Τι χρειάζομαι για ειδικότητα στη Γερμανία?










Για εργασία ή αρχή ειδικότητας πλέον από το 2018 χρειάζεται το Fachsprachprüfungs Test.Δηλαδη μια πιστοποίηση γλώσσας που δίδεται στη Γερμανία στους ιατρικούς συλλόγους.Δηλαδή πρώτα δίνετε το τεστ και μετά συνεχίζεται με τις αγγελίες και τα χαρτιά που παραθέτονται.
Η εξέταση ξεκινάει αφού καταθέσετε αίτηση στον εκάστοτε ιατρικό σύλλογο του κάθε κρατιδίου.
Εάν την αποκτήσετε τότε μπορείτε να ξεκινήσετε με τις αγγελίες.
Μην σας τρομάζει.Πολλα γερμανικά φροντιστήρια Ελλάδα και Γερμανία γνωρίζουν το πώς.Το τεστ κοστίζει περίπου 450 ευρώ άπαξ η κάθε εξέταση.Δηλαδη τα παράβολα.Η τιμή είναι φιξ σύμφωνα με τη νομοθεσία της Γερμανίας.

Μια ανάλυση στα γερμανικά από τον ιατρικό σύλλογο Βερολίνου εδώ ... Πληροφορίες στον ιατρικό σύλλογο





Ιατρικη Ειδικοτητα στη Γερμανια

περα απο το πτυχιο γλωσσας β2 το σημαντικο ειναι η αδεια ασκησεως επαγγελματος.
Παλαιοτερα ειχα εναν συνδεσμο απο την daad αλλα δυστυχως ο συνδεσμος δεν λειτουργει κι ετσι παραθετω το κειμενο απο συναδελφο πολυ καλογραμμενο για τα χαρτια.





Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (Approbation)


1. Amtlich beglaubigte Kopien der Nachweise (Reisepass)


Επικυρωμένο αντίγραφο Ταυτότητας ή Διαβατηρίου


2. Lebenslauf mit Lichtbild


Βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία


3. Schriftlicher Antrag der Antragstellerin/ des Antragstellers in deutscher Sprache. Bitte unterschreiben

Υπογεγραμμένη αίτηση έκδοσης της Approbation

4. Bescheinigung der obersten Gesundheitsbehörde des Studienlandes aus der hervorgeht, dass die vom Antragsteller erworbene ärztliche Ausbildung nach der EU-Richtlinie 2005/36/EG abgeschlossen wurde

Βεβαίωση σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2005/36/EG

5. Eine von der Antragstellerin/ dem Antragsteller schriftlich abzugebende Erklärung, dass gegen sie/ihn kein gerichtliches Strafverfahren, staatsanwaltschaftliches Ermittlungsverfahren oder Berufsgerichtsverfahren anhängig ist

Υπεύθυνη δήλωση Νο1 (βλ. παρακάτω)

6. Erklärung, dass die Antragstellerin/ der Antragsteller in keinem anderen Bundesland der Bundesrepublik Deutschland einen Antrag auf Erteilung der Approbation gestellt hat oder stellen wird

Υπεύθυνη δήλωση Νο2 (βλ. παρακάτω)

7. Amtlich beglaubigte Kopie des medizinischen Diploms

Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου

8. Amtlich beglaubigte Kopie des griechischen Berufserlaubnis

Επικυρωμένο αντίγραφο της ελληνικής άδειας ασκήσεως

9. Amtlich beglaubigte Kopie des Führungszeugnisses

Επικυρωμένο αντίγραφο ποινικού μητρώου

10. Letter of goodstanding



(βλ. παρακάτω)

11. Sprachezertifikat (mindestens B2)

Πτυχίο γλώσσας

12. Zulassungsbescheinigung

Βεβαίωση πρόσληψης από νοσοκομείο της επικράτειας ευθύνης του Ιατρικού συλλόγου της Βόρειας Ρηνανίας.....ΕΔΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ

13. Ärztliche Bescheinigung vom Hausarzt

Ιατρική βεβαίωση

Σημειώσεις:

Όλα τα έγγραφα τα οποία θα χρειαστούν για την έκδοση της Approbation πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα γερμανικά από επίσημο μεταφραστή και όχι παλαιότερα τριμήνου (Το ποινικό μητρώο δεν πρέπει να είναι παλαιότερο ενός μήνα).

