βρίσκονται πλέον στο πλευρό του κάθε ασθενή που θα περνά το κατώφλι της MΕΘ του ΠΑΓΝΗ



Βλέπουν τους ασθενείς της ΜΕΘ μέσω ίντερνετ - Πρωτοποριακή μέθοδος στο Ηράκλειο

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο θα βρίσκονται πλέον στο πλευρό του κάθε ασθενή που θα περνά το κατώφλι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ μετά από μία εξαιρετική προσπάθεια που έκαναν...
ο διευθυντής της ΜΕΘ, καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος με την ομάδα του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την αρωγή της Διοίκησης του ΠΑΓΝΗ.

Όλα ξεκίνησαν από τη δημιουργία ενός λογισμικού που χρησιμοποιείται για την ιατρική παρακολούθηση ασθενών. Αυτό το λογισμικό εγκαθίσταται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τοποθετούνται μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έναν σε κάθε κρεβάτι και μέσα σε αυτόν μπαίνουν όλα τα ιατρικά δεδομένα που αφορούν στο νοσηλευόμενο.


Όλες οι ιατρικές διαδικασίες που ακολουθούνται σε καθημερινή βάση για τον κάθε ασθενή της ΜΕΘ καταγράφονται και αποθηκεύονται στον υπολογιστή με το ειδικό λογισμικό με ειδικούς κωδικούς. Νοσηλευτές και γιατροί της ΜΕΘ εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό των μηχανημάτων και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή, να βλέπει την εξέλιξη της υγείας του ακόμα και αν βρίσκεται στην άλλη πλευρά του πλανήτη.




Το σύστημα αυτό μπορεί να εφαρμόζεται ήδη στην Αμερική και σε νοσοκομεία της Βόρειας Ευρώπης ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί στη χώρα μας. Υπάρχουν μεν εταιρείες που πουλούν το συγκεκριμένο λογισμικό αλλά με ένα κόστος της τάξης των 25.000 ευρώ ανά κρεββάτι, ποσό εξαιρετικά μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα αυτή τη χρονική περίοδο.

Έτσι ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με την ομάδα τους αλλά και την πολύτιμη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης δημιούργησαν το δικό τους λογισμικό, ενώ το ΠΑΓΝΗ από την πλευρά του ανέλαβε το κόστος και προμήθευσε τη μονάδα με τους απαιτούμενους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έτσι αντί το νοσοκομείο να αγόραζε το σύστημα για τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ με 300.000 ευρώ (25.000 ευρώ ανά κρεβάτι), τελικά πλήρωσε το 1/4 της τιμής , όπως επεσήμανε σήμερα ο κ. Γεωργόπουλος.

Παράλληλα με την εξέλιξη αυτή, το ΠΑΓΝΗ είναι το μοναδικό νοσοκομείο σε ολόκληρη τη χώρα που διαθέτει αυτό το σύστημα παρακολούθησης των ασθενών της ΜΕΘ και μάλιστα έχει τη δυνατότητα ακόμα και να πουλήσει την τεχνογνωσία αυτή, τόσο εκτός όσο και εκτός Ελλάδας.

Παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια σε ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές ενώ παράλληλα δε χάνεται κανένα απολύτως δεδομένο ποτέ. Δεν είναι όπως η καταγραφή στα χαρτιά, επεσήμανε κατά τη διάρκεια τς παρουσίασης ο διευθυντής της ΜΕΘ, καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος.

πηγή άρθρου tromaktiko.gr


 

15,8 % ζει με χαμηλό μισθό στη Γερμανια




Περίπου 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 15,8%, ζουν με χαμηλούς μισθούς, που σημαίνει ότι νοικιάζουν φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνουν με στοιχειώδη τρόφιμα.

Βάσει των ευρωπαϊκών στατιστικών, ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να ολισθήσει στη φτώχεια όταν κερδίζει το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Για ένα Γερμανό αυτό μεταφράζεται σε 952 ευρώ το μήνα, επίπεδο που εμποδίζει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από την κοινωνική πρόνοια.


Το 2005, όταν άρχισαν οι μελέτες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής της Γερμανίας, το ποσοστό ήταν 12,2% και το 2008 έφθασε το 15,6%.


 



Η φτώχεια αυξάνεται και στην Ιταλία και πλήττει και νέα κοινωνικά στρώματα, κυρίως συνταξιούχους και γυναίκες, σύμφωνα με την καθολική ανθρωπιστική οργάνωση Caritas, η οποία κάνει λόγο για ελλιπή κοινωνική πολιτική.

Η οργάνωση τονίζει ότι αύξησε κατά 44,5% την υλική βοήθειά της προς τους πιο φτωχούς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011 και τόνισε ότι ο αριθμός των Ιταλών που ζήτησαν βοήθεια κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 15,2%.

Σε σύγκριση με το 2009, οι νοικοκυρές που ζήτησαν βοήθεια ήταν κατά 177,8% περισσότερες, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 65,6%.

Οι αλλοδαποί εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των φτωχών, ωστόσο το ποσοστό των Ιταλών από 23,1% το 2009, έφθασε το 28,9% το 2011 και το 33,3% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2012.

πηγή άρθρου από newsbomb

ενα σχολιο σχετικα με τη ζωη στη γερμανια : στη γερμανια ,συμφωνα με τους νομους τους, ενας εργαζομενος που κερδιζει 952€ θεωρουνται λιγα διοτι πρεπει να εχεις τουλαχιστον 10€ την ημερα για επιβιωση.Γι αυτο πολλοι γερμανοι ζητουν βοηθεια απο το σοτσιαλ για να πληρωσουν το νοικι και κιντεργκελντ για τα εξοδα των παιδιων τους.Πολλοι επισης πηγαινουν στα ταφελν για να ψωνισουν επειδη εκει παιρνουν τροφιμα σε ενδεικτικες τιμες.






Η μπλε κάρτα




Δουλεύοντας στη Γερμανία με «μπλε κάρτα»

Η Γερμανία επιχειρεί να προσελκύσει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αξιοποιώντας μία νέα οδηγία της Ε.Ε.: την «μπλε κάρτα». Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του νέου νομικού πλαισίου;

«Οδηγία 2009/50/ΕΚ του Συμβουλίου» είναι ο περίπλοκος τίτλος για ένα νομικό πλαίσιο που διευκολύνει την προσέλκυση αλλοδαπών από χώρες εκτός Ε.Ε. προς τη Γερμανία ή ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για «μπλε κάρτα», κατά το πρότυπο της αμερικανικής «πράσινης κάρτας». Πρόκειται για άδεια παραμονής και εργασίας, η οποία προσφέρεται σε αλλοδαπούς με υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που έχει ως συνέπεια όλο και λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι να συντηρούν όλο και περισσότερους συνταξιούχους.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Χέντρικ Λόργκες, η «μπλε κάρτα» δεν είναι παρά ένας κρίκος σε μία ολόκληρη σειρά ενεργειών με στόχο την προσέλκυση εργαζομένων που διαθέτουν υψηλά επαγγελματικά προσόντα: «Στόχος της νέας διάταξης είναι να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και, μακροπρόθεσμα, την ευημερία της Γερμανίας», επισημαίνει.

Προϋποθέσεις για την «μπλε κάρτα» στη Γερμανία

Η Γερμανία έχει υιοθετήσει τη νέα οδηγία από την 1η Αυγούστου 2012, περίπου μισό χρόνο μετά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων από τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η Γερμανία φαινόταν διστακτική, ζητώντας μεταβατική περίοδο επτά ετών για την υλοποίηση των σχετικών διατάξεων. Πάντως τα αρμόδια στελέχη στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε δισταγμό, αλλά στο ότι έπρεπε να θεσπιστεί ένα ευρύτατο πακέτο νέων διατάξεων για αλλοδαπούς από χώρες εκτός Ε.Ε.