Όλα τα έγγραφα τα οποία έχουν πρωταρχικά εκδοθεί στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν την σφραγίδα της Χάγης από την αντίστοιχη υπηρεσία έκδοσης πριν την μετάφραση των εγγράφων.


Επεξηγήσεις:



1. Προτιμάται το Διαβατήριο γιατί έχει ημερομηνία λήξης και θεωρείται από τις γερμανικές υπηρεσίες πιο επίσημο από την αστυνομική ταυτότητα.



2. Σύντομο βιογραφικό που μπορεί με κάποιες προσθήκες να χρησιμοποιηθεί και για τις αιτήσεις σας.



3. Υπογεγραμμένη αίτηση σε μορφή επιστολής που θα περιέχει τα παρακάτω:



„hiermit fordere ich die Erteilung der Approbation als Ärztin/Arzt“



με υπογραφή και με διεύθυνση, στην οποία θα παραδοθεί η Approbation.



4. Με το έγγραφο αυτό επιβεβαιώνεται η λήψη πτυχίου από σχολή που λειτουργεί βάσει της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας. Η βεβαίωση παρέχεται από τη γραμματεία της εκάστοτε σχολής



5. Υπογεγραμμένη αίτηση στην οποία θα αναγράφεται το παρακάτω:



„Gegen mich (Name) ist kein gerichtliches Strafverfahren, staatsanwaltschaftliches Ermittlungsverfahren oder Berufsgerichtsverfahren anhängig.“



6. Υπογεγραμμένη αίτηση στην οποία θα αναγράφεται το παρακάτω:



„hiermit bestätige ich, dass in keinem anderen Bundesland der Bundesrepublik Deutschland einen Antrag auf Erteilung der Approbation gestellt hat oder stellen wird.“



9. Για τους συναδέλφους που είναι δηλωμένοι στις υπηρεσίες της πόλης για χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου αρκεί ποινικό μητρώο από τις ελληνικές αρχές μεταφρασμένο και με σφραγίδα Χάγης. Για αυτούς που βρίσκονται δηλωμένοι εδώ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου απαιτείται εκτός του ελληνικού και το γερμανικό ποινικό μητρώο που ονομάζεται „Führungszeugnis der Belegart 0“ και εκδίδεται από το „Einwohnermeldeamt“, όπου γίνεται και η δήλωση των νέων κατοίκων της πόλης.



10. Βεβαίωση που παρέχεται από τον ιατρικό σύλλογο στην Ελλάδα, μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι δεν υφίσταται εκκρεμότητα οικονομικής ή νομικής φύσεως του αιτούντα απέναντι στον εκάστοτε ιατρικό σύλλογο.



11. Το πτυχίο της γλώσσας χρειάζεται τη σφραγίδα της Χάγης εάν και εφόσον έχει αποκτηθεί εκτός της Γερμανίας.



12. Το πιο απαραίτητο χαρτί και συνάμα αγκάθι για την απόκτηση της πολυπόθητης Approbation είναι το χαρτί το οποίο δίνει ο διευθυντής που προτίθεται να προσλάβει τον εκάστοτε συνάδελφο και αποκτάται προφανώς μετά από συνέντευξη σε κάποιο νοσοκομείο.



Αφού παραδοθούν και ελεγχθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα κανονίζεται ένα ραντεβού για την εξέταση της γλώσσας (συνήθως μετά από διάστημα περίπου 3 εβδομάδων).