«Από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρούμε ότι άξιζε τον κόπο να περιμένουμε λίγο παραπάνω, γιατί έτσι είχαμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε καλύτερα τους στόχους μας» τονίζει ο Χέντρικ Λόργκες. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν βελτιώσεις στην έως τότε ισχύουσα νομοθεσία. Έτσι, οι αλλοδαποί με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν πλέον να διαμένουν στη Γερμανία επί έξι μήνες αναζητώντας δουλειά, ενώ οι φοιτητές μπορούν να παρατείνουν τη διαμονή τους για άλλους 18 μήνες μετά την αποπεράτωση των σπουδών τους, αναζητώντας μία θέση εργασίας.
O αλλοδαπός εργαζόμενος πρέπει να αμείβεται από τον Γερμανό εργοδότη του τουλάχιστον με 44.800 ευρώ τον χρόνο για να λάβει την «μπλε κάρτα»

Όποιος θέλει να έρθει στη Γερμανία με «μπλε κάρτα» πρέπει πάντως να εκπληρώνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες έχει καθορίσει η γερμανική κυβέρνηση. Η πιο σημαντική προϋπόθεση αφορά το κατώτατο όριο αμοιβής: ο αλλοδαπός εργαζόμενος πρέπει να αμείβεται από τον Γερμανό εργοδότη του τουλάχιστον με 44.800 ευρώ τον χρόνο για να λάβει την «μπλε κάρτα». Εξαιρέσεις ισχύουν για επαγγέλματα, στα οποία παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού, όπως τα στελέχη πληροφορικής, οι ιατροί και οι μηχανικοί: εδώ το ελάχιστο όριο αμοιβής για την παραχώρηση της «μπλε κάρτας» πέφτει στα 35.000 ετησίως. Ο Χέντρικ Λόργκες επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές σε αυτά τα όρια: «Κάθε χρόνο τα όρια αλλάζουν, γιατί αναπροσαρμόζονται με κριτήριο το ελάχιστο εισόδημα που τίθεται ως βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών».

Πριν από την θέσπιση της «μπλε κάρτας» οι αλλοδαποί από χώρες εκτός Ε.Ε. έπρεπε να διαθέτουν ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 66.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής. Όποιος διαθέτει «μπλε κάρτα» και σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον τρία συναπτά έτη, μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει άδεια συνέχισης της παραμονής και μάλιστα απεριόριστης χρονικής διάρκειας.

Η «μπλε κάρτα» ως κίνητρο μισθολογικού ντάμπινγκ;

Δεν λείπουν και εκείνοι που βλέπουν με κριτική διάθεση τα ελάχιστα όρια αμοιβών, όπως ο Καρλ Μπρένκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών. «Η Γερμανία απείχε από τις αρχικές προδιαγραφές της Ε.Ε. και στην ουσία δεν έχει υλοποιήσει τις διατάξεις για τη μπλε κάρτα» δηλώνει ο Μπρένκε στην Deutsche Welle. «Είχα παρευρεθεί στη σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και άκουσα ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση. Λόγω κρίσης την εποχή εκείνη οι Βρυξέλλες είχαν άλλα προβλήματα από το να παρεμβαίνουν για μία μεμονωμένη κοινοτική οδηγία και αυτό ήταν λάθος» υποστηρίζει ο Γερμανός ειδικός.