Η έκδοση της Approbation θα σας κοστίσει περί τα 300 +/- 50 Ευρώ.


κειμενο απο το http://ellkoinotita.blogspot.gr/.


Επισης συμπληρωνω 2 αρθρα που εχω δημοσιευσει τον Ιανουαριο 2012 προς βοηθεια σας

Ψάχνοντας τις αγγελίες

καθως και Αιτηση προς εργασια...

ακομα ενα χρησιμο αρθρο Ειδικευομενος ιατρος...το πριν και το μετα

καθως και Συμβολαιο εργασιας ιατρου

Πιστευω θα  σας βοηθησουν συμπληρωματικα...





Πόσοι φεύγουν και πού πάνε οι άνεργοι νέοι ??

Διαβαστε εδω το αρθρο απο τον ιατρικο συλλογο
Ενδιαφερον αρθρο απο τον ιατρικο συλλογο Αρκαδιας

Τι είπε η Μέρκελ για τους αλλοδαπούς ιατρούς??

άρθρο στα γερμανικά:
ÄRZTEMANGEL
Honorardeckel für Ärzte-Zuwanderer

Berlin  -  Ausländische Ärzte  können künftig leichter einen Arbeitsplatz in Deutschland bekommen. Die Bundesregierung beschloss heute ein neues Fachkräfte-Konzept, das Hürden für die Zuwanderung ausländischer Experten absenkt. Weil besonders viele Stellen für Mediziner derzeit nicht besetzt werden können, sollen diese künftig unbürokratisch angeworben werden können – auch von außerhalb der EU. Umstritten in der Koalition ist allerdings noch, ob die Einkommensgrenze für ausländische Experten von 66.000 Euro auf etwa 40.000 Euro reduziert wird.

In erster Linie soll der Bedarf an Fachkräften vorrangig mit einheimischen Arbeitskräften gedeckt werden. „Notwendig ist ein Konzept, das in erster Linie die inländischen Potenziale bestmöglich ausschöpft und präventiv fördert“, heißt es in einer gemeinsamen Erklärung von Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU), Arbeitgebervertretern und den Gewerkschaften.

Das Thema Zuwanderung ist demnach als ergänzende Maßnahme angeführt. „Das Konzept muss gleichzeitig und unterstützend die Potenziale von Zuwanderung in den Blick nehmen.“ Nur mit einer Gesamtstrategie werde es gelingen, die Fachkräftebasis der Zukunft zu sichern. Die Regierung erwartet, dass die Zahl der Erwerbstätigen bis 2025 um über sechs Millionen schrumpft.

Μετάφραση:  
ΓΙΑΤΡΟΙ υπάρχει έλλειψη
Κουβέρ για τους μετανάστες γιατρούς

Βερολίνο --ξενοι ιατροί μπορούν να συνεχίσουν  πιο εύκολα να βρίσκουν δουλειά στη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα, μια νέα επαγγελματικη έννοια, τα εμπόδια για τη μετανάστευση ξένων εμπειρογνωμόνων να μειώνονται. Ιδιαίτερα επειδή πολλοί φορείς για τους γιατρούς του παρόντος δεν μπορούν να εχουν πληροτητα θα πρέπει να είναι σε θέση να προσλαμβάνει το μέλλον της γραφειοκρατίας - ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αμφισβητούμενες στο συνασπισμός εξακολουθεί να είναι, ωστόσο, αν το όριο του εισοδήματος θα μειωθεί για τους ξένους εμπειρογνώμονες από 66.000 € ως 40.000 .

Πρώτον και κύριον, η ζήτηση για ειδικευμένους εργαζόμενους θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο με εγχώριους εργαζομένους. "Αυτό που χρειάζεται είναι μια έννοια που είναι κατά κανόνα τις εγχώριες δυνατότητες άριστα την αξιοποίηση και την προώθηση της πρόληψης», λέει μια κοινή δήλωση από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU), εκπρόσωποι των εργοδοτών και των συνδικάτων.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι επομένως ανέφερε ως συμπληρωματικό μέτρο. "Η ιδέα πρέπει επίσης να λαμβάνει και να υποστηρίξει το δυναμικό της μετανάστευσης, κατά την άποψη." Μόνο μια ολοκληρωμένη στρατηγική θα πετύχει να εξασφαλίσει τη βάση επαγγελματικη του μέλλοντος. Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων το 2025 να συρρικνωθεί κατά έξι εκατομμύρια περίπου.

πηγη:dpa-apotheke adhoc
το σχόλιο μου: δηλαδη τα επερχομενα ετη μειώνεται η αγορα εργασιας και στη γερμανία καθως οτι πρωτα θα βολευουν τους δικους τους(γερμανους)και οτι περισσεψει οι ξενοι και με χαμηλότερο εισόδημα!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες γιατροί στη γερμανία !!!

Εξαιρετικα ενδιαφερον αρθρο.Προβαλει το προβλημα ιατρων που ερχονται για ειδικοτητα και δουλευουν ως "επισκεπτες ιατροι"δηλαδη δεν αναγνωριζεται ο χρονος ειδικευσης τους!!
Αναχωρηση για το αγνωστο(μεταφρασμενο στα ελληνικα απο γερμανικο γραφειο διασυνδεσης)
http://ic.daad.de/athen/download/Anaxorisi%20yia%20to%20agnosto.pdf

Ελληνες Ιατροι ,Gastarbeiter 2011...!!!

Deutschland
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναζητεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, τη στιγμή που σημαντικός αριθμός Γερμανών με υψηλά προσόντα εγκαταλείπει τη χώρα.Στην Ελλάδα πρόκειται λιγότερο για μηχανικούς και περισσότερο για γιατρούς. Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Ελλήνων γιατρών, γιατί στην Ελλάδα ο χρόνος αναμονής για την ειδικότητα είναι μεγάλος. Εδώ μπορούν να ολοκληρώσουν την ειδικότητα σε τέσσερα ή πέντε χρόνια και παράλληλα να εργάζονται σε κλινικές», είπε στην εφημερίδα Die Welt η Μόνικα Φαρνχάγκεν, διευθύντρια του τμήματος θέσεων εργασίας εξωτερικού του γερμανικού Γραφείου Εργασίας. Oι Ελληνες γιατροί συνιστούν ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων γιατρών στη Γερμανία, μετά τους Αυστριακούς.
Με τον αέρα που της δίνει η κρίση της ευρωπαϊκής περιφέρειας και η άνθηση της γερμανικής οικονομίας, η Φαρνχάγκεν θέτει για κάθε χώρα της Ευρώπης και έναν στόχο. Από την Πορτογαλία θα επιθυμούσε νοσηλευτικό προσωπικό, από τη Βουλγαρία και την Κροατία μηχανικούς, γιατρούς και νοσηλευτές, από την Πολωνία μηχανικούς και τεχνικό προσωπικό, ενώ από την Ισπανία μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παράλληλα σχεδιάζει την προσέλκυση επιστημόνων και από την Ινδονησία και το Βιετνάμ, όπου υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση των κυβερνήσεων. Για να διευκολύνει την κατάσταση, στα τέλη Ιουνίου η γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε να απαιτεί από τους εκτός Ε.Ε. επίδοξους μετανάστες το δυσεύρετο πιστοποιητικό που απεδείκνυε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος Γερμανός ή υπήκοος Ε.Ε. για την θέση εργασίας που επιθυμούν.
Ομως πολλά εμπόδια παραμένουν. Οι καλογυαλισμένες εκστρατείες προσέλκυσης ξένου εργατικού δυναμικού υψηλών δυνατοτήτων παρουσιάζουν ως απλά τα γραφειοκρατικά προβλήματα αναγνώρισης των τίτλων σπουδών του εξωτερικού, που ταλανίζουν πολλούς πτυχιούχους οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και εργάζονται σε θέσεις άσχετες με τα προσόντα τους. Οι διαφορές στο ισχύον καθεστώς από ομοσπονδιακό κρατίδιο σε ομοσπονδιακό κρατίδιο είναι τεράστιες. Ερευνα του ινστιτούτου ΙΑΒ δείχνει ότι στη Γερμανία, ξένοι επιστήμονες με υψηλά προσόντα έχουν χειρότερη επαγγελματική εξέλιξη, όχι μόνο σε σχέση με Γερμανούς που διαθέτουν ανάλογα προσόντα, αλλά και με Γερμανούς που διαθέτουν λιγότερα προσόντα.Τα πράγματα είναι πιο εύκολα για όσους διαθέτουν αποδεδειγμένη επάρκεια στη γερμανική γλώσσα (Kleines Deutsches Sprachdiplom). Η Φαρνχάγκεν παραδέχθηκε ότι και οι μορφωμένοι επίδοξοι μετανάστες μπορεί να προσκρούσουν στους γερμανικούς πολιτισμικούς φραγμούς. «Δεν αρκεί να έχουμε ελκυστικές εταιρείες και προϊόντα. Ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υποδεχθεί και να ενσωματώσει ανθρώπους από άλλες κουλτούρες» είπε.
απο την εφημεριδα "η Καθημερινη"