Από την πλευρά της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τονίζει ότι στόχος της είναι να καταπολεμήσει το μισθολογικό ντάμπινγκ, παρά τις εξαιρέσεις που προβλέπει η νέα νομοθεσία. Γι αυτό, όσοι ασκούν επαγγέλματα υψηλής ζήτησης θα περνούν από ειδική εξέταση στις αρμόδιες υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας πριν λάβουν τη «μπλε κάρτα». «Σε αυτή τη διαδικασία εξακριβώνεται, εάν όντως διαθέτουν τα ίδια επαγγελματικά προσόντα με τον Γερμανό εργαζόμενο σε αντίστοιχη θέση και αν η αμοιβή τους αντιστοιχεί στον μέσο όρο της γεωγραφικής περιοχής στην οποία εγκαθίστανται. Έτσι θα είμαστε βέβαιοι ότι αποκλείεται το μισθολογικό ντάμπινγκ» λέει ο εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών Χέντρικ Λόργκες.

Το άδηλο μέλλον της «μπλε κάρτας»





Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για «μπλε κάρτα», κατά το πρότυπο της αμερικανικής «πράσινης κάρτας»

Παραμένει άγνωστο πόσοι θα είναι τελικά οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν στη Γερμανία με «μπλε κάρτα». Το έτος 2.000, όταν η τότε κυβέρνηση είχε νομοθετήσει με δική της πρωτοβουλία- και ανεξάρτητα από την αντίστοιχη πρωτοβουλία των Βρυξελλών- τη γερμανική εκδοχή της «πράσινης κάρτας», το πείραμα είχε αποτύχει λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Μέσα σε τρία χρόνια μόνο 15.000 άτομα εκδήλωσαν την επιθυμία τους να μεταναστεύσουν στη Γερμανία. Παραμένει άγνωστο λοιπόν ποια ανταπόκριση θα βρει η «μπλε κάρτα» με τα όρια αμοιβών που προβλέπει και πόσο ελκυστική θα είναι η γερμανική αγορά εργασίας για εργαζόμενους υψηλών προσόντων. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια περισσότεροι από 30.000 απόφοιτοι γερμανικών πανεπιστημίων με τουρκική καταγωγή εγκατέλειψαν τη Γερμανία και ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των Τούρκων εργαζομένων που ήρθαν στη χώρα για δουλειά, επισημαίνει ο σύνδεσμος τουρκικών κοινοτήτων της Γερμανίας.

Πάντως ο Καρλ Μπρένκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών δηλώνει ότι αμφιβάλει για την επιτυχία της «μπλε κάρτας». «Θεωρώ αμφίβολο αν ο κόσμος είναι διατεθειμένος να δεχθεί τέτοιες αμοιβές. Όσοι έχουν υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση ξέρουν τι αξίζουν, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Οι χαμηλοί μισθοί σίγουρα δεν θα τους βοηθούσαν να αισθανθούν καλοδεχούμενοι στη Γερμανία» υποστηρίζει ο Γερμανός ειδικός. Θα είναι ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος απολογισμός της «μπλε κάρτας» το 2013.


 πηγή από DW
ΚείμενοFriedel Taube / Γιάννης Παπαδημητρίου
ΣύνταξηΣπύρος Μοσκόβου


 

Διαδηλώνουν οι Βρετανοί




Στους δρόμους κατά της λιτότητας οι Βρετανοί


Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις κατά της λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον. Πρόκειται για την μαζικότερη διαδήλωση αυτού του χρόνου.
 
 
 

Η σημερινή ογκώδης πορεία, στην οποία κατά εκτιμήσεις των οργανωτών της από το Κογκρέσο Εργατικών Συνδικάτων, μετέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μόνο στο Λονδίνο, ενώ παράλληλες συγκεντρώσεις γίνονται στη Γλασκώβη και το Μπέλφαστ, στοχεύει στην καταγγελία της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον. Πολιτικής, που παρά τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ αλλά και τις αρνητικές επιδόσεις της Οικονομίας, με πρωτοφανή ιδεοληψία εξακολουθεί αυτή να εφαρμόζει. Στην συγκέντρωση που θα ακολουθήσει την πορεία, στο Hyde Park, o ΓΓ του Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων Brendan Barber κατήγγειλε πως παρά τις καθαρές ενδείξεις ότι η λιτότητα, όχι μόνο δεν έχει θετικό αντικτυπο στην πραγματική οικονομία, με τα εισοδήματα και την ανάπτυξη να συρρικνώνονται ενώ παράλληλα είναι και η βασική αιτία αύξηση του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη λαμβάνει το μήνυμα.