Αλήθειες και ψεμματα για έλλειψη γιατρων στη Γερμανία....

Γερμανικο αρθρο...ακολουθει σχολιασμος...."In Deutschland fehlen Mediziner. Der Mangel in Zahlen: Weil viele deutsche Ärzte abwandern , fehlen bundesweit 3620 niedergelassene Ärzte . Eine Lösung könnten ausländische Ärzte sein. Doch ihr Anteil ist hierzulande noch gering. Während ein Drittel der Ärzte in Großbritannien ausländische Wurzeln hat, sind es in Deutschland nur 13 Prozent. 
Ihr Artikel beleuchtet nur ein Teil des Problems, welchen wir als "Medizinermangel" aus den Medien kennen. Wie wir alle wissen, gibt es vier starke Interessengruppen - die Patienten, die Krankenkassen, die Pharmaindustrie und schließlich die Ärzte, welche in Zeiten knapperer Kassen um die immer weniger werdenen Mittel kämpfen.

Um einmal vorweg zu nehmen, die Ausbildung in Deutschland ist vielleicht nicht erstklassig, aber sie ist an vielen Orten sehr gut. In Sachen Gerätemedizin ist dieses Land sogar eines der führenden in der Welt.
Auch die Medizinische Versorgung von breiten Bevölkerungschichten muß weltweit keinen Vergleich scheuen. Wer Anderes behauptet, der hat sich keine Mühe gemacht hinter die Kulissen in anderern Ländern zu schauen.

Weiterhin ist wichtig zu wissen, dass wir genug Mediziner in Deutschland ausbilden, und diese gut genug sind Ihren Beruf hier auszuüben.

Woher dann der Ärztemangel?

Deutsche Ärzte wandern ab, weil sie sich a) in bestimmten Ländern besser für Ihre Leistungen kompensiert werden, b) dort bessere Arbeitsbedingungen genießen, womöglich in einem
besseren Klinik - System. Dabei möchte ich betonen, dass die Arbeitsbedingungen der Ausschlag für diesen Brain-Drain ist.
Ειδικοτητα στη Γερμανια