Η μείωση του ελλείματος είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη
Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ

Τα συνδικάτα κατηγορούν το οικονομικό επιτελείο, που πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας, ότι παραπλανούν την κοινή γνώμη με σαθρά επιχειρήματα "Πάνω από 2.500.000 άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά και άλλα τρία εκατομμύρια δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, κι αυτό το αποκαλούν μείωση της ανεργίας" είπε σαρκαστικά στο BBC ο κ. Μπάρμπερ. Την συγκέντρωση το απόγευμα θα χαιρετήσει ο ηγέτης των Εργατικών Ed Miliband ο οποίος δέχτηκε επικρίσεις από τα συνδικάτα εξ αιτίας της αναφορας του σε πάγωμα μισθών στο δημόσιο, στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος του. Ο κ. Miliband θα πεί πως η μείωση του ελλείματος είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη αλλά πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δικαιότερη κατανομή των βαρών. Εκπρόσωπος του Συντηρητικού κόμματος απεκάλεσε τον ηγέτη των Εργατικών δέσμιο των Συνδικάτων, βασικών χρηματοδοτών του κόμματος της Αντιπολίτευσης.


πηγή DW
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
 
 

Ειδικότητα στη Δανία ή εργασία ως ιατρός


 
 
 
Μετα απο δικο σας ενδιαφερον για εργασια στη Δανια παραθετω τα παρακατω:
Η Δανία δηλώνει έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Δανίας υπολογίζονται σε 150 έως 200 εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Εγγραφα που χρειαζεστε για ειδικοτητα ή εργασια ως ειδικευμενος στη Δανια:

Βεβαιωση απο τη νομαρχια οτι το πτυχιο σας  ειναι συμφωνα με τις οδηγιες της Ε.Ε,με την σφραγιδα της Χαγης και μεταφραση στη δανικη γλωσσα

Το πτυχιο απο ευρωπαικες χωρες που ειναι απο χωρες μελη της Ε.Ε ειναι αυτοματως ισαξιο στη Δανια

Πτυχιο ιατρικης μεταφρασμενο στη Δανικη γλωσσα

Επιπεδο δανικης γλωσσας «πολυ καλη γνωση»

Εγγραφη στον ιατρικο συλλογο

Εκπαίδευση  για ειδικότητα στη Δανία έχει ως εξής:

Μετά τις σπουδές της ιατρικης μεσολαβει  ένας χρόνος KBU-ισοδύναμος (klinisk basisuddannelse) σχετικά οπως είναι το αγροτικο.

 Στη συνέχεια 1-2 χρόνια το λεγόμενο Introduktion στο θέμα (όπως αυτό προσδιορίζεται  στις αγγελίες θέσεων εργασίας) Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

 Μετά το πρώτο έτος introduktion  μπορείτε να πάρετε στη συνέχεια, το λεγόμενο κύριο μέρος της κατάρτισης (μπορείτε να υποβάλετε αίτηση  πριν από μερικούς μήνες).

 Μόλις έχετε περάσει από την κύρια εκπαίδευση συνεχιζετε στην επιμερους.

Στα χρόνια της βασικης εκπαιδευσης  θα αποφασισετε για την κυριως ειδικοτητα. Στην βασικη εκπαιδευση ειδικότητας παρακολουθειτε διαφορες ειδικοτητες για να διαλλεξετε ποιαν επιθυμειτε.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

http://www.laegejob.dk/ ευρεση θεσης ως γιατρος στη Δανια
http://www.jobzonen.dk/jobsoeger/job/social-og-sundhed/laege ευρεση θεσης για γιατρους
 