 Μετα την αναγνωση του αρθρου απο την ιστοσελιδα www.zeit.de αυτο που προκυπτει ειναι ποσο αληθεια ειναι τελικα ολη αυτη η ιστορια.Η αληθεια ειναι οτι απο προσωπικης εμπειριας ειναι οτι υπαρχει ελλειψη ιατρικου προσωπικου επειδη γιατροι γερμανοι μεταναστευουν για Αμερικη επειδη εκει εχουν καλυτερες αποδοχες.Το θεμα ειναι οτι δεν ισχυει για ολες τις ειδικοτητες στην Γερμανια..Πιο πολυ προτιμουν να παρεχουν στη Γερμανια στους νεους ιατρους νευρολογια και ορθοπεδικη και αγγειοχειρουργικη.Αν δεν ενδιαφερεσαι για αυτες ομως?Οι υπολοιπες παθολογικες ειδικοτητες απαιτουν πολλα χρονια σπουδων και αρκετο ψαξιμο.Πχ γαστρεντερολογια πρεπει να κανεις 6 χρονια Παθολογια και επειτα 2 χρονια γαστρεντερολογια(το ιδιο ισχυει και για ενδοκρινολογια κοκ για παθολογικες ειδικοτητες.Στη Γερμανια του 2011 οι μισθοι που διδονται στους αλλοδαπους ιατρους ειναι οχι και τοσο υψηλοι οσο διαφημιζονται.Οι υπερωριες ειναι πολλες καθως δεν υπαρχουν και εξτρα λεφτα παντα για δωρο πασχα και επιδομα διακοπων.Βεβαια παρα ανεργος ισως αναγκαζομαστε να συμβιβαστουμε με χαμηλοτερες αποδοχες.Το αρθρο βεβαια επισημαινει οτι στην Γερμανια οι φαρμακευτικες εταιρειες,τα ασφαλιστικα ταμεια υγειας καθως αλλοι γιατροι και ασθενεις ειναι τα αιτια της μεταναστευσης γερμανων ιατρων.Αναφερει επισης οτι επειδη εχει αρκετα καλο επιπεδο εκπαιδευσης της ιατρικης δεν ειναι απαραιτητη η μεταναστευση των γερμανων παρολα αυτα εκεινοι φευγουν γιατι δεν εχουν τις αποδοχες που θελουν και το συστημα οπως το επιθυμουν... 
Παραδόξως, αυτοί που αισθάνονται περισσότερο διωγμένοι από τη Γερμανία είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί επιστήμονες, που μεταναστεύουν μαζικά στην Ελβετία και τις ΗΠΑ σε αναζήτηση καλύτερων αμοιβών. Το 2009 οι μετανάστες από τη Γερμανία ήταν 13.000 περισσότεροι από τους μετανάστες προς τη Γερμανία.
πηγη : www.zeit.de

Και απο το Ηρακλειο Κρητης φευγουν.....εξωτερικο

Κι ας φευγουμε εμεις οι ελληνες γιατροι....ερχονται αλλοι γιατροι απο το εξωτερικο στην Ελλαδα!!!

www.iatrikionline.gr/IB_107/EIDIKO%20AR8ROmetanasteusi.pdf
πολυ ενδιαφερουσα μελετη

Λυση Μεταναστευση??

Μεγαλωνει το club.....!!!


Όπου φύγει - φύγει (και) οι Ελληνες γιατροί!
Μεγαλώνει το κύμα μετανάστευσης
Τον δρόμο της ξενιτιάς ακολουθούν πλέον πολλοί Ελληνες γιατροί. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των γιατρών που εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο στην αλλοδαπή.
Μάλιστα, δεν πρόκειται μόνο για νέους γιατρούς που φεύγουν προκειμένου να ξεμπλοκάρουν από το κορεσμένο σύστημα ειδικότητας στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε έως και πριν από λίγα χρόνια. Πλέον, το κύμα μετανάστευσης των λειτουργών του Ιπποκράτη παρασέρνει και πολλούς ειδικευμένους γιατρούς που φεύγουν προκειμένου να διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και καλύτερες αμοιβές.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), μέσω του οποίου διεκπεραιώνεται η σχετική διαδικασία της «μετανάστευσης», ο αριθμός των γιατρών που φεύγουν στο εξωτερικό έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία: το 2008 έφυγαν εκτός Ελλάδας 758 γιατροί και άλλοι τόσοι περίπου (751) το έτος 2009. Το 2010 ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 1.047 γιατρούς, ενώ η αυξητική τάση συνεχίζεται αμείωτη και το τρέχον έτος: μέχρι και τον Αύγουστο είχαν φύγει 940 γιατροί. Εκτιμάται δε ότι το επόμενο τρίμηνο ο αριθμός θα αυξηθεί περαιτέρω δεδομένου ότι η πόρτα του ΕΣΥ έχει κλείσει πια για τους γιατρούς.

Αναζητούν ειδίκευση οι 25χρονοι, εργασία οι 35χρονοι


Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο οι ιατρικές σχολές της χώρας «παράγουν» περίπου 3.500 νέους γιατρούς, με το 1/3 αυτών να αποφοιτούν από τις δύο μεγαλύτερες Ιατρικές Σχολές της χώρας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΠΘ. Την ίδια ώρα, κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 1.000 γιατροί.

«Υπάρχει αλόγιστη παραγωγή ιατρικού δυναμικού, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται και για τις πολύ μεγάλες λίστες αναμονής, οι οποίες κυμαίνονται πλέον από 4 έως και 12 χρόνια. Παράλληλα, δεν γίνεται καμία καταγραφή των αναγκών, της προσφοράς και της ζήτησης σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας», λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι να έχουμε 70.000 γιατρούς, τη στιγμή που χρειαζόμαστε μόνο 30.000».

Η τάση φυγής αφορά κυρίως στους νέους γιατρούς, οι οποίοι διαπιστώνουν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους ότι ο δρόμος προς την ειδικότητα στην Ελλάδα μοιάζει ατέρμονος. Ετσι, πολλοί επιλέγουν να φύγουν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, όπου η πρόσβαση στην ειδικότητα είναι πιο γρήγορη αλλά και οι αμοιβές πιο υψηλές σε σχέση με εκείνες στην Ελλάδα.

Στα χνάρια τους, όμως, βαδίζουν πλέον όλο και περισσότεροι ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα εργασία. Μόνο το 2010 έφυγαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 134 γιατροί εκτός Ε.Ε. Αλλοι 200 έφυγαν για χώρες της Ε.Ε. - οι τελευταίες αποτελούν την πρώτη επιλογή των ενδιαφερομένων αλλά στην ανάγκη προτιμώνται και πιο εναλλακτικά μέρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 15 γιατροί αναζήτησαν -και βρήκαν- εργασία στην Αλβανία ενώ άλλοι Ελληνες 11 γιατροί όλων των ειδικοτήτων μετανάστευσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλοι 10 πήγαν στη Νότιο Αφρική και το Σουδάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία απορρόφησαν επίσης Ελληνες γιατρούς, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν οι ΗΠΑ (42 γιατροί).
πηγη :απο την εφημεριδα το Πρωτο Θεμα