* δανικος ιατρικος συλλογος/σελίδα στα αγγλικά

http://www.laeger.dk/portal/page/portal/LAEGERDK/Laegerdk/Servicemenu/ENGLISH 




http://graeskeforening.dk/ κοινοτητα ελληνων δανιας


*επειδη το αρθρο ειναι γραμμενο απο συλλογη πληροφοριων απο γερμανικες και αγγλικες σελιδες, καθως και μετα απο πληροφοριες απο γερμανικα ιατρικα φορουμ ,αν υπαρχει καποιος ελληνας γιατρος  που ηδη εχει μεταναστευσει στη Δανια και εχει καποιες παραπανω πληροφοριες,αν θελει ας επικοινωνησει με μειλ να τις προσθεσουμε στο αρθρο.





 

Νόμος «περί βελτίωσης της αξιολόγησης και αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων που αποκτώνται στο εξωτερικό»





Δεν είναι όλοι οι γιατροί ίδιοι…
Ένας νέος νόμος διευκολύνει αλλοδαπούς εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν στη Γερμανία και να εργαστούν στην ειδικότητα που έχουν αποκτήσει στην πατρίδα τους.


 

 
Ο «νόμος περί αναγνώρισης» τέθηκε σε ισχύ την 1η Απρίλιου και προβλέπει αξιολόγηση και αναγνώριση τίτλων σπουδών από το εξωτερικό.

Η Γερμανία αναζητεί εργατικό δυναμικό σε πολλούς τομείς. Η ζήτηση δεν αφορά μόνο τους πτυχιούχους υψηλών προσόντων όπως γιατρούς, μηχανικούς, προγραμματιστές ή μηχανικούς παραγωγής και διοίκησης. Η προσφορά εργασίας αφορά και ειδικευμένους εργάτες όπως ηλεκτρολόγους μηχανικούς, οικοδόμους, μαραγκούς, νοσηλευτικό προσωπικό και φροντιστές ηλικιωμένων.
Όλα αυτά προϋποθέτουν όμως ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ήδη κατοχυρωμένο τίτλο σπουδών στο αντικείμενό του, τον οποίο πρέπει να αναγνωρίσει στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι ο τίτλος σπουδών υπόκειται σε αξιολόγηση, για να διαπιστωθεί εάν είναι ισότιμος με τον αντίστοιχο γερμανικό.

Διαφορετικές νομικές ρυθμίσεις

Με τον νέο νόμο «περί βελτίωσης της αξιολόγησης και αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων που αποκτώνται στο εξωτερικό», όλοι όσοι έχουν σπουδάσει ή έχουν μάθει ένα επάγγελμα στο εξωτερικό αποκτούν έννομο δικαίωμα να αξιολογηθεί το πτυχίο τους μέσα σε τρεις έως τέσσερις μήνες. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται και έννομη αξίωση αυτόματης αναγνώρισης του πτυχίου.

Επιπλέον για κάθε επάγγελμα ισχύουν διαφορετικές νομικές ρυθμίσεις, οι οποίες εξαρτώνται από το αν η συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα υπόκειται σε περιορισμούς και αν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή ενός τοπικού κρατιδίου. Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης στις τοπικές αρχές του κρατιδίου, στο οποίο είτε διαμένουν μόνιμα, είτε πρόκειται να ασκήσουν την εν λόγω επαγγελματική δραστηριότητα. Προβλέπονται διαφορετικές αρμόδιες αρχές για τους ακαδημαϊκούς τίτλους και για τα επαγγελματικά προσόντα.
Επαγγέλματα με «ειδικές ρυθμίσεις»
Ο «νόμος περί αναγνώρισης» τέθηκε σε ισχύ την 1η Απρίλιου και προβλέπει αξιολόγηση και αναγνώριση τίτλων σπουδών από το εξωτερικό
Σε επαγγέλματα, για τα οποία ισχύουν ειδικές, περιοριστικές ρυθμίσεις, ένας αλλοδαπός που έχει πάρει το πτυχίο του στο εξωτερικό δεν μπορεί να εργαστεί, αν προηγουμένως δεν το αναγνωρίσει από τις αρμόδιες αρχές στη Γερμανία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 60 επαγγέλματα- για παράδειγμα γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, οπτικοί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι, ή ακόμα νοσηλευτές, μαίες, φροντιστές ηλικιωμένων, αρτοποιοί, τεχνίτες για στέγες ή σκαλωσιές.
Επιπλέον υπάρχουν περιοριστικές ρυθμίσεις σε περιφερειακό επίπεδο, όπως αυτές που ισχύουν για οδηγούς ορειβατών και δασκάλους του σκι στη Βαυαρία ή επίσης για το επάγγελμα της νηπιαγωγού, που υπόκειται σε διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε ομόσπονδο κρατίδιο. Στο διαδίκτυο υπάρχει λίστα όλων των επαγγελμάτων που υπόκεινται σε περιορισμούς, είτε σε όλη τη Γερμανία, είτε σε μεμονωμένα κρατίδια.