Η άλλη όψη……


Από μακρια και όχι μεσα σε ενεργη θεση,σαν απλη πολιτης,σαν απλη παρατηρητρια μετα λυπης διαπιστωνω τον διχασμο που προσπαθουν να σπειρουν αναμεσα στον κλαδο μας.Σ΄έναν διχασμο που θελουν «οι κυριοι» παντα να μας βλεπουν γιατι ετσι συμφερει περισσοτερο.Δεν υπαρχει σωστος συνδικαλισμος αλλα μηπως ετσι δημιουργηθηκε για να μας αποδυναμωνει ολο και πιο πολύ σαν κλαδος?Μηπως ο διχασμος υφισταται και αυτος για να μας αποδυναμωνει?
Ένα είναι το θεμα αυτοι προσπαθουν να μας αποπροσανατολιζουν δημιουργωντας μας συνεχως προβληματα και να γεμιζουν τον κοσμο απεχθεια προς τον κλαδο μας ταζοντας του λαγους με πετραχειλια στο νέο συστημα υγειας.Να σημειωσω εδώ λυπαμαι να βλεπω να μιλανε θετικα και να θελουν να αγγαλιασουν  καποιοι το νέο συστημα υγειας.Αυτοι θα βγουν οι πιο χαμενοι της υποθεσης. Λυπαμαι να βλεπω να μιλανε για διαπραγματευσεις.Τι διαπραγματευσεις?να αυξησουν τα 800 σε κανα δυο κατοσταρικα παραπανω μισθο?
Όταν σε ένα νοικοκυριο θα υπαρχει ενας εργαζομενος(με τις θεωριες τους μιλαω)όταν θα υπαρχει οικονομικη κριση όταν ο Ελληνας θα φτασει στη ανεχεια…όταν θα υπαρχουν εκατομμυρια ανεργοι ποιος θα επισκεπτεται τον γιατρο?Οταν θα περιμενει ο καθενας σε ουρες μεγαλυτερες του ΙΚΑ όταν θα βαρεθει πλεον να περιμενει για μια εξεταση τοτε παλι εμεις θα κατηγορηθουμε για κακη εξυπηρετηση και όχι το συστημα των «κυρίων» που μειωσαν τις θεσεις εργασιας μας και συγχωνευσαν τα νοσοκομεια μας.Εμας θα κατηγορησουν τους εναπομειναντες δημοσιους υπαλληλους που μετα από το νέο συστημα τους θα γινουμε ρακοι και κακοπληρωμενοι θα φταιμε που δεν θα εξυπηρετουμε τον πολιτη και ο πολιτης θα περιμενει με τις ωρες να εξυπηρετηθει και θα νευριαζει,εμεις θα φταιμε.Εμεις θα φταιμε αν η φαρμακευτικη γραφομενη ουσια προκαλεσει προβληματα υγειας στον ασθενη όχι αυτοι με την ελεγχομενη συνταγογραφηση  που θα προωθει τα φαρμακα των ιδιωτικων εταιρειων τους.Αυτοι αγαπανε πολύ τον ιδιωτικο τομεα,μονο που ο ασθενης πια φτωχος δεν θα μπορει  να χωνει το χερι στην τσεπη εκτος εξαιρεσεων για ακριβοπληρωμενα ιδιωτικα κεντρα υγειας,αφου το νέο συστημα δεν θα καλυπτει τον ιδιο τον ασφαλισμενο  σε πολλα όπως εξετασεις και περιθαλψη φασμα φαρμακων, και ποσο μαλλον τα ανεργα μελη της οικογενειας του…..Και το προβλημα θα διαιωνιζεται καθοτι και μεις οι νεοι  ιατροι εν αναμονη ειδικοτητας,αν μας αφησουν να ειδικευθουμε,θα θυσιαζομαστε και μεις στην ανεργια και την ανεχεια.
Αν θελουμε να λεμε ότι ακολουθουμε μια κοινη γραμμη τοτε από κάθε γωνια της Ελλαδας να ενημερωνουμε τον ελληνα πολιτη τι τον περιμενει για χειροτερη και υποβαθμισμενη δημοσια υγεια να γινουμε παιδια του όχι να μην μπαινουμε σε διχασμο.Κακά τα ψεμματα δεν υπαρχει στην Ευρωπη τετοια υποβαθμιση και ας μας ταιζουν με ψεμματα για ευρωπαικους μηχανισμους και καλυτερη εξυπηρετηση.Καλυτερα θα εξυπηρετηθουν οι τσεπες «των κυρίων» με το νομοσχεδιο τους να εξυπηρετει την ιδιοτελεια τους ο δρομος μας θα γινει   δυσβατος και αδιεξοδος…