 Πάντως τα περισσότερα επαγγέλματα, γύρω στα 350 συνολικά, δεν έχουν περιορισμούς, οπότε ο κάθε εργοδότης είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν θα απασχολήσει έναν αλλοδαπό ή όχι με κριτήριο τα επαγγελματικά προσόντα που εκείνος έχει αποκτήσει στο εξωτερικό. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλό για τον ενδιαφερόμενο να διαθέτει μία αξιολόγηση των επαγγελματικών προσόντων του στη γερμανική γλώσσα από τις αρμόδιες αρχές της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Στα επαγγέλματα χωρίς περιορισμούς ανήκουν οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί τίτλοι, καθώς και επαγγέλματα τεχνικής εκπαίδευσης όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί αυτοκινήτων και οι μηχανικοί βιομηχανίας.
Πώς γίνεται η αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων;

Τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας είναι αρμόδια για τη διαδικασία αναγνώρισης και η αρμόδια αρχή είναι διαφορετική, ανάλογα με το αν πρόκειται για αναγνώριση ακαδημαϊκών ή επαγγελματικών τίτλων.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.berufliche-anerkennung.de υπάρχει ένας κατάλογος με όλες τις αρμόδιες αρχές, ανάλογα με το κρατίδιο και με πληροφορίες για τις όποιες τοπικές ιδιαιτερότητες. Επιλέγοντας ένα επάγγελμα στο μενού, μπορεί κανείς να κατευθυνθεί στην αντίστοιχη ηλεκτρονική σελίδα με χρήσιμες διευθύνσεις, τηλέφωνα και πληροφορίες. Στη σελίδα του κάθε κρατιδίου υπάρχουν και σύνδεσμοι με επίσημους μεταφραστές, οι οποίοι μπορούν να μεταφράσουν τα πτυχία, απολυτήρια ή άλλα έγγραφα του ενδιαφερόμενου στα γερμανικά.
Σε χειρωνακτικά επαγγέλματα που δεν υπόκειται σε περιορισμούς, καθώς και σε τεχνικά ή εμπορικά επαγγέλματα, αρμόδια για την αναγνώριση είναι τα εκάστοτε εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, είτε σε τοπικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο κρατιδίου.
Για ακαδημαϊκούς τίτλους σε επαγγέλματα χωρίς περιορισμούς, όπως οι περισσότερες θεωρητικές επιστήμες, η αναγνώριση δεν θεωρείται υποχρεωτική. Ωστόσο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει αξιολόγηση σε εθελοντική βάση από την αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία για την Εκπαίδευση στο εξωτερικό (ΖΑΒ).

Πλήρης ή μερική αναγνώριση
Για τη διαδικασία αξιολόγησης προβλέπεται μία οικονομική επιβάρυνση
Εφόσον δεν διαπιστώνονται ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στον επαγγελματικό τίτλο του εξωτερικού με τον αντίστοιχο στη Γερμανία, χορηγείται πλήρης αναγνώριση. Εάν οι αρμόδιες αρχές διαπιστώσουν διαφορές, τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε μία μετεκπαίδευση για να καλύψουν τα κενά, για παράδειγμα σε τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή στο πανεπιστημιακό τμήμα που αντιστοιχεί στο πτυχίο τους.

Για τη διαδικασία αξιολόγησης προβλέπεται μία οικονομική επιβάρυνση, η οποία καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του κάθε ομόσπονδου κρατιδίου και εξαρτάται από το πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία. Επί πληρωμή γίνεται η μετάφραση και επικύρωση των πιστοποιητικών, καθώς και η ενδεχόμενη μετεκπαίδευση. Ο αιτών αναλαμβάνει εξ΄ολοκλήρου το σχετικό κόστος. Η αναγνώριση του επαγγελματικού ή ακαδημαϊκού τίτλου από το εξωτερικό δεν συνεπάγεται αυτομάτως και τη χορήγηση άδειας παραμονής στη Γερμανία.Η ομοσπονδιακή υπηρεσία για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες έχει εγκαταστήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες στα γερμανικά ή στα αγγλικά σχετικά με όλα τα βήματα και τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων. Η τηλεφωνική γραμμή είναι +49 (0)30- 1815-1111.
 
 Πηγή άρθρου Deutsche Welle
 
 

Συσσίτια για τους φτωχούς και στη Γερμανία




Συσσίτια για τους φτωχούς στη Γερμανία

Η αυξανόμενη φτώχεια και η παράλληλη αύξηση των κοινωνικών συσσιτίων αποτελεί και γερμανική πραγματικότητα.

Τα συσσίτια για ανθρώπους που στερούνται τα οικονομικά μέσα αυξάνονται στη Γερμανία. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Δεν πρόκειται για συσσίτια με την κλασική έννοια του όρου, αλλά για χώρους, όπου μπορεί κανείς να βρει ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το φαινόμενο σχολιάζει εκτενώς η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Υπάρχουν ολοένα περισσότεροι ‘πελάτες’ και ολοένα περισσότερα συσσίτια. Σε μερικά πληρώνει κανείς ένα ευρώ για την είσοδο, σε άλλα πέντε. Αυτός οβολός θεωρείται πάντως δίκαιος από όσους βρίσκονται εκεί. Καταπολεμά το αίσθημα ότι όλα είναι δωρεάν (…) Πολλοί λένε ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα χρειάζονταν κάτι τέτοιο».






Συσσίτια για τους οικονομικά ασθενείς με ένα ευρώ
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος αυτά τα συσσίτια είναι άκρως επιτυχημένα στη Γερμανία. «Έχουν καθιερωθεί όσο τίποτα άλλο. Και εξαπλώνονται επειδή αυξάνεται και η ανέχεια. Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από 900 συσσίτια, από τα οποία εφοδιάζονται περίπου 1,5 εκ. άνθρωποι και οι οικογένειές τους». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το κράτος φρόντισε να ενισχύσει αυτήν την πρωτοβουλία πολιτών με το να μην επιβάλει ΦΠΑ στα αγαθά που δωρίζονται, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα συσσίτια σκεπάζουν τη φτώχεια με ένα τραπεζομάντηλο στο μέγεθος της Γερμανίας».

Κλείνοντας, η SZ υπογραμμίζει: «Τα συσσίτια είναι μία βοήθεια ανάγκης, προσφέρουν ψίχουλα, τα περισσεύματα της αφθονίας, είναι ελεημοσύνη. Δεν αποτελούν όμως ενδεδειγμένη απάντηση για την ανέχεια και τη φτώχεια σε μία πλούσια κοινωνία, αλλά κατηγορία (…). Ένα κράτος που χρειάζεται 1000 συσσίτια, δεν είναι καλό κοινωνικό κράτος».



πηγή : DW
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